• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 34.0°C
  3 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.9°C / 33.8°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 37.6°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  4 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.2°C / 37.3°C
  3 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.4°C / 33.7°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 29.9°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.4°C / 33.9°C
  4 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 33.8°C
  3 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.2°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 33.8°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 35.5°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  39%

Φωτ.: https://www.moh.gov.gr/

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεταρρυθμίζοντας τα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας

 • A-
 • A+
Η Ε.Ε χρηματοδοτεί επτά έργα για τον ανασχηματισμό και τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών συστημάτων Υγείας μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

«Ο μετασχηματισμός των ευρωπαϊκών συστημάτων Υγείας μετά την πανδημία της Covid-19 συνιστά μια αδήριτη ανάγκη», επισημαίνει σε άρθρο του το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis. Επισημαίνει ότι ακόμη και πριν από την εμφάνιση της πανδημίας τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Γηραιάς Ηπείρου αντιμετώπιζαν πλήθος προκλήσεων.

Πολλές απ' αυτές είναι ευρέως γνωστές, όπως η ανάγκη για μείωση των μολυσμένων αποβλήτων, αλλά και η πιο ισχυρή και αποτελεσματική χρήση των δεδομένων υγείας. Αναμφισβήτητα η τάση που έλαβε τη μεγαλύτερη προσοχή πριν από την Covid και θέτει τη μεγαλύτερη συνολική διαρθρωτική πρόκληση είναι η γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης.

Ενας γηράσκων πληθυσμός (περίπου το 20% του πληθυσμού της Ε.Ε. είναι άνω των 65 ετών) σημαίνει υψηλότερο επιπολασμό σημαντικών χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνοι. Και, τέλος, ο γηράσκων πληθυσμός της Ευρώπης είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους έχουν επιδεινωθεί τόσο πολύ, από την πανδημία της Covid-19, τα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας.

Επιπροσθέτως δείχνει ότι ένα ολοένα και υψηλότερο τμήμα του εθνικού προϋπολογισμού των κρατών-μελών της Ε.Ε. πρέπει να διατεθεί στην υγειονομική περίθαλψη. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει ότι οι καινοτόμες στρατηγικές για τον εξορθολογισμό και την ψηφιοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης καθίστανται πιο σημαντικές παρά ποτέ.

Ετσι, περισσότερο από έναν χρόνο αφότου η Ευρώπη βίωσε την καραντίνα και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για πρώτη φορά με στόχο την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού, αλλά και με την επικείμενη συνέχιση του μαζικού εμβολιασμού, πολλοί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι τώρα είναι η ώρα να ξανασκεφτούμε πού να πάμε από εδώ κι εμπρός, όσον αφορά την ουσιαστική αλλαγή του ευρωπαϊκού συστήματος Υγείας.

Κοιτάζοντας πίσω, τον περασμένο χρόνο, διαπιστώνουμε ότι η πανδημία έχει επιταχύνει πράγματι κάποιες τάσεις που είχαν ήδη ξεκινήσει, αλλά ήταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο πριν από το 2020. Μία απ' αυτές συνιστά η ηλεκτρονική υγεία (ή η «τηλεϊατρική»), που θεωρείται εδώ και καιρό σημαντικότατη λύση για τον μετριασμό των αυξημένων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης του γηράσκοντος πληθυσμού.

Για παράδειγμα, πολλοί Ευρωπαίοι βίωσαν διαδικτυακές συνεδρίες με τον οικογενειακό τους γιατρό για πρώτη φορά το 2020, λόγω της απόλυτης ανάγκης διατήρησης αυστηρών πρωτοκόλλων κοινωνικής απόστασης. Μια καινοτομία την οποία πολλοί εξ αυτών χαρακτηρίζουν μάλλον κακή εμπειρία.

Φυσικά, τονίζει το δημοσίευμα, αυτό είναι πιθανό να είναι αποδεκτό όταν, για παράδειγμα, πρέπει να συζητηθούν μόνο μη ελαφρές ασθένειες, οι οποίες δεν απαιτούν απαραίτητα φυσική εξέταση από τον γιατρό.

Βλέπουμε επίσης την ανάπτυξη μιας ολοένα και πιο εξελιγμένης φορητής τεχνολογίας που μπορεί να παρακολουθεί καίριους δείκτες υγείας, όπως τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και δείκτες που σχετίζονται με ψυχική υγεία.

Πολλές από αυτές τις συσκευές σχεδιάζονται επίσης για να μεταδίδουν τέτοια στοιχεία απευθείας σε επαγγελματίες του τομέα της Υγείας, προσδίδοντας μια συναρπαστική διάσταση στην ψηφιοποίηση των συστημάτων Υγείας.

Και φυσικά, η σύνδεση όλων αυτών των καινοτομιών δίνει έμφαση στην ασφαλή και κατάλληλη χρήση των δεδομένων υγείας, όχι μόνο για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και για τη διασφάλιση της τήρησης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων του κάθε ασθενούς.

Οπως επισημαίνει το άρθρο του Cordis, η Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτεί επτά έργα που βοηθούν στον ανασχηματισμό και τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών συστημάτων Υγείας επί τα βελτίω, μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ε.Ε.

Αυτά προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στις νέες σπουδαίες καινοτομίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση αποτελεσματικών ευρωπαϊκών συστημάτων Υγείας που θα προσφέρουν άρτιες υπηρεσίες στους ασθενείς και τους πολίτες την επόμενη δεκαετία και μετά.

Παρ' όλο που μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να εφαρμοστούν συνολικά αυτές οι καινοτομίες στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και να βιώσουν από πρώτο χέρι οι ασθενείς τα οφέλη τους, οι επιστήμονες και οι ερευνητές που τα προωθούν έχουν κατά νου έναν τελικό στόχο: να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες μπορούν να ζήσουν πιο υγιείς και φυσιολογικές ζωές, αλλά και να προχωρήσουμε όλοι μαζί στον νέο κόσμο που δημιουργείται μετά την πανδημία της Covid-19.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η επιστήμη αρωγός της δημοκρατίας
Το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis» αναφέρεται σε μια σειρά καινοτόμων προσπαθειών με βάση τις κοινωνικές επιστήμες που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τα μείζονα πολιτικά ζητήματα.
Η επιστήμη αρωγός της δημοκρατίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Προκλήσεις και απαντήσεις για τη δημοκρατία στην Ευρώπη
Οι βαθιές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, σπουδάζουμε, κοινωνικοποιούμαστε και ταξιδεύουμε εξαιτίας της πανδημίας θα έχουν μόνιμες επιπτώσεις στην κοινωνία μας.
Προκλήσεις και απαντήσεις για τη δημοκρατία στην Ευρώπη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αναζητώντας τα τρωτά σημεία τους
Οι κοινοί μηχανισμοί νόσησης στην οικογένεια των κορονοϊών αποτέλεσαν το θέμα μελέτης ερευνητικής ομάδας όπως αναφέρεται σε άρθρο του περιοδικού Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis».
Αναζητώντας τα τρωτά σημεία τους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μπροστά σε νέες προκλήσεις
Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή των οικοσυστημάτων, ως αποτέλεσμα της αποδάσωσης και οικειοποίησης της φύσης, θεωρείται ότι ευθύνονται για τη μεγαλύτερη απομείωση των εκτάσεων των οικότοπων παγκοσμίως,...
Μπροστά σε νέες προκλήσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Με απόφαση της Ε.Ε. αλλάζει φάση η πανδημία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προαναγγέλλει τη μετάβαση σε ένα μοντέλο επιδημιολογικής επιτήρησης που θυμίζει την εποχική γρίπη, παρά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Με απόφαση της Ε.Ε. αλλάζει φάση η πανδημία
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. εκτιμά ότι έως και το 80% του πληθυσμού της έχει νοσήσει με Covid-19
Η Επιτροπή προτείνει σειρά δράσεων για τη διαχείριση της τρέχουσας φάσης της πανδημίας και την προετοιμασία για την επόμενη.
Η Ε.Ε. εκτιμά ότι έως και το 80% του πληθυσμού της έχει νοσήσει με Covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας