• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.3°C / 27.4°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 24.4°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 23.7°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 20.0°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.8°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  35%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 26.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 25.7°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 27.6°C
  1 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.3°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.1°C / 24.4°C
  1 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  1 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα νύχια των «επενδυτών»

 • A-
 • A+
Η νέα σύμβαση καταργεί και τους περιβαλλοντικούς ελέγχους αφού ανεξάρτητος περιβαλλοντικός επιθεωρητής, που θα πληρώνεται από την εταιρεία, θα ελέγχει τους περιβαλλοντικούς όρους και όχι οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Λένε ότι στη δημοκρατία το σημαντικότερο είναι ο έλεγχος των ελίτ. Στην ελληνική δημοκρατία όμως ο έλεγχος αυτός έχει παραδοθεί.

Οι σύγχρονες ελίτ, οι επενδυτές, ελέγχουν μόνοι τους τον εαυτό τους. Ξεκίνησε από τις εταιρείες των ανεμογεννητριών, συνεχίστηκε με τις ιχθυοκαλλιέργειες και τώρα με την κύρωση της συμφωνίας της Ελληνικός Χρυσός, αίρουμε όλα τα εμπόδια, που η δημοκρατία έβαλε, και παραδίδουμε «το πετράδι του στέμματος».

Τις Σκουριές Χαλκιδικής. Ματαιώνουμε αγώνες χρόνων και ακυρώνουμε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μια πονεμένη ιστορία

Πριν από 18 χρόνια το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε απορρίψει τη σύμβαση με την εταιρεία TVX, που εκμεταλλευόταν τότε τα μεταλλεία Χαλκιδικής. Το ΣτΕ είχε κρίνει ότι η μέθοδος της κυάνωσης που θα χρησιμοποιούσε η εταιρεία για τη μεταλλουργία είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Η τότε κυβέρνηση κατήγγειλε τη σύμβαση με την TVX και πούλησε τα μεταλλεία της Χαλκιδικής στην Ελληνικός Χρυσός. Παραχωρήθηκαν στην εταιρεία 317.000 στρέμματα για μόλις 11 εκατομμύρια ευρώ. Πώληση που χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδης.

Η εταιρεία επικαλέστηκε ότι θα επεξεργαστεί το μετάλλευμα, χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή και ασφαλή μέθοδο, τη λεγόμενη «ακαριαία τήξη».

Η τεχνολογία αυτή δεν χρησιμοποιεί κυάνιο για την απομόνωση του χρυσού από τα πετρώματα, και η εταιρεία τη χαρακτήριζε ασφαλή για το περιβάλλον. Ωστόσο, η Επιτροπή Αγώνα των Κατοίκων μιλούσε για μη εφαρμόσιμη τεχνολογία.

Ισχυρίζονταν ότι για να εφαρμοστεί η διαδικασία της ακαριαίας τήξης η περιεκτικότητα σε αρσενικό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2,5%, ενώ στα μεταλλεία Χαλκιδικής η περιεκτικότητα είναι πάνω από 12%. Κάτι που στη συνέχεια αποδείχτηκε σωστό, αφού η εταιρεία δεν πραγματοποίησε ποτέ μεταλλουργία στην περιοχή.

Η μεταλλουργία όμως ήταν βασικός όρος της σύμβασης, αφού το καθαρό παραγόμενο προϊόν, ο χρυσός, θα έφερνε τα εκατομμύρια των εσόδων στα δημόσια ταμεία και όχι η εξαγωγή συμπυκνωμάτων.

Η εταιρεία όμως δεν κατάφερε ποτέ να προσκομίσει τα στοιχεία ότι η μέθοδος της ακαριαίας τήξης είναι εφικτή παραβιάζοντας τον βασικό όρο της σύμβασης. Μέχρι σήμερα η Ελληνικός Χρυσός το μόνο που παράγει είναι συμπυκνώματα μετάλλων που εξάγονται σε τρίτες χώρες ως ακαθάριστη πρώτη ύλη με μηδενικά έσοδα για το κράτος.

Τον Φεβρουάριο του 2020, λοιπόν, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η εταιρεία ήταν αυτή που ευθυνόταν για τη μη τήρηση των όρων της σύμβασης, δίνοντας το πράσινο φως στο ελληνικό Δημόσιο να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την εταιρεία για την παραβίαση των όρων.

Η σημερινή κυβέρνηση όμως όχι μόνο δεν διεκδίκησε αποζημιώσεις, αλλά, αντίθετα, υπέγραψε και νέα σύμβαση, διαγράφοντας κάθε αξίωση του Δημοσίου που προερχόταν από την προηγούμενη.

Η νέα σύμβαση: ένα καφκικό δημιούργημα

«Στη νέα σύμβαση δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην προηγούμενη αλλά σαν να είναι κάτι καινούργιο γίνεται αόριστη αναφορά σε έργο εθνικής σπουδαιότητας» λέει ο νομικός Σέργιος Σερμπέτης, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

«Το πρώτο άρθρο που καταργεί είναι το άρθρο 3 που προβλέπει πλήρες σχέδιο μεταλλουργίας» λέει ο κ. Σερμπέτης, αφού η νέα σύμβαση δίνει νέα διορία στην εταιρεία για να επανεξετάσει το σχέδιο και να υποβάλει νέα μελέτη μεταλλουργίας έπειτα από τρία χρόνια.

Εκείνο που είναι εντυπωσιακό όμως και που έχει κάνει τη σύμβαση να έχει χαρακτηριστεί αποικιοκρατική, είναι η πρόβλεψη που έχει για την Επιτροπή που θα ελέγξει την εγκυρότητα της νέας μελέτης.

Σε αυτή την επιτροπή θα συμμετέχει κατά το ήμισυ η εταιρεία. «Δηλαδή αυτός που αδειοδοτεί είναι και αυτός που παίρνει την άδεια», επισημαίνει ο κ. Σερμπέτης και συμπληρώνει: «αν κατά τη συνεδρίαση απουσιάζουν μέλη της Επιτροπής ελέγχου από την πλευρά του κράτους, η αδειοδότηση μπορεί να γίνει από τα μέλη της εταιρείας.

Με απλά λόγια, η μεταλλουργία θα γίνει μόνο αν συμφέρει εμπορικά την εταιρεία και η μεταλλουργία παραπέμπεται στις καλένδες που σημαίνει ότι θα γίνεται εξαγωγή συμπυκνωμάτων με ευνοϊκό καθεστώς για την εταιρεία και με ζημιά για το κράτος».

Το δεύτερο τραγικό σημείο της σύμβασης είναι η διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των μερών (δημοσίου και εταιρείας) και τα μέρη παραιτούνται από τις αξιώσεις τους.

Το ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από τις αποζημιώσεις που μπορεί να διεκδικήσει από την αθέτηση των όρων της προηγούμενης σύμβασης, ενώ η Ελληνικός Χρυσός υποτίθεται ότι παραιτείται από ένα εξώδικο που είχε στείλει το 2018 και διεκδικούσε 800 εκατομμύρια ευρώ για τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση. Ωστόσο, το εξώδικο αυτό ήταν προσχηματικό και ουδέποτε μετατράπηκε σε αγωγή.

«Τεράστια οπισθοδρόμηση» χαρακτήρισε τη σύμβαση ο Γιώργος Χασιώτης, νομικός συντονιστής του WWF Ελλάς. «Υπάρχει ρήτρα μη άσκησης αγωγής από το δημόσιο, ενώ δίνεται δικαίωμα προτεραιότητας στην εταιρεία έναντι οποιουδήποτε τρίτου, είτε είναι το δημόσιο είτε ιδιώτες» εξηγεί ο Γιώργος Χασιώτης.

«Σαν ένα ιδιαίτερο κρατίδιο μέσα στο κράτος» χαρακτήρισε τις μεταλλευτικές περιοχές ο κ. Χασιώτης, αφού η σύμβαση δεσμεύει το ελληνικό Δημόσιο να μη νομοθετεί σε ό,τι είναι επιβλαβές για την Ελληνικός Χρυσός.

Σε περίπτωση διαφορών μεταξύ Δημοσίου και εταιρείας, η διαιτησία θα πάει στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο είναι το μοναδικό στον κόσμο που δεν ανακοινώνει τις αποφάσεις του. «Αυτό μας πάει πολύ πίσω, αφού δεν θα μπορούμε να γνωρίζουμε αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μας. Την υγεία μας και την ασφάλεια μας» τονίζει ο κ. Χασιώτης.

Τέλος, η νέα σύμβαση καταργεί και τους περιβαλλοντικούς ελέγχους, αφού ανεξάρτητος περιβαλλοντικός επιθεωρητής που θα πληρώνεται από την εταιρεία θα ελέγχει τους περιβαλλοντικούς όρους και όχι οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

«Ανατρέπεται το τεκμήριο νομιμότητας διοικητικών πράξεων παραβιάζοντας τόσο το άρθρο 24 του Συντάγματος όσο και το Ενωσιακό δίκαιο, ενώ ανοίγει την κερκόπορτα για το περιβαλλοντικό δίκαιο» λέει ο κ. Χασιώτης.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι κάθε Αρχή χάνει το δικαίωμα να διενεργήσει αιφνιδιαστικούς ελέγχους παρά μόνο εάν έχουν ειδοποιήσει προηγουμένως την εταιρεία.

Επιπλέον, κάθε έλεγχος που θα διενεργηθεί από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, αν αμφισβητηθεί από τον ανεξάρτητο ελεγκτή της Ελληνικός Χρυσός, θα θεωρείται άκυρος.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδικάζεται αγωγή κατά της Ελληνικός Χρυσός για το θάνατο εργαζομένου
Για βαρύτατες παραλείψεις και εγκληματική παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας, που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο 53χρονου εργαζομένου στο μεταλλείο Μαύρων Πετρών, εγκαλεί την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός η...
Εκδικάζεται αγωγή κατά της Ελληνικός Χρυσός για το θάνατο εργαζομένου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Είναι η συζήτηση που έχει πάρει τη μεγαλύτερη έκταση στον τηλεοπτικό χρόνο, αλλά και στην πολιτική αρένα. Υπερσκελίζει το πολιτικό ερώτημα τι είδους επενδύσεις θέλουμε και τι συνιστά επένδυση....
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Όπισθεν ολοταχώς από την Eldorado
Την απόφασή της να μην αναστείλει τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Eldorado Gold, η οποία αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Σήμερα έληγε το...
Όπισθεν ολοταχώς από την Eldorado
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει στην έκδοση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Αντίθετα, οι άδειες για το εργοστάσιο μεταλλουργίας...
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βαριές κατηγορίες Καμμένου για την «Ελληνικός Χρυσός»
Οξύνεται η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την «Ελληνικός Χρυσός» λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία της διαιτησίας – στα τέλη Αυγούστου. Για απάτη και ξέπλυμα χρήματος κατηγόρησε την εταιρεία ο...
Βαριές κατηγορίες Καμμένου για την «Ελληνικός Χρυσός»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διευκρινίσεις για το έργο εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές
Η υπουργική απόφαση της 11ης Νοεμβρίου για το έργο εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής προκάλεσε ερωτηματικά με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, να προβαίνει σε διευκρινιστικές...
Διευκρινίσεις για το έργο εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας