• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    26°C 22.8°C / 27.9°C
    0 BF
    45%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    26°C 22.4°C / 28.2°C
    1 BF
    42%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    25°C 24.4°C / 25.9°C
    2 BF
    54%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    26°C 25.9°C / 25.9°C
    2 BF
    29%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    22°C 22.0°C / 22.0°C
    2 BF
    56%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    26°C 21.8°C / 28.1°C
    0 BF
    30%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    26°C 24.0°C / 26.4°C
    1 BF
    10%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    25°C 23.6°C / 25.8°C
    1 BF
    40%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    22°C 21.1°C / 24.3°C
    2 BF
    76%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    23°C 21.9°C / 22.9°C
    1 BF
    60%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    24°C 22.3°C / 24.4°C
    2 BF
    35%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    23°C 21.6°C / 22.7°C
    1 BF
    68%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    24°C 23.9°C / 24.9°C
    4 BF
    57%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    26°C 25.5°C / 25.5°C
    2 BF
    22%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    24°C 22.8°C / 25.7°C
    2 BF
    100%
  • Ρόδος
    Αίθριος καιρός
    25°C 23.8°C / 25.4°C
    2 BF
    44%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    26°C 22.7°C / 28.1°C
    1 BF
    32%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    23°C 21.5°C / 23.3°C
    0 BF
    72%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    24°C 22.5°C / 28.3°C
    2 BF
    67%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    27°C 26.8°C / 26.8°C
    2 BF
    15%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μακροβιοτική κουζίνα στην πράξη

  • A-
  • A+
Συμβουλές για την εφαρμογή της μακροβιοτικής κουζίνας και τους τρόπους που μπορούμε να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αν και η ποσότητα που χρειάζεται κάθε άτομο σε κάθε γεύμα διαφέρει και εξαρτάται από την ηλικία και τη δραστηριότητά του, σας δίνω παρακάτω μερικά στοιχεία σαν βάση από όπου θα μπορέσετε να προσαρμόσετε τις δικές σας απαιτήσεις στη μακροβιοτική διατροφή.

Δημητριακά και ρύζι: 1 κούπα άβραστο για κάθε 2 άτομα.
Τόφου ή τεμπέ: 250 γρ. για κάθε 2 άτομα.
Σούπες: 1 κούπα ανά άτομο.
Φασόλια: 1 κούπα άβραστα για 3 άτομα.
Ζυμαρικά: 1 πακέτο για 2 άτομα.
Λαχανικά στον ατμό: 1 κούπα ωμά ανά άτομο.
Πρεσαριστή σαλάτα: 3 κούπες ωμής δίνουν 1½ κούπα, αρκετή για 3 άτομα.
Νιφάδες δημητριακών: 1 κούπα νιφάδες με 4 λίτρα νερό είναι για πρωινό 2 ατόμων.
Μπαχαρικά κ.λπ.: κατά βούληση

Δημητριακά

Τα δημητριακά αποτελούσαν από αρχαιοτάτων χρόνων τη βασική διατροφή για κάθε πολιτισμό που έχει εμφανιστεί στον πλανήτη μας.

Σήμερα ο αριθμός των δημητριακών έχει περιοριστεί, κυρίως λόγω της ανάπτυξης διαφόρων μεθόδων καλλιέργειας και οργάνωσης στη γεωργία.

Υπάρχουν όμως και σήμερα διάφορα όχι και τόσο διαδεδομένα είδη δημητριακών που μπορούμε να βρούμε στα καταστήματα υγιεινών τροφών.

Τα δημητριακά έχουν μερικά βασικά ευεργετικά, θα έλεγα, πλεονεκτήματα. Δεν έχουν καθόλου χοληστερίνη, είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες και ίνες. Είναι τροφές που δίνουν σφρίγος και υγεία στον οργανισμό, διατηρώντας τον νεανικό και ακμαίο.

Τα δημητριακά μπορούν να φυλαχτούν για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα κάτω από σωστές συνθήκες. Ενα δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς είναι όλα όσα χρειάζονται. Ενα φύλλο δάφνης μέσα στο δοχείο απομακρύνει τα ζωύφια. Φυλάξτε το δοχείο σε στεγνό και δροσερό μέρος στην κουζίνα ή όπου υπάρχει χώρος.

Τα λιγότερο γνωστά στον πολύ κόσμο δημητριακά είναι τα εξής:

Κεχρί: Αποτελεί βασική τροφή σε Ινδίες, Ασία και Β. Αφρική. Μπορεί να φαγωθεί μαζί με ρύζι και τριμμένο καλαμπόκι καθώς και αμάραντο. Ενα μέρος σπόρων με τρία μέρη νερού θέλουν μισή ώρα για να βράσουν.

Κινόα: Εχει πατρίδα τα υψίπεδα των Ανδεων - βασική τροφή των Ινκας. Η δημοτικότητά της αυξάνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Περιέχει όλα τα στοιχεία και βιταμίνες, είναι πλήρης τροφή, αλλά συνδυάζεται πολύ καλά με ρύζι, πλιγούρι και κουσκούς. Μπορούμε να κάνουμε επίσης ωραίο πιλάφι.

Για το μαγείρεμα βάζουμε ένα μέρος κινόα με 1½ -2 φορές νερό και βράζουμε περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Αμάραντος: Στην οικογένεια αυτή ανήκουν πάρα πολλές ποικιλίες, που είναι διασκορπισμένες στον πλανήτη. Ο αμάραντος περιέχει σημαντικό ποσοστό πρωτεΐνης και το αμινοξύ λυσίνη. Συνήθως τρώγεται μαζί με άλλα δημητριακά, όπως το κεχρί και το ρύζι.

Για το μαγείρεμα βάζουμε ένα μέρος σπόρων με 2½ φορές νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα.

Φαγόπυρο: Αποτελεί σημαντική τροφή στη Ρωσία και γενικά, στα βόρεια κρύα κλίματα. Παράγει θερμότητα στον οργανισμό. Ο νοστιμότερος τρόπος είναι να το προμηθευτούμε ωμό και να το καβουρδίσουμε ελαφρά στο τηγάνι μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται με κρεμμύδια, καρότα και μαϊντανό.

Βράζουμε ένα μέρος σπόρους με δύο μέρη νερό για 15 λεπτά.

Ρύζι μπασμάτι: Το ρύζι αυτό έχει προέλευση περιοχές στους πρόποδες των Ιμαλαΐων και μπορούμε να το αγοράσουμε αναποφλοίωτο ή γυαλισμένο (άσπρο). Είναι πολύ γευστικό και μυρωδάτο. Στο βράσιμο διπλασιάζει το μήκος του, αλλά παραμένει λεπτό. Τρώγεται μόνο του ή σε συνδυασμούς με άλλα ρύζια, πλιγούρι και κινόα.

Για το βράσιμο βάζουμε ένα μέρος μπασμάτι με 1½ μέρος νερό για 45 λεπτά.

Βρώμη: Η βρώμη προέρχεται από την Ευρώπη. Περιέχει σημαντικά ποσοστά σε νάτριο και ακόρεστα λίπη σε σχέση με τα άλλα δημητριακά. Για τον λόγο αυτό βοηθάει στο να κρατάει το σώμα ζεστό κατά τους χειμερινούς μήνες. Μπορεί να συνδυαστεί με ρύζι και κριθάρι.

Βράζουμε ένα μέρος βρώμης με δύο μέρη νερού για μιάμιση ώρα.

Κριθάρι: Το κριθάρι θεωρείται το αρχαιότερο από τα δημητριακά. Για την κατανάλωσή του, ο απλούστερος τρόπος είναι σε νιφάδες. Συνδυάζεται καλά με το ρύζι.

Για το μαγείρεμα βράζουμε ένα μέρος καρπού με 2½ μέρη νερού για 40 λεπτά.

Τρόποι μαγειρέματος

Στη μακροβιοτική κουζίνα συναντάμε, πέρα από τους γνωστούς μας τρόπους και εκφράσεις -ωμά, στον ατμό, βρασμένα, σοτέ, γκριλ, φούρνο, χύτρα ταχύτητας- και τις παρακάτω γιαπωνέζικες ονομασίες και ορολογίες:

Ohotashi: Είναι σαν το δικό μας ζεμάτισμα. Βράζουμε το νερό και τα βυθίζουμε για λίγο μέσα.

Nishime: Βάζουμε ελάχιστο νερό στην κατσαρόλα και τα λαχανικά ψήνονται στον ατμό σε σιγανή φωτιά για αρκετό χρόνο.

Kinpira: Τα λαχανικά σοτάρονται με λίγο λάδι και μετά προστίθεται νερό. Βράζουμε σκεπασμένα και προς το τέλος προσθέτουμε λίγο ταμάρι και βράζουμε για μερικά λεπτά ακόμα. Ξεσκεπάζουμε και βράζουμε, τέλος, χωρίς καπάκι, για να εξατμιστεί το νερό.

Tempura: Είναι το τηγανιτό σε φριτέζα ή σε τηγάνι με αρκετή ποσότητα λαδιού. Πριν από το τηγάνισμα βουτάμε τα κομμάτια σε έναν χυλό (πανέ) και με αυτόν τον τρόπο γίνονται τραγανά, νόστιμα και αφράτα. Σχεδόν όλα τα φύλλα λαχανικών μπορούν να μαγειρευτούν έτσι.*

*Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο του Μελέτιου Ε. Ασημάκου, «Μακροβιοτική και μακροβιοτική κουζίνα», Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος, 2004.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Η «βοήθεια» της τροφής
Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν ποικιλοτρόπως την υγεία και την ευεξία μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι.
Η «βοήθεια» της τροφής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τρώω τον θυμό μου…
Εχουμε μιλήσει για την παρεκκλίνουσα διατροφική συμπεριφορά, το πώς δηλαδή η τροφή παίρνει έναν άλλο ρόλο από αυτόν που έχει και χρησιμοποιείται αντί της «ομιλίας». Πολλές φορές αντικαθιστά την «έκφραση», τη...
Τρώω τον θυμό μου…
ΝΗΣΙΔΕΣ
Υπόσχεση αδυνατίσματος
Ο Σεπτέμβριος αποτελεί ιδανικό μήνα για την υλοποίηση των στόχων σχετικά με το αδυνάτισμα.
Υπόσχεση αδυνατίσματος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ασπίδα και στην Covid
Η επιβεβαίωση της ευεργετικής δράσης της μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου Covid-19 έρχεται από Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.
Ασπίδα και στην Covid

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας