• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 7.4°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.6°C / 5.2°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 3.3°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.9°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 9.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -5.1°C / 4.9°C
  1 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.9°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.6°C / 5.1°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / 0.5°C
  0 BF
  92%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 7.7°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C -2.7°C / 4.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 6.1°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  1 BF
  71%
eea.europa.eu
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

NEWBIE: Αναμορφώνοντας την ευρωπαϊκή γεωργία

 • A-
 • A+
Το τετραετές έργο έχει θέσει στόχο να βοηθήσει τους νεοεισερχόμενους στη γεωργία να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να ιδρύσουν τις βιώσιμες γεωργικές επιχειρήσεις τους.

«Το NEWBIE συνιστά ένα φιλόδοξο σχέδιο της Ε.Ε. που εγκαθιδρύει νέα επιχειρηματικά μοντέλα ενισχύοντας παράλληλα τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά μοντέλα αγροτικής πολιτικής» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis».

Οπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα «για να αναπτυχθεί και να ευημερήσει η ευρωπαϊκή γεωργία απαιτεί μια σταθερή ροή νεοεισερχομένων στον τομέα. Ωστόσο, οι νεοεισερχόμενοι αντιμετωπίζουν συχνά πολλά εμπόδια, τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να αναπτυχθούν βιώσιμες γεωργικές επιχειρήσεις.

Το έργο NEWBIE έχει παρουσιάσει μια ειδική τεχνολογική και όχι μόνο εργαλειοθήκη προκειμένου να τους βοηθήσει σε αυτό τον στόχο, καθώς και να αναπτύξουν αποκλειστικά δίκτυα υποστήριξης για την προώθηση καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων προκειμένου να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους».

Τονίζει ότι «για να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει ένας κλάδος ή ένας οικονομικός τομέας, απαιτείται νέο αίμα και καινούργιες ιδέες προκειμένου να “εμπλουτιστεί” το “μείγμα” το οποίο φυσικά στηρίζει και ενισχύει την καινοτομία. Η γεωργία απευθύνεται», γράφει το περιοδικό «σε εκείνους που επιθυμούν να ασχοληθούν σοβαρά με τον συγκεκριμένο τομέα, είτε για πρώτη φορά, είτε για καριέρα πλήρους απασχόλησης ή ακόμη και για μερική απασχόληση παράλληλα με άλλες δραστηριότητες».

Οι προκλήσεις είναι πολλές με μία από τις βασικότερες την απόκτηση γης, που λόγω της αύξησης των τιμών αγοράς και των ποσοστών μίσθωσης, ειδικά σε περιοχές όπου οι νεοεισερχόμενοι θα ανταγωνίζονται τους καθιερωμένους αγρότες, καθιστά το εγχείρημα εξ αρχής δύσκολο. Και, όπως τονίζει το δημοσίευμα, η δυνατότητα πρόσβασης σε κεφάλαια για τη χρηματοδότηση μιας νέας επιχείρησης έρχεται ως δεύτερο εμπόδιο μετά την ανάγκη απόκτησης γης.

Οι νεοεισερχόμενοι αγρότες έχουν ακόμη να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, όπως στην πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες που απαιτούνται για το ξεκίνημα της επιχείρησής τους, στο να αγωνίζονται να μπουν σε καθιερωμένες αγορές και να ενσωματωθούν στις υπάρχουσες αλυσίδες εφοδιασμού, κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

Εδώ έρχεται στο προσκήνιο το NEWBIE (New Entrant network) στα ελληνικά «Επιχειρηματικά μοντέλα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και ανθεκτικότητας στην ευρωπαϊκή γεωργία». Το τετραετές αυτό έργο, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., έχει θέσει στόχο να βοηθήσει τους νεοεισερχόμενους στη γεωργία να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια και να ιδρύσουν τις βιώσιμες γεωργικές επιχειρήσεις τους.

Η ομάδα του έργου το έκανε αυτό αξιολογώντας πλήρως τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες και ένα από τα μεγάλα ευρήματά τους ήταν η ανάγκη για σύγχρονη, τεχνολογικά ενημερωμένη και προσανατολισμένη πρακτική στη γεωργική εκπαίδευση που θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τα όλο και πιο νέα επιστημονικά ευρήματα. Το NEWBIE έχει επίσης εκπονήσει ένα εγχειρίδιο με πρακτικές, ενταγμένο -και εύκολα προσβάσιμο- σε ένα πολύγλωσσο πακέτο πληροφοριών.

Ακόμη, παρέχει έναν συλλογικό διαδικτυακό χώρο, όπου οι χρήσιμες τεχνολογικές και όχι μόνο πληροφορίες για τους νεοεισερχόμενους συγκεντρώνονται και στη συνέχεια υποδιαιρούνται σε φιλικές προς τους χρήστες ενότητες για να τους βοηθήσει με ιδέες στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους.

Ηδη το έργο μετρά πολλές επιτυχημένες περιπτώσεις νέων συμμετεχόντων στον γεωργικό τομέα που επωφελούνται από την υποστήριξη που τους παρέχεται. Ενα παράδειγμα είναι η Snowdonia Shepherdess, της οποίας η είσοδος στη γεωργία υποστηρίχτηκε από ένα μοναδικό καθεστώς υποτροφιών που της παραχώρησε πρόσβαση σε μια έκταση στα υψίπεδα της Ουαλίας.

Μια άλλη εντυπωσιακή περίπτωση είναι αυτή ενός 22χρονου Βούλγαρου αγρότη που χάρις στο NEWBIE δημιούργησε ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, καθώς επικεντρώθηκε στην ίδρυση ενός διαδικτυακού καταστήματος που του δίνει πλέον μεγαλύτερη πρόσβαση στην τεράστια αγορά της Ε.Ε.

Τέλος, δυο επιτυχημένοι Ιρλανδοί αγρότες που χρησιμοποίησαν το NEWBIE κέρδισαν -επίσης πρόσφατα- βραβεία στο πλαίσιο του Irish Country Living, Women in Agriculture Awards 2020. Η NEWBIE έχει επίσης εργαστεί για την προώθηση καινοτόμων δράσεων οργανώνοντας και φιλοξενώντας διαγωνισμούς με βραβεία.

Επιπλέον, καταλήγει το δημοσίευμα, το NEWBIE θα αφήσει πίσω του μια ισχυρή κληρονομιά με τα τεχνολογικά του εργαλεία, τα οποία αναμφίβολα θα βοηθήσουν πολλούς νέους νεοεισερχόμενους στον κόσμο της γεωργίας να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ερχεται το ρομπότ συλλέκτης καρπών
Σε λίγα χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, στα αγροκτήματα θα εργάζονται τα Robocrop για να συλλέγουν τους καρπούς και μάλιστα επι τουλάχιστον 20 ώρες, αντικαθιστώντας έτσι εργάτες.
Ερχεται το ρομπότ συλλέκτης καρπών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οικοδομώντας μια βιώσιμη γεωργία
Η μετατροπή των απορριμμάτων και του απορριφθέντος χαρτιού σε βιομάζα θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της έκλυσης του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και στην αποθήκευσή του στο έδαφος, καθώς και στον...
Οικοδομώντας μια βιώσιμη γεωργία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Από τις «κορφές» των βουνών στην κορυφή των αγορών
Πάντα η ελπίδα για αλλαγή έρχεται μέσα από τις νέες γενιές. Τα βότανα «Corphes» είναι πόνημα δύο νέων ανθρώπων, του Αστέριου Γκανά και του Χρυσοβαλάντη Κόγιου, που επένδυσαν στην καλλιέργεια ελληνικών...
Από τις «κορφές» των βουνών στην κορυφή των αγορών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Προκλήσεις και απαντήσεις για τη δημοκρατία στην Ευρώπη
Οι βαθιές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, σπουδάζουμε, κοινωνικοποιούμαστε και ταξιδεύουμε εξαιτίας της πανδημίας θα έχουν μόνιμες επιπτώσεις στην κοινωνία μας.
Προκλήσεις και απαντήσεις για τη δημοκρατία στην Ευρώπη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι τεχνολογικές Start-up απογειώνονται
Οι start-up επιχειρήσεις στη Γηραιά Ηπειρο έχουν συγκεντρώσει το ποσόν των 43,8 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο τους πρώτους έξι μήνες του 2021.
Οι τεχνολογικές Start-up απογειώνονται
ΝΗΣΙΔΕΣ
SIRIUS: η τεχνολογία στο πλευρό των μεταναστών
Οι επιστήμονες με τις έρευνές τους πέτυχαν μια πολύ καλύτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας της ένταξης στην αγορά εργασίας για τους μετανάστες μετά το 2014.
SIRIUS: η τεχνολογία στο πλευρό των μεταναστών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας