• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 13.4°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.4°C / 11.0°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 6.0°C / 11.6°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 10.8°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.0°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 8.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 12.0°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 3.7°C / 9.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  2 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η βασιλεία στην Αγγλία αγγίζει τα όρια της αυτοκτονίας

 • A-
 • A+
Το παλάτι εμφανίζεται να μην έχει μάθει τίποτε από το δράμα που συνόδευσε την είσοδο της Νταϊάνας στην οικογένεια. Και αυτό όταν ο Χάρι και ο Ουίλιαμ είχαν αρχίσει μια σταυροφορία υπέρ της ψυχικής υγείας των ανθρώπων, αξιοποιώντας ό,τι έμαθαν από την τραγική ζωή της μητέρας τους, της Νταϊάνας

Το ανακτορικό καθεστώς, είπαν και οι δύο, με τη ρατσιστική και απάνθρωπη πολιτική του, τους αφαίρεσε το νόημα που έχει η ανθρώπινη ζωή και έφερε την ίδια τη Μέγκαν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Η μόνη λύση για το ζεύγος ήταν, έτσι, το σπάσιμο των ανακτορικών δεσμών, η διαφυγή τους στο εξωτερικό, την Καλιφόρνια.

Παρακολούθησα τη «βομβιστική επίθεση» στα βασιλικά θεμέλια κατά τη διάρκεια αυτής της αξέχαστης δίωρης συνέντευξης που συγκλόνισε τη βρετανική κοινωνία και την έσπασε στα δύο. Στη μια μεριά ήταν αυτοί που υιοθέτησαν τις απόψεις του εγγονού τής βασίλισσας, του Χάρι, και της διαζευγμένης και μικτής φυλετικής καταγωγής Αμερικανίδας ηθοποιού και συζύγου του, της δούκισσας Μέγκαν, και στην άλλη αυτοί που τις καταδίκασαν ως απατηλές και συμφεροντολογικές.

Και στους τελευταίους δεν συμπεριλαμβάνονταν μόνον οι βασιλόφρονες.

Προσωπικά, δεν τάχθηκα ούτε με το ένα στρατόπεδο ούτε με το άλλο, διότι το όλο θέμα δεν έχει μόνον μία πλευρά. Για παράδειγμα, πολλοί από το νυν και το προηγούμενο προσωπικό των ανακτόρων είχαν ήδη πριν από τη συνέντευξη καταγγείλει ότι είχαν απειληθεί και ταπεινωθεί από τη Μέγκαν. Και, όπως δήλωσαν πηγές των ανακτόρων, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη στην επιφάνεια.

Η μεγαλύτερη «βόμβα» έπεσε με τη δήλωση της Μέγκαν, σύμφωνα με την οποία μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν «ανησυχίες και συζητήσεις για το πόσο σκούρα θα είναι η επιδερμίδα τού υπό γέννηση παιδιού». Αν και «συζητήσεις» επί αυτού θέματος δεν είναι αναγκαστικά ρατσιστικές, «ανησυχίες» επί του ιδίου θέματος έχουν αναμφίβολα ρατσιστικό χαρακτήρα.

Ο Χάρι διευκρίνισε μετά τη συνέντευξη ότι αυτές οι «ανησυχίες» δεν είχαν εκφραστεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ ή τον σύζυγό της, Φίλιππο. Και ο Ουίλιαμ, αδελφός του Χάρι και δεύτερος μετά τον Κάρολο διάδοχος στον θρόνο, αρνήθηκε ότι ήταν μέλος μιας «ρατσιστικής οικογένειας».

Εάν τέτοιες «ανησυχίες» όντως εκφράστηκαν, τότε από ποιον εκφράστηκαν; Και πώς ακριβώς θα μπορούσαν να ερμηνευτούν; Το παλάτι του Μπάκιγχαμ ίσως να μην είχε άδικο όταν σε μια πολύ σύντομη απάντησή του στα λεχθέντα σημείωσε ότι «αναμνήσεις» του παρελθόντος «μπορεί να διαφέρουν».

Αμφιβολίες παρεισφρέουν για την ακριβή μεταφορά των βασιλικών συζητήσεων, διότι τόσο ο Χάρι όσο και η Μέγκαν έκαναν πολλές άλλες και αστήρικτες καταγγελίες.

Η βασιλική ιεραρχία, είπε σχετικά η Μέγκαν, «δεν ήθελε να αναγορευτεί το παιδί [της] πρίγκιπας ή πριγκίπισσα και, κατά συνέπεια, να εξασφαλίσει την επακόλουθη ασφάλεια ζωής».

Η υποτιθέμενη άρνηση της «εταιρείας» (firm), που η Μέγκαν υπαινίχθηκε ότι είχε ρατσιστικά κίνητρα, ήταν πάντως αβάσιμη.

Βάσει του βασιλικού πρωτοκόλλου, που τροποποιήθηκε το 2012, δισέγγονα του βασιλιά δεν αναγορεύονται σε πρίγκιπες εκτός και αν είναι παιδιά του μεγαλύτερου γιου του Καρόλου, δηλαδή του Ουίλιαμ. Αυτό σημαίνει ότι ο γιος του Χάρι και της Μέγκαν δεν δικαιούται ούτε τίτλο ευγενείας, ούτε ασφάλεια ζωής. Θα τα δικαιούται, αλλά μόνον όταν γίνει εγγονός του βασιλιά, δηλαδή του Καρόλου μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, ως εγγονός και όχι ως δισεγγονός του.

Και αυτά τα ήξερε η Μέγκαν όταν, υπαινισσόμενη ρατσισμό, δήλωσε ότι τα ανάκτορα ήταν έτοιμα να αλλάξουν το πρωτόκολλο για να μη δοθεί τελικά στον γιο της τίτλος ευγενείας.

Ολα τα παραπάνω δεν σημαίνουν φυσικά ότι ο ρατσισμός απουσιάζει πλήρως από τις σκέψεις της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και τη συμπεριφορά της άρχουσας τάξης ή, βεβαίως, πολλών λαϊκών στρωμάτων. Το εμβόλιο εναντίον του δεν έχει ακόμη βρεθεί. Αλλά κατ’ αντίθεση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες ο ρατσισμός είναι οπλοποιημένος και επικίνδυνος, στη Βρετανία παραμένει κοινωνικά υπόγειος και πολιτικά αδρανής.

Εστω και έτσι, η ζωή της Μέγκαν είχε γίνει, όπως είπε η ίδια, αφόρητη, καθώς ειδικά ο λαϊκός βρετανικός Τύπος δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία να της επιτεθεί συχνά με κραυγαλέους σεξουαλικούς και ρατσιστικούς τίτλους. Αλλά αποδίδοντας την αποχώρηση του ζεύγους από αυτό που η Μέγκαν αποκάλεσε «η εταιρεία» μόνον σε ρατσιστικούς λόγους, θα ήταν μια μάλλον συνθηματολογική εξήγηση διότι θα παραγνώριζε πολλούς άλλους παράγοντες.

Οπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η παραδοσιακά ανώτερη τάξη της Αγγλίας δεν αναγνωρίζει κανέναν -ακόμη και εάν είναι άσπρος σαν το γάλα - ως ίσο της εάν δεν προέρχεται από τους κόλπους της. Και η Μέγκαν, μια Αμερικανίδα ηθοποιός δεύτερης κατηγορίας και με ταπεινή κοινωνική προέλευση, δεν ήταν δυνατόν να γίνει δεκτή ως ίση τους.

Ισως, όπως ο Γκράουτσο των Marx Brothers θα μπορούσε τότε να πει, «Αρνούμαι να συνδεθώ με ένα κλαμπ που θα με έκανε δεκτό ως μέλος του». Αλλά αυτό θα ερχόταν σε σύγκρουση με τους σκοπούς της.

Η Μέγκαν και ο Χάρι αναφέρθηκαν επίσης στον τερματισμό της οικονομικής υποστήριξης τους από το παλάτι. Αλλά και αυτό ήταν ανακριβές, «απόλυτη ανοησία», όπως είπαν παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών. Οι επιχορηγήσεις, καθώς και η προστασία της ασφάλειάς τους, που κόστιζε στο βρετανικό Δημόσιο πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες τον χρόνο, συνεχίζονταν ακόμη και όταν μετακόμισαν στον Καναδά. Μόνον ο Κάρολος τους επιχορηγούσε με 2,75 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Η βασιλική οικογένεια τους απέκοψε όντως από κάθε επιχορήγηση όταν παραιτήθηκαν από τους βασιλικούς τους τίτλους, τότε που, όπως είπε ο Χάρι, πήραν στα χέρια τους «τον έλεγχο των καταστάσεων». Ο Κάρολος σταμάτησε τότε ακόμη και να απαντάει στα τηλεφωνήματά τους.

Αλλά οι Χάρι και Μέγκαν δεν έμειναν στους δρόμους. Τους στήριξαν τα 14,5 εκατομμύρια ευρώ που η Νταϊάνα, η μητέρα του Χάρι, άφησε στα δύο παιδιά της, τα άλλα εκατομμύρια που τους άφησε η μητέρα τής Ελισάβετ, και τα πολλά εκατομμύρια δολάρια που τους αποδίδει η (μετά την αποχώρησή τους από την «εταιρεία») συνεργασία τους με το Netflix και το Spotify.

Και εδώ αγγίζουμε ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο, αυτό που σχετίζεται με την επιχειρηματική δραστηριότητά τους, που είναι εν πολλοίς, πιστεύω, ο κύριος λόγος που οδήγησε στην αποχώρησή τους από την παλατιανή ζωή. Αυτό το έκανε σαφές η Μέγκαν στη συνέντευξη με την Οπρα.

Η ίδια και ο Χάρι, είπε, ήταν θύματα διακρίσεων εις βάρος τους διότι η βασίλισσα αρνήθηκε να τους επιτρέψει να έχουν, μαζί με τα περιστασιακά βασιλικά καθήκοντά τους, και έμμισθη δουλειά. Η βασίλισσα, με άλλα λόγια, απέτρεψε την υλοποίηση της βασικής επιδίωξής τους να εμπορευματοποιήσουν το παγκόσμιο σήμα των τίτλων τους, πράγμα το οποίο, βεβαίως, κάνουν τώρα.

Και η Μέγκαν, απρόθυμη να θυσιάσει τη χολιγουντιανή καριέρα της στον βωμό των υποχρεώσεών της ως μια ήσσονος σημασίας εκπρόσωπος της βασιλείας και ταυτόχρονα ανίκανη να συνδυάσει τον χολιγουντιανό με τον βασιλικό ρόλο διότι είναι ασυμβίβαστοι, επέλεξε τη φυγή.

Από καθαρά οικονομικής πλευράς, το ζευγάρι δεν είχε δυσκολία να αγοράσει στην Καλιφόρνια ένα σπίτι έναντι του «πενιχρού» ποσού των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ. Και η περιουσία του σήμερα υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια λίρες. Η διαμαρτυρία του για τη διακοπή των επιχορηγήσεων που έπαιρνε, αυτές που πλήρωνε ο Βρετανός φορολογούμενος, δεν ήταν, έτσι, μόνον αβάσιμη, αλλά και εξοργιστική.

Αβάσιμη φαίνεται και η οργή της Μέγκαν για την «παγίδευσή» της στο παλάτι, την επιχρυσωμένη αιχμαλωσία της. «Δεν είδα», είπε, «το διαβατήριό μου, την άδεια οδηγήσεως και τα κλειδιά μου από την ημέρα που συνδέθηκα με την οικογένεια έως τώρα που ήλθα εδώ». Ωστόσο όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, με εξαίρεση μόνον τη βασίλισσα, χρειάζονται διαβατήρια για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και η Μέγκαν, στο διάστημα που αναφέρει, πραγματοποίησε 13 τέτοια ταξίδια. Πέντε από αυτά ήταν τουριστικά.

Ηταν αυτό και άλλα παρόμοια περιστατικά που έκαναν τον Πίερς Μόργκαν, ένα βασικό στέλεχος της ανεξάρτητης βρετανικής τηλεόρασης, να πει ότι δεν πιστεύει λέξη απ’ ό,τι λέει η Μέγκαν. «Ακόμη και εάν μου διάβαζε», είπε, «το δελτίο καιρού!» Ή, όπως είπε κάποιος άλλος, «ακόμη και εάν μου έλεγε ότι το γρασίδι είναι πράσινο».

Η υποτιθέμενη άρνηση της «εταιρείας», που η Μέγκαν υπαινίχθηκε ότι είχε ρατσιστικά κίνητρα, ήταν πάντως αβάσιμη. Βάσει του βασιλικού πρωτοκόλλου που τροποποιήθηκε το 2012, δισέγγονα του βασιλιά δεν αναγορεύονται σε πρίγκιπες εκτός και αν είναι παιδιά του μεγαλύτερου γιου του Καρόλου, δηλαδή του Ουίλιαμ. Αυτό σημαίνει ότι ο γιος του Χάρι και της Μέγκαν δεν δικαιούται ούτε τίτλο ευγενείας, ούτε ασφάλεια ζωής. Θα τα δικαιούται, αλλά μόνον όταν γίνει εγγονός του βασιλιά, δηλαδή του Καρόλου μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, ως εγγονός και όχι ως δισεγγονός του

 

Υπό συζήτηση έχουν τεθεί επίσης πολλά άλλα θέματα, όπως η αδιαφορία του παλατιού στην ικεσία της για βοήθεια τότε που άρχισε να έχει σκέψεις αυτοκτονίας. Η «εταιρεία», είπε, αρνήθηκε να συζητήσει την είσοδό της σε νοσοκομείο διότι κάτι τέτοιο δεν ήταν καλό για το παλάτι και η διεύθυνση του Ανθρώπινου Δυναμικού δεν μπορούσε να τη βοηθήσει διότι ήταν υπεύθυνο μόνον για το έμμισθο προσωπικό.

Η καταγγελία αυτή μαζί με την καταγγελία μελών της βασιλικής οικογένειας για ρατσισμό μπήκαν στο κέντρο της βίαιης επίθεσης κατά του αναχρονιστικού βασιλικού θεσμού η έστω των ξεπερασμένων αντιλήψεών τους. Στη συζήτηση μπήκε ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος συνεχάρη τη Μέγκαν και τον Χάρι για το θάρρος που έδειξαν στην παρουσίαση των ψυχολογικών τους προβλημάτων.

Μεταξύ άλλων, το παλάτι εμφανίζεται, έτσι, να μην έχει μάθει τίποτε από το δράμα που συνόδευσε την είσοδο της Νταϊάνας στην οικογένεια. Και αυτό όταν ο Χάρι και ο Ουίλιαμ είχαν αρχίσει μια σταυροφορία υπέρ της ψυχικής υγείας των ανθρώπων, αξιοποιώντας ό,τι έμαθαν από την τραγική ζωή της μητέρας τους, της Νταϊάνας.

Αλλά ένα ερώτημα εδώ θα ήταν, γιατί η Μέγκαν δεν ζήτησε τη βοήθεια των βασιλικών γιατρών. Και μια απάντηση στο ερώτημα ίσως να δίνεται με τη δήλωση του Χάρι, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος «ντρεπόταν», όπως είπε, να πει στην οικογένειά του ότι η γυναίκα του χρειαζόταν θεραπεία. Οπως χρειαζόταν και ο ίδιος μετά τον απροσδόκητο θάνατο της μητέρας του και όλα όσα ακολούθησαν τον θάνατό της που τον έφεραν, όπως είπε, πολλές φορές πολύ κοντά στην πλήρη κατάρρευσή του.

Δεν ξέρω πώς μπορεί κάποιος να βρει άκρη σε όλα τα παραπάνω που έχουν να κάνουν όχι μόνον με θεσμούς και προκαταλήψεις, αλλά και, κυρίως, προσωπικά θέματα που μεταμορφώθηκαν σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος και κλυδωνίζουν την Αγγλία.

Αλλά, ατυχώς για τη βρετανική μοναρχία, προσωπικά και δημόσια θέματα δεν ξεχωρίζουν όπως ξεχώριζαν πριν από μερικούς αιώνες. Και εξίσου ατυχώς γι’ αυτήν, η καταδίκη της από τον πρίγκιπα Χάρι, ως θεσμού απροσάρμοστου στις σημερινές συνθήκες, κάθε άλλο παρά της υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον.

Ισως, όπως έγραψε η εφημερίδα Sunday Mirror, η λύση να μην είναι δύσκολη: «Διατηρούμε τη μοναρχία, αλλά τα μέλη της θα πρέπει να αλλάζουν κάθε εβδομάδα με βάση τις επιλογές του εθνικού λαχείου».

Info

http://www.yannisandricopoulos.com/

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι αποκαλύψεις οδήγησαν τους δημοσιογράφους στο κελί
Η «Μάχη» αποτέλεσε το επίσημο όργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος-ΕΛΔ και το πρώτο φύλλο της εκδόθηκε το '41. Μια εφημερίδα που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για τον Τύπο των αρχών της δεκαετίας του 1950 στην...
Οι αποκαλύψεις οδήγησαν τους δημοσιογράφους στο κελί
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η μνήμη δεν εκτοπίζεται από τη Μακρόνησο
Η Μακρόνησος. Ενας χώρος που θυμίζει έντονα και με κατάμαυρα γράμματα τα βασανιστήρια των νικητών στους ηττημένους. Τη βαναυσότητα και την επίδειξη δύναμης σε ανθρώπους που πίστεψαν σε κάτι. Δίνοντας ακόμη και...
Η μνήμη δεν εκτοπίζεται από τη Μακρόνησο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οταν ο Λόρενς Ολίβιε «πλήγωσε» τη χούντα
Σε εκδήλωση για την είσοδο της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΟΚ το 1973, ο Λόρενς Ολίβιε με την ομιλία του αποφάσισε να διαβάσει μία επιστολή που είχε γράψει ένας Ελληνας πολιτικός κρατούμενος σε φυλακή της χούντας,...
Οταν ο Λόρενς Ολίβιε «πλήγωσε» τη χούντα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τι σημαίνει: Ελέω Θεού βασιλεύς
Οταν εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο θρηνούν τον χαμό της Δέσποινας ή του Δεσπότη τους, εμείς, ως αβασίλευτοι, προσφεύγουμε στις λέξεις για να βρούμε νόημα.
Τι σημαίνει: Ελέω Θεού βασιλεύς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κι όμως, υπάρχει ελπίδα για απελευθέρωση του ανθρώπου
Γεμάτη γεγονότα η σύγχρονη Ιστορία της χώρας μας και του κόσμου ολόκληρου. Το τέλος της Ιστορίας δεν ήρθε ποτέ. Αλλά πρέπει να δεχτούμε την απλή αλήθεια, που δεν τη στηρίζουν μόνο πολλοί διανοούμενοι αλλά και...
Κι όμως, υπάρχει ελπίδα για απελευθέρωση του ανθρώπου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μία απ’ όλα - με ή χωρίς;
Ως ρεύμα ο μεταμοντερνισμός ξεκίνησε ήδη γύρω στο 1920 κυρίως μέσα από τη μουσική, για να φτάσει στην πλήρη δόμησή του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μία απ’ όλα - με ή χωρίς;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας