Το Ιδρυμα Ευγενίδου (το γνωστό μας Πλανητάριο) πραγματικά έχει «συντονίσει» κάθε πιθανό ψηφιακό μέσο ώστε να μας μεταφέρει και γνώσεις αλλά και σε άλλους κόσμους.
Το έχουμε ξαναγράψει: το Ιδρυμα Ευγενίδου έχει ξεκινήσει σειρά ομιλιών με πολύ ενδιαφέροντα θέματα μέσω της πλατφόρμας podcast (μέσω Spotify, που είναι δωρεάν - ειδικά για τη συγκεκριμένη ομιλία, μπείτε στο «Επιστήμονες που "εύρηκαν" για την Ανθρωπότητα: ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΜΠΛΑΚΓΟΥΕΛ»).
Το τρίτο επεισόδιο της σειράς «Επιστήμονες που "εύρηκαν" για την Ανθρωπότητα», που μόλις ανέβηκε «στον αέρα», αναφέρεται στη ζωή της Ελίζαμπεθ Μπλάκγουελ, της πρώτης γυναίκας στην Αμερική που πήρε πτυχίο ιατρικής.
Αυτό έγινε στα μέσα του 19ου αιώνα, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο των γυναικών σε ένα αυστηρά έως τότε ανδρικό επάγγελμα. Το 1847, όταν η ίδια έκανε αίτηση να μπει στην Ιατρική Σχολή, οι υπεύθυνοι της αρνήθηκαν, ωστόσο είπαν πως αν ένας έστω ψήφιζε υπέρ της, θα την έκαναν δεκτή.
Αυτό το έκαναν για να γελοιοποιήσουν το γεγονός πως μια γυναίκα τόλμησε να ζητήσει κάτι τέτοιο, ωστόσο 150 φοιτητές (άνδρες φυσικά) ψήφισαν «υπέρ» (ίσως και επειδή πίστεψαν πως είναι ένα αστείο).
Αστείο το αστείο, γελοιοποίηση τη γελοιοποίηση, η Ελίζαμπεθ Μπλάκγουελ μπήκε στην Ιατρική, πέντε χρόνια μετά πήρε το πτυχίο της και άλλαξε την Ιστορία!
Η ίδια ήταν ήδη δασκάλα, αλλά ήθελε να γίνει γιατρός. Οι γονείς της, προοδευτικοί άνθρωποι, τη στήριξαν. Επειτα απ' όλα αυτά, η ίδια αφιέρωσε τη ζωή της στην καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας μέσω της ιατρικής, στον αγώνα για την πρόληψη, την καλύτερη θεραπεία σύμφωνα με την ίδια, αλλά και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες γιατρούς. Γιατί ναι. Κάπως έτσι αλλάζει η Ιστορία - ακόμα και από μία φάρσα!
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας