• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.9°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 29.9°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.0°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  4 BF
  46%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 29.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.8°C / 25.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 32.0°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 26.1°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  0 BF
  58%

Δήμητρα Καμαρινού

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κλικ» στην Ιστορία

 • A-
 • A+

Το αρχείο φωτογραφικών ντοκουμέντων που φυλασσόταν περίπου για μισό αιώνα στη βιβλιοθήκη ενός αρχοντικού στα ορεινά της Λακωνίας, ένα σκονισμένο άλμπουμ με μοναδικά «καρέ ιστορίας» που κατέγραφαν τους αγώνες των Ελλήνων για τη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας και των σημερινών συνόρων της, επιμελήθηκε η Δήμητρα Καμαρινού, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, ώστε να γίνει βιβλίο με τον τίτλο «Καρέ Ιστορίας. Αγώνες των Ελλήνων 1821-1923».

Ετσι, η πολύτιμη συλλογή του φιλόλογου και γυμνασιάρχη Σωτήριου Καμαρινού (1875-1963) ήρθε στο φως σχεδόν μισό αιώνα μετά, από την απόγονό του, τη βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών στην Αρχαιολογία, Δήμητρα Καμαρινού. Τα «καρέ» και αυτής της ιστορίας μπήκαν σε χρονολογική σειρά για να διηγηθούν μια άλλη μεγαλύτερη ιστορία. Αυτήν της σύγχρονης Ελλάδας.

«Το βιβλίο δημιουργήθηκε μέσα από μια αρχειακή “ανασκαφή” στη συλλογή ιστορικών καρτ ποστάλ - φωτογραφιών του προγόνου μου Σωτήριου Καμαρινού (1875-1963) και διηγείται καρέ καρέ μέσα από 150 αρχειακά φωτογραφικά ντοκουμέντα τους πολεμικούς και διπλωματικούς αγώνες και τις διεθνείς Συνθήκες που χρειάστηκαν για να οριστεί η κυριαρχία της Ελλάδας στα σημερινά της σύνορα.

Από την Επανάσταση του 1821, την ίδρυση και την επέκταση του ελληνικού κράτους με την προσάρτηση των Επτανήσων και της Θεσσαλίας, την απελευθέρωση της Κρήτης, των νησιών του Αιγαίου και της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάννης, το 1923», λέει η συγγραφέας δρ Δήμητρα Καμαρινού.

Σύγχρονος του Σικελιανού, φιλόλογος και γυμνασιάρχης στο Α' Γυμνάσιο Αθηνών, πολύγλωσσος, συστηματικός μελετητής της αρχαιολογίας και της φιλολογίας και συλλέκτης, ο Σωτήριος Καμαρινός άφησε πίσω του μια πλούσια συλλογή ιστορικών, κυρίως ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων, που συμπλήρωναν και οδήγησαν όπως φαίνεται στην άλλη του ιδιότυπη συλλογή, αυτήν των ιστορικών καρτ ποστάλ. Δεκάδες ιστορικά δελτάρια, στιγμιότυπα από αποχαιρετισμούς λίγο πριν από το μέτωπο, πεδία μαχών, σημαιοστολισμένες πόλεις… «Κλικ» στην ιστορία, αλλά ταυτόχρονα και στις προσωπικές στιγμές των καθημερινών ηρώων της.

«Δεν γνωρίζω να υπάρχουν αντίστοιχες εκδόσεις στην Ελλάδα, διότι δεν είναι απλά έκδοση ενός αρχείου για έναν πόλεμο. Θα χρησιμοποιήσω τον αγγλικό όρο για να την κατατάξω: Visual History, Οπτικοποιημένη Ιστορία. Αυτή είναι η βάση της. Τα επιστολικά δελτάρια με τη φωτογραφία στη μια πλευρά ήταν το οπτικό μέσο διάδοσης της πληροφορίας εκείνη την εποχή. Ο,τι είναι σήμερα η τηλεόραση και το διαδίκτυο.

Ο κύριος πελάτης των τυπογραφείων που τα εξέδιδαν ήταν το κράτος και η βασιλική οικογένεια. Επομένως εκδίδονταν φωτογραφίες των γεγονότων μεν, αλλά που εξυπηρετούσαν τις κυρίαρχες ιδέες. Στον πρόλογο δίνονται κλείδες ανάγνωσης, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να διαβάζει τις ιδέες πίσω από τις εικόνες.

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει μόνο μία, αλλά πολλές ιστορίες για το ίδιο γεγονός, πέρα από την οπτική των ηγετών, με ενδιέφερε ο αναγνώστης να μπορεί να ανιχνεύσει και το βίωμα του λαού.

Ετσι επιδίωξα το βιβλίο να είναι κάτι περισσότερο από μια οπτικοποιημένη διήγηση της ιστορίας. Να μπορεί ο αναγνώστης να προσεγγίσει πώς βίωσαν τα συγκλονιστικά γεγονότα άνθρωποι της εποχής: μέσα από αφηγήσεις παππούδων, λόγια οπλαρχηγών και λογοτεχνών, στίχους ποιητών της εποχής, αλλά και από τις επιλογές του συλλέκτη. Σε αυτόν τον τομέα βοήθησε πολύ η φιλόλογος Αντιγόνη Καμαρινού προτείνοντας χαρακτηριστικούς στίχους από δεκατρείς ποιητές.

Διότι οι λογοτέχνες έχουν την ικανότητα να συμπυκνώνουν το συλλογικό βίωμα του λαού σε λίγες λέξεις. Οπως αυτές από το στόμα του Καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας στην Κρήτη, που άκουγε δύο φωνές μέσα του: «Φύγε γιατί δεν υπάρχει σωτηρία! Μείνε γιατί δεν υπάρχει σωτηρία!»

Η ιστορική διήγηση εμπλουτίζεται με αντιπροσωπευτικές αφηγήσεις παππούδων. «Οπως αυτή του Μπιζανομάχου Εύζωνα που είναι έμπλεος ηρωικού πνεύματος, χαρακτηριστικού για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ή αυτήν του παππού Γιαννακού, ο οποίος έχοντας πολεμήσει σε τρεις πολέμους μιλάει για τα “κακά πράγματα που κάναμε και μεις” στη Μικρασιατική Εκστρατεία και πέθανε με την αγωνία μήπως σκότωσε κάποιον άνθρωπο! Το γράμμα από το μέτωπο, από την Προύσα το 1921, όπου ο στρατιώτης με την ερώτηση “η μάνα μου έμασε τις ελιές;” γαντζώνεται από την ανάμνηση της ειρηνικής πραγματικότητας του χωριού».

Επιστολικά δελτάρια και καρτ ποστάλ… Ενα είδος social media ή αλλιώς η Ιστορία σε εικόνες. Αξίζει να διαβάσουμε για αυτήν την περίοδο της Ιστορίας μας σήμερα; ρωτήσαμε τη συγγραφέα.

«Η Ιστορία είμαστε εμείς. Η ιστορία της ζωής μας μας προσδιορίζει, η ιστορία των γονιών μας μας έχει καθορίσει. Η πλευρά που βρεθήκανε στον Εμφύλιο δεν έχει επηρεάσει τις ιδέες μας, ακόμα και το ποιοι άνθρωποι μας συντροφεύουν στη ζωή μας; Ομοια και η πρόσφατη Ιστορία της χώρας μας, είτε την αγνοούμε είτε τη γνωρίζουμε, προσδιορίζει τις συνθήκες της ζωής μας.

Οπως ανασκάπτουμε τα γεγονότα της παιδικής μας ηλικίας και τα τραύματα, για να κατανοήσουμε το παρόν μας και να βιώσουμε ένα καλύτερο μέλλον, το ίδιο να κάνουμε και με την Ιστορία της χώρας μας. Οσο οι διεκδικήσεις των γειτόνων μας γιγαντώνονται τόσο χρειάζεται να φροντίσουμε τα θεμέλια που έχτισαν οι πρόγονοί μας. Πρώτα απ’ όλα να τα γνωρίσουμε».

Η έρευνα της συγγραφέως ήταν μακροχρόνια και δύσκολη. «Οι καρτ ποστάλ δεν γράφουν επάνω χρονολογίες, συχνά ούτε τον τόπο. Για κάθε μία χρειάστηκε μια ολόκληρη έρευνα, ώστε ύστερα να επιλέξω αυτές της έκδοσης. Πολλές αφορούν σιωπές της Ιστορίας, όπως εκείνη με την καθαίρεση των δύο προδοτών σοφέρ στα Γιάννενα, πριν από τον τουφεκισμό τους. Κάθε φωτογραφία αποκαλύπτει έναν κόσμο ολόκληρο: στη νίκη, στην κηδεία, στις πλατείες των μόλις απελευθερωμένων πόλεων, στον ηρωισμό, στις σχέσεις των πρωταγωνιστών», λέει η Δήμητρα Καμαρινού.

Η ίδια είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών στην Αρχαιολογία και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών στην Εκπαίδευση για την Πολιτιστική Κληρονομιά - ο κατάλληλος άνθρωπος όχι μόνο για να φέρει στο φως αυτό το υλικό, αλλά και για να το συνθέσει έτσι ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να το κάνει προσιτό στο ευρύ κοινό.

https://www.facebook.com/SpartaGaia/videos/2149613161836369

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Περί του Ε του εν αδελφοίς
Ο Γιάννης Ευσταθιάδης εξέδωσε το επί του παρόντος σύνολο πεζογραφικό του έργο σε δυο κομψεπίκομψους εγκιβωτισμένους τόμους.
Περί του Ε του εν αδελφοίς
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φως στην Ιστορία από έναν αυτόπτη μάρτυρα
Ο Δημήτρης Φωτιάδης στο νέο του βιβλίο για την Μικρασιατική Καταστροφή αξιολογεί σωστά, συμπεραίνει δίχως να αυθαιρετεί, βεβαιώνει παραθέτοντας χρήσιμα τεκμήρια και εξηγεί με σημειώσεις, αναφορές, παροράματα,...
Φως στην Ιστορία από έναν αυτόπτη μάρτυρα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο του…
Το νέο βιβλίο του Μαραγκόπουλου «Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο, τόποι και γλώσσες στο Ulysses του Τζέιμς Τζόις» είναι άλλη μια βαθιά βουτιά, από αυτές που συνηθίζει ο Μαραγκόπουλος, στα έγκατα της τζοϊσικής γραφής.
Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο του…
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το «Βρώμικο Ψωμί» τρέχει στις φλέβες μου
Οι εκδόσεις ΟΞΥ παρουσιάζουν σημαντικούς δίσκους από όλους τους χώρους της μουσικής μέσα από βιβλία και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Χριστόφορος Κάσδαγλης μιλά για την επιλογή του στο «Βρώμικο Ψωμί» του...
Το «Βρώμικο Ψωμί» τρέχει στις φλέβες μου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας