Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.8°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.4°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 5.6°C / 12.0°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  4 BF
  79%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 5.6°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.6°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.2°C
  1 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 6.7°C / 12.2°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 22.0°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 13.3°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.7°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
Ευημερία ή πλούτος;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευημερία ή πλούτος;

 • A-
 • A+
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, χάρη στην οικονομική ανάπτυξη το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε ακραία φτώχεια -με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα- μειώθηκε από 36% το 1990 σε 10% το 2015, όμως η οικονομική ανάπτυξη δεν συνέβαλε στη μείωση των ανισοτήτων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην καταναλωτική κοινωνία όπου ζούμε με τις ατελείωτες επιλογές, πολύ λίγα απ’ αυτά που κάνουμε είναι αποτέλεσμα σκέψης και δικής μας καθαρά απόφασης. Για τις περισσότερες επιλογές μας η βιομηχανία έχει προαποφασίσει για μας και οι διαφημιστές μάς επιβάλλουν τις αποφάσεις.

Το να μπορούμε όμως να κάνουμε αυτό που πραγματικά εμείς θέλουμε είναι αποτέλεσμα αυθεντικής σκέψης, βαθιάς γνώσης του εαυτού μας και ίσως η πολυτιμότερη μορφή ελευθερίας που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.

Η πανδημία εν μέρει μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα να δούμε τη διαφορά μεταξύ της ρηχής ελευθερίας -να ενεργούμε χωρίς εμπόδια- και της πραγματικής ελευθερίας - να ενεργούμε σύμφωνα με την κρίση μας. Να ενεργούμε σκεπτόμενοι.

«Ως εκ τούτου οι κοινωνίες πρέπει να ξανασκεφτούν τι σημαίνουν ανάπτυξη και πρόοδος και το νόημά τους για την παγκόσμια βιωσιμότητα» αναφέρει το European Environmental Bureau (EEB) στην ενημέρωση που έκανε για ένα έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας και υποστηρίζει ότι «η αδιάκοπη οικονομική ανάπτυξη έχει επιζήμιες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία», λόγω φυσικά της υπερκατανάλωσης.

Ανάπτυξη και νέες αφηγήσεις

Η οικονομική ανάπτυξη συνδέεται στενά με την αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης όμως απαιτεί τη συνεχή χρήση φυσικών πόρων, με όλες τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

Θα πρέπει λοιπόν να επιτευχθεί αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τις περιβαλλοντικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει δηλαδή να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει ανάπτυξη και να σπάσουμε την ψευδή σύνδεση που έχουμε κάνει στο μυαλό μας μεταξύ ανάπτυξης και ευημερίας. Να δώσουμε ένα καινούργιο νόημα στην ανάπτυξη και να τη συνδέουμε με την πραγματική ευημερία, που είναι η παγκόσμια βιωσιμότητα.

Ωστόσο αυτή η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από την κατανάλωση δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει αφού μπορεί μεν να αυξήθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με το 1970, παράλληλα όμως έχει αυξηθεί και το ΑΕΠ. «Η εμφάνιση μια εύπορης μεσαίας τάξης ήταν ο μοχλός αυτής της ανάπτυξης» αναφέρει το ΕΕΒ.

Οι Ευρωπαίοι με το ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο είμαστε από τους μεγαλύτερους καταναλωτές, συνεπώς συμβάλλουμε περισσότερο και στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, βλέποντας ότι δεν είναι εύκολο να αποσυνδεθεί η οικονομική ανάπτυξη από την αυξημένη χρήση των πόρων, προσπάθησε να επεκτείνει τη χρήση των υπαρχόντων πόρων εντός της οικονομίας.

Δημιούργησε την κυκλική οικονομία. «Η έννοια της κυκλικής οικονομίας υποδηλώνει ότι οι υλικοί πόροι θα προέρχονται από την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών και από τη μείωση της κατανάλωσης». Ωστόσο όπως δείχνουν τα στοιχεία της EUROSTAT, το 2020 σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία των 27 κρατών-μελών ανακυκλώθηκε μόνο το 12% των υλικών. Τα στοιχεία αυτά εύλογα θέτουν ερωτήματα για το κατά πόσο η κυκλική οικονομία μπορεί να συντελέσει στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον, εάν τροφοδοτήσει μια στρατηγική ανάπτυξης που οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση υλικών.

Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι υλιστικές

«Οι θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. βασίζονται στην αξιοπρέπεια, στην αλληλεγγύη, στη δικαιοσύνη, στην ελευθερία, στην ισότητα και στη δημοκρατία. Αυτές οι αξίες δεν μπορούν να αντικατασταθούν με την αύξηση του ΑΕΠ και την κατανάλωση» αναφέρει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος. Γιατί μπορεί να αυξήθηκε το ΑΕΠ των Ευρωπαίων, παράλληλα όμως αυξήθηκαν και οι ανισότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, χάρη στην οικονομική ανάπτυξη το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε ακραία φτώχεια -με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα- μειώθηκε από 36% το 1990 σε 10% το 2015, όμως η οικονομική ανάπτυξη δεν συνέβαλε στη μείωση των ανισοτήτων. Αντίθετα, τις αύξησε.

Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 46% των διαθέσιμων πόρων, δηλαδή σχεδόν το μισό του παγκόσμιου πλούτου, το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 86% των διαθέσιμων πόρων και το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν διαθέτει απολύτως τίποτα. Μένει ένα 40% που είναι η μεσαία τάξη, η οποία με συνεχώς αυξανόμενες δυσκολίες μοιράζεται το 14% του παγκόσμιου πλούτου.

«Παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη δεν έχουμε τόσο μεγάλες ανισότητες, ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται η νέα γενιά θα αντιμετωπίσει τρομερά προβλήματα ανεργίας. Γι’ αυτό και η ιδέα για το καθολικό βασικό εισόδημα υποστηρίζεται σχεδόν από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων».

Η Ευρώπη σήμερα προσπαθεί να καινοτομήσει όχι μέσα από το ΑΕΠ αλλά επανακαλύπτοντας τις αξίες της. Μέσα από τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα καταναλώνει λιγότερα, θα έχει όμως αξίες που θα την ανυψώνουν.

«Κυβερνήσεις, επιστήμονες και ΜΚΟ παγκοσμίως συγκεντρώνονται για ανταλλαγή ιδεών που θα δημιουργήσουν αυτή την εναλλακτική προοπτική για την οικονομική ανάπτυξη και την ανθρώπινη πρόοδο. Για τη μεταμόρφωση της κοινωνίας μέσα από τους στόχους της αειφορίας».

Αυτή θα είναι και η πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Να συζητηθούν όλες αυτές οι ιδέες και να μετατραπούν σε πολιτικές που θα οδηγήσουν σ’ ένα βιώσιμο μέλλον. Στην Ευρώπη η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει, αλλά η Ελλάδα δυστυχώς απουσιάζει.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Η αβάσταχτη βαρύτητα του είναι
Στα χρόνια της πανώλης, υπήρχαν οι untori, εκείνοι δηλαδή που θεωρούνταν υπεύθυνοι ότι έφερναν τον λοιμό. Κάποιες ομάδες, κάποια επαγγέλματα και...
Η αβάσταχτη βαρύτητα του είναι
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Η επανοικειοποίηση του δημοσίου χώρου
Η αντίληψη που λέει πως το δημόσιο είναι προέκταση του ιδιωτικού με όρους συνάντησης και συνύπαρξης είναι μία διαπίστωση που πρέπει να έχει ισχύ και μετά την πανδημία.
Η επανοικειοποίηση του δημοσίου χώρου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα μάτια μας την εποχή του Covid-19
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η υγιεινή των ματιών μας στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς μπορεί να αποτελέσουν τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού.
Τα μάτια μας την εποχή του Covid-19
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το βάρος στους γυναικείους ώμους
Στην Ευρώπη, το 84% των νοσηλευτών και το 53% των γιατρών είναι γυναίκες και περισσότεροι από 7 στους 10 εργαζόμενους σε υπηρεσίες Υγείας παγκοσμίως είναι επίσης γυναίκες.
Το βάρος στους γυναικείους ώμους
ΕΥΡΩΠΗ
«Μονοπώλιο» πλουσίων τα εμβόλια-130 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε μια δόση
Τριάντα δύο χώρες έχουν χορηγήσει μέχρι στιγμής το 75% όλων των εμβολίων, ενώ 130 κράτη δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε μια δόση.
«Μονοπώλιο» πλουσίων τα εμβόλια-130 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε μια δόση
ΚΟΣΜΟΣ
Έκκληση στις κυβερνήσεις για μέτρα κατά του χάσματος πλούσιων και φτωχών
Αγωνία για το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών που μεγάλωσε ακόμα περισσότερο μέσα στην πανδημία, εκφράζουν οι άνθρωποι - ειδικά οι νέοι - σε παγκόσμιο επίπεδο. Ζητούν παρεμβάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.
Έκκληση στις κυβερνήσεις για μέτρα κατά του χάσματος πλούσιων και φτωχών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας