• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.4°C / 7.4°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 5.5°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 6.8°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 4.8°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / 0.2°C
  0 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 5.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 8.6°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 1.9°C / 6.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 11.3°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 7.6°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 3.9°C / 6.9°C
  0 BF
  93%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -0.5°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.5°C / -0.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 8.8°C
  2 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.6°C / 7.7°C
  0 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.7°C / 4.4°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 5.6°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευημερία ή πλούτος;

 • A-
 • A+
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, χάρη στην οικονομική ανάπτυξη το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε ακραία φτώχεια -με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα- μειώθηκε από 36% το 1990 σε 10% το 2015, όμως η οικονομική ανάπτυξη δεν συνέβαλε στη μείωση των ανισοτήτων.

Στην καταναλωτική κοινωνία όπου ζούμε με τις ατελείωτες επιλογές, πολύ λίγα απ’ αυτά που κάνουμε είναι αποτέλεσμα σκέψης και δικής μας καθαρά απόφασης. Για τις περισσότερες επιλογές μας η βιομηχανία έχει προαποφασίσει για μας και οι διαφημιστές μάς επιβάλλουν τις αποφάσεις.

Το να μπορούμε όμως να κάνουμε αυτό που πραγματικά εμείς θέλουμε είναι αποτέλεσμα αυθεντικής σκέψης, βαθιάς γνώσης του εαυτού μας και ίσως η πολυτιμότερη μορφή ελευθερίας που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.

Η πανδημία εν μέρει μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα να δούμε τη διαφορά μεταξύ της ρηχής ελευθερίας -να ενεργούμε χωρίς εμπόδια- και της πραγματικής ελευθερίας - να ενεργούμε σύμφωνα με την κρίση μας. Να ενεργούμε σκεπτόμενοι.

«Ως εκ τούτου οι κοινωνίες πρέπει να ξανασκεφτούν τι σημαίνουν ανάπτυξη και πρόοδος και το νόημά τους για την παγκόσμια βιωσιμότητα» αναφέρει το European Environmental Bureau (EEB) στην ενημέρωση που έκανε για ένα έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας και υποστηρίζει ότι «η αδιάκοπη οικονομική ανάπτυξη έχει επιζήμιες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία», λόγω φυσικά της υπερκατανάλωσης.

Ανάπτυξη και νέες αφηγήσεις

Η οικονομική ανάπτυξη συνδέεται στενά με την αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης όμως απαιτεί τη συνεχή χρήση φυσικών πόρων, με όλες τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

Θα πρέπει λοιπόν να επιτευχθεί αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τις περιβαλλοντικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει δηλαδή να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει ανάπτυξη και να σπάσουμε την ψευδή σύνδεση που έχουμε κάνει στο μυαλό μας μεταξύ ανάπτυξης και ευημερίας. Να δώσουμε ένα καινούργιο νόημα στην ανάπτυξη και να τη συνδέουμε με την πραγματική ευημερία, που είναι η παγκόσμια βιωσιμότητα.

Ωστόσο αυτή η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από την κατανάλωση δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει αφού μπορεί μεν να αυξήθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με το 1970, παράλληλα όμως έχει αυξηθεί και το ΑΕΠ. «Η εμφάνιση μια εύπορης μεσαίας τάξης ήταν ο μοχλός αυτής της ανάπτυξης» αναφέρει το ΕΕΒ.

Οι Ευρωπαίοι με το ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο είμαστε από τους μεγαλύτερους καταναλωτές, συνεπώς συμβάλλουμε περισσότερο και στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, βλέποντας ότι δεν είναι εύκολο να αποσυνδεθεί η οικονομική ανάπτυξη από την αυξημένη χρήση των πόρων, προσπάθησε να επεκτείνει τη χρήση των υπαρχόντων πόρων εντός της οικονομίας.

Δημιούργησε την κυκλική οικονομία. «Η έννοια της κυκλικής οικονομίας υποδηλώνει ότι οι υλικοί πόροι θα προέρχονται από την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών και από τη μείωση της κατανάλωσης». Ωστόσο όπως δείχνουν τα στοιχεία της EUROSTAT, το 2020 σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία των 27 κρατών-μελών ανακυκλώθηκε μόνο το 12% των υλικών. Τα στοιχεία αυτά εύλογα θέτουν ερωτήματα για το κατά πόσο η κυκλική οικονομία μπορεί να συντελέσει στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον, εάν τροφοδοτήσει μια στρατηγική ανάπτυξης που οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση υλικών.

Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι υλιστικές

«Οι θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. βασίζονται στην αξιοπρέπεια, στην αλληλεγγύη, στη δικαιοσύνη, στην ελευθερία, στην ισότητα και στη δημοκρατία. Αυτές οι αξίες δεν μπορούν να αντικατασταθούν με την αύξηση του ΑΕΠ και την κατανάλωση» αναφέρει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος. Γιατί μπορεί να αυξήθηκε το ΑΕΠ των Ευρωπαίων, παράλληλα όμως αυξήθηκαν και οι ανισότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, χάρη στην οικονομική ανάπτυξη το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε ακραία φτώχεια -με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα- μειώθηκε από 36% το 1990 σε 10% το 2015, όμως η οικονομική ανάπτυξη δεν συνέβαλε στη μείωση των ανισοτήτων. Αντίθετα, τις αύξησε.

Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 46% των διαθέσιμων πόρων, δηλαδή σχεδόν το μισό του παγκόσμιου πλούτου, το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 86% των διαθέσιμων πόρων και το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν διαθέτει απολύτως τίποτα. Μένει ένα 40% που είναι η μεσαία τάξη, η οποία με συνεχώς αυξανόμενες δυσκολίες μοιράζεται το 14% του παγκόσμιου πλούτου.

«Παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη δεν έχουμε τόσο μεγάλες ανισότητες, ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται η νέα γενιά θα αντιμετωπίσει τρομερά προβλήματα ανεργίας. Γι’ αυτό και η ιδέα για το καθολικό βασικό εισόδημα υποστηρίζεται σχεδόν από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων».

Η Ευρώπη σήμερα προσπαθεί να καινοτομήσει όχι μέσα από το ΑΕΠ αλλά επανακαλύπτοντας τις αξίες της. Μέσα από τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα καταναλώνει λιγότερα, θα έχει όμως αξίες που θα την ανυψώνουν.

«Κυβερνήσεις, επιστήμονες και ΜΚΟ παγκοσμίως συγκεντρώνονται για ανταλλαγή ιδεών που θα δημιουργήσουν αυτή την εναλλακτική προοπτική για την οικονομική ανάπτυξη και την ανθρώπινη πρόοδο. Για τη μεταμόρφωση της κοινωνίας μέσα από τους στόχους της αειφορίας».

Αυτή θα είναι και η πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Να συζητηθούν όλες αυτές οι ιδέες και να μετατραπούν σε πολιτικές που θα οδηγήσουν σ’ ένα βιώσιμο μέλλον. Στην Ευρώπη η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει, αλλά η Ελλάδα δυστυχώς απουσιάζει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η αβάσταχτη βαρύτητα του είναι
Στα χρόνια της πανώλης, υπήρχαν οι untori, εκείνοι δηλαδή που θεωρούνταν υπεύθυνοι ότι έφερναν τον λοιμό. Κάποιες ομάδες, κάποια επαγγέλματα και...
Η αβάσταχτη βαρύτητα του είναι
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας
Το σχολείο συγκρατεί την κοινωνία, δίνοντας στους νέους έναν χώρο για να κοινωνικοποιηθούν, την αίσθηση ότι ανήκουν και τη δυνατότητα να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους.
Οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ιός του χρήματος πριμοδοτήθηκε από τον ιό της πανδημίας
Ενώ οι λαοί του πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωποι με τις βαριές επιπτώσεις της νέας οικονομικής κρίσης που επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, θεαματική αύξηση σημείωσε το μερίδιο επί του παγκόσμιου...
Ο ιός του χρήματος πριμοδοτήθηκε από τον ιό της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλό και μάχιμο 2022!
Λύση δεν μπορεί να υπάρξει από κάποιον από μηχανής θεό και οι τύχες μας βρίσκονται κυριολεκτικά στα χέρια μας. 
Καλό και μάχιμο 2022!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Covid-19 & εμβολιασμός των εφήβων
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών και δίνει απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις και ανησυχίες των γονέων.
Covid-19 & εμβολιασμός των εφήβων
ΚΟΣΜΟΣ
Ίσως δεν επιτευχθεί ο στόχος εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού ως τα μέσα του 2022
Στο στάδιο που βρισκόμαστε, είναι πιθανό να μην επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού για την Covid-19 μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, ώστε να ελεγχθεί η πανδημία,...
Ίσως δεν επιτευχθεί ο στόχος εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού ως τα μέσα του 2022

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας