Δικαιώνεται και σήμερα ο Φρόιντ, ο πικρός μας φιλόσοφος, με το απαισιόδοξο βιβλίο του «Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας»... Και ο δικός μας ο Παπανούτσος: «Προοδεύσαμε, αλλά δεν ευτυχήσαμε...».
Και μόνο το ραδιοτηλεοπτικό «επάγγελμα» σε παγκόσμια κλίμακα αρκεί για μια πλήρη δικαίωση.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ιχνηλατήσουμε αυτό το γκρίζο τοπίο, που μας προέκυψε στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Πώς το λειτούργημα έγινε «επάγγελμα».
● Πρώτη κατηγορία: η είσοδος στο «επάγγελμα»...
Οι τότε κυβερνήτες, που βιάστηκαν να ελευθερώσουν τους ασκούς του ερτζιανού Αιόλου της αυτοαποκαλούμενης «ελεύθερης» ραδιοφωνίας... Χωρίς προετοιμασία, χωρίς υποδομή, χωρίς ολοκληρωμένη, θεσμική στήριξη. Οπως ακριβώς και λίγο αργότερα με την «ελεύθερη» ΤV!
● Δεύτερη κατηγορία: το βάθος του «επαγγέλματος».
Εδώ έφτασαν μόνο τα μεγάλα, ξένα, αόρατα θηρία, με τα δισεκατομμύρια, αγνώστου πηγής, δολάρια. Με τους ορατούς εκπροσώπους τους να τα διαχειρίζονται και κάποιους «καλλιτέχνες» να τους διασκεδάζουν.
● Τρίτη κατηγορία: η έξοδος από το «επάγγελμα»... Οσοι «ξεζουμιστούν», εκπρόσωποι και θύματα, εργοδότες και εργάτες, απολύονται. Και, φυσικά, παίρνουν τη θέση τους άλλοι... Χειρότεροι...
Αυτό το ανεξερεύνητο γκρίζο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο κυριαρχεί πλέον, εδώ και χρόνια, παγκοσμίως, στο μεγαλύτερο ποσοστό. Και κατευθύνει, επηρεάζει και διαμορφώνει τον αιώνιο πολίτη - πελάτη...
Και να σκεφτεί κανείς ότι η ραδιοτηλεόραση είναι το αποτελεσματικότερο, το αμεσότερο λειτούργημα πολιτισμού και ενημέρωσης... Οι εφευρέτες της ονειρεύτηκαν έναν κόσμο γεμάτο καλοσύνη. Να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και να ακούν τη φωνή τους εκατομμύρια άνθρωποι, σε όλες τις άκρες της Γης. Πού να φανταστούν ότι κάποιοι άλλοι έμποροι «εφευρέτες» θα την έκαναν σκέτο επάγγελμα...
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα καταστρέψουν και το διαδίκτυο... Ενα μέσο που, με όλες τις γκρίζες ζώνες του, μπορείς ελεύθερα να ακούς, να βλέπεις, να συζητάς, να ρωτάς, να απαντάς και να νιώθεις Πολίτης του Κόσμου. Εκτός κι αν γίνει κι αυτό, αν δεν έχει ήδη γίνει, ένα εργαλείο κέρδους και κατασκοπείας.
Ας ανασάνουμε λοιπόν, για λίγο, με ένα γλυκό όνειρο.
Μια ραδιοτηλεόραση που θα υπάγεται άμεσα σε ένα ανεξάρτητο υπουργείο Πολιτισμού με έναν φωτισμένο υπουργό. Μια γνήσια διαδημοτική και όχι μικροκομματική ραδιοτηλεόραση για τους δημότες και από τους δημότες. Μια γνήσια ενημερωτική, κρατική και ιδιωτική, ραδιοτηλεόραση, φίλος, σύμβουλος, βοηθός και συμπαραστάτης, του απληροφόρητου μέσου πολίτη. Και μια γνήσια ψυχαγωγική και επιμορφωτική ραδιοτηλεόραση που θα μας διασκεδάζει και θα μας διδάσκει ταυτόχρονα...
Ολο αυτό το «γλυκό» όνειρο γίνεται πραγματικότητα με το Εθνικό Συμβούλιο Τεχνών. Ενας θεσμός που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που καλύπτει και λύνει όλα τα μεγάλα προβλήματα του υπουργείου Πολιτισμού, που υπάρχει εδώ και χρόνια στα κομματικά ντουλάπια, αλλά καμιά κυβέρνηση δεν το αγγίζει γα έναν απλό λόγο: διότι τον ρόλο του ΥΠ.ΠΟ. τον παίζουν πλέον τα μεγάλα συγκροτήματα.
«Ουτοπίες, όνειρα θερινής νυκτός», θα μουρμουρίζουν κάποιοι «ρεαλιστές» αυτή τη στιγμή... Κι έχουν δίκιο. Σήμερα μάλιστα που ενώ πολλαπλασιάζεται η επιδημία, η ανεργία και η φτώχεια, ΠΡΩΤΗ είδηση στα περισσότερα κανάλια είναι οι κερδοφόρες ανθρώπινες ανωμαλίες.
Κι ο πολίτης - πελάτης θυσιάζει τον πολύτιμο χρόνο του στον βωμό του τζόγου και στα σίριαλ που κινούνται γύρω από το ίδιο θέμα: Ερωτες-Μίση-Ραδιουργίες.. Τότε, ναι, δεν διορθώνεται τίποτα...
Εμείς, όμως, θα εξακολουθούμε να ονειρευόμαστε και να φωνάζουμε ότι το θαύμα του ανθρώπινου μυαλού που λέγεται ραδιοτηλεόραση, κάποια στιγμή θα βγει από τον κύκλο του κυνικού εμπορίου. Υπάρχουν και τώρα κάποιες ανεξάρτητες ραδιοτηλεοπτικές φωνές, χωρίς παντοδύναμα «αφεντικά». Ας τις ακούσουμε...
Ας ακούσουμε και την απάντηση που έδωσε ο μεγάλος μας διανοητής Νόαμ Τσόμσκι, σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου, γιατί δεν βγαίνει στα κανάλια, ούτε και σε αυτά που έχουν και κάποια καλά προγράμματα:
«Γιατί έτσι νομιμοποιώ και τα κάποια κακά προγράμματα...», είπε...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας