• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.6°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.9°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 16.0°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 15.6°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 2.2°C / 16.0°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  1 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  0 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.9°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 11.7°C / 20.0°C
  1 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.8°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  54%
Μεγαλοφυΐα και παραφροσύνη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεγαλοφυΐα και παραφροσύνη

 • A-
 • A+
«Αχρείοι μονάρχες, στρατοκράτες και δεσποτικά, αντιλαϊ­κά καθεστώτα είχαν, αιώνες τώρα, πάντοτε δίπλα τους αυλόδουλους και εξωνημένους διανοούμενους και καλλιτέχνες που αποσιωπούσαν ή εξευγένιζαν τις φρικαλέες κακουργίες τους».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι ιλαροτραγικές αλληλοαποκαλύψεις τον τελευταίο καιρό ευτελίζουν διάσημα ονόματα, θύματα και θύτες, και δίνουν χρυσοφόρα τροφή σε κάποια ΜΜΕ. Και δεν είναι φρέσκο αυτό το φρούτο.

Το κακό ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων. Η πνευματική ευτέλεια είναι ένα «φρούτο» που αγοράζεται και πουλιέται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ισχύει σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Σε ένα μικρό ποσοστό βέβαια και όχι στο σύνολό τους.

Το πολυσήμαντο βιβλίο του Κυριάκου Σιμόπουλου, πάντα επίκαιρο, ξύνει μεγάλες πληγές, ανοιχτές αιώνες τώρα. Τίτλος του: «Διανοούμενοι και καλλιτέχνες, ευτελείς δούλοι της εξουσίας. Από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας».

Γράφει: «Αχρείοι μονάρχες, στρατοκράτες και δεσποτικά, αντιλαϊ­κά καθεστώτα είχαν, αιώνες τώρα, πάντοτε δίπλα τους αυλόδουλους και εξωνημένους διανοούμενους και καλλιτέχνες που αποσιωπούσαν ή εξευγένιζαν τις φρικαλέες κακουργίες τους...».

Αραγε τα πίστευαν ή ο νόμος της φύσης συνοδεύει πολλές φορές πολλά είδωλα που η μεγαλοφυΐα τους καταλήγει στην παραφροσύνη ή την ευτέλεια; Ή μήπως ισχύει η κλασική ρήση: «Ο έχων ισχυράν μνήμην, έχει αδύνατον κρίσιν»;

Αν μάλιστα διαβάσουμε προσεκτικά τη δράση του Μαικήνα, που το όνομά του στην εποχή μας σημαίνει πλούσιος «χορηγός», θα μας οδηγήσει σε παραλληλισμούς ιλαροτραγικούς.

Διαβάζουμε ότι ο Βιργίλιος, ο Οράτιος και αρκετοί άλλοι έγιναν πάμπλουτοι με το χρυσάφι που τους έδινε ο Μαικήνας, υποτίθε­ται από την τσέπη του, ενώ το έπαιρνε από τον αυτοκράτορα για να εξωραΐζουν οι «διανοούμενοι» τις θηριωδίες του. Μ' αυτόν τον τρόπο ο Μαικήνας βαφτίστηκε μέγας προστάτης και ευεργέτης των τεχνών και η εποχή των τρισάθλιων αυτοκρατόρων... εποχή πολιτιστικής άνοιξης!

Γιατί να μην τα πιστέψουμε όλα αυτά; Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στη δική μας εποχή για να διαπιστώσουμε ότι τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στις μέρες μας.

Με τη διαβρωτική «χορηγία» της περίφημης FORD (πρακτορείο της CIA), κρυφά στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας και φανερά μέχρι σήμερα. Και με την οικονομική «ενίσχυση» πανάκριβων εκδηλώσεων από παντοδύναμους εκπροσώπους πάμπλουτων πολυεθνικών εταιρειών.

Με αντάλλαγμα το άξιο, ίσως, έργο των επιχορηγούμενων, αλλά οπωσδήποτε και τους ύμνους τους. Ή, στην καλύτερη περίπτωση, την ουδετερότητά τους σε κάποιες «κρίσιμες» στιγμές. Με αποτέλεσμα οι χορηγούμενοι να γίνονται πλούσιοι και οι χορηγοί... αγάλματα.

Ευτυχώς ότι έχουμε και μερικούς θαρραλέους προγόνους που επέζησαν χωρίς να σκύψουν το κεφάλι τους.

«Ελεύθερος και ολοκληρωμένος διανοητής είναι κείνος που αγνοεί τις λέξεις συμβιβασμός και δουλοπρέπεια», γράφει ο Λουκιανός. Οπως ο δικός μας ο Δομήνικος που, το 1600, προτίμησε να αυτο­εξοριστεί παρά να ακούσει τον δάσκαλό του τον Τιντορέτο που τον συμβούλευε να... συχνάζει πιο πολύ στις αυλές των πριγκίπων.

Οπως τώρα και στα δικά μας χρόνια, στις μεγάλες δικές μας «αυλές» (και σε όλο τον κόσμο) που συχνάζουν οι «επιχο­ρηγούμενοι». Μυθοποιούν ακόμα και τα «βίτσια» των χορηγών τους, των ηγετών τους, των «δασκάλων» τους. Εγκωμιάζουν τους διαδόχους τους. Κολακεύουν τις γυναίκες τους. Συντροφεύουν τους «χορηγούς» στις νυχτε­ρινές... εξορμήσεις τους.

Και οι Λουκιανοί και οι Διογένηδες, άραγε, πώς επέζησαν; Ισως γιατί θεωρήθηκαν τότε τρελοί, γραφικοί ή ακίνδυνοι. Οπως συμβαίνει και τώρα. Εκείνο που ξέρουμε όμως σίγουρα όλοι μας, είναι ότι αιώνες τώρα υπάρχουν αμέτρητοι Λουκιανοί και Διογένηδες που δεν τους έμαθε ούτε θα τους μάθει ποτέ κανείς. Ισως γιατί τελικά και την Ιστορία τη γράφουν πάντα οι... αλληλοδοξολογούμενοι.

Yπάρχουν όμως και μεγάλες μορφές που εξοντώθηκαν στην εποχή τους αλλά έμειναν ζωντανοί στους αιώνες των αιώνων. Και έγραψαν τη γνήσια Ιστορία.

Αριστείδης, ετών 75, στην εξορία. Αισχύλος, 69, εξορία. Φειδίας, 66, στη φυλακή. Σοφοκλής, 90, από πείνα. Σωκράτης, 71, ήπιε το κώνειο. Θουκυδίδης, 64, εξορία. Αριστοφάνης, από πείνα. Και πολλοί άλλοι. Αιτία ο φθόνος, η αχαριστία και η ευτέλεια κάποιων «αρίστων». Και τότε και τώρα και πάντα.

«Ευτυχώς, θεέ μου, που δεν με έκανες μεγαλοφυΐα», θα λένε κάποιοι μέσα τους...

ΝΗΣΙΔΕΣ
Η αξία της πολιτικής
Η ενότητα των κοινωνικο-πολιτικών δυνάμεων προκύπτει μέσα από τη συνάρθρωση των πολλαπλών κοινών δράσεων και αξιών.
Η αξία της πολιτικής
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Η δικτατορία των ερωτήσεων: με αφορμή έναν στίχο
Οι πραγματικές ερωτήσεις είναι ακριβώς αυτές που θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί. «Είναι η υγεία δημόσιο αγαθό;», «Είναι συμβατό το κέρδος με την υγεία;», «Είναι δυνατόν το μόνο μέτρο προστασίας της ζωής να είναι...
Η δικτατορία των ερωτήσεων: με αφορμή έναν στίχο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Όχι και τόσο λαμπερός τελικά
Κάθε επάγγελμα που σχετίζεται με την έκθεση κουβαλά και νοσηρότητα εκτός από φως, οι καλλιτέχνες όμως βρίσκονται στην κορωνίδα.
Όχι και τόσο λαμπερός τελικά
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Περνάει κρίση η πίστη μας στον άνθρωπο»
Ο Αγγελος Αντωνόπουλος δε διστάζει ν’ ανοίξει τα άδυτα της ψυχής του και να σ’ αφήσει να περιπλανηθείς στη ζωή του με τις αφηγήσεις και τις ιστορίες του.
«Περνάει κρίση η πίστη μας στον άνθρωπο»
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Ο έρωτας είναι μια μεγάλη γνώση!»
Λίγο πριν κλείσει τα 89 του χρόνια, ο Ισπανός συγγραφέας Φερνάντο Αραμπάλ παραμένει ένα τρομερό παιδί, με απίστευτη μνήμη και ασίγαστη ζωτικότητα, πάντα έτοιμος να αφηγηθεί ιστορίες.
«Ο έρωτας είναι μια μεγάλη γνώση!»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η πολυπόθητη ανάκαμψη
Μια πανδημία είναι ένα σοκ για την κοινωνία όπου οι κοινωνικές σχέσεις και τα συστήματα αξιών υφίστανται δεινή δοκιμασία.
Η πολυπόθητη ανάκαμψη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας