Συνιστά έναν εξαιρετικά φιλόδοξο και παράλληλα αναγκαίο στόχο για ολόκληρο τον πλανήτη και για τη Γηραιά Ηπειρο φυσικά. Ο λόγος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να αποκτήσει η Ε.Ε. ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.
Πρόκειται για μια τεράστια φιλοδοξία σχεδόν στα όρια της χίμαιρας, ωστόσο η καινοτόμος έρευνα αιχμής που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (ΕΣΕ) αναμένεται να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προώθηση της απαραίτητης έρευνας αιχμής και τεχνολογικής ανάπτυξης για την επίτευξή της. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis» επισημαίνοντας ότι, τα σχετικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΕ συμβάλλουν δραστικά στην επίτευξη του πράσινου και βιώσιμου μέλλοντος της Ευρώπης.
Το ΕΣΕ, που ιδρύθηκε το 2007, έχει πρωταρχική αποστολή να παράσχει επιχορηγήσεις στους πιο ταλαντούχους και αφοσιωμένους ερευνητές της Ευρώπης, χωρίς προκαθορισμένα θέματα και με μοναδική βάση το κριτήριο της επιστημονικής αριστείας.
Οι δικαιούχοι του ΕΣΕ τείνουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των τομέων τους και η χρηματοδότηση που τους προσφέρεται, τους δίνει την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις πιο δημιουργικές ιδέες τους και ενδεχομένως να παράξουν αποτελέσματα που θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επιστήμη, την κοινωνία και την οικονομία. Ως εκ τούτου, είναι σε θέση να συμβάλουν στην ευρεία συζήτηση που διεξάγεται επί του παρόντος σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Το Cordis επισημαίνει ότι η ίδια η Πράσινη Συμφωνία θα καλύπτει σχεδόν κάθε τομέα πολιτικής και ερευνητικό πεδίο, από τη δυνατότητα αειφόρου γεωργίας, βιομηχανίας και κινητικότητας έως την καθαρή ενέργεια, νέες μεθόδους για την εξάλειψη της ρύπανσης και προσπάθειες διατήρησης της βιοποικιλότητας, καθώς και αύξηση της αστικής βιωσιμότητας.
Στόχος της είναι να μεταμορφώσει εντελώς την οικονομία και τις κοινωνίες της Ευρώπης ώστε να τις καταστήσει πραγματικά Πράσινες. Οντας μια τόσο μεγάλη επιχείρηση, η έρευνα αιχμής θα συνιστά ένα κρίσιμο συστατικό σε αυτήν τη διαδικασία μετασχηματισμού.
Οι εξελίξεις στην ανθρώπινη κατανόηση και τη γνώση που βασίζονται στην έρευνα αιχμής μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή σημαντικού πλαισίου και κατανόησης των διακυβευόμενων ζητημάτων και μπορούν ήδη να αρχίσουν να θέτουν τις βάσεις για την εμφάνιση πραγματικών λύσεων. Ενα πρόσφατο παράδειγμα αυτού είναι η πανδημία που προκάλεσε η νόσος Cοvid-19, όπου σχεδόν 180 έργα που εκτελούνται επί του παρόντος σχετίζονται άμεσα με την αντιμετώπισή της.
Στο ίδιο πνεύμα, πολλά από τα έργα του ΕΣΕ έχουν ήδη ξεκινήσει πρωτοποριακή έρευνα που μπορεί τώρα να βρίσκεται σε πιο θεωρητικό ή πρώιμο στάδιο τεχνολογικής ανάπτυξης, αλλά θα μπορούσε σύντομα να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Συγκεκριμένα, το έργο «Allegro» παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη συμπεριφορά των πεζών και των ποδηλατών που μπορούν να βοηθήσουν τα πολύβουα αστικά κέντρα να εφαρμόσουν καλύτερα συστήματα για βιώσιμη κινητικότητα.
Επίσης, το έργο «BacBio» ελπίζει να οδηγήσει προς μια πιο βιώσιμη γεωργία, που θα βασίζεται λιγότερο στα φυτοφάρμακα και τα μυκητοκτόνα. Επιπροσθέτως, εξετάζοντας συγκεκριμένα τη βιομηχανία, το έργο COFLeaF ζητά από τα εργοστάσια να αναπτύξουν πράσινες εναλλακτικές λύσεις έναντι των χημικών καυσίμων, ενώ το έργο «Custom-Sense» δημιούργησε βιοαισθητήρες που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό μικροοργανισμών που θα μπορούσαν μια μέρα να επικουρήσουν στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων ως πηγών βιομηχανικής ενέργειας.
Στον ενεργειακό τομέα, το έργο SEEWHI προσανατολίζεται για τη βελτιστοποίηση της επερχόμενης τρίτης γενιάς ηλιακών συλλεκτών, ενώ το WINDMIL δημιούργησε ένα νέο σύστημα παρακολούθησης που χρησιμοποιεί αισθητήρες χαμηλού κόστους για αποτελεσματική επιθεώρηση και παρακολούθηση της απόδοσης μιας ανεμογεννήτριας, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη διάρκεια ζωής της σημαντικής αυτής πηγής ανανεώσιμης ενέργειας.
Εχοντας κατά νου τη βιοποικιλότητα και τη διατήρηση, το έργο Tree Climbers μελετά φυτά, τα οποία παρέχουν σημαντικότατες πληροφορίες για το πώς τα τροπικά δάση αντιμετωπίζουν και προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή.
Από την άποψη της πολιτικής, το έργο Sustainable Ocean συνέβαλε στη δημιουργία νέων νομικών εργαλείων που θα βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξισορροπήσουν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα στη θάλασσα και να δημιουργήσουν μια πιο βιώσιμη πολιτική στον ωκεανό. Τέλος, το έργο «Little Tools» έχει πραγματοποιήσει λεπτομερείς έρευνες και αναλύσεις για να εξηγήσει πώς μπορούν να συμβούν μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία, εξετάζοντας συγκεκριμένα την ανάπτυξη της βιοοικονομίας.
Ολα αυτά τα παραδείγματα καταδεικνύουν πώς η καινοτομία και η αριστεία που οδηγούνται από την έρευνα αιχμής θα βοηθήσουν να μετατραπεί η πράσινη συμφωνία της Ευρώπης από απλή φιλοδοξία σε μια σταθερή πραγματικότητα. Μακάρι…
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας