Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.3°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.8°C
  2 BF
  28%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 16.0°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 9.0°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 3.3°C / 16.0°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.0°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.0°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  1 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.3°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 14.0°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.9°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.1°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.6°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  61%
Νέοι κανόνες για τα drones
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέοι κανόνες για τα drones

 • A-
 • A+
Οι κανόνες εναρμονίζουν τη μέχρι σήμερα νομοθεσία σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τη Νορβηγία και την Ισλανδία.
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Τα drones έχουν μπει για τα καλά πλέον στη ζωή μας, είτε ως εργαλεία ψυχαγωγίας, είτε ως μεταφορικά μέσα, είτε ως συσκευές παρακολούθησης ακόμη και διεξαγωγής πολέμου, και οι χρήστες τους πλέον θα υπόκεινται στους νέους κανόνες που θεσπίστηκαν και ισχύουν για όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο» σχολιάζει στις στήλες Τεχνολογίας του το BBC.

Οπως επισημαίνεται στο άρθρο, οι νέοι κανόνες που τέθηκαν προσφάτως σε ισχύ καθορίζουν με ακρίβεια πώς οι «πιλότοι» θα μπορούν εφεξής να χειριστούν τα drones τους.

Οι κανόνες εναρμονίζουν τη μέχρι σήμερα νομοθεσία σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τη Νορβηγία και την Ισλανδία και αποσαφηνίζουν πού και πώς μπορούν να πετάξουν οι συσκευές αυτές, εντοπίζοντας παράλληλα τους ιδιοκτήτες τους. Μέχρι σήμερα η σχετική νομοθεσία ήταν συγκεχυμένη και διαφορετική από χώρα σε χώρα.

Την είδηση χαιρέτισε ήδη η εταιρεία DJI, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές drones στον κόσμο. «Εκσυγχρονίζει διαφορετικές διαδικασίες και επιτρέπει στους χρήστες τους να τα χρησιμοποιούν σε κάθε χώρα, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για διαφορετικούς κανόνες», δήλωσε ο Κρίστιαν Στρούβε διευθυντής δημόσιας πολιτικής της εταιρείας.

«Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, ακόμη και τα μικρά drones που προορίζονται για ψυχαγωγική κρίση θα πρέπει να εγγραφούν στην αρμόδια αεροπορική αρχή, η οποία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι οι αρχές μπορούν να εντοπίσουν ποιος είναι ιδιοκτήτης ενός drone, εάν αυτό χρησιμοποιείται με ανεύθυνο τρόπο, ή αν πετά σε περιοχή όπου δεν επιτρέπεται η χρήση του».

Σύμφωνα με τους κανόνες, θα υπάρχουν τρεις νέοι τύποι κατηγορίας drone: υψηλή, μεσαία και χαμηλή: Στην πρώτη οι ιπτάμενες συσκευές χαμηλού κινδύνου δεν θα απαιτούν άδεια, αλλά θα υπόκεινται σε αυστηρούς επιχειρησιακούς περιορισμούς. Στη δεύτερη ανήκουν τα drones μεσαίου κινδύνου ή ειδικών κατηγοριών τα οποία θα πρέπει να έχουν άδεια από την εθνική αεροπορική αρχή (συνήθως την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), βάσει εκτίμησης κινδύνου και στην τρίτη, τα drones υψηλού κινδύνου ή πιστοποιημένης κατηγορίας, τα οποία πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες αεροπορίας.

Η πρώτη κατηγορία χαμηλού κινδύνου, η οποία αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των drones που χρησιμοποιούνται ως χόμπι μέσω του σήματος CE, αφορά τη διαδικασία για προϊόντα που πωλούνται στην Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πληρούν τα πρότυπα υγείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος.

Ωστόσο, τα drones σε αυτήν την κατηγορία θα έχουν επίσης πρόσθετους κανόνες σχετικά με το πού μπορούν να πετάξουν: Η A1 αφορά σε drones βάρους κάτω των 250 γραμμαρίων που μπορούν να πετάξουν πάνω από ανθρώπους. H A2 για drones που ζυγίζουν περισσότερο από 250g και λιγότερο από 2 κιλά, τα οποία πρέπει να πετούν τουλάχιστον 50 μέτρα μακριά από ανθρώπους και η A3, για drones που ζυγίζουν περισσότερο από 2 κιλά, τα οποία πρέπει να πετούν μακριά από ανθρώπους.

Οι χρήστες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να υποχρεούνται να έχουν περάσει τις εξετάσεις επίσημης δοκιμαστικής θεωρίας της Πολιτικής Αρχής Αεροπορίας και να έχουν αποκτήσει, με εξετάσεις, ειδική άδεια προκειμένου να τους επιτρέπεται να πετούν οποιαδήποτε αυτόνομη ιπτάμενη συσκευή βάρους άνω των 250g.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Ελιοτ Κόρκε, διευθυντής της Global Drone Training, οι νέοι κανόνες «θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να διαβάσουν το εγχειρίδιο και να εξασκηθούν πρώτα σε κάποιο ασφαλές μέρος».

Επισήμανε ακόμη ότι «οι αυτόνομες αυτές πτητικές συσκευές ήταν ένα δημοφιλές χριστουγεννιάτικο δώρο φέτος, αλλά υπάρχει επίσης αυξημένη χρήση μη επανδρωμένων drones και στις επιχειρήσεις, ενώ η κρίση της νόσου Covid-19 επέτρεψε τη χρήση τους και για τη μεταφορά ιατρικών προμηθειών, με μια πρόσφατη δοκιμή από την Κορνουάλη προς τις Νήσους του Σίλι, ενώ τα Βασιλικά Ταχυδρομεία της Βρετανίας δοκίμασαν επιτυχώς τις παραδόσεις με drones για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, με ρίψη δεμάτων σε έναν απομακρυσμένο φάρο στο Νησί του Μουλ».

ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, δηλαδή ένας στους πέντε ενήλικες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον χρόνιο πόνο, γεγονός που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σφουγγάρια εναντίον... κλιματικής αλλαγής
Στην σημαντική διαπίστωση ότι τα θαλάσσια σφουγγάρια συμβάλλουν δραστικά στην οικολογική λειτουργία των ωκεανών του πλανήτη κατέληξαν επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή.
Σφουγγάρια εναντίον... κλιματικής αλλαγής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Eνα λαμπρό μέλλον
Καθαρή, άφθονη και ανταγωνιστική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, η ηλιακή βοηθά την Ε.Ε. να επιτύχει τον στόχο της μετάβασης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσει προς μια βιώσιμη καθαρότερη ενέργεια.
Eνα λαμπρό μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η καινοτομία είναι γυναικεία υπόθεση
Πολύ ψηλά στην καινοτομία βρίσκεται το γυναικείο φύλο όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επιτρόπου για την Ερευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, Κάρλος Μοέδας, ο οποίος ανακοίνωσε τις τέσσερις νικήτριες...
Η καινοτομία είναι γυναικεία υπόθεση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Ενα δύσκολο ερώτημα που συνίσταται στο πώς θα επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της δράσης για το κλίμα και της κοινωνικής ισότητας επιχειρεί να απαντήσει το τεχνολογικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis»
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας
Πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε την πρώτη φωτογραφία Μαύρης Τρύπας, την οποία κατέγραψε το τηλεσκόπιο Event Horizon, που συνιστά μια παγκόσμια επιστημονική συνεργασία στην οποία μετέχουν...
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας