Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 15.0°C
  4 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  10°C 8.3°C / 10.6°C
  2 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.3°C / 18.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  5 BF
  40%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  4 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.0°C / 18.0°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.4°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  90%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.7°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 18.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.2°C / 12.0°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.0°C
  5 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Ψιχάλες
  11°C 9.0°C / 13.9°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  4 BF
  39%
Covid-19: Εμβολιασμός
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Covid-19: Εμβολιασμός

 • A-
 • A+
Απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κάποιοι μπορεί να ανησυχούν για το αν θα πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι, για το πότε και το πού, τώρα που τα εμβόλια κατά του ιού της πανδημίας είναι διαθέσιμα στη χώρα. Ενώ περισσότερα εμβόλια κατά του Covid-19 αναπτύσσονται σε χρόνους πραγματικά γρήγορους, η ασφάλεια παραμένει βασική προτεραιότητα της χώρας και οι λόγοι για να εμβολιαστεί κάποιος είναι πολλοί.

● Μπορεί το εμβόλιο κατά του Covid-19 να με κάνει να αρρωστήσω με Covid-19;

Οχι. Κανένα από τα εμβόλια κατά του Covid-19 δεν περιέχει τον ζωντανό ιό που προκαλεί Covid-19, επομένως ένα εμβόλιο Covid-19 δεν μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε με Covid-19.

● Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο κατά του Covid-19;

Αφού λάβουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι προστατευμένοι. Χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης για να αναπτυχθεί ανοσία και αυτή τη στιγμή δεν είναι ακριβώς επιβεβαιωμένο το χρονικό διάστημα που αυτή θα διαρκεί, αλλά υπολογίζεται ότι θα ξεπερνάει το ένα έτος. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κολλήσει κάποιος ακόμη και αν έχει λάβει το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας μέχρι να εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

● Πόσο κοστίζει το εμβόλιο;

Ολοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εμβολιαστούν δωρεάν.

● Ποιες ομάδες του πληθυσμού θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό;

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε προτεραιότητα στα άτομα που φροντίζουν την υγεία του πληθυσμού και αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι υγειονομικοί είναι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί, ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και να είναι σε θέση να φροντίσουν την υγεία όλων μας. Ταυτόχρονα, θα έχουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι και οι τρόφιμοι σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές χρονίως πασχόντων.

Στη συνέχεια, θα εμβολιαστούν τα άτομα άνω των 60 ετών, όσοι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, καθώς και όσοι εργάζονται σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους. Θα ακολουθήσει το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών. Κάθε βήμα του εμβολιασμού στη χώρα βασίζεται στις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

● Αφού εμβολιαστώ, θα μπορώ να ξαναγυρίσω στον προηγούμενο τρόπο ζωής μου;

Υπολογίζεται ότι θα πρέπει πρώτα να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 7 στους 10), μέχρι να αναπτυχθεί ανοσία στην κοινότητα. Επομένως, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε με την ίδια συνέπεια τα μέτρα προστασίας, μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

● Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια κατά του Covid-19;

Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο κατά του Cοvid-19 χωρίς να έχουν αναφερθεί σοβαρά ανεπιθύμητα συμπτώματα, πέρα από τα συνήθη που παρατηρούνται σε κάποια άτομα ύστερα από κάποιον εμβολιασμό. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν στη χώρα μας έχουν πάρει έγκριση για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, τον ΕΜΑ (European Medicines Agency) και τον FDA (Food and Drug Administration) και έχουν ελεγχθεί από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

● Προκαλούν τα εμβόλια ανεπιθύμητες ενέργειες;

Οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προκληθούν είναι ήπιες και παροδικές, όπως πόνος στο χέρι στο σημείο της ένεσης, πυρετός, αδιαθεσία, μυαλγίες και πονοκέφαλος. Ολα αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα, συνήθως μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

● Αν έχω ήδη νοσήσει με Covid-19 και έχω αναρρώσει χρειάζεται να εμβολιαστώ κατά του Covid-19;

Ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 θα πρέπει να σας προσφερθεί ανεξάρτητα από το εάν είχατε ήδη λοίμωξη Covid-19. Δεν πρέπει να απαιτείται να κάνετε έλεγχο αντισωμάτων πριν εμβολιαστείτε.

Ωστόσο, όποιος έχει μολυνθεί με Covid-19 πρέπει να περιμένει να εμβολιαστεί αφού αναρρώσει και έχει λήξει η περίοδος καραντίνας.

Επιπλέον, τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η επαναμόλυνση με τον ιό που προκαλεί Covid-19 είναι ασυνήθιστη τις 90 ημέρες μετά την αρχική μόλυνση. Επομένως, τα άτομα με πρόσφατη λοίμωξη μπορεί να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου των 90 ημερών, εάν το επιθυμούν.

● Γιατί χρειάζεται εμβόλιο όταν μπορούμε να κάνουμε άλλα πράγματα όπως να κρατάμε αποστάσεις και να φοράμε μάσκες για να προστατέψουμε την διασπορά του ιού που προκαλεί Covid-19;

Η διακοπή μιας πανδημίας απαιτεί τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων. Τα εμβόλια λειτουργούν με το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ώστε ο οργανισμός σας να είναι έτοιμος να καταπολεμήσει τον ιό εάν εκτεθείτε. Αλλα βήματα, όπως το να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με μάσκα και να μένετε τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από άλλους, βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας έκθεσής σας στον ιό ή τη διάδοσή του σε άλλους. Μαζί, ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 και η τήρηση των οδηγιών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την δική σας προστασία και των άλλων προσφέρουν την καλύτερη προστασία από τον Covid-19.

ΠΗΓΕΣ: WHO, CDC, emvolio.gov.gr

ΝΗΣΙΔΕΣ
Covid-19: Λοκντάουν
Τα λοκντάουν που εφαρμόζονται θα έπρεπε να είχαν ως βασικό στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής επιδημιολογικής ετοιμότητας.
Covid-19: Λοκντάουν
ΝΗΣΙΔΕΣ
Covid-19: Η θεωρία του Δαρβίνου στην πράξη
Οι αλλαγές στον γενετικό κώδικα του ιού ονομάζονται μεταλλάξεις και είναι μία φυσιολογική διεργασία η οποία επισυμβαίνει όταν πολλαπλασιάζονται οι ιοί.
Covid-19: Η θεωρία του Δαρβίνου στην πράξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας