Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.7° 13.1°
2 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.4°
2 BF
70%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
16°C
17.0° 15.5°
3 BF
68%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
4 BF
48%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 15.9°
3 BF
63%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.0° 13.0°
2 BF
94%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.1° 14.1°
2 BF
56%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.8° 15.4°
4 BF
65%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.0° 18.9°
2 BF
52%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.8° 16.4°
5 BF
77%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 11.8°
3 BF
82%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.0° 16.9°
4 BF
67%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.2° 14.0°
2 BF
72%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.5° 13.5°
1 BF
85%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.7° 16.8°
4 BF
76%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.5°
0 BF
88%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.0°
2 BF
66%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
96%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.2° 8.2°
1 BF
87%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Covid-19: Xειμερινές διακοπές

Ο ασφαλέστερος τρόπος για τις χειμερινές διακοπές σας είναι να τις περάσετε στο σπίτι με τους ανθρώπους που ζουν μαζί σας. Ταξίδια και συγκεντρώσεις με την ευρύτερη οικογένεια και τους φίλους μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να κολλήσετε ή να μεταδώσετε τον ιό της πανδημίας ή της γρίπης. Βάλτε κάτω τα δεδομένα, δώστε προτεραιότητα στην υγεία σας και την υγεία των αγαπημένων σας και με ψυχραιμία πάρτε τις αποφάσεις σας.

Διακοπές και άγχος

Αυτή την περίοδο διακοπών κάντε ό,τι είναι καλύτερο για εσάς και τους αγαπημένους σας.

Φροντίστε τον εαυτό σας

● Να μείνετε μακριά από την ευρύτερη οικογένεια και τους φίλους κατά τη διάρκεια των διακοπών, έστω κι αν είναι δύσκολο.

● Οταν μιλάτε με τους φίλους και την οικογένειά σας για τα σχέδιά σας, αυτά να περιορίζονται στο σπίτι, χωριστά από τους άλλους, αλλά πάντα με την υπόσχεση ότι την επόμενη χρονιά η Πρωτοχρονιά θα είναι μια πραγματικά οικογενειακή γιορτή.

Κάντε ό,τι είναι καλύτερο για εσάς

● Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση υγιεινών τροφών και τον επαρκή ύπνο.

● Φροντίστε το σώμα σας και μείνετε δραστήριοι για να μειώσετε την κόπωση, το άγχος και τη θλίψη.

Περάστε χρόνο με όσους μένετε κάτω από την ίδια στέγη

● Οι δύσκολες επιλογές να μείνετε μακριά από τα αγαπημένα σας πρόσωπα με τα οποία δεν μένετε μαζί μπορεί να σημαίνει ότι μπορείτε να περάσετε πολλά ακόμη χρόνια μαζί τους.

● Κάντε ό,τι είναι καλύτερο για την υγεία σας και την υγεία των αγαπημένων σας προσώπων. Φέτος, περάστε χρόνο με όσους μένετε κάτω από την ίδια στέγη.

Η στενή επαφή με άλλα άτομα αυξάνει τον κίνδυνο

Γενικά, όσο πιο στενά αλληλεπιδράτε με άλλους και όσο μεγαλύτερη είναι η αλληλεπίδραση τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εξάπλωσης του Covid-19.

Σκεφτείτε λοιπόν:

Με πόσα άτομα θα αλληλεπιδράσετε;

● Η αλληλεπίδραση με περισσότερα άτομα αυξάνει τον κίνδυνο.

● Το να είσαι σε μια ομάδα ανθρώπων με άτομα που δεν τηρούν τις αποστάσεις ή δεν φορούν μάσκες αυξάνει τον κίνδυνο.

● Η αλληλεπίδραση με άτομα που έχετε καιρό να δείτε (π.χ., εκείνα που δεν ζουν μαζί σας) αυξάνει τον κίνδυνο.

● Μερικά άτομα έχουν τον ιό και δεν έχουν συμπτώματα. Ακόμα δεν είναι γνωστό πόσο συχνά άτομα χωρίς συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

10 ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε το επίπεδο κινδύνου στην κοινότητά σας και να αποφασίσετε αν θα συνευρεθείτε με άλλους ανθρώπους σε κλειστό χώρο

1. Ποια είναι τα επίπεδα του Covid-19 στην κοινότητά μου;

Επισκεφτείτε το site του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) eody.gov.gr. Ανοίξτε την τελευταία επιδημιολογική έκθεση και αναζητήστε τον χάρτη επίπτωσης του κορονοϊού τις τελευταίες δεκατέσσερις μέρες και τη λίστα της ημέρας με τους αριθμούς των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού ανά περιφερειακή και ενημερωθείτε για την κατάσταση στην περιοχή σας.

2. Ποιες είναι οι τοπικές οδηγίες για την κοινότητά μου;

Επισκεφτείτε το site covid19.gov.gr και αναζητείστε τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19 (covid19.gov.gr/covid-map). Αναζητείστε την περιοχή σας με το ποντίκι και πατήστε για να δείτε τα μέτρα που ισχύουν στην Περιφερειακή Ενότητά σας.

3. Αν βγω θα έρθω σε κοντινή απόσταση με άλλους;

Εξασκηθείτε στην τήρηση των αποστάσεων λόγω του ότι ο Covid-19 εξαπλώνεται κυρίως σε άτομα που έρχονται σε στενή επαφή.Είναι σημαντικό εσείς και οι άνθρωποι γύρω σας να φοράτε μάσκα όταν είστε έξω και ιδιαίτερα όταν είναι δύσκολο να τηρήσετε την απόσταση των 2 μέτρων από τους άλλους.

● Επιλέξτε υπαίθριες δραστηριότητες και μέρη όπου είναι εύκολο να μείνετε σε απόσταση 2 μέτρων, όπως πάρκα και υπαίθριες εγκαταστάσεις.

● Αναζητήστε φυσικά εμπόδια, όπως οθόνες πλεξιγκλάς ή προσαρμοσμένες διατάξεις, που σας βοηθούν να διατηρείτε την απόστασή σας από τους άλλους.

● Χρησιμοποιήστε τις οπτικές υπενθυμίσεις -όπως πινακίδες, σημάδια στο πάτωμα ή βέλη- για να μην ξεχνάτε να διατηρείτε την απαραίτητη απόσταση από τους άλλους.

4. Διατρέχω κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια;

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικοι και τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν σοβαρές υποκείμενες ιατρικές παθήσεις ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια Covid-19. Mπορεί ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης να είναι χαμηλότερος για άλλους, όμως όλοι αντιμετωπίζουν κάποιον κίνδυνο ασθένειας. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα, άλλοι έχουν ήπια συμπτώματα και άλλοι αρρωσταίνουν σοβαρά.

5. Ζω με κάποιον που κινδυνεύει από σοβαρή ασθένεια;

Εάν ζείτε με μεγαλύτερους σε ηλικία ενηλίκους ή κάποιον με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, τότε εσείς και όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο. Μάθετε περισσότερα για το τι μπορείτε να κάνετε εάν εσείς ή κάποια μέλη της οικογένειάς σας διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από Covid-19.

6. Λαμβάνω όλα τα προληπτικά μέτρα;

Συνεχίστε να προστατεύετε τον εαυτό σας λαμβάνοντας καθημερινά προληπτικά μέτρα, όπως να παρακολουθείτε τον εαυτό σας για συμπτώματα, να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας με άπλυτα χέρια, να πλένετε συχνά τα χέρια σας, να κρατάτε απόσταση από τους άλλους, να απολυμαίνετε επιφάνειες, να φοράτε μάσκα και να μένετε σπίτι εάν είστε άρρωστοι.

7. Αν πρέπει να μοιραστώ αντικείμενα, εξοπλισμό ή εργαλεία με άλλα άτομα;

Επιλέξτε μέρη όπου υπάρχει περιορισμένη κοινή χρήση αντικειμένων και όπου τυχόν αντικείμενα που μοιράζονται καθαρίζονται και απολυμαίνονται σχολαστικά μεταξύ χρήσεων. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να επισκεφθείτε μέρη που δημοσιεύουν ή ανακοινώνουν ότι έχουν αυξήσει την καθαριότητα και την απολύμανση για να προστατεύσουν τους άλλους από τον Covid-19.

8. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσω τη δημόσια συγκοινωνία για να φτάσω στη δραστηριότητα;

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορεί να σας φέρουν σε στενή επαφή με άλλους. Οταν χρησιμοποιείτε τις δημόσιες συγκοινωνίες, ακολουθήστε τις οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που είναι αναρτημένες στο site του ΕΟΔΥ: φορέστε μάσκα, κρατήστε τις αποστάσεις, χρησιμοποιήστε αντισηπτικό αφού αποβιβαστείτε.

9. Αν η δραστηριότητά μου απαιτεί να ταξιδέψω σε άλλη κοινότητα;

Πριν εξετάσετε τα ταξίδια εκτός της κοινότητάς σας, συμβουλευτείτε τις ταξιδιωτικές οδηγίες που βρίσκονται σε ισχύ στη χώρα ή και στην περιοχή σας.

10. Ξέρω τι να κάνω αν αρρωστήσω;

Μάθετε τα βήματα για να αποτρέψετε την εξάπλωση του Covid-19 εάν είστε άρρωστοι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Covid-19: Xειμερινές διακοπές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας