• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.5°C
  2 BF
  95%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 7.3°C
  4 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.4°C
  3 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.4°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 8.0°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 5.4°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 1.8°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.1°C
  5 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.4°C
  5 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 6.6°C
  2 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 9.3°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  100%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Covid-19: Ηρθαν τα Χριστούγεννα

 • A-
 • A+
Είναι προτιμότερο να βρούμε διασκεδαστικές εναλλακτικές λύσεις που ενέχουν μικρότερο κίνδυνο εξάπλωσης του Covid.

Οι γιορτές πλησιάζουν. Τα ενεργά κρούσματα όμως, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη, παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, περίπου στο επίπεδο των αρχών Νοεμβρίου, επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, την περασμένη Τρίτη κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Κι αυτό παρά τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων του ιού της πανδημίας στα μεγάλα αστικά κέντρα - 30% μεσοσταθμικά στην Αττική, 20% στη Θεσσαλονίκη. Στην υπόλοιπη χώρα, η επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά υψηλή, ενώ παρατηρείται μια επιμονή του επιδημικού φορτίου στη Δυτική Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα εξήγησε «χρειάζεται εξαιρετική προσοχή και προσήλωση στα μέτρα, ώστε να πέσει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και να αποσυμφορηθεί το σύστημα Υγείας».

Η πανδημία δημιούργησε σε πολλούς συναισθήματα άγχους και απομόνωσης. Οι γιορτές μοιάζουν με ευκαιρία για επανασύνδεση με την ευρύτερη οικογένεια και τους φίλους. Θα χρειαστεί όμως να τροποποιήσουμε τα σχέδιά μας καθώς προέχει να παραμείνουμε υγιείς και ασφαλείς. Οι γιορτές το πιο πιθανό είναι ότι θα πρέπει να είναι διαφορετικές φέτος για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού της πανδημίας. Είναι προτιμότερο να αποφύγουμε δραστηριότητες με υψηλότερο κίνδυνο εξάπλωσης και να βρούμε διασκεδαστικές εναλλακτικές λύσεις που ενέχουν μικρότερο κίνδυνο εξάπλωσης του Covid.

Σκέψεις για μικρές συγκεντρώσεις οικογένειας και φίλων

Ο εορτασμός με τους ανθρώπους με τους οποίους ζούμε κάτω από την ίδια στέγη και ο διαδικτυακός εορτασμός ενέχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. Τα άτομα που δεν ζουν μαζί μας, όπως για παράδειγμα οι φοιτητές που επιστρέφουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων, πρέπει να θεωρούνται μέρος διαφορετικών νοικοκυριών. Οι συγκεντρώσεις που φέρνουν κοντά οικογένειες ή φίλους από διαφορετικά νοικοκυριά συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών που επιστρέφουν στα σπίτια τους ενέχουν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου.

Αρκετοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο μετάδοσης και διάδοσης του ιού σε μικρές συγκεντρώσεις. Σε συνδυασμό, οι παράγοντες αυτοί δημιουργούν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου:

●Επίπεδα Covid στην κοινότητα: υψηλά ή αυξανόμενα επίπεδα κρουσμάτων στην κοινότητα, καθώς και τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι συμμετέχοντες, αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης και εξάπλωσης του ιού μεταξύ των παρευρισκομένων. Πρέπει να ελέγχουμε τα τοπικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της κοινότητάς μας και εκείνων από όπου προέρχονται οι υπόλοιποι καλεσμένοι.

● Εκθεση στον ιό κατά τη διάρκεια ταξιδιού: αεροδρόμια, σταθμοί λεωφορείων, σιδηροδρομικοί σταθμοί, δημόσια μέσα μεταφοράς, βενζινάδικα και στάσεις αναμονής είναι όλα τα μέρη όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να εκτεθούν στον ιό μέσω του αέρα ή των επιφανειών.

● Τόπος συγκέντρωσης: οι συγκεντρώσεις σε εσωτερικό χώρο, ειδικά όταν ο εξαερισμός είναι ανεπαρκής (π.χ. μικροί χώροι χωρίς παράθυρα) ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις συγκεντρώσεις σε εξωτερικό χώρο.

● Διάρκεια συνάντησης: οι συγκεντρώσεις που διαρκούν περισσότερο χρόνο ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνες που κρατούν λιγότερη ώρα. Η συνύπαρξη με ασυμπτωματικό ασθενή για 15 λεπτά ή περισσότερο, ακόμη και διατηρώντας απόσταση 2 μέτρων, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης.

● Αριθμός ατόμων στη συγκέντρωση: οι συναντήσεις με περισσότερα άτομα ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις συγκεντρώσεις με λιγότερα άτομα. Το αριθμητικό όριο ή το όριο των νοικοκυριών θα θέσει η Πολιτεία. Σε κάθε περίπτωση είναι ασφαλές ο χώρος να αερίζεται επαρκώς με φυσικό αέρα και οι παρευρισκόμενοι να έχουν τη δυνατότητα διατήρησης 2 μέτρων απόσταση ο ένας από τον άλλο, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού και να φορούν μάσκα.

● Συμπεριφορές των καλεσμένων πριν από τη συνάντηση: τα άτομα που δεν ακολουθούν με συνέπεια την κοινωνική αποστασιοποίηση (2 μέτρα), τη χρήση μάσκας, την υγιεινή των χεριών και εν γένει το σύνολο των προληπτικών συμπεριφορών θέτουν σε κίνδυνο εκείνους που τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα.

● Συμπεριφορές των παρευρισκομένων κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης: οι συναντήσεις με περισσότερα μέτρα ασφαλείας, όπως είναι η χρήση μάσκας η τήρηση των αποστάσεων και η υγιεινή των χεριών, ενέχουν μικρότερο κίνδυνο από τις συγκεντρώσεις όπου εφαρμόζονται λιγότερα ή καθόλου προληπτικά μέτρα. Επιπλέον, η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών μπορεί να αλλάξει την κρίση και να καταστήσει πιο δύσκολη την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας Covid-19.

ΠΗΓΕΣ: WHO, CDC

Ποιοι πρέπει να μείνουν σπίτι

● Οσοι είχαν διαγνωστεί με Covid τις τελευταίες 14 μέρες
● Οσοι έχουν εκτεθεί στον Covid-19 τις τελευταίες 14 μέρες
● Οσοι έχουν συμπτώματα Covid-19
● Οσοι περιμένουν αποτελέσματα τεστ Covid
● Οσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

Ποιες δραστηριότητες έχουν μικρότερο ρίσκο;

● Ο εορτασμός με τους ανθρώπους με τους οποίους ζούμε κάτω από την ίδια στέγη
● Η προετοιμασία του εορταστικού γεύματος και η παράδοση μερίδων στα σπίτια των ανθρώπων που αγαπάμε και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
● Ο διαδικτυακός εορτασμός με τους φίλους και την οικογένεια
● Οι αγορές online αντί της επίσκεψης στα μαγαζιά

Τι να αποφύγω;

● Ψώνια σε αγορές ή μαγαζιά όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. Αν το επιχειρήσετε να έχετε μαζί σας αντισηπτικό, εννοείται να φοράτε μάσκα και να προσπαθείτε να κρατάτε αποστάσεις.
● Συμμετοχή σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε εσωτερικό χώρο με άλλα νοικοκυριά
● Κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών που καθιστούν πιο δύσκολη την τήρηση των μέτρων

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η σημασία των μέτρων
Η Сovid-19 είναι ακόμα εδώ και οι θάνατοι αναμένεται να ανακάμψουν με αποτέλεσμα το πέταγμα της μάσκας να είναι μια επικίνδυνη επιλογή.
Η σημασία των μέτρων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το συλλογικό τραύμα της πανδημίας
Η ασθένεια, η θλίψη, η απώλεια εργασίας, η κοινωνική απομόνωση, η αβεβαιότητα και άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες που οφείλονται στην πανδημία έχουν συμβάλει στην αύξηση της ψυχολογικής δυσφορίας.
Το συλλογικό τραύμα της πανδημίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Eργαζόμενοι και πανδημία
Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πολύ συχνά ότι αισθάνονται αναγκασμένοι να επιλέξουν μεταξύ της υγείας τους και του μισθού τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Eργαζόμενοι και πανδημία
ΝΗΣΙΔΕΣ
H Covid και οι άλλες (ασθένειες)
Οι θάνατοι από άλλες μολυσματικές ασθένειες είναι πιθανό να αυξηθούν, επειδή η διάγνωση και η θεραπεία αυτών των ασθενειών έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα λόγω της προτεραιότητας που έχει δοθεί στην Covid.
H Covid και οι άλλες (ασθένειες)
ΝΗΣΙΔΕΣ
Covid-19: Q&A για εφήβους
Συγκεντρώσαμε 6 ερωτήσεις εφήβων σχετικά με τον κορονοϊό και επιχειρούμε να τις απαντήσουμε με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Covid-19: Q&A για εφήβους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας