• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.2°C / 35.7°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.6°C / 34.1°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 34.8°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 33.8°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.9°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 33.2°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.8°C / 33.4°C
  4 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 31.2°C
  3 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 34.4°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 34.9°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.3°C / 32.7°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.7°C / 32.2°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  1 BF
  29%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επιστήμη αρωγός της δημοκρατίας

 • A-
 • A+
Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη ανακάμπτει από την πανδημία και το πώς οι ηγέτες της Ε.Ε. ανταποκρίνονται, θα αποβούν καθοριστικά για την πορεία της ευρωπαϊκής φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η δεκαετία του 2010 ήταν εξαιρετικά ταραχώδης για την Ευρώπη. Τώρα, με την πανδημία του Covid-19, η δεκαετία του 2020 προμηνύεται εξίσου αβέβαιη.

Με στόχο την αντιμετώπιση των επερχόμενων χαλεπών καιρών το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis» αναφέρεται σε μια σειρά καινοτόμων προσπαθειών με βάση τις κοινωνικές επιστήμες, που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τα μείζονα πολιτικά ζητήματα, παρέχοντας επιστημονικές συστάσεις για το πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι πολίτες καθώς και οργανισμοί μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Ο κατάλογος των τρεχουσών προκλήσεων για τη δημοκρατία στην Ευρώπη είναι δυστυχώς μακρύς, με πολλές από αυτές να προέρχονται από τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Η οικονομική δυσχέρεια και η λιτότητα έχουν κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή πολλών κρατών-μελών της Ε.Ε., αυξάνοντας τη δημόσια οργή για θέματα ανισότητας, στάσιμου βιοτικού επιπέδου και κοινωνικής αδικίας. Τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης στην Ευρώπη από το 2015 και μετά πρόσθεσαν νέες διαμαρτυρίες σε σημαντικό τμήμα των Ευρωπαίων πολιτών.

Τα ζητήματα της δικαιοσύνης, της πολιτιστικής ολοκλήρωσης και ένα συναίσθημα αποξένωσης από τον εθνικό λόγο, συνυφασμένο με προϋπάρχουσες οικονομικές ανησυχίες, έθεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη τόσο των αριστερών, όσο και των δεξιών λαϊκιστικών κινημάτων. Και, φυσικά, η ταχεία τεχνολογική αλλαγή, ιδιαίτερα η ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επηρέασε ριζικά τη δημοκρατική συμμετοχή τα τελευταία χρόνια.

Οι πολίτες είναι τώρα εξίσου πιθανό να λαμβάνουν τα νέα τους από το Facebook ή το Twitter, για παράδειγμα, αντί από τα παραδοσιακά έντυπα και ραδιοφωνικά μέσα. Αυτό δημιούργησε υψηλά επίπεδα «ψευδών ειδήσεων» (fake news) που υπονομεύουν την ενημερωμένη δημοκρατική συμμετοχή και συνεπώς τα ίδια τα θεμέλια της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω ήρθε η πανδημία που έπληξε ανελέητα τον πλανήτη προκαλώντας ανείπωτες δυσκολίες σε ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς οι πολίτες έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα lockdowns, τους θανάτους αγαπημένων τους προσώπων και τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930. Κι ενώ οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο ανάκαμψης τον Ιούλιο του 2020 ως απάντηση στην κρίση, οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας φαίνεται ότι θα είναι εξίσου μακροχρόνιες με αυτές της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009.

Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη ανακάμπτει από την πανδημία και το πώς οι ηγέτες της Ε.Ε. ανταποκρίνονται στην άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική δυσφορία που αυτή αφήνει, θα αποβούν καθοριστικά για την πορεία της ευρωπαϊκής φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών στον 21ο αιώνα.

Στο σημείο αυτό, επισημαίνει το άρθρο του «Cordis», έρχεται η καινοτόμος έρευνα καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν ενεργούν στα τυφλά και βασίζονται σε τεκμηριωμένες έρευνες για τη λήψη αποφάσεων. Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ε.Ε. (και ο διάδοχός του, το Horizon Europe) υποστηρίζει ενεργά τους ερευνητές κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών που είναι παθιασμένοι με την κατανόηση των αιτίων και την εξεύρεση λύσεων σε όλες τις παραπάνω προκλήσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν την οικονομική ανασφάλεια, την πολιτιστική και κοινωνική ένταξη/απομόνωση, θέματα νεολαίας, πώς να κατανοήσουμε καλύτερα την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των «ψεύτικων ειδήσεων» και ακόμη πώς η Ε.Ε. υπερασπίζεται και προωθεί τις αξίες της στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα. «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε καμία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωπαϊκή δημοκρατία» τονίζει το άρθρο. Αλλά η Ευρώπη μπορεί να αναλάβει το καθήκον να υπερασπίσει και να εμπλουτίσει τις θεμελιώδεις αξίες και τα δημοκρατικά της συστήματα και να τα κάνει να λειτουργούν καλύτερα για όλους τους πολίτες.

Μία τέτοια πρωτοβουλία θα είναι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ένα διετές πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει να δώσει στους Ευρωπαίους πολίτες μεγαλύτερο λόγο σχετικά με το τι κάνει η Ε.Ε. και πώς λειτουργεί για αυτούς. Θα είναι μια ευκαιρία για την Ενωση να δείξει πώς μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω μέσω εποικοδομητικής συνεργασίας με τους πολίτες της και να καταστήσει το δημοκρατικό σύστημα της Ε.Ε. πιο ζωντανό, διαδραστικό και σχετικό για αυτούς. Ο δρόμος μπροστά σε έναν κόσμο μετά την πανδημία δεν θα είναι εύκολος - αλλά η προσπάθεια αυτή υπόσχεται να δώσει ένα καλύτερο μέλλον σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Προκλήσεις και απαντήσεις για τη δημοκρατία στην Ευρώπη
Οι βαθιές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, σπουδάζουμε, κοινωνικοποιούμαστε και ταξιδεύουμε εξαιτίας της πανδημίας θα έχουν μόνιμες επιπτώσεις στην κοινωνία μας.
Προκλήσεις και απαντήσεις για τη δημοκρατία στην Ευρώπη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αναζητώντας τα τρωτά σημεία τους
Οι κοινοί μηχανισμοί νόσησης στην οικογένεια των κορονοϊών αποτέλεσαν το θέμα μελέτης ερευνητικής ομάδας όπως αναφέρεται σε άρθρο του περιοδικού Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis».
Αναζητώντας τα τρωτά σημεία τους
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Ο Κυριάκος και ο Γαλιλαίος
Η πολιτική συχνά προηγείται των επιστημονικών συμπερασμάτων ενώ ακόμα πιο συχνά τα διαχειρίζεται για απολύτως συγκεκριμένους σκοπούς.
Ο Κυριάκος και ο Γαλιλαίος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μπροστά σε νέες προκλήσεις
Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή των οικοσυστημάτων, ως αποτέλεσμα της αποδάσωσης και οικειοποίησης της φύσης, θεωρείται ότι ευθύνονται για τη μεγαλύτερη απομείωση των εκτάσεων των οικότοπων παγκοσμίως,...
Μπροστά σε νέες προκλήσεις
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η καινοτομία είναι γυναικεία υπόθεση
Πολύ ψηλά στην καινοτομία βρίσκεται το γυναικείο φύλο όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επιτρόπου για την Ερευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, Κάρλος Μοέδας, ο οποίος ανακοίνωσε τις τέσσερις νικήτριες...
Η καινοτομία είναι γυναικεία υπόθεση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας