Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
  • Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 18.3°C / 21.0°C
    3 BF
    26%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 17.8°C / 19.4°C
    2 BF
    39%
  • Πάτρα
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 9.4°C / 17.2°C
    2 BF
    59%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    10°C 7.2°C / 12.0°C
    2 BF
    71%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 16.0°C / 16.0°C
    2 BF
    51%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 17.2°C / 18.3°C
    0 BF
    51%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 14.0°C / 14.0°C
    3 BF
    38%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 12.8°C / 17.2°C
    2 BF
    59%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.0°C / 20.0°C
    5 BF
    72%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 18.0°C / 18.0°C
    3 BF
    59%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.3°C / 19.0°C
    2 BF
    48%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    15°C 15.0°C / 15.0°C
    2 BF
    54%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 16.0°C / 16.0°C
    3 BF
    67%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 19.0°C / 19.4°C
    2 BF
    34%
  • Λαμία
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 13.9°C / 21.1°C
    4 BF
    20%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.0°C / 20.0°C
    5 BF
    55%
  • Χαλκίδα
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 15.0°C / 21.1°C
    1 BF
    36%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 8.9°C / 15.0°C
    2 BF
    67%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.2°C / 18.3°C
    1 BF
    60%
  • Καστοριά
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 14.0°C / 14.0°C
    3 BF
    38%
Γιατί αγαπάμε το «βρόμικο» φαγητό;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί αγαπάμε το «βρόμικο» φαγητό;

  • A-
  • A+
Τα ανθρώπινα μυαλά φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για τον αποτελεσματικό εντοπισμό τροφών πλούσιων σε θερμίδες.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί η πλειονότητα του πληθυσμού προτιμά το πρόχειρο φαγητό αντί για το υγιεινό. Γιατί επιλέγουμε ένα ζουμερό χάμπουργκερ έναντι ενός εξίσου ζουμερού μήλου; Μην ανησυχείτε, δεν φταίτε εσείς αλλά τα γονίδιά σας υποστηρίζει μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα.

Πρόκειται για έρευνα του ολλανδικού πανεπιστημίου και ερευνητικού κέντρου του Βάγκενινγκεν, η οποία «φωτίζει» τον λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι φέρνουν άμεσα στο μυαλό τους τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αντί των υγιών εναλλακτικών τους επιλογών. Και εξηγεί γιατί οι εγκέφαλοί μας αναζητούν το χάμπουργκερ και όχι το μήλο.

Για όλα φταίνε τα γονίδια, υποστηρίζει η έρευνα, και ειδικά αυτά των προγόνων μας, κυνηγών-συλλεκτών τροφής σύμφωνα με τα στοιχεία της που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Scientific Reports». Είναι ένστικτα όπως αυτά που βοήθησαν τις προϊστορικές νομαδικές ομάδες να αντιμετωπίσουν την πείνα αναζητώντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Και δυστυχώς αυτό που ήταν ευλογία για τους αρχαίους ανθρώπους που διένυαν δεκάδες χιλιόμετρα κυνηγώντας, διατηρώντας μια άριστη φυσική κατάσταση, έχει μετατραπεί σε κατάρα για εμάς τους σύγχρονους δυτικούς λαούς που καθισμένοι στον καναπέ μας παραγγέλνουμε πίτσες χάμπουργκερ και παγωτά. Οχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι.

«Υπεύθυνος για όλα τελικά είναι ο εγκέφαλος» λέει η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Ράσελ ντε Βρις, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Wageningen & Research της Ολλανδίας.

Υπογραμμίζει ότι «τα ανθρώπινα μυαλά φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για τον αποτελεσματικό εντοπισμό τροφών πλούσιων σε θερμίδες, πλούσιων σε ενέργεια στο περιβάλλον μας». «Αυτή η “μεροληψία” της μνήμης μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο “περιηγούμαστε” στις χιλιάδες προτάσεις φαγητού που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας».

Προσθέτει ότι «τα ευρήματά μας βασίζονται στην ιδέα ότι ο εντοπισμός πολύτιμων πόρων με θερμίδες σε ένα κυμαινόμενο περιβάλλον τροφών ήταν ένα σημαντικό και τακτικά εμφανιζόμενο πρόβλημα και για τους κυνηγούς-συλλέκτες», εξηγεί η Ντε Βρις. «Ως αποτέλεσμα, εκείνοι με καλύτερη μνήμη για το πού και πότε θα ήταν διαθέσιμοι πόροι με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ήταν πιθανό να έχουν πλεονέκτημα επιβίωσης και φυσικής κατάστασης. Η μεροληψία υπέρ των υψηλών θερμίδων στη χωρική μνήμη του εγκεφάλου θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφική μας συμπεριφορά στο σύγχρονο “παθογόνο περιβάλλον” τροφίμων, όπου τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες είναι χιλιάδες και πανεύκολα διαθέσιμα και προσβάσιμα» καταλήγει η Ολλανδή επιστήμονας.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 512 ατόμων και ζήτησε από τους συμμετέχοντες να επαναφέρουν στη μνήμη τους τις θέσεις των τροφίμων σε ένα δωμάτιο που περιείχε είτε 8 δείγματα φαγητού είτε ισάριθμες οσμές τροφίμων εμποτισμένες σε μπατονέτες για να τις μυρίσουν. Τα δείγματα αποτελούνταν από είδη υψηλής και χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, όπως μήλα, σοκολάτα, ντομάτες και τσιπς.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το φαγητό καθώς δοκίμαζαν και μύριζαν, συμπεριλαμβανομένου τού πόσο τους άρεσε ή πόσο οικείο ήταν. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους εθελοντές να αναφέρουν τη σωστή θέση κάθε δείγματος τροφής ή οσμής τροφίμων σε έναν χάρτη του δωματίου. Τα ευρήματα δείχνουν ότι θυμούνταν καλύτερα (σε ποσοστό 27%) τα υψηλά σε θερμίδες τρόφιμα, ενώ στα δείγματα οσμής τροφίμων αυτό αυξήθηκε ελάχιστα στο 28% αναφορικά με τη «χαρτογράφηση» τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Το συμπέρασμα της έρευνας υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα οφείλεται στη χωρική μνήμη, μια επιλεκτική διαδικασία που μας επιτρέπει να θυμόμαστε πού βρίσκονται τα προτιμώμενα από τον εγκέφαλό μας τρόφιμα. «Αυτά τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά επειδή μας δίνουν καλύτερη εικόνα για τη γνωστική μας αρχιτεκτονική ή για το πώς τα ανθρώπινα μυαλά είναι συνδεδεμένα για να ανταποκρίνονται σε αντικείμενα που μας βοήθησαν να επιβιώσουμε στην εξελικτική μας ιστορία», καταλήγει η Ντε Βρις.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Η σύγκρουση στην παχυσαρκία
Ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους πρέπει να αποκωδικοποιήσει μερικά από τα σημεία που δεν έχει υπόψη σχετικά με το θέμα της παχυσαρκίας.
Η σύγκρουση στην παχυσαρκία
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Η σχέση μου με το μέτρο της τροφής»
Ενας τρόπος να δει κανείς τα όρια που ακολουθεί είναι όταν καλείται να σταθεί απέναντι σε μία μερίδα εστιατορίου και να την καταναλώσει.
«Η σχέση μου με το μέτρο της τροφής»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας