• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.4°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 13.7°C
  1 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.1°C / 13.7°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.1°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.6°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.9°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 15.5°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.6°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 12.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 14.4°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  4 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η φύση;

 • A-
 • A+

Θηρεύονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 52 εκατομμύρια πτηνά, η εκμετάλλευση των ειδών, και δη η παράνομη θανάτωση, απειλεί τα μεγάλα χερσαία θηλαστικά, όπως είναι ο λύκος, ο ευρωπαϊκός λυγξ και η ευρωπαϊκή βίδρα, ενώ τα μικρά κητώδη όπως το δελφίνι και η φώκαινα επηρεάζονται αρνητικά, κυρίως από τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα των αλιευτικών εργαλείων.

Επιδείνωση παρουσιάζει η κατάσταση διατήρησης για τους περισσότερους τύπους δάσους σε σύγκριση με το 2015, με αύξηση της κακής κατάστασής τους από το 27% στο 31%. Συνολική επιδείνωση εμφανίζουν οι γεωργικοί οικότοποι, με τα ποσοστά της κακής κατάστασης να ανεβαίνουν από το 39% στο 45%.

Η ρύπανση αποτελεί τη βασική πίεση για πολλούς οικοτόπους και είδη, με τις γεωργικές δραστηριότητες να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 48% των σχετιζόμενων με τη ρύπανση πιέσεων, ενώ η επέκταση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μπορεί μεν να αποτελεί βασική πολιτική της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά τα ακατάλληλα σχεδιασμένα και χωροθετημένα έργα ανάπτυξης μπορούν να οδηγήσουν σε πρόσθετες πιέσεις σε προστατευόμενα είδη και τύπους οικοτόπων.

Ολα τα παραπάνω καταγράφονται στην έκθεση για την κατάσταση και τις τάσεις βελτίωσης ή μη ειδών και οικοτόπων στο σύνολο της επικράτειας των κρατών-μελών της Ε.Ε. (κατά την περίοδο 2013-2018) και, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, «η κατάσταση και οι τάσεις διατήρησης δεν παρουσίασαν βελτίωση.

Στην πραγματικότητα, για πολλά είδη και τύπους οικοτόπων (περιλαμβανομένων αυτών για τους οποίους ο χαρακτηρισμός Natura 2000 αποτελεί τον κύριο μηχανισμό υλοποίησης των μέτρων διατήρησης) η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω.

Είναι επομένως σαφές (και έχει επιβεβαιωθεί από τις εκθέσεις) ότι τα κράτη-μέλη δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα διατήρησης (τουλάχιστον στον απαιτούμενο βαθμό) και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν προχώρησαν ούτε στον επαρκή προσδιορισμό των μέτρων».

Αναρωτιέμαι, οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν έχουν από το Σύνταγμά μας την εντολή διατήρησης υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής των πολιτών; Γιατί χωρίς περιβάλλον δεν νοείται ευζωία*.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας, του σημαντικότερου γεγονότος για το περιβάλλον στην Ε.Ε., που φέτος είχε κεντρικό θέμα τη βιοποικιλότητα και τη βιοοικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την τρίτη έκθεση αξιολόγησης για την κατάσταση της φύσης στην Ευρώπη, η οποία αφορά τα πιο ευάλωτα είδη και οικοτόπους που βρίσκονται κάτω από το ευρωπαϊκό νομικό καθεστώς προστασίας.

Η έκθεση αναφέρεται στην περίοδο 2013-2018 και καταγράφει την κατάσταση και τις τάσεις των οικοτόπων και των ειδών, βάσει των στοιχείων που έχουν δώσει τα κράτη-μέλη, τα οποία υποχρεούνται να υποβάλλουν έκθεση στην Επιτροπή κάθε έξι χρόνια (ιδίως όσον αφορά την κατάσταση και τις τάσεις διατήρησης των οικοτόπων και των ειδών που προστατεύουν).

Η έκθεση -της οποίας τα στοιχεία παραθέτουμε αυτούσια, πλην όμως σταχυολογημένα λόγω χώρου- αξιολογεί τις αλλαγές, θετικές ή αρνητικές, που έχουν σημειωθεί με την πάροδο του χρόνου, τις βασικές πιέσεις που ασκούνται στο περιβάλλον αλλά και τις αιτίες, όπως και τη συμβολή του δικτύου Natura 2000 στη διατήρηση των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων. Αυτό το δίκτυο, του οποίου τη χρησιμότητα δείχνει να αγνοεί ο κ. Χατζηδάκης βάσει του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου που κατάρτησε και ψήφισε η κυβέρνηση των «αρίστων».

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης καταφανώς υποδεικνύουν την ανάγκη στροφής της ανθρωπότητας προς μια φιλική και αρμονική συμπόρευση με το περιβάλλον κι αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2030, σύμφωνα με τους ειδικούς, δηλαδή μέσα στα επόμενα ούτε δέκα χρόνια.

Πώς; Με την πραγματική προστασία και την ανάκαμψη της βιοποικιλότητας τουλάχιστον των χωρών της Ευρώπης, έχοντας τελικό στόχο ποιον; Μα, τη ζωή, την ευημερία των ανθρώπων. Καλό είναι, λοιπόν, οι φθονούντες τη φύση και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που μας προσφέρει (αγαθά που δικαιωματικά ανήκουν στους πολίτες του κάθε κράτους) να έχουν στο μυαλό τους ότι από μια οικολογική κατάρρευση, δηλαδή καταστροφή της ζωής, ουδείς μπορεί να γλιτώσει.

Για να δούμε λοιπόν αναλυτικότερα τι συμβαίνει στα χωράφια μας.

Υπάρχουν διαφορές στις σχετικές επιπτώσεις των κατηγοριών πιέσεων σε όλους τους οικοτόπους και τις ομάδες ειδών;

● «Οι δασοκομικές δραστηριότητες αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία πίεσης που αναφέρεται για τα είδη και επηρεάζει ιδίως τα αρθρόποδα, τα θηλαστικά και τα μη αγγειόφυτα. Για πολλά εξαρτώμενα από το δάσος είδη αναφέρεται ότι επηρεάζονται από την απομάκρυνση νεκρών δέντρων, δέντρων που πεθαίνουν και παλαιών δέντρων (περιλαμβανομένης της υπολειμματικής υλοτομίας), τη διαχείριση δασών με τη μείωση υπεραιωνόβιων δασών και την ολική αποψίλωση.

Η δασοκομία είναι επίσης η κυρίαρχη ομάδα πιέσεων που αναφέρεται για τους περισσότερους τύπους δάσους, των οποίων η κατάσταση διατήρησης παρουσιάζει επιδείνωση σε σύγκριση με το 2015.

Η καλή κατάσταση σημείωσε πτώση από το 16% στο 14% και οι αξιολογήσεις αποκαλύπτουν ότι η κακή κατάσταση αυξήθηκε από το 27% στο 31%.

● Η εκμετάλλευση των ειδών αποτελεί τη μεγαλύτερη πίεση για τα διαχειμάζοντα και τα διερχόμενα πτηνά.

Αφορά την παράνομη σκόπευση ή θανάτωση, τη θήρα και την τυχαία θανάτωση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε 26 ευρωπαϊκές χώρες, υπολογίστηκε ότι θηρεύονται ετησίως τουλάχιστον 52 εκατομμύρια πτηνά.

Αλλα είδη που έχουν επηρεαστεί από την εκμετάλλευση είναι, μεταξύ άλλων, οι ιχθύες, τα θηλαστικά και τα ερπετά. Οι ιχθύες είναι από τις ομάδες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο λόγω της αλίευσης σε θαλάσσια και γλυκά ύδατα.

Ο αντίκτυπος στα θηλαστικά είναι διπλός

● Τα μεγάλα χερσαία θηλαστικά, όπως ο λύκος (Canis lupus), ο ευρωπαϊκός λυγξ (Lynx lynx) και η ευρωπαϊκή βίδρα (Lutra lutra), είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην παράνομη θανάτωση.

● Τα μικρά κητώδη, όπως το δελφίνι (Delphinus delphis) και η φώκαινα (Phocoena phocoena), έχουν επηρεαστεί κυρίως από τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα των αλιευτικών εργαλείων και από άλλες συνέπειες των θαλάσσιων αλιευτικών δραστηριοτήτων, όπως η μείωση των πληθυσμών θηραμάτων και η διατάραξη των ειδών.

Τα θαλάσσια θηλαστικά επηρεάζονται επίσης συχνά από τη ρύπανση που προκαλείται από διάφορες πηγές, από τη λειτουργία θαλάσσιων και πορθμειακών γραμμών (λόγω του υποθαλάσσιου θορύβου και των συγκρούσεων με πλοία) καθώς και από στρατιωτικές επιχειρήσεις (λόγω των συγκρούσεων με σκάφη, των διαταραχών που οφείλονται σε στρατιωτικά ηχοεντοπιστικά συστήματα).

● Οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις αποτελούν τη σπουδαιότερη πηγή πιέσεων που σχετίζεται με την ενέργεια για τα μεταναστευτικά είδη ιχθύων και τους ιχθύς γλυκών υδάτων. Εκτός από τις πιέσεις από τον αέρα, το κύμα και την παλιρροϊκή ισχύ, που παρουσιάζουν κινδύνους για πολλά είδη, τα πτηνά είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτα στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και ραδιοεπικοινωνιών.

Η επέκταση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αποτελεί βασική πολιτική της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (η οποία από μόνη της ασκεί σημαντικές και αυξανόμενες πιέσεις στη βιοποικιλότητα), αλλά τα ακατάλληλα σχεδιασμένα και χωροθετημένα έργα ανάπτυξης μπορούν να οδηγήσουν σε πρόσθετες πιέσεις σε προστατευόμενα είδη και τύπους οικοτόπων.

● Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη (ΧΞΕ) αντιπροσωπεύουν μια πολύ σοβαρή και αυξανόμενη απειλή για την αυτόχθονα ευρωπαϊκή πανίδα και χλωρίδα. Ο αντίκτυπός τους έχει αυξηθεί σημαντικά από την τελευταία περίοδο υποβολής στοιχείων.

Τα «χωροκατακτητικά είδη ενωσιακού ενδιαφέροντος» αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των πιέσεων που αναφέρονται σε αυτήν την κατηγορία, ενώ πολύ περισσότερες επιπτώσεις αναφέρονται για τα ΧΞΕ που δεν έχουν ακόμα περιληφθεί στον κατάλογο ειδών ενωσιακού ενδιαφέροντος.

Τα ΧΞΕ επηρεάζουν περισσότερο τους οικοτόπους απ’ ό,τι τα είδη, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι έχουν άμεσο αντίκτυπο σε ορισμένα είδη πτηνών, αμφίβιων, ιχθύων και αγγειόφυτων.

● Ακόμα και αν η κλιματική αλλαγή δεν αναφέρθηκε ως ιδιαίτερα σχετική πίεση την περίοδο 2013-2018, τα μελλοντικά σενάρια προβλέπουν ότι θα έχει ανησυχητικό αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά φυτά και ζώα και θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της απώλειας βιοποικιλότητας και στην απερήμωση σε πολλές περιοχές.

Οι συχνότερα αναφερθείσες πιέσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ήταν οι ξηρασίες και η μείωση των βροχοπτώσεων. Οι εν λόγω πιέσεις αντιπροσωπεύουν το 5% όλων των αναφερθεισών πιέσεων που επηρεάζουν τα αμφίβια».

Κρατάμε τρεις λέξεις: απερήμωση, ξηρασίες, μείωση των βροχοπτώσεων. Αυτές χαρακτηρίζουν την εικόνα του μέλλοντος αν συνεχίσουμε να κακοποιούμε τα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Οι βασικές διαπιστώσεις της αξιολόγησης είναι:

● Η έκταση των προστατευόμενων οικοτόπων που χρειάζονται βελτίωση εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου σε 215.000 τ.χλμ. (ή στο 5% του εδάφους των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.).

Τα δάση έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς το 19,5% χρειάζεται βελτίωση (σχεδόν 100.000 τ.χλμ.), ακολουθούμενα από τους παράκτιους οικοτόπους με 16% (σχεδόν 46.000 τ.χλμ.), τους λειμώνες με 13,5% (σχεδόν 33.000 τ.χλμ.), τους οικοτόπους γλυκών υδάτων με 10,5% (σχεδόν 13.500 τ.χλμ.) και τους τυρφώνες, τους χαμηλούς τυρφώνες και τους βάλτους με 9% (σχεδόν 10.900 τ.χλμ.).

● Τουλάχιστον 11.000 τ.χλμ. των οικοτόπων πρέπει να (ανα)συσταθούν για να προστεθούν στην υφιστάμενη ζώνη, ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα όλων των τύπων οικοτόπων.

Οι ομάδες οικοτόπων με τις μεγαλύτερες επιφάνειες για (ανα)σύσταση είναι τα δάση (4.600 τ.χλμ.), οι λειμώνες (1.900 τ.χλμ.), οι τυρφώνες, οι χαμηλοί τυρφώνες και οι βάλτοι (1.700 τ.χλμ.) και οι παράκτιοι οικότοποι (1.400 τ.χλμ.).

Συνολικά, αυτό σημαίνει το 1% με 1,5% της συνολικής υφιστάμενης επιφάνειας των εν λόγω ομάδων οικοτόπων.

● Οι βιογεωγραφικές περιοχές με τη μεγαλύτερη ανάγκη βελτίωσης της κατάστασης των υφιστάμενων ζωνών οικοτόπων είναι οι: ηπειρωτική, μεσογειακή, ατλαντική, θαλάσσια ατλαντική και βόρεια.

● Πολλοί από τους οικοτόπους που χρειάζονται αποκατάσταση είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε άνθρακα, προσφέροντας σημαντικές δυνατότητες αποθήκευσης και δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στην υπέργεια και υπόγεια βιομάζα, αλλά και στο έδαφος.

Περίπου το 16% των εν λόγω πλούσιων σε άνθρακα ζωνών πρέπει να βελτιωθούν (154.000 τ.χλμ.). Η αποκατάσταση και διατήρησή τους θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και, καθώς τα στοιχεία παρακολούθησης δεν είναι επαρκή, οι ζώνες των οικοτόπων που χρειάζονται αποκατάσταση ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερες από τις τρέχουσες εκτιμήσεις».

Και όλων των παραπάνω έπεται η σκληρή παραδοχή πως: «Η πρόοδος που σημειώθηκε από το σενάριο αναφοράς 2010 προς την επίτευξη των στόχων του 2020 ήταν περιορισμένη, με εξαίρεση την περίπτωση των ειδών εκτός των πτηνών, στην οποία ο στόχος σχεδόν επιτεύχθηκε. Η συνεχής επιδείνωση ορισμένων οικοτόπων και ειδών υπερακοντίζει τις βελτιώσεις.

Τα στοιχεία που καταγράφηκαν το 2019 καταδεικνύουν ότι το ποσοστό των ειδών και των οικοτόπων με τάσεις επιδείνωσης έχει αυξηθεί ελαφρώς: για τα πτηνά από το 20% στο 23%, για τα είδη εκτός των πτηνών από το 22% στο 26% και για τους οικοτόπους από το 30% στο 32%.

Ο στόχος του 2020 όσον αφορά τον χαρακτηρισμό της κατάστασης διατήρησης ως ικανοποιητικής ή βελτιούμενης από το 34% των αξιολογήσεων οικοτόπων (η διαφορά ανέρχεται στις 12 εκατοστιαίες μονάδες) δεν επιτεύχθηκε. Ωστόσο, το ποσοστό των ειδών εκτός των πτηνών των οποίων η κατάσταση αξιολογήθηκε ως ικανοποιητική ή βελτιούμενη έχει σχεδόν πετύχει τον επιμέρους στόχο του 35% για το 2020 (διαφορά 2 εκατοστιαίες μονάδες).

Οι τάσεις του πληθυσμού των πτηνών εμφανίζουν ανομοιογενή εικόνα. Καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό ειδών σε ασφαλή και βελτιούμενη κατάσταση μεταξύ της περιόδου 2010-2015, όμως με κάποια επιδείνωση (3 εκατοστιαίες μονάδες) από το 2015 έως το 2020, με αποτέλεσμα μια διαφορά άνω των 20 εκατοστιαίων μονάδων από τον στόχο του 78%. Ως εκ τούτου, δεν επιτεύχθηκε ο στόχος 1 της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2020».

Ασκούν πιέσεις

«Οι συχνότερα αναφερόμενες πιέσεις τόσο για τους οικοτόπους όσο και για τα είδη προέρχονται από τον γεωργικό τομέα.

Η εκτατική γεωργική διαχείριση δημιουργεί και διατηρεί τους ημιφυσικούς οικοτόπους με ποικίλη πανίδα και χλωρίδα. Από τη δεκαετία του 1950, όμως, η πιο εντατική και εξειδικευμένη καλλιέργεια συνέβαλε στη σταδιακή αύξηση της συνεχιζόμενης απώλειας της βιοποικιλότητας.

Οι λειμώνες, οι οικότοποι γλυκών υδάτων, τα χέρσα εδάφη και οι λόχμες, οι τυρφώνες, οι χαμηλοί τυρφώνες και οι βάλτοι έχουν πληγεί περισσότερο.

Οι ημιφυσικοί οικότοποι ανάλογα με τη γεωργική δραστηριότητα, όπως π.χ. οι λειμώνες, απειλούνται σοβαρά και η κατάσταση της διατήρησής τους έχει επιδεινωθεί σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με άλλους τύπους οικοτόπων που δεν εξαρτώνται από τη γεωργία (η κατάσταση του 45% έχει αξιολογηθεί ως κακή σε σύγκριση με το 31% για άλλους οικοτόπους).

Συγκριτικά με το 2015, οι αξιολογήσεις των γεωργικών οικοτόπων εμφανίζουν συνολική επιδείνωση στην κατάσταση διατήρησης. Η καλή κατάσταση μειώθηκε από το 14% στο 12% και η κακή κατάσταση αυξήθηκε από το 39% στο 45%. Μόνο το 8% των γεωργικών οικοτόπων παρουσιάζει τάση βελτίωσης ενώ το 45% εμφανίζει επιδείνωση.

Πολλά είδη πτηνών, ερπετών, μαλακίων, αμφίβιων, αρθρόποδων και αγγειόφυτων έχουν επίσης επηρεαστεί και η γεωργική βιοποικιλότητα εξακολουθεί να μειώνεται.

Συνολικά, σε όλες τις κατηγορίες, η τροποποίηση των υδρολογικών καθεστώτων αποτελεί τον δεύτερο συχνότερο τύπο πίεσης που αναφέρεται, ακολουθούμενο από την αστικοποίηση και τη ρύπανση:

● Οι πιέσεις που σχετίζονται με τις τροποποιήσεις των συστημάτων υδάτινων πόρων προκύπτουν από πολλαπλές πηγές. Οι γεωργικές δραστηριότητες αποστράγγισης και οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις αντιστοιχούν στο 14% και το 13% όλων των πιέσεων που σχετίζονται με την υδρολογία. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πιέσεις αυτής της κατηγορίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους οικοτόπους γλυκών υδάτων και των ειδών ιχθύων, αλλά και για τα πλούσια σε άνθρακα οικοσυστήματα, όπως οι τυρφώνες, οι χαμηλοί τυρφώνες και οι βάλτοι.

● Οι βασικές πιέσεις που σχετίζονται με την αστικοποίηση περιλαμβάνουν τα αθλήματα, τον τουρισμό και τις δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο και επηρεάζουν ιδίως τους θαλάσσιους/παράκτιους οικοτόπους.

Η μετατροπή φυσικών και ημιφυσικών εκτάσεων σε οικίες, οικισμούς ή περιοχές αναψυχής επηρεάζει κυρίως τους οικοτόπους των λειμώνων και των δασών.

● Η ρύπανση αποτελεί τη βασική πίεση για πολλούς οικοτόπους και είδη, οι δε γεωργικές δραστηριότητες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 48% των πιέσεων σχετικά με τη ρύπανση. Ακολουθούν η ρύπανση από μεικτές πηγές (28%) και η αστικοποίηση (21%)».

Ποιες είναι οι τάσεις στην κατάσταση διατήρησης των ειδών;

Από τα 2.049 είδη των οποίων η κατάσταση διατήρησης σε επίπεδο Ε.Ε. αξιολογήθηκε ως ανεπαρκής ή κακή, το 35% βρίσκεται σε πτωτική τάση και το 6% σε ανοδική τάση. Η τάση είναι άγνωστη για το 31%.

Εκτός από τα θηλαστικά, τους ιχθύς και τα μη αγγειόφυτα (10%, 9% και 6% αντίστοιχα), το ποσοστό των ειδών των οποίων η κατάσταση διατήρησης αξιολογήθηκε ως ανεπαρκής ή κακή, αλλά με τάσεις βελτίωσης, παραμένει κάτω από το 5%.

Αν και οι ιχθύες παρουσιάζουν πιο ανοδικές τάσεις σε σχέση με άλλες ομάδες ειδών, εμφανίζουν επίσης (μαζί με τα αμφίβια) το υψηλότερο ποσοστό τάσεων επιδείνωσης (κοντά στο 50%).

Εντονα καθοδικές τάσεις αναφέρονται για άλλες ομάδες ειδών, π.χ. τα είδη σε οικοτόπους λειμώνων, όπως η πεταλούδα των ελών (Euphydryas aurinia) και το κίρσιο (Jurinea cyanoides).

Ο πληθυσμός του 47% όλων των ειδών πτηνών βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αν και το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες από το 2015 που ήταν 52%, σύμφωνα με την αξιολόγηση σε επίπεδο Ε.Ε.

Το ποσοστό των ειδών με ανεπαρκή και κακή κατάσταση πληθυσμού σημείωσε αύξηση από 32% σε 39%, ενώ η κατάσταση του 14% εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη (σε σύγκριση με το 16% το 2015) λόγω της έλλειψης αξιόπιστων στοιχείων.

? Η «Πράσινη Εβδομάδα» αποτελεί ορόσημο που θα βάλει τις βάσεις για τη Διάσκεψη των Μερών (COP 15) που έχει προγραμματιστεί για το 2021, όπου οι ηγέτες των χωρών θα καθορίσουν ένα δεκαετές σχέδιο δράσης για την ανάκαμψη της βιοποικιλότητας, μια συμφωνία στο στιλ της Συμφωνίας των Παρισίων.

*Αρθρο 24: Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας.

* Δικαιώματα του ανθρώπου, εθνικό σχέδιο δράσης-ατομικά και κοινωνικά διακιώματα

Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο θεσμικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος. Ενας από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς νόμους είναι ο Ν.1650/1986 «Για την Προστασία του Περιβάλλοντος». Σύμφωνα με το άρθρο 1, βασικό σκοπό του νόμου αποτελεί η δημιουργία ενός θεμελιώδους σημασίας ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος, προκειμένου να μπορεί ο άνθρωπος να ζει σε ένα υψηλής ποιότητας περιβάλλον, μέσα στο οποίο να προστατεύεται η υγεία του και να ευνοείται η ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εχει σχέση ο αθλητισμός με την βιοποικιλότητα; Εχει και παραέχει!
Οσα κράτη, όχι μόνο της Ε.Ε., έχουν πλέον οδηγό πορείας την αειφόρο ανάπτυξη των κοινωνιών, προσεγγίζουν τον στόχο τους από ολοένα και περισσότερα «τερέν». Κι εμείς ως πολίτες βρισκόμαστε σε μια υπέροχη θέση...
Εχει σχέση ο αθλητισμός με την βιοποικιλότητα; Εχει και παραέχει!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Στο πιάτο μας, ένα δάσος καίγεται!
Οσοι συμμετείχαν στην εκστρατεία ενημέρωσης #Together4Forests του WWF μιλούν για μια μεγάλη νίκη με τη θέσπιση του νέου νόμου από την Ε.Ε.
Στο πιάτο μας, ένα δάσος καίγεται!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εργαστήριο για την Αστική Πράσινη Συμφωνία
Η Οργάνωση Γη διοργάνωσε το 2ο Εργαστήριο για την Αστική Πράσινη Συμφωνία, προκειμένου να ενημερώσει και να ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αναλάβουν δράση.
Εργαστήριο για την Αστική Πράσινη Συμφωνία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η γεωργία μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον;
Τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας της Διεθνούς Ενωσης Προστασίας της Φύσης δείχνουν ότι οι πρακτικές των αγροτών μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η γεωργία μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα βραβεία της ζωής
Τα βραβεία LIFE Awards 2020 απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας με την Σλοβενία, Πορτογαλία και Ουγγαρία να διακρίνονται.
Τα βραβεία της ζωής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Της φύσης τα καλύτερα, των ανθρώπων τα χειρότερα!
Οι φωτογραφίες που βραβεύτηκαν στον διεθνή διαγωνισμό για τον Καλύτερο Φωτογράφο Αγριας Φύσης ● Παρουσιάζουμε όχι μόνο χαριτωμένες απαθανατίσεις της φύσης, αλλά και φωτογραφίες που απεικονίζουν τον βιασμό και...
Της φύσης τα καλύτερα, των ανθρώπων τα χειρότερα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας