• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.3°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.7°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 22.0°C
  1 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 19.0°C
  2 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  0 BF
  90%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 27.8°C
  0 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.0°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 25.6°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  1 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.1°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.7°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 25.6°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 24.4°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 27.8°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  46%
Ζώντας με τη μάσκα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζώντας με τη μάσκα

 • A-
 • A+
Η νέα πραγματικότητα απαιτεί τη χρήση μάσκας σε καθημερινή βάση και στις περισσότερες ασχολίες μας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ζούμε φορώντας μάσκες σχεδόν τρεις μήνες τώρα. Ωστόσο η σύγχυση και οι αντιπαραθέσεις γύρω από τη χρήση του παγκόσμιου συμβόλου της νέας πανδημίας καλά κρατούν. Τα καλά νέα είναι ότι οι ειδικοί επιστήμονες μαθαίνουν κάθε μέρα περισσότερα για το πώς και κατά πόσο προστατεύουν εμάς και τους γύρω μας.

Δουλεύουν οι μάσκες;

Ναι. Να θυμάστε ότι κυρίως προστατεύετε τους άλλους, όχι τους εαυτούς σας, όταν καλύπτεται το πρόσωπό σας. Με τον ίδιο τρόπο οι μάσκες των άλλων προστατεύουν εσάς από τα αναπνευστικά αεροσταγονίδιά τους. Μία μετά την άλλη μελέτες δείχνουν ότι όταν ολόκληρες κοινότητες βάζουν μάσκες ο ιός χάνει την ισχύ της μετάδοσής του από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία τώρα που οι μελέτες δείχνουν ότι τα μεγάλα αεροσταγονίδια από τον βήχα και το φτέρνισμα δεν είναι ο μόνος τρόπος μετάδοσης του ιού.

Μπορεί να μεταδοθεί όταν μιλάμε ή αναπνέουμε βαριά και εκπνέουμε αερολύματα, ελαφρύτερα, μικρότερα σωματίδια που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για πολύ μεγαλύτερα διαστήματα και να ταξιδέψουν πιο μακριά από τα δύο μέτρα του κανόνα της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στην άποψη του διεθνούς φήμης επιστημονικού περιοδικού JAMA (Journal of the American Medical Association) στις 14 Ιουλίου το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανασκοπούσε τα δεδομένα και επιβεβαίωνε ότι οι μάσκες είναι «είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτουμε για να επιβραδύνουμε και να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού – ειδικότερα όταν χρησιμοποιούνται παγκοσμίως μέσα στις κοινότητες», όπως δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής του Dr. Robert R. Redfield.

Μία από τις μελέτες αφορούσε δύο κομμωτές από το Μιζούρι των ΗΠΑ που επέδειξαν την προστατευτική χρήση της μάσκας αφού συνέχισαν να εργάζονται για μέρες παρά τα συμπτώματα Covid-19 που εμφάνιζαν. Ούτε ένας από τους 139 πελάτες τους δεν κόλλησε τον ιό. Ο λόγος; Οι κομμωτές και όλοι οι πελάτες τους φορούσαν μάσκες καθ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο κομμωτήριο.

Πότε και πού να φορέσω μάσκα;

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να φοράτε μάσκα εκτός από όταν είστε μόνοι σας ή με την οικογένειά σας. Οπότε καλυφθείτε, αν βρίσκεστε σε ένα από τα τρία σκηνικά:

1. Πολυσύχναστα μέρη

Η διατήρηση δύο μέτρων απόσταση μπορεί να μην είναι εφικτή όταν ο κόσμος πλημμυρίζει γύρω σας. Αυτό ισχύει τόσο για τους εσωτερικούς όσο και για τους εξωτερικούς χώρους.

● Εστιατόρια και μπαρ (μάλλον είναι καλύτερα να φοράτε τη μάσκα μεταξύ γουλιών και πιάτων)
● Γυμναστήρια (φοράτε μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης)

Το τρέξιμο και η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους είναι ασφαλείς χωρίς μάσκα. Αλλά αν αγχώνεστε ότι κάποιος θα αγκομαχά προσπερνώντας σας μη διστάσετε να φοράτε τη μάσκα σας για να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας.

Στις συναντήσεις στην αυλή σας με ένα ή δύο άτομα θα είστε εντάξει αν δεν φοράτε μάσκα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κρατάτε τις αποστάσεις.

2. Κλειστοί χώροι

Εδώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικότερα όταν οι χώροι δεν διαθέτουν φυσικό εξαερισμό. Τα ανοιχτά παράθυρα και η καλή ροή αέρα από έξω βοηθούν στη μείωση της συγκέντρωσης των αερογενώς μεταδιδόμενων ιών. Ποιους χώρους να προσέξετε;

● Γραφεία
● Σχολεία
● Χώρους λατρείας
● Σουπερ μάρκετ
● Ανελκυστήρες
● Κομμωτήρια
● Το σπίτι σας, αν μένετε με κάποιον που έχει Covid-19.

3. Στενές επαφές

Oι μάσκες είναι απαραίτητο αξεσουάρ ασφαλείας όταν έχετε στενή επαφή με οποιονδήποτε δεν ανήκει στον κύκλο ασφαλείας σας («safety bubble»). Μάσκα λοιπόν όταν αγκαλιάζεστε και φιλιέστε, μιλάτε κοντά πρόσωπο με πρόσωπο ή έρχεστε κοντά.

ΠΗΓΕΣ: CDC, JAMA

Τι μάσκα να βάλω;

Κατ αρχάς οποιοδήποτε κάλυμμα προσώπου είναι καλύτερο από το να μην φοράτε τίποτα. Τρία είναι τα κλειδιά της αποδοτικότητας μιας μάσκας.

1. Καλή εφαρμογή

Η μάσκα πρέπει να καλύπτει το στόμα και τη μύτη σας. Θα πρέπει να αγκαλιάζει το πρόσωπό σας, να είναι άνετη στα πλαϊνά του προσώπου σας και να μπορείτε να αναπνέετε χωρίς περιορισμούς. Επιλέξτε μία που ασφαλίζει με λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Μη φοράτε τη μάσκα σας γύρω από τον λαιμό ή το πηγούνι σας ή πάνω από το κεφάλι σας – αυτό δεν προστατεύει κανέναν. Μην την πιάνετε από μπροστά όταν την βάζετε ή την βγάζετε γιατί μπορεί να μολυνθείτε.

2. Υφασμα

Η πυκνή ύφανση είναι προτιμότερη για το φιλτράρισμα των μικροσκοπικών ιογενών σωματιδίων. Αν μπορείτε να διακρίνετε μεμονωμένες ίνες όταν κρατάτε τη μάσκα στο φως, το ύφασμα είναι πιθανώς πολύ λεπτό και αραιής ύφανσης. Το βαμβακερό ύφασμα είναι προτιμότερο του συνθετικού όπως είναι ο πολυεστέρας. Το CDC συστήνει μάσκες με τουλάχιστον δύο στρώσεις υφάσματος.

3. Αναπνοή

Αν δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καλά με τη μάσκα σας το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τη χρησιμοποιήσετε. Ορισμένα υφάσματα μπορεί να είναι ιδανικά στον αποκλεισμό των σωματιδίων αλλά να μην είναι άβολα στην αναπνοή. Αλλά ακόμα και αν μπορείτε να αντέξετε να φοράτε ας πούμε ένα φίλτρο ηλεκτρικής σκούπας που θα μπορούσε να είναι ιδανικό για τα αεροσταγονίδια, περιλαμβάνει fiberglass που είναι επιβλαβές εάν το εισπνεύσετε.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Covid-19: Κινούμαι με ασφάλεια
Η έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας συνεχίζεται και οφείλουμε να είμαστε προσεχτικοί σε όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Covid-19: Κινούμαι με ασφάλεια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επιχείρηση καθαρά χέρια
Το πλύσιμο των χεριών παραμένει η νούμερο ένα συμβουλή για την πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.
Επιχείρηση καθαρά χέρια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι φυλές της νύχτας
Είναι το γεγονός πως η υπερσυντηρητική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται όλους αυτούς που στεγάζει η νύχτα ως κοινωνικές μολύνσεις.
Οι φυλές της νύχτας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το σύμβολο
Είναι το σύμβολο του νέου κορονοϊού: η χειρουργική μάσκα που όλοι είδαμε στις οθόνες μας να τη φοράει η ηπειρωτική Κίνα –μέχρι και ο πρόεδρός της– και στη συνέχεια να την αναζητούν σε απόγνωση οι πολίτες της.
Το σύμβολο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας