Οι ιώσεις είναι εδώ όπως και η γρίπη. Τα παιδιά θα φέρουν ό,τι μπορούν από το σχολείο στο σπίτι, αν και σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, τα προληπτικά μέτρα για τον ιό της πανδημίας –αποστάσεις, μάσκες, υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού– αναμένεται να βοηθήσουν στη συγκράτηση της διασποράς και των ιώσεων και της γρίπης, πιθανώς και περισσότερο από ό,τι τον Covid-19.
Πώς να βοηθήσετε το μικρό σας που δεν νιώθει καλά; Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να απαλύνετε τον πόνο και την παιδική αδιαθεσία.
Και όχι μόνο. Ο ύπνος βοηθάει τον οργανισμό να αναρρώσει. Είναι ένας καλός λόγος να κρατήσετε το μικρό σας στο σπίτι όταν δεν αισθάνεται καλά. Είναι ακόμα πιο σημαντικό αν έχει πυρετό. Θα βοηθήσετε να μην εξαπλωθούν τα μικρόβια και σε άλλους ανθρώπους. Αν δεν νυστάζει μπορεί να ξεκουραστεί διαβάζοντας, βλέποντας την αγαπημένη του ταινία ή σειρά. Το κλειδί είναι η μείωση της δραστηριότητας. Οταν περάσει ο πυρετός και νιώσει καλά, όπως πριν αρρωστήσει, είναι ώρα να επιστρέψει το σχολείο.
Δίνετε συνέχεια υγρά. Νερό, γάλα, χυμούς (φυσικούς κατά προτίμηση). Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο σε ηλικία, μπορείτε να του δώσετε γρανίτες ή παγωτό γρανίτα. Και μην ξεχνάτε την παραδοσιακή κοτόσουπα.
Σκεφτείτε ζεστό και κρύο. Τα μίλκσεικ, ο θρυμματισμένος πάγος και γενικά τα κρύα μουδιάζουν τον λαιμό. Τα ζεστά –τσάι κ.λπ.– τον μαλακώνουν. Αν το παιδί σας είναι 8 χρόνων ή μεγαλύτερο, οι γαργάρες με ζεστό νερό και αλάτι δυο φορές την ημέρα μπορεί να το βοηθήσουν να νιώσει καλύτερα. Υπάρχουν φυσικά και φάρμακα που μπορούν να απαλύνουν τον πόνο, τα οποία, αν χρειαστεί, θα σας συστήσει ο παιδίατρος.
Μπορεί να είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσετε. Γενικά το μικρό σας θα νιώθει χειρότερα με τη γρίπη, ενώ μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του πολύ γρήγορα και από όχι και τόσο καλά να νιώσει χάλια. Μπορεί να νιώσει εξάντληση, ρίγη, πόνους στους μυς, πονοκέφαλο και να έχει υψηλό πυρετό. Αν πιστεύετε ότι έχει γρίπη, καλέστε τον παιδίατρο άμεσα. Μπορεί να χρειάζεται να λάβει αντιβίωση που καλό είναι να λαμβάνεται μία ή δύο ημέρες από την εκκίνηση των συμπτωμάτων.
Ο πυρετός είναι ο τρόπος του οργανισμού να δώσει τη μάχη με τη λοίμωξη. Aλλά ο πυρετός δεν μας κάνει να νιώθουμε καλά, ιδιαίτερα τα παιδιά. Αν έχει πυρετό, θα είναι πιο άνετο με ελαφριά ρούχα σε δροσερό δωμάτιο. Βάλτε μία βρεγμένη πετσέτα στο μέτωπο και τον λαιμό του. Μπορεί να χρειαστεί να πάρει κάποιο φάρμακο για να πέσει ο πυρετός. Ρωτήστε τον παιδίατρο πριν δώσετε οποιοδήποτε φάρμακο στο παιδί σας και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του.
Δεν αυτοσχεδιάζουμε με τα φάρμακα. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας για τις φαρμακευτικές θεραπείες. Για τα περισσότερα παιδιά το κρύωμα δεν αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.
Μη δίνετε στα παιδιά φάρμακα για ενήλικες ή ό,τι άλλο σας έχει συνταγογραφήσει ο δικός σας γιατρός. Μην ακούτε δεξιά και αριστερά τι πρέπει να δώσετε στο μικρό σας. Μόνο τον παιδίατρο.
Ορός ο θαυματουργός και συγχρόνως ο όχι και τόσο ευχάριστος για τα παιδιά. Βάζουμε λίγο σε κάθε ρουθούνι –ποτέ με πίεση– περιμένουμε και ρουφάμε (με το ειδικό απλό μηχάνημα που βρίσκουμε στο φαρμακείο) αν είναι μικρό το παιδί ή φυσάει τη μύτη του αν είναι σε ηλικία που μπορεί. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να μπορεί να αναπνεύσει. Ο αφυγραντήρας ή η εισπνοές ατμών στο μπάνιο βοηθούν επίσης.
Μπορείτε να κάνετε κάτι για τον βήχα του μικρού σας ή όχι; Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και πόσο ενοχλητικός είναι ο βήχας του. Ενας βήχας που δεν αφήνει το παιδί σας να κοιμηθεί θέλει προσοχή. Για τα μωρά ηλικίας 6 μηνών έως 1 έτους δώστε ζεστά αφεψήματα, όπως νερό ή αραιωμένο χυμό μήλου. Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο σε ηλικία, το μέλι καταπραΰνει τον βήχα. Τα μεγαλύτερα των 6 ετών παιδιά μπορούν ακόμα να βοηθηθούν με καραμέλες για τον βήχα που θα σας συστήσει ο παιδίατρος. Η εισπνοή ατμών στο μπάνιο βοηθάει επίσης όπως και ο αφυγραντήρας.
Μην ανησυχείτε για το αν τρώει ή όχι το παιδί. Δεν θα πεινάσει αν δεν θέλει να φάει δύο-τρεις μέρες επειδή έχει πυρετό. Φροντίστε να τρώει όταν πεινάει. Τα μαλακά φαγητά είναι πιο εύκολα να τα καταπιεί και γι’ αυτό τον λόγο πιο ελκυστικά. Δοκιμάστε να του δώσετε πουρέ, γιαούρτι, φρουτόκρεμα, ρυζόγαλο.
Οταν αρρωσταίνουν τα παιδιά με τη γρίπη ορισμένες φορές επηρεάζεται και το γαστρεντερικό τους σύστημα και εμφανίζει διάρροια ή έμετο. Αν συμβαίνει αυτό, τότε χάνει υγρά. Οπότε δίνετέ του μικρές ποσότητες ηλεκτρολυτών διαλυμένους σε νερό ή γρανίτες παγωτό. Τα ανθρακούχα ή τα sports drinks που δίνουν ενέργεια μπορεί να επιδεινώσουν τις διάρροιες. Αν τα συμπτώματα επιμένουν περισσότερο από μία φορά, καλέστε τον παιδίατρο.
▇ Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας
Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο αν τα συμπτώματα του παιδιού χειροτερεύουν. Παραμείνετε σε επαγρύπνηση για πόνο στο στήθος ή το στομάχι, δύσπνοια, πονοκέφαλο, ασυνήθιστη κόπωση ή πονόλαιμο που επιδεινώνετε. Καλέστε τον παιδίατρο ξανά και ξανά αν ο πυρετός επιμένει πάνω από 38 περισσότερες από 72 ώρες, αν έχει δυσκολία να καταπιεί, αν βγάζει πολλά φλέγματα, αν έχει πρησμένους αδένες ή πόνο στα αυτιά και κλείστε ραντεβού για επίσκεψη.
📍 ΠΗΓΕΣ: CDC, American Academy of Pediatrics, Mayo Clinic
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας