Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με πυξίδα την απόφαση για το μαρτυρικό Δίστομο

Εξώφυλλο πορίσματος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με πυξίδα την απόφαση για το μαρτυρικό Δίστομο

  • A-
  • A+
«Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει την από 17/4/2019 ομόφωνη απόφαση της Βουλής, να άρει κάθε νομικό εμπόδιο που στερεί τα θύματα των κατοχικών δυνάμεων από το δικαίωμα του φυσικού δικαστή και να προσφύγει στα διεθνή δικαιοδοτικά δικαστήρια, που προβλέπονται από τις σχετικές συνθήκες που υπογράφηκαν με τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Στο υπό τον τίτλο «Ολοκαύτωμα χωρίς δικαίωση» αφιέρωμα των «Νησίδων» –«Εφημερίδα των Συντακτών» 26-27/9/2020– στην ενότητα «Αντί αποζημιώσεων ψίχουλα», περιλαμβάνονται κρίσεις του κ. Βασίλη Κυριαζή, προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (ΠΕΔ), για την από 27/7/2016 Εκθεση-Πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, της οποίας είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος.

1. Ο κ. Κυριαζής αδίκως επικρίνει την έκθεση της Επιτροπής «για τον μη υπολογισμό των αξιώσεων των θυμάτων και των οικογενειών τους». Αντιθέτως, υπάρχει ειδική αναφορά στον προσδιορισμό των πολεμικών αποζημιώσεων ιδιωτών στις σελίδες 47, 48, 49 του δημοσιευμένου και αναρτημένου στην ιστοσελίδα της Βουλής Πορίσματος και γίνεται ειδική μνεία για τις ατομικές ή ομαδικές αγωγές πολιτών που εκκρεμούν ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων. Μάλιστα, το Πόρισμα υιοθετεί τον προσδιορισμό των αποζημιώσεων που περιέχεται στη σχετική έκθεση του ΓΛΚ, σύμφωνα με την οποία «οι αξιώσεις για αποζημίωση των θυμάτων ανέρχονται σε 107.268.000.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι». Να θυμίσουμ, επίσης, στον κ. Κυριαζή ότι ο ίδιος ενημερώθηκε για τις εκτιμήσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής σε ειδική για την ΠΕΔ συνεδρίασή της στις 6/7/2016, όπου και ανέπτυξε τις απόψεις της.

Θα ήθελα να σημειώσω επίσης ότι, έπειτα από πρόταση της Επιτροπής μας προς τον τ. Πρόεδρο της Βουλής κ. Ν. Βούτση, η Βουλή ικανοποίησε αιτήματα Ενώσεων Θυμάτων και κάλυψε το κόστος της μετάφρασης στη Γερμανική και Ιταλική των αγωγών που έχουν καταθέσει στα ελληνικά δικαστήρια.
Οπως τονίστηκε και στην Ολομέλεια της Βουλής στις 17/4/2019 κατά την παρουσίαση του Πορίσματος, που υιοθετήθηκε χωρίς μία ψήφο κατά, οι διεκδικήσεις μας αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο και δεν «σαλαμοποιούνται».

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι, σύμφωνα με γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το ελληνικό κράτος έχει το δικαίωμα να εκπροσωπήσει του σύνολο των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας την περίοδο της Κατοχής τόσο σε διπλωματικό και όσο και νομικό επίπεδο ενώπιον των ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων. Εξάλλου, μετά τη Ρηματική Διακοίνωση της 4ης Ιουνίου 2019, το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνον δικαιούται, αλλά και υποχρεούται πλέον να αναλάβει διεθνώς, ασκώντας διπλωματική προστασία, τις αξιώσεις των θυμάτων και των απογόνων τους.

2. Οσον αφορά στην κατηγορία ότι περίπου κάναμε «εκπτώσεις» ως προς το ύψος των γερμανικών οφειλών, θα πρέπει να τονίσω ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να στηριχτεί σε επίσημα δημόσια έγγραφα και εκθέσεις και όχι σε ιδιωτικές, χρήσιμες κατά τα άλλα, μελέτες και υπολογισμούς.
Οσον αφορά στην πρόταση του κ. Κυριαζή για την αναθεώρηση και συμπλήρωση του άρθρου 28 του Συντάγματος με τη φράση «αποκλείονται οι Γενοκτονίες, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπενθυμίζω ότι: α) περιλαμβάνεται στον «Οδικό Χάρτη» διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, με τον οποίο καταλήγει το Πόρισμα τεκμηρίωσης των απαράγραπτων αξιώσεών μας και β) κατατέθηκε και γραπτώς –την επισυνάπτω– η σχετική διευκρινιστική δήλωση στο άρθρο 28 του Συντάγματος, κατά την παρουσίαση του Πορίσματος στη Βουλή στις 17/4/2019. Δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε –για λόγους «διαδικαστικούς»– κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση.

Εφόσον –κατά τη χαρακτηριστική δήλωση του π. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου– «οι διεκδικήσεις μας παραμένουν νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες», η κυβέρνηση οφείλει, μετά μάλιστα την απόρριψη από τη γερμανική κυβέρνηση της από 4/6/2019 Ρηματικής Διακοίνωσης, να εφαρμόσει την από 17/4/2019 ομόφωνη απόφαση της Βουλής και να άρει κάθε νομικό εμπόδιο που στερεί τα θύματα των κατοχικών δυνάμεων από το δικαίωμα του φυσικού δικαστή –π.χ. το άρ. 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, κατάλοιπο της δικτατορίας του Μεταξά– και να προσφύγει στα διεθνή δικαιοδοτικά δικαστήρια, που προβλέπονται από τις σχετικές συνθήκες που υπογράφηκαν με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορική απόφαση του ιταλικού Αρείου Πάγου που δικαίωσε το μαρτυρικό Δίστομο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την «πυξίδα» για την απόδοση ιστορικής δικαιοσύνης προς τη χώρα μας.

Με εκτίμηση
Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρ. πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών
Ο εμπειρογνώμονας Διεθνούς Δικαίου της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γερμανικών Οφειλών, Δημήτρης Κούρτης.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το Δίστομο στη Ρώμη
Η ειρωνεία της Ιστορίας και η «Ελληνική ιδιαιτερότητα» ● Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά τη ναζιστική θηριωδία στο Δίστομο είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη η συντονισμένη και δικαιοκρατικά προσανατολισμένη...
Από το Δίστομο στη Ρώμη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Της φυλακής τα σίδερα
Τιμής ένεκεν για την ένταξη των καταδικασμένων στελεχών και μελών της εγκληματικής οργάνωσης στον κόσμο της φυλακής, ας πούμε πέντε πράγματα γι’ αυτήν.
Της φυλακής τα σίδερα
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Μητέρα Νύχτα
Ενα βιβλίο με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής και όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από την δικαστική αίθουσα τις τελευταίες ημέρες.
Μητέρα Νύχτα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εβραίοι στα λιμάνια του ξεριζωμού και της ελπίδας
Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την απελευθέρωση του Αουσβιτς, μια μεγάλη online έκθεση του Μουσείου Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ αναδεικνύει τη μοίρα των Εβραίων που διώχθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς.
Εβραίοι στα λιμάνια του ξεριζωμού και της ελπίδας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ρουφιάνος
«Οποιος μας πρόδωσε, δεν θα μας συγχωρέσει ποτέ για την πράξη του αυτή», είχε πει ο Κολομβιανός συγγραφέας Νικολάς Γκόμες Ντάβιλα. Είναι μια ενδιαφέρουσα σκέψη: ας φανταστούμε έναν κουκουλοφόρο της Κατοχής να...
Ρουφιάνος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας