• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 28.0°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.4°C / 25.3°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.0°C / 23.8°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 25.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.4°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.8°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.1°C / 24.8°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 28.3°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 22.8°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 28.2°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 24.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελεγχος επιθυμίας γεύσης

 • A-
 • A+
Σε μια θεραπεία, για να αλλάξει το βάρος χρειάζεται χόρταση –να μη βρίσκεται κανείς σε θέση πείνας και στέρησης– με υγιεινή θρεπτική διατροφή.

Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν μάθει ότι η απώλεια βάρους πραγματοποιείται όσο κανείς ελέγχει την επιθυμία γεύσης και ακολουθεί πιστά και επακριβώς τη διατροφή που του έχει οριστεί. Οσοι το καταφέρνουν με αυτόν τον γνώριμο για εκείνους τρόπο (το «απαγορεύω να παρεκκλίνω»), όταν αργότερα (και όχι πολύ αργότερα) επαναπροσλαμβάνουν το απολεσθέν βάρος, πιθανόν να μένουν με την απορία για ποιον λόγο ξαναπάχυναν, εφόσον διακαής τους πόθος είναι να έχουν λιγότερα κιλά. Από τη στιγμή μάλιστα που πάλεψαν γι’ αυτό ωσάν καλοί διατροφικοί «στρατιώτες», εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη δίαιτά τους, είναι αδύνατον να το αιτιολογήσουν.

Συνήθως το αποτέλεσμα της προσπάθειας να διατηρηθεί το νέο βάρος είναι απογοητευτικό· ακόμη κι αν το υπέρβαρο άτομο, μετά από επανειλημμένες δίαιτες, δεν τα παρατήσει και κατορθώσει να φτάσει το επιθυμητό βάρος, εντέλει αδυνατεί να το σταθεροποιήσει.

Κατ' αρχήν από την αρχή της προσπάθειας έως και το τέλος της τι έχει αλλάξει;

Το μόνο που έχει διαφοροποιηθεί είναι ότι είναι κανείς πιο αδύνατος κατά πέντε, δέκα ή είκοσι κιλά; Μόνο το βάρος του έχει αλλάξει. Ο λόγος που πάχαινε έχει αλλάξει;

Γιατί να μην ξαναπαχύνει; Ειδικά αν το βάρος του το «έχει ανάγκη». Και αρκετές φορές έχω αναφέρει με ποιον τρόπο το επιπλέον βάρος παίρνει τον ρόλο μιας μοναδικής προστασίας και κρυψώνας.

Από την άλλη, εδώ και τριάντα χρόνια που ασχολούμαι με τη διαταραχή βάρους δεν έχω δει ποτέ κανέναν να ελέγχει την επιθυμία γεύσης. Ακόμα και αν κάποιος καταφέρει να πειθαρχήσει τις γευστικές του επιθυμίες, αυτό θα είναι για περιορισμένο χρόνο, ακριβώς επειδή είναι ενάντια στη φύση.

Ο άνθρωπος είναι γεννημένος να επιθυμεί – και ως προς την τροφή, είναι γεννημένος να επιθυμεί να γευτεί. Να γευτεί για να πάρει χαρά. Αυτό περικλείει μέσα της η φύση του «τρώω». Το φαγητό, πέρα από τη θρέψη, την ενέργεια που παρέχει και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού στην οποία συμβάλλει, περιλαμβάνει και την ηδονή. Το «πεινάω» σημαίνει «αρχίζω να σκέφτομαι τι επιθυμώ να γευτώ για να μου προσφέρω χαρά».

Θα μου πείτε «αν εγώ τρώω κάθε φορά που επιθυμώ, και τρώω ό,τι ορέγομαι, πώς θα χάσω βάρος; Εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος που παχαίνω, επειδή τρώω ό,τι μου ’ρχεται».

Αυτό ακριβώς έχει μάθει κανείς, γι’ αυτό και διανύει περιόδους πάχυνσης και περιόδους απίσχνασης. Περιόδους με απαγορευμένη τη γεύση –και την επιθυμία της– και περιόδους με ασυγκράτητη και υπερβολική επιθυμία γεύσης. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Αυτή η ακολουθία έχει τη «φυσιολογικότητά» της, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η υπέρμετρη στέρηση ευχαρίστησης καταλήγει σε μεγάλη πρόσληψη ευχαρίστησης για να επιτευχθούν η ανακούφιση και η ισορροπία.

Η πολυφαγία είναι απόρροια υπέρμετρου ελέγχου. Είναι νόμος.

Το πιο απλό παράδειγμα είναι με τη δίψα. Αν κανείς διψάει και δεν έχει πρόσβαση σε νερό, διψάει και δεν ξεδιψάει, για να μην υποφέρει θα βρει τρόπους να ελέγξει τη δίψα του, να πείσει τον εαυτό του πως δεν έχει ανάγκη να πιει νερό, να αντέξει χωρίς νερό. Αν κάποια στιγμή, μετά από βροχή, βρεθεί μπροστά σε έναν λασπωμένο νερόλακκο, δεν θα πιει νερό από αυτόν; Πόσο θα συγκρατηθεί; Το ότι έχει καταστείλει τη δίψα του δεν σημαίνει πως δεν διψά. Απλώς διαρκώς συγκρατιέται. Και κάποια στιγμή χάνει τον έλεγχο και ξεδιψά. Πίνει νερό ακόμα και από εκεί που σε κανονικές συνθήκες δεν θα έπινε ποτέ νερό.

Εναν τέτοιο μηχανισμό έχει και η βουλιμία. Χάνει κανείς τον έλεγχο για να πάρει ευχαρίστηση.

Φυσικά, στον τόσο περίπλοκο μηχανισμό της πολυφαγίας η τροφή είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Στη βουλιμία ο έλεγχος και η αυτοσυγκράτηση έχουν να κάνουν με το ψυχικό πεδίο όπου η τροφή υποκαθιστά την ευχαρίστηση.

Σε μια θεραπεία, για να αλλάξει το βάρος χρειάζεται χόρταση –να μη βρίσκεται κανείς σε θέση πείνας και στέρησης– με υγιεινή θρεπτική διατροφή· και να βιώνει τις πολυφαγίες του χάνοντας τον έλεγχο της συγκράτησης που έχει μάθει και κατόπιν να συνεχίζει και πάλι.

Πίσω από το επιπλέον βάρος κρύβεται η σχέση μας με την απόλαυση, γι’ αυτό και ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να τιμωρείται ο άνθρωπος που αποφορτίζεται ή ησυχάζει με την τροφή.

Στη διαταραχή βάρους τα συναισθήματα μεταφράζονται σε τροφή - αυτός ο μηχανισμός πρέπει να επιτραπεί και παράλληλα τα συναισθήματα να μεταφράζονται σε λέξεις.


Η υδραστίδα (Hydrastis canadensis) είναι ένα μικρό, πολυετές φυτό με μικρά άνθη και παράγει ένα μόνο φρούτο που μοιάζει με βατόμουρο. Η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί τόσο τα τελευταία χρόνια, ώστε η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Αγριας Πανίδας και Χλωρίδας να το ανακηρύξει είδος υπό εξαφάνιση. Είναι ευρέως γνωστό για την αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και καθαρτική δράση του και χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

Η υδραστίδα περιέχει μια ένωση που ονομάζεται βερβερίνη, η οποία σκοτώνει πολλούς τύπους βακτηριδίων και μικροβίων. Η βερβερίνη χρησιμοποιείται ως αντιβιοτικό και απολυμαντικό, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Μπορεί να είναι αποτελεσματική σε διαφόρων ειδών μολύνσεις. Εχει αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την απολύμανση των πληγών στο δέρμα. Ακόμα, συνιστάται συχνά για την πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Ιστορικά, οι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούσαν το goldenseal για δερματικά προβλήματα, πεπτικές διαταραχές, κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, μολύνσεις στα μάτια καθώς και πληγές στα ούλα, στο στόμα και στον λαιμό. Σήμερα, η υδραστίδα διατίθεται στην αγορά ως τονωτικό για την ενίσχυση της πέψης. Καταπραΰνει το στομάχι και βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία της δυσεντερίας και της λοιμώδους διάρροιας*

*Οι πληροφορίες είναι από την ιστοσελίδα Εναλλακτική Δράση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Λίγη συντροφιά
«H συντροφικότητα έχει να κάνει με τη συντροφιά τού ‘‘συν-τρέφομαι’’ και η τροφή είναι μεγάλη παρέα».
Λίγη συντροφιά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το φαγητό μέσα στο μυαλό μου
Σε μια προσπάθεια αδυνατίσματος, χρειάζεται κανείς να συνειδητοποιήσει τον τρόπο που λειτουργεί, παράλληλα με την εφαρμογή μιας πιο υγιεινής διατροφής.
Το φαγητό μέσα στο μυαλό μου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πολυφαγίες: η λύτρωσή μου
Οταν κανείς νομιμοποιήσει τις πολυφαγίες του, είναι σαν να εμφανίζει για πρώτη φορά τις ανάγκες του και να τις νομιμοποιεί. Εστω και σε αυτή τη μορφή...
Πολυφαγίες: η λύτρωσή μου
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Προστατευμένος και παχύς»
Πολύ συχνά ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους –ένα μεγάλο μέρος από τον εαυτό του– δεν «θέλει» να αδυνατίσει κι αυτό είναι άλλος ένας άγριος πόλεμος που γίνεται μέσα του.
«Προστατευμένος και παχύς»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας