• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 16.2°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  4 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.6°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  6 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  4 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.5°C / 6.5°C
  2 BF
  85%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 16.4°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 11.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια ιδιαίτερη σχέση

 • A-
 • A+
Η αλληλεπίδραση που παρατηρείται ανάμεσα στον κυβερνοχώρο και στην πανδημία του κορονοϊού αποτελεί κομμάτι έρευνας για τους εμπειρογνώμονες.

Τι κοινό έχουν η πανδημία της COVID-19 και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο; Αν και με μια πρώτη ματιά μπορεί να φαίνονται εντελώς διαφορετικοί και άσχετοι τομείς, το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis» υπογραμμίζει ότι οι συνολικές επιπτώσεις που προκαλούνται είτε από μια πανδημία είτε από μια επίθεση στον κυβερνοχώρο προσομοιάζουν και αλληλεπικαλύπτονται. Κι αυτό, λόγω των αισθημάτων που προκαλούν στους πολίτες όπως φόβο και ανάγκη προστασίας του εαυτού μας και των άλλων, καθώς και απώλεια υγείας, πλούτου και ιδιωτικότητας.

Ετσι, σε μια σειρά δημόσιων διαδικτυακών συζητήσεων, εμπειρογνώμονες ασφαλείας εξετάζουν πλέον πώς οι δύο τομείς επηρεάζουν ο ένας τον άλλον και τι μπορεί να γίνει για τη διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Ευρώπη.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Με στόχο την αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων καταστάσεων, το έργο SPARTA (Στρατηγικά προγράμματα για προηγμένη έρευνα και τεχνολογία στην Ευρώπη) που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., ξεκίνησε πρόσφατα μια ειδική σειρά πολυμερών διαδικτυακών συζητήσεων με στόχο τη διερεύνηση της σχέσης αλληλεπίδρασης της COVID-19 και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συνεπάγεται η διασφάλιση των δεδομένων και ελευθεριών των πολιτών.

Οπως τονίζει στο «Cordis» η Ράινα Σταμπολίσκα, αντιπρόεδρος Διακυβέρνησης και Δημοσίων Υποθέσεων του «Yes we hack», ενός δικτύου με περισσότερους από 15.000 ηθικούς χάκερ από όλο τον κόσμο: «Μελετάμε τα πάντα και παρέχουμε δωρεάν συμβουλές σε εργαστήρια ή φαρμακεία για το πώς θα ασφαλίσουν σωστά τους υπολογιστές τους και τα πληροφορικά τους συστήματα, επειδή υπήρξε τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 από άτομα που αναζητούν ευπάθειες στα κυβερνοσυστήματα οργανώσεων και οργανισμών, αλλά και ιδιωτών». Προσθέτει ότι το δίκτυό τους ήταν αρκετά ενεργό στον έλεγχο της ασφάλειας και στην ανάπτυξη λογισμικού ανίχνευσης επαφών που σχετίζεται με το COVID-19.

Οσον αφορά το StopCovid, μια εφαρμογή που προειδοποιεί τους ανθρώπους για την εγγύτητα των χρηστών που είναι θετικοί στον Sars Cov-2, επισημαίνει ότι «υπάρχουν θεμιτές ανησυχίες σχετικά με το εάν τηρείται ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων όσον αφορά τη διασφάλισή τους και το απόρρητο των Ευρωπαίων πολιτών».

«Ημασταν αρκετά τυχεροί και συνεργαζόμαστε με μια γενιά ευφυών νέων ανθρώπων που βιώνουν μια πανδημία στον δυτικό κόσμο και παλεύουν να την αντιμετωπίσουν, κάτι που είχε να συμβεί πολύ καιρό» σχολιάζει ο συντονιστής της SPARTA Φλόρεντ Ο’Κίρσνερ. Προσθέτει ότι «η καραντίνα και η κοινωνική αποστασιοποίηση κατέστησαν απαραίτητο για τους ανθρώπους να επικοινωνούν στον ψηφιακό και όχι στο φυσικό χώρο. Ενα μεγάλο μέρος της εργασίας στο SPARTA έχει επικεντρωθεί στη βελτίωση και την ανάπτυξη εργαλείων που μπορούν να προσομοιώσουν πρόσωπο-με-πρόσωπο αλληλεπιδράσεις στον κυβερνοχώρο με ασφάλεια». Επιπροσθέτως, εξηγεί ότι «καθώς πλέον υπάρχουν περισσότερα συστήματα, περισσότερα δεδομένα και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στο διαδίκτυο, λόγω της πανδημίας, αυτό καθιστά τις κυβερνο-επιθέσεις πιο κερδοφόρες».

«Δεν υπάρχει πλέον αυτό που αποκαλούμε φυσιολογικό και όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να το κατανοήσουμε, να το αφομοιώσουμε και να προσαρμοστούμε, τόσο πιο αποτελεσματικοί και ευέλικτοι θα είμαστε. Επομένως, θα πρέπει να καταλάβουμε πως αυτές οι δημιουργικές προσπάθειες, όπως οι συνεδρίες ανταλλαγής ιδεών, μπορούν να συμβούν και εξ αποστάσεως».

«Πάνω από όλα, όμως», καταλήγει ο Κίρσνερ, «είναι αναγκαία η προστασία των ευρωπαϊκών αξιών και η συνέχιση του έργου που απαιτείται για τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων». Υπογραμμίζει ότι «έχουμε δει πόσο οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνιστούν φάρο σε ολόκληρο τον κόσμο σε καταστάσεις, όπου είναι εύκολο να επιτεθείς στην επιστήμη, να επιτεθείς στην κοινωνία, να επιτεθείς στην ένταξη, να επιτεθείς στην πολυμορφία. Κι αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Μαγικό ψυγείο»: γεύμα με δύο κλικ
Πόσες φορές την ημέρα ανοίγετε το ψυγείο σας; Πλέον χάρη στην γαλλική εφαρμογή «Frigo magic», το ψυγείο σας καθίσταται «εξυπνότερο», προσφέροντάς σας δεκάδες συνταγές βασισμένες στο περιεχόμενό του.
«Μαγικό ψυγείο»: γεύμα με δύο κλικ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενεργειακή πολιτική και υγειονομική κρίση
«Μεσούσης της πανδημίας της νόσου Covid-19 μια ομάδα Ελβετών ερευνητών του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης αναζητά τη σωστή πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα και υπογραμμίζει την απόλυτη...
Ενεργειακή πολιτική και υγειονομική κρίση
ΝΗΣΙΔΕΣ
«I feel you»… Covid-19
Ενα νέο έξυπνο βραχιολάκι χειρός (smartband), θα βοηθήσει στην επίτευξη της κοινωνικής αποστασιοποίησης, με στόχο τον έλεγχο της εξάπλωσης του Covid-19. Η μικρή «έξυπνη» φορητή συσκευή αναπτύχθηκε από ομάδα...
«I feel you»… Covid-19
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εξ αποστάσεως κενά(;) δαιμόνια
Το υπουργείο Παιδείας έχει εξαγγείλει τη χρήση μεθόδων ασύγχρονης και σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, με στόχο να μην αποκοπούν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι από τη μαθησιακή διαδικασία.
Εξ αποστάσεως κενά(;) δαιμόνια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, δηλαδή ένας στους πέντε ενήλικες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον χρόνιο πόνο, γεγονός που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Eνα λαμπρό μέλλον
Καθαρή, άφθονη και ανταγωνιστική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, η ηλιακή βοηθά την Ε.Ε. να επιτύχει τον στόχο της μετάβασης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσει προς μια βιώσιμη καθαρότερη ενέργεια.
Eνα λαμπρό μέλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας