Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μην ξεχνάτε τα εμβόλια του παιδιού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μην ξεχνάτε τα εμβόλια του παιδιού

  • A-
  • A+
Απαραίτητο ο εμβολιασμός των παιδιών να πραγματοποιηθεί κανονικά και φέτος προειδοποιούν οι ειδικοί.

Την ώρα που ο αγώνας δρόμου σχετικά με την παραγωγή εμβολίου για την πανδημία καλά κρατεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό αφού λόγω Covid-19 τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού εμφανίζουν πτώση 70%. Πρόκειται για μια επικίνδυνη παράπλευρη απώλεια της επέλασης του νέου κορονοϊού, με αφορμή την οποία οι παιδίατροι ανά τον κόσμο έχουν βγει μπροστά εφιστώντας την προσοχή των γονιών και κηδεμόνων.

Στη χώρα μας η Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εξέπεμψε SOS για τον παιδικό εμβολιασμό στην Ελλάδα στα μέσα Απριλίου μέσω της «Εφ.Συν.», ενώ ακολούθησε για τη διεθνή κοινότητα στα τέλη του ίδιου μήνα η δρ Carissa Etienne, γενική διευθύντρια των παναμερικανικών γραφείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (PAHO).

«Δεν θέλουμε να δούμε, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, την επιστροφή εξαφανισμένων ασθενειών. Δεν θέλουμε να δούμε σαρωτικές περιπτώσεις ιλαράς, κοκίτη και άλλων νοσημάτων που συνδέονται με το αναπνευστικό» υπογράμμιζε η Μαρία Θεοδωρίδου και απευθυνόμενη στους γονείς έλεγε: «Μην ξεθυμηθείτε τα παιδικά εμβόλια. Πιάστε την αλυσίδα από εκεί που την αφήσατε και μην την εγκαταλείπετε». «Εάν πέσουμε πίσω στους προγραμματισμένους εμβολιασμούς, ειδικότερα τους παιδικούς, ρισκάρουμε εξάρσεις, οι οποίες σημαίνουν πίεση των συστημάτων υγείας με ασθένειες που μπορούν να προληφθούν εν μέσω πανδημίας» τόνιζε η δρ Carissa Etienne.

Επομένως, αν έχετε καθυστερήσει τον εμβολιασμό του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, δεν είστε μόνοι. Περισσότερα παιδιά παραλείπουν εμβολιασμούς, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου κατά της ιλαράς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Είναι ανθρώπινο εν μέσω πανδημίας να ανησυχείτε ότι η επίσκεψη στον παιδίατρο μπορεί να εκθέσει εσάς ή το παιδί σας στον κορονοϊό. Ωστόσο οι παιδίατροι έχουν λάβει όλα τα μέτρα για να κάνουν ασφαλή την επίσκεψή σας στο ιατρείο και σας καλούν να επιστρέψετε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του παιδιού σας.

Οι παιδίατροι συστήνουν όλα τα παιδιά, από μωρά μέχρι την ενηλικίωση, να λάβουν τα προγραμματισμένα εμβόλια. Τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται τα περισσότερα εμβόλια. Από τη γέννηση έως την ηλικία των 2 ετών το παιδί σας πρέπει να λάβει εμβόλια για την προστασία από 14 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ηπατίτιδας, πολιομυελίτιδας, ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς. Στα 11 χρόνια οι γιατροί προτείνουν το παιδί σας να κάνει το εμβόλιο HPV που προστατεύει από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλους καρκίνους.

Η παράλειψη ή η καθυστέρηση των κρίσιμων εμβολίων αυξάνει τις πιθανότητες το παιδί σας να κολλήσει μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί ή να αρρωστήσει σοβαρά. Το παιδί σας μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να μεταφέρει λοιμώξεις σε άλλα παιδιά που δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι αριθμοί

Κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλη την υφήλιο προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, ενώ 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ακόμα εκτιμάται ότι 1,5 εκατομμύριο θάνατοι παγκοσμίως μπορούν να αποφευχθούν εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη.

Στη χώρα μας από τον προηγούμενο Οκτώβριο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 364 άτομα νοσηλεύτηκαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων μόνο το 15% είχε εμβολιαστεί, ενώ καταγράφηκαν 130 θάνατοι από τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης. Επίσης από το 2017 έχουν εκδηλωθεί πάνω από 3.000 κρούσματα ιλαράς, ενώ εξίσου ανησυχητική είναι η καταγραφή κάθε χρόνο 580 κρουσμάτων φυματίωσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καθίσταται ακόμα περισσότερο αναγκαία η τήρηση του υπάρχοντος Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες, βρέφη, παιδιά, εφήβους και ενηλίκους, τονίζουν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και ο ΠΟΥ. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τη δημόσια υγεία, προσθέτουν, θα πρέπει να επιτευχθούν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και να αποφευχθούν καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς.

Συστάσεις Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

● Εγκαιρος και πλήρης εμβολιασμός όλων των ηλικιακών ομάδων με τα προτεινόμενα από τα εθνικά προγράμματα εμβόλια.
●Αμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν.
●Εκτός των παιδιών και των εφήβων, απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων και των εγκύων, καθώς και των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Γιατί πρέπει να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας;

1. Ιδιον όφελος. Για να μην αρρωστήσουν τα παιδιά μας.

2. Κοινό καλό - συλλογική ανοσία. Οσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται σε μια ορισμένη κοινότητα, τόσο η νόσος δεν μπορεί να εξαπλωθεί.

3. Προστασία ευπαθών ατόμων. Οσο η νόσος δεν μπορεί να εξαπλωθεί, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να νοσήσουν οι έγκυοι και τα έμβρυά τους, οι ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα, οι καρδιοπαθείς, οι υπερήλικοι, οι καρκινοπαθείς υπό ανοσοκαταστολή.

 

ΝΗΣΙΔΕΣ
Covid-19 και παιδιά
Η πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή και την καθημερινότητα των παιδιών που βρίσκονται αντιμέτωπα με μια σειρά προκλήσεων.
Covid-19 και παιδιά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Covid-19: «Μείνετε Ενεργοί»
Παρά την περίοδο της πανδημίας είναι σημαντικό οι άνθρωποι όλων των ηλικιών να μένουν ενεργοί και να επιδιώκουν τη σωματική άσκηση όσο είναι εφικτό.
Covid-19: «Μείνετε Ενεργοί»
ΝΗΣΙΔΕΣ
SOS για τον παιδικό εμβολιασμό
Επικίνδυνη παράπλευρη απώλεια του «Μένω Σπίτι», που επιβλήθηκε λόγω πανδημίας, η πτώση παιδικού εμβολιασμού ● Ποιες νόσους προλαμβάνει ο παιδικός εμβολιασμός.
SOS για τον παιδικό εμβολιασμό
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αδύναμη ακόμα η κάλυψη με το εμβόλιο του HPV
Αν και οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν το εμβόλιο HPV στα παιδιά ηλικίας 11 έως 12 ετών, πολλοί όταν ξεκινούν να μιλούν γι' αυτό δεν είναι κατηγορηματικοί εντάσσοντάς το στον εμβολιαστικό προγραμματισμό του...
Αδύναμη ακόμα η κάλυψη με το εμβόλιο του HPV
ΥΓΕΙΑ
Εμβολιασμοί με... μπαϊπάς στο «Λαϊκό»
Χάος και με τις παραγγελίες των εμβολίων, σε πολλά νοσοκομεία εμφανίζονται αδιάθετες δόσεις για ένα εμβόλιο που έχει μόλις πέντε ημέρες ζωής.
Εμβολιασμοί με... μπαϊπάς στο «Λαϊκό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας