Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βάρος με άγχος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βάρος με άγχος

  • A-
  • A+

H Αφροδίτη είχε πολλούς περιορισμούς. Ηταν γεμάτη αυστηρότητα και ενοχές. Οταν ήρθε να με συναντήσει στο γραφείο μου, τη συμπάθησα αμέσως μόνο και μόνο επειδή ήταν ιδιαίτερα τυπική κι ευγενική. Η Αφροδίτη ζητούσε με την επίσκεψή της να φτιάξει τη διατροφή της, γιατί έβλεπε ότι δεν έτρωγε πια σωστά και πάχαινε. Την ενοχλούσε που δεν μπορούσε πια να ελέγξει την ποσότητα και το είδος της τροφής που κατανάλωνε, μια και όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν τύπος και υπογραμμός.

Από τα λόγια της καταλάβαινα ότι κινούνταν σε αχαρτογράφητα νερά –στον χώρο της επιθυμίας πλέον, και διάλεγε λιπαρές τροφές–, ενώ δεν μπορούσε να στριμώξει τον εαυτό της όπως είχε συνηθίσει τόσα χρόνια.Ο ντροπαλός τύπος αυτής της γυναίκας σε έκανε να θες να τη βοηθήσεις, μια και με τον τρόπο της δήλωνε πως ήθελε να απαλλαγεί από τα «βάρη» της.

Σαν καλός στρατιώτης, από το πρωί έως το βράδυ οργάνωνε και τακτοποιούσε τις δικές της δουλειές φυσικά, αλλά και τις δουλειές των άλλων. Πλύσιμο, σιδέρωμα, μαγείρεμα, συγύρισμα, εξωτερικές εργασίες –πληρωμές λογαριασμών, τράπεζες, ψώνια, αγορές δώρων για κοινωνικές εκδηλώσεις όλων των μελών της οικογένειας–, μεταφορές με το αυτοκίνητο για την εξυπηρέτηση όχι μόνο της δικής της οικογένειας μα και συγγενών και γνωστών της του ευρύτερου κύκλου της. Οι δε παρατηρήσεις όσων δεν ήταν ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες της ή η κριτική απέναντί της και τα παράπονά τους την καταρράκωναν.

Κάτι άλλο που τη χαρακτήριζε ήταν ότι δεν ξεκουραζόταν ποτέ, ήταν διαρκώς απασχολημένη. Ακόμα και την έξοδο για διασκέδαση τη βίωνε σαν υποχρέωση. Υποχρέωση να είναι ευχάριστη απέναντι στους άλλους συνδαιτυμόνες, κι ας ήταν κουρασμένη, να είναι φιλική κι ας ήταν θυμωμένη, να είναι διαλλακτική κι ας είχε αντίθετη άποψη. Υπέφερε από συχνούς πονοκεφάλους, μα ο μόνιμος σύντροφός της ήταν ένα διαρκές εσωτερικό άγχος.

Δανείζομαι το παρακάτω απόσπασμα από ένα κείμενο του ψυχιάτρου κ. Αριστοτέλη Βάθη:

«Ο Φρόιντ αναγνώρισε τρεις τύπους άγχους που ίσως να βιώνει ένα άτομο ως αποτέλεσμα των εσωτερικών συγκρούσεων της ψυχής:

➊ Το άγχος της πραγματικότητας: είναι αποτέλεσμα του φόβου για ένα πραγματικό γεγονός που συμβαίνει, όπως το να μη φάτε ή να κολλήσετε στο ασανσέρ. Ο φόβος για το ασανσέρ μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο στο να αποφεύγει να το χρησιμοποιεί και να ανεβαίνει από τις σκάλες για να μετριάσει αυτό το άγχος της πραγματικότητας.

➋ Το νευρωτικό άγχος: είναι αποτέλεσμα ενός φόβου που είναι παράλογος ή μη αποδεκτός κοινωνικά, πηγάζει από το εκείνο, κυριαρχεί στην ψυχή και οδηγεί σε πράξεις που ίσως να προκαλούν ντροπή και ίσως ένα άτομο να τιμωρείται γι' αυτό. Οι αδικαιολόγητες επιθυμίες της λίμπιντο, όπως οι αιμομικτικές τάσεις ενός ατόμου με οιδιπόδειο σύμπλεγμα, ίσως να οδηγούν σε νευρωτικό άγχος.

➌ Το ηθικό άγχος: αυτό το άγχος προέρχεται από την ηθική συνείδηση του υπερεγώ. Το ηθικό άγχος εκδηλώνεται όταν ένα άτομο φοβάται ότι ίσως συμπεριφερθεί με τρόπο που να παραβιάζει τις ηθικές αξίες ή τα κοινωνικά στερεότυπα, όπως συμβαίνει και με το νευρωτικό άγχος. Οταν η εσωτερική κρίση ενός ατόμου λέει ότι μια πράξη είναι ανήθικη τότε δημιουργείται ηθικό άγχος».

Η Αφροδίτη χρειάστηκε πάρα πολύ χρόνο για να μπορέσει να αντιληφθεί τον τρόπο που είχε μάθει να λειτουργεί και τον αναγνώρισε παρακολουθώντας τον τρόπο που διατρεφόταν. Πόσα απαιτούσε από την ίδια ως προς την αυστηρή τήρηση της υγιεινής διατροφής της, πόσο απαγόρευε στον εαυτό της να επιθυμεί αγαπημένες γεύσεις τροφών καταστέλλοντας διαρκώς τις διατροφικές της παρεκκλίσεις, πόσο δεν χαλάρωνε ή δεν είχε μάθει να ευχαριστιέται.

Παραθέτω ακόμη ένα μικρό απόσπασμα από κείμενο του κ. Βάθη που αναφέρεται στο υπερεγώ:

«Το υπερεγώ αντιπροσωπεύει την ηθική μας συνείδηση, αμφισβητεί την ηθική των ενστικτωδών επιθυμιών ενός ατόμου, με αποτέλεσμα τα συναισθήματα ενοχών και ντροπής. Καθώς αυτά τα συναισθήματα είναι ανεπιθύμητα και αντίθετα με την Αρχή της Ευχαρίστησης, αυξάνεται η σύγκρουση μεταξύ του εκείνου, του εγώ και του υπερεγώ, με το εγώ να αποδέχεται τους περιορισμούς των κοινωνικών στερεοτύπων για την ικανοποίηση των αναγκών του εκείνου. Ενα άτομο λυπάται που βιώνει τις άπειρες επιθυμίες που προέρχονται από το εκείνο και νιώθει ανησυχία ότι αυτά τα ένστικτα ίσως να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του στο μέλλον».

Η αξιοζήλευτη δύναμη της Αφροδίτης που θαύμασα τόσες φορές στη διάρκεια των διατροφικών της αλλαγών είναι ότι εξαρχής η μοναδική επιθυμία που επέτρεψε να υπάρχει μέσα της ήταν η επιθυμία να αλλάξει.

Και αυτή ήταν η υπέρβασή της…


Τζινσένγκ: το αρχαίο θαυματουργό βότανο της κινεζικής ιατρικής. Πρόκειται για την αποξηραμένη ρίζα του φυτού Panax Ginseng, που συναντάται σε οκτώ διαφορετικά είδη. Χρησιμοποιείται ως συστατικό θεραπευτικών σκευασμάτων εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται στην Κίνα από αρχαιοτάτων χρόνων και ονομάζεται «Η ρίζα της ζωής».

Το τζινσένγκ δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά συνεισφέρει στη γενική ζωτικότητα. Το τζινσένγκ είναι ένας φυσικός τρόπος τόνωσης της σωματικής και διανοητικής μας ευεξίας. Η βασική του ιδιότητα είναι ότι απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας, μεταφέροντας οξυγόνο στα κύτταρα. Επιπλέον, διεγείροντας τους ενδοκρινείς αδένες βοηθά στην απορρόφηση των βιταμινών και των μετάλλων.

Γενικά το τζινσένγκ θεωρείται ασφαλές βότανο, καθώς δεν έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα βλαβερές επιδράσεις του στον οργανισμό. Σε μεγάλες ποσότητες, όμως, μπορεί να φέρει νευρικότητα, υπερδιέγερση, αϋπνία, πονοκέφαλο, δερματίτιδες και γαστρεντερικά προβλήματα. Αποφύγετε το τζινσένγκ αν είστε διαβητικοί, αν έχετε υψηλή πίεση ή υποφέρετε από καρδιαγγειακή πάθηση.*

Οι πληροφορίες είναι από την ιστοσελίδα Εναλλακτική Δράση.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Ελεγχος επιθυμίας γεύσης
Ακόμα και αν κάποιος καταφέρει να πειθαρχήσει τις γευστικές του επιθυμίες, αυτό θα είναι για περιορισμένο χρόνο, ακριβώς επειδή είναι ενάντια στη φύση.
Ελεγχος επιθυμίας γεύσης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μου επιτρέπω να αδυνατίσω
Οταν κανείς πλησιάσει τον εαυτό του και διακρίνει πώς έχει μάθει να λειτουργεί, αυτομάτως έχει το δικαίωμα να διαλέξει να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο.
Μου επιτρέπω να αδυνατίσω
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πολυφαγίες: η λύτρωσή μου
Οταν κανείς νομιμοποιήσει τις πολυφαγίες του, είναι σαν να εμφανίζει για πρώτη φορά τις ανάγκες του και να τις νομιμοποιεί. Εστω και σε αυτή τη μορφή...
Πολυφαγίες: η λύτρωσή μου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ορίζω συνθήκες σημαίνει αδυνατίζω
Ο άνθρωπος έχει να ανακαλύψει ότι για να ορίσει τον εαυτό του πρέπει να περάσει από «τα λόγια του Αλλου». Από τη γέννησή του η γλώσσα του καθορίζεται από τους γονείς του, τον πολιτισμό του, το περιβάλλον του....
Ορίζω συνθήκες σημαίνει αδυνατίζω
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ακόμα ένα «ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ Χωριό»!
Τα δεκατρία καταστήματα έφτασε η αλυσίδα «ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ Χωριό» που αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη διατροφή.
Ακόμα ένα «ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ Χωριό»!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας