Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
27°C
29.1° 24.6°
2 BF
37%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
25°C
28.5° 20.6°
2 BF
43%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
27°C
30.9° 23.0°
2 BF
47%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
53%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
68%
Βέροια
Αίθριος καιρός
24°C
27.1° 20.1°
2 BF
51%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 20.6°
0 BF
40%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
29°C
29.1° 29.1°
2 BF
34%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
24.3° 22.8°
2 BF
53%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
24.0° 21.9°
2 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 22.8°
3 BF
38%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
23.7° 23.7°
2 BF
53%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
64%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
26.3° 24.5°
0 BF
44%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
26.7° 23.5°
2 BF
49%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
28.2° 23.8°
2 BF
46%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
28°C
29.3° 25.4°
0 BF
25%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
21°C
23.3° 21.0°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
21°C
25.0° 20.7°
2 BF
68%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
23°C
23.1° 23.1°
2 BF
47%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή στα θρανία

Με την πανδημία παρούσα, η σχολική χρονιά ξεκινά με μεγάλη αβεβαιότητα. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που κάθε οικογένεια μπορεί να κάνει για να στηρίξει τα μικρά της ώστε να έχουν μια καλή χρονιά. Η ανάπτυξη υγιών συνηθειών, όπως είναι η καλή διατροφή, ο ύπνος και η άσκηση, είναι κρίσιμη για την καλή υγεία και την απόδοση των παιδιών, θυμίζει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) που εξέδωσε οδηγίες προς τους γονείς εν μέσω Covid-19 λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία.

① Πρόγραμμα, πρόγραμμα, πρόγραμμα

Η διατήρηση μιας καθημερινής δομής και ρουτίνας είναι εξαιρετικά σημαντική. Η ύπαρξη προγράμματος είναι κρίσιμη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Καθορίστε τη ρουτίνα της εβδομάδας, βάλτε ξεκάθαρους κανόνες και προσδοκίες. Διατηρήστε ένα πρόγραμμα ύπνου, διαβάσματος, εξωσχολικών δραστηριοτήτων και περιορίστε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών τουλάχιστον μισή ώρα πριν από τον ύπνο.

Τα οικογενειακά γεύματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε δομή στην ημέρα σας και γνωρίζουμε ότι τα παιδιά τρώνε πιο υγιεινά κατά τη διάρκεια κοινών οικογενειακών γευμάτων. Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ευκαιρία να μιλήσετε και να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια του δείπνου που μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας όλης της οικογένειας.

② Ανεξαρτησία παιδιού

Βοηθήστε τα παιδιά να αναλάβουν την ευθύνη για τη μάθησή τους. Μην είστε από πάνω. Μη βοηθάτε πάρα πολύ. Η ανεξαρτησία απαιτεί πολλή πρακτική και ανάπτυξη καλών συνηθειών. Ο,τι μπορεί ένα παιδί να κάνει μόνο του, δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε μαζί.

③ Ασκηση

Η άσκηση είναι επίσης κρίσιμη. Κάντε ένα ή περισσότερα διαλείμματα άσκησης μέσα στην ημέρα. Είτε επιλέξετε χορό στο σπίτι, ποδήλατο έξω ή περπάτημα η άσκηση βοηθάει στην καλή υγεία. Πέντε έως δέκα λεπτά αρκούν και οι επιλογές είναι αμέτρητες: ανεβοκατεβείτε σκάλες, παίξτε κάποιο παιχνίδι κίνησης στο play station, κάντε πάσες στο γειτονικό πάρκο.

④ Εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί είναι προστασία. Ελέγξτε το βιβλιάριο υγείας του παιδιού σας, φροντίστε να είναι ενήμερο και σπεύστε να το εμβολιάσετε αν έχετε μείνει πίσω. Μιλήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας, κλείστε ραντεβού και πραγματοποιήστε όλους τους απαραίτητους ελέγχους ανάλογα με την ηλικία του μικρού σας.

⑤ Η νέα πραγματικότητα

Από τη στιγμή που το παιδί σας επιστρέφει στο σχολείο, προμηθεύστε το με μάσκα και εξηγήστε του τη σημασία της κοινωνικής αποστασιοποίησης, δηλαδή να μη συγχρωτίζεται με άλλα παιδιά. Εξασκηθείτε μαζί με το παιδί σας στο να φοράτε και να βγάζετε τις μάσκες, αποφεύγοντας να αγγίζετε τα τμήματα του υφάσματος. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι πρέπει να πλένει τα χέρια του πριν και αφού πιάσει τη μάσκα του.

Συζητήστε με τον δάσκαλο του παιδιού σας, έτσι ώστε να καταλάβει πώς το παιδί σας χειρίζεται αυτές τις στιγμές συναισθηματικά και μαθησιακά, ειδικά αν υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα ή ανησυχίες που πρέπει να γνωρίζει προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθανθεί άνετα και να υποστηριχτεί κατά την επιστροφή του στο σχολείο.

Συζητήστε με το παιδί ή τον έφηβό σας και προσέξτε για τυχόν σημάδια που χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη ψυχικής υγείας. Καλέστε τον παιδίατρό σας και το σχολείο εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής στη νέα ρουτίνα ή παλεύει μαθησιακά.

Κρατήστε το παιδί σας στο σπίτι εάν εμφανίσει οποιοδήποτε σύμπτωμα ασθένειας. Ενημερώστε και μιλήστε με τον υπεύθυνο Covid-19 του σχολείου. Καλέστε τον παιδίατρό σας για να συζητήσετε τα συμπτώματα και τα επόμενα βήματα, όπως είναι η επίσκεψή του στο σπίτι ή ένα ραντεβού για να πάτε στο ιατρείο του.

Τα παιδιά που μένουν σπίτι λόγω του κορονοϊού είναι ιδιαίτερα ευάλωτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Βεβαιωθείτε ότι συζητάτε ένα εξατομικευμένο σχέδιο με τον παιδίατρο και τους εκπαιδευτικούς ώστε να παραμείνει το παιδί σας απασχολημένο με τη μάθηση στο σπίτι.

⑥ Μαθησιακές διαφορές

Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν για τυχόν σημάδια, που δεν είναι πάντα σαφή, ότι ένα παιδί παλεύει μαθησιακά ή έχει μαθησιακές διαφορές. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε εάν ένα παιδί έχει μαθησιακή διαφορά ή κάτι άλλο.

⑦ Διαλείμματα γονεϊκότητας

Προγραμματίστε να παίρνετε τακτικά κάποια διαλείμματα από τη φροντίδα των παιδιών σας. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τον εαυτό σας ασφαλή, υγιή και ξεκούραστο, ώστε να έχετε ενέργεια για όσους εξαρτώνται από εσάς.

ΠΗΓΗ: Αmerican Αcademy of Pediatrics (AAP)

 

Ο ύπνος τρέφει τα παιδιά

■ Βρέφη 4-12 μηνών: Πρέπει να κοιμούνται 12-16 ώρες ανά 24 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των ύπνων μέσα στη μέρα) σε τακτική βάση.

■ Παιδιά 1-2 ετών: Πρέπει να κοιμούνται 11-14 ώρες ανά 24 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των ύπνων μέσα στη μέρα) σε τακτική βάση.

■ Παιδιά 3-5 ετών: Πρέπει να κοιμούνται 10-13 ώρες ανά 24 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των ύπνων μέσα στη μέρα) σε τακτική βάση.

■ Παιδιά ηλικίας 6-12 ετών: Πρέπει να κοιμούνται 9-12 ώρες ανά 24 ώρες σε τακτική βάση.

■ Εφηβοι ηλικίας 13-18 ετών: Πρέπει να κοιμούνται 8-10 ώρες ανά 24 ώρες σε τακτική βάση.


Διαβάστε το Αφιέρωμα των Νησίδων

Παιδεία και αγορά εργασίας 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επιστροφή στα θρανία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας