• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.1°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 19.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.6°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.9°C / 17.2°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.0°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  4 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 18.7°C
  0 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  1 BF
  40%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 19.0°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.3°C / 18.3°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 17.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  56%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημιουργώντας βιώσιμες μεγαλουπόλεις

 • A-
 • A+

Οι μεγαλουπόλεις, όπου ήδη συνωστίζεται το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού, πλην λιγοστών εξαιρέσεων έχουν πλέον καταστεί αβίωτες και «εχθρικές» προς τους πολίτες τους. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι το 2050, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ, θα «φιλοξενούν» το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού, το σενάριο μοιάζει μάλλον εφιαλτικό.

Η μη αειφόρος αστικοποίηση, η αλλαγή του κλίματος, η απώλεια βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων συνιστούν ορισμένες από τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες οι οποίες διαβιούν στις μεγαλουπόλεις του πλανήτη, καθώς ο χρόνος τρέχει...

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis παρουσιάζει εννέα έργα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε., που έχουν αναπτύξει σημαντικά «εργαλεία» (εξειδικευμένα προγράμματα) και προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μέσω φυσικών λύσεων για την οικοδόμηση βιώσιμων, ανθεκτικών και ευημερούντων κοινωνιών και μεγαλουπόλεων. Ή, πιο απλά, μεγαλουπόλεις στις οποίες χαίρεσαι να ζεις.

Οι βασιζόμενες στη φύση λύσεις (Nature-Based Solutions) μπορούν να προσφέρουν οικονομικά αποδοτικές και τοπικά προσαρμοσμένες λύσεις σε πολλές από τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Το παράδοξο είναι ότι, ενώ οι τεχνολογίες και οι μηχανισμοί για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη αφθονούν, προκειμένου να επιτευχθούν έχει πρωταρχική σημασία να εξεταστεί η βιωσιμότητα των σύγχρονων και καινοτόμων λύσεων.

Το NBS έχει σχεδιαστεί με στόχο να επιτύχει μια περισσότερο πράσινη διαδικασία σε αστικά και μη αστικά περιβάλλοντα. Η ιδέα βασίζεται στο ότι η οικολογική-φυσική προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο αποδοτική από πλευράς πόρων, πράσινη και ανθεκτική οικονομία και κοινωνία με τρόπο που να ενισχύει το φυσικό κεφάλαιο αντί να το εξαντλεί, υποστηρίζοντας ταυτοχρόνως την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ευεξίας των πολιτών.

Σήμερα το 70% των Eυρωπαίων πολιτών ζουν σε πόλεις άνω του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 80% έως το 2050. Ετσι σε μόλις 30 χρόνια από σήμερα 36 εκατομμύρια νέοι πολίτες θα χρειαστούν στέγαση, απασχόληση και φροντίδα. Πράγμα δύσκολο αφού το μη βιώσιμο ποσοστό αστικοποίησης που υπάρχει σήμερα, θέτει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα και τα φυσικά οικοσυστήματα, την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική συνοχή.

Ευτυχώς η Ευρώπη διαθέτει ήδη πλειάδα γνώσεων επιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης και τεχνολογικής ικανότητας σχετικής με το NBS. Αυτό που χρειάζεται ωστόσο είναι να εφαρμοστούν τάχιστα φυσικές λύσεις σε όσο το δυνατόν ευρύτερη κλίμακα, καθώς ο χρόνος πιέζει.

Τα εννέα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και περιλαμβάνονται στο επιστημονικό άρθρο του περιοδικού τροφοδοτούν τις συνεχείς συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των συνθηκών-πλαισίων για το NBS σε επίπεδο πολιτικής της Ε.Ε. και την υποστήριξη της αναπτυσσόμενης ευρωπαϊκής κοινότητας έρευνας και καινοτομίας στον συγκεκριμένο τομέα. Τα έργα αυτά παρέχουν μια ισχυρή βάση για μελλοντική έρευνα και εφαρμογή του, θέτοντας την Ε.Ε. στον χάρτη ως φιλόδοξο παγκόσμιο ηγέτη στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης, ανθεκτικής και ευημερούσας κοινωνίας.

Ειδικότερα τα έργα CONNECTING Nature και GROW GREEN προωθούν τόσο το NBS για τη βελτίωση της ευημερίας όσο και την αναγέννηση των αστικών περιοχών μέσω της διαρκούς ενημέρωσης. Το έργο URBAN GreenUP έχει αναπτύξει ένα ψηφιακό εργαλείο για να βοηθήσει τις αρχές, τους πολεοδόμους και τους πολίτες να εντοπίσουν και να επιλέξουν το μοντέλο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες της πόλης τους. Με παρόμοιο τρόπο το πρόγραμμα NATURVATION του Nature Based Solutions Navigator στοχεύει στο να υποστηρίξει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να προσδιορίσουν ποια είδη NBS συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη, ενώ η ομάδα πίσω από το έργο UNALAB έχει αναπτύξει μια «εργαλειοθήκη» βασισμένη σε εμπειρίες από τρεις ευρωπαϊκές πόλεις-πρότυπα.

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ο τρόπος συμμετοχής όλων των κοινωνικών τάξεων στις συζητήσεις και τις προσπάθειες για την ένταξη του NBS σε αστικές και μη αστικές περιοχές. Για τον λόγο αυτό το έργο Nature4Cities δημιούργησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα γνώσεων και αποφάσεων για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το NBS και την προώθηση νέων συνεργατικών μοντέλων.

Οσο για την πλατφόρμα επικοινωνίας τής ThinkNature έχει στόχο την προώθηση του NBS σε τοπικό, περιφερειακό και πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσω διαλόγου και αλληλεπίδρασης. Το έργο MERCES επικεντρώνεται στο θαλάσσιο περιβάλλον και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποκατασταθεί το οικοσύστημα του υποβαθμισμένου θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Τέλος, το έργο NAIAD επιχειρεί να μειώσει τους κινδύνους οι οποίοι σχετίζονται με τις πλημμύρες και την ξηρασία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αναζητούν φτηνή θέρμανση
Μια κοινοπραξία που υποστηρίζεται από την Ε.Ε. συνδυάζει αντλίες θερμότητας και ηλιακούς συλλέκτες με στόχο την πιο αποδοτική χρήση ενέργειας σε κατοικίες και άλλα κτίρια.
Αναζητούν φτηνή θέρμανση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το ολέθριο μοντέλο
Ο πλανήτης έχει εισέλθει στην «Ερημόκαινο» εποχή από πλευράς βιοποικιλότητας και κατά πολλούς αντιμετωπίζουμε και την έναρξη μιας εποχής έντασης πανδημιών οφειλόμενη στην κερδοσκοπική φρενίτιδα.
Το ολέθριο μοντέλο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενεργειακή πολιτική και υγειονομική κρίση
«Μεσούσης της πανδημίας της νόσου Covid-19 μια ομάδα Ελβετών ερευνητών του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης αναζητά τη σωστή πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα και υπογραμμίζει την απόλυτη...
Ενεργειακή πολιτική και υγειονομική κρίση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η βιοoικονομία στο τραπέζι
Η βιομάζα συνιστά ένα οικολογικό καύσιμο, το οποίο κερδίζει διαρκώς έδαφος, ειδικά τώρα που η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασική προτεραιότητα του πλανήτη.
Η βιοoικονομία στο τραπέζι
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η ψηφιακή οικονομία, μοχλός ανάπτυξης του τρίτου κόσμου
​Η έναρξη μιας τεχνολογικής επανάστασης για τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη φαντάζει μάλλον χαμηλή προτεραιότητα. Ομως, ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts υποστηρίζουν πως η τεχνολογική πρόοδος, και...
Η ψηφιακή οικονομία, μοχλός ανάπτυξης του τρίτου κόσμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας