Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φαγητό χωρίς πείνα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φαγητό χωρίς πείνα

  • A-
  • A+

Ο Γιάννης ήταν ιδιαιτέρως φιλότιμος άνθρωπος και εργατικός. Ηταν στέλεχος σε τράπεζα σε υψηλή διευθυντική θέση, κάτι σαν σύμβουλος. Μόνο στο άκουσμα της ιδιότητάς του καταλάβαινες τον όγκο δουλειάς του. Σαν να έπρεπε να «συγυρίσει» έναν ολόκληρο τραπεζικό μηχανισμό. Η επίσκεψή του στο γραφείο μου για να με συμβουλευτεί για τη διατροφή του ξεκίνησε έναν κύκλο συζητήσεων γύρω από το άτομό του.

Κλασικά, ατελείωτες ώρες δουλειάς, όλη μέρα στο πόδι χωρίς ανάπαυλα, πέρα από τις οικογενειακές υποχρεώσεις, τις κοινωνικές και τις προσωπικές που είχε... Εμοιαζε με «άνθρωπο-μηχάνημα» και πώς αλλιώς, αφού η τετράγωνη λογική του κανόνιζε και τακτοποιούσε τα πάντα «τέλεια». Ηταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός στη δουλειά του, δεν βρισκόταν τυχαία σε αυτή την επαγγελματική θέση.

Στην ερώτησή μου «πώς αισθάνεστε;» απαντούσε με περιγραφές καταστάσεων, με γενικές παρατηρήσεις, πολλές φορές βοηθούμενος από στατιστικά στοιχεία, κι όταν έφτανε να μιλά σε πρώτο πρόσωπο πάντα χρησιμοποιούσε το πρώτο πληθυντικό.

Μια ημέρα, στις αρχές της θεραπείας του, στην ερώτησή μου «πώς έχετε συνδέσει την τροφή στην καθημερινότητά σας, για ποιο λόγο πιστεύετε ότι τρώτε;» εκείνος μου πρότεινε να γράψει όλα αυτά που ένιωθε και πίστευε. Συμφωνήσαμε, και στην επόμενη συνάντησή μας είχα το χαρτί με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, ένα μέρος του οποίου παραθέτω παρακάτω:

«Πόσο μεγάλη είναι η ευτυχία και κυρίως η ψυχική ευχαρίστηση όλων αυτών των ανθρώπων που καθημερινά καταφέρνουν να συγκρατούν το βάρος τους! Ελάχιστοι νομίζω πως είναι οι φίλοι και οι γνωστοί μας που δεν ασχολούνται με το βάρος τους και τη διατροφή τους.

Ολη την ημέρα ανάμεσα στις άλλες μάχες που δίνουμε όλοι μας ως επαγγελματίες, ως γονείς, ως σύντροφοι, ως φίλοι, έχουμε να δώσουμε και τη μάχη για την ψυχική και σωματική μας επιβίωση. Με απλά λόγια, προσπαθούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας στα κιλά που θέλουμε και το σώμα μας σε τέτοια φυσική κατάσταση η οποία θα μας δίνει δύναμη και αντοχές για να τα βγάζουμε πέρα στις υποχρεώσεις αλλά και σε στιγμές χαλάρωσης.

Αυτή είναι μια πολύ λεπτή ισορροπία στις εσωτερικές διεργασίες του καθενός. Εάν μπορείς να ισορροπήσεις μέσα σου, τότε και η διάθεσή σου είναι ικανοποιητική και το βάρος σου δεν αυξάνεται. Εάν δεν μπορείς να κρατηθείς, τότε πέφτεις και αρχίζει το μαρτύριο. Και το λέω αυτό γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, το βάρος μας είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ψυχική μας διάθεση.

Για να το πω διαφορετικά, υπάρχει μια κατηγορία υπέρβαρων οι οποίοι διατηρούν τα παραπάνω κιλά γιατί ακριβώς έχουν μια συγκεκριμένη συνήθεια: όταν δεν νιώθουν καλά ή περνούν μια στρεσογόνο κατάσταση καταφεύγουν στο φαγητό για να μπορέσουν να στηρίξουν τον εαυτό τους να ξεπεράσει τη δύσκολη ψυχολογικά συνθήκη. Το φαγητό είναι η στήριξή τους.

Ας δούμε λοιπόν τι κάνουν εκείνοι που δεν μπορούν να κρατήσουν αυτή τη λεπτή ισορροπία και αναγκάζονται να καταφύγουν στο φαγητό για να στηρίξουν την ψυχολογική τους διάθεση.

Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι αυτοί γίνονται ψυχαναγκαστικοί με τον εαυτό τους και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το φαγητό. Καθημερινά, όσες δουλειές και αν έχουν, με όσο σημαντικά πράγματα και αν ασχολούνται στην επαγγελματική τους ζωή, η βασική τους σκέψη είναι τι θα γίνει με το φαγητό. Πότε θα φάνε. Παράλληλα με την εργασία τους πρέπει να έχουν τακτοποιήσει και την απόλαυση του φαγητού, γιατί μόνο έτσι μπορούν να ισορροπήσουν μέσα τους και να πάρουν δυνάμεις να συνεχίσουν.

Μέχρι εδώ θα μου πείτε ότι έτσι συμβαίνει με την πλειοψηφία των ανθρώπων και δεν είναι και κάτι το τρομερό. Η διαφορά όμως με αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ψυχαναγκασμό με το φαγητό είναι πως εκείνη την ώρα που κάθονται να φάνε δεν αναρωτιούνται εάν πεινάνε ή εάν το φαγητό το έχουν ανάγκη τη δεδομένη στιγμή. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν πότε πεινούν και πότε όχι. Αλλά κάθονται και τρώνε γιατί αυτή είναι μια λειτουργία που ασφαλίζει και καλυτερεύει την ψυχολογική τους κατάσταση. Αρα τρώνε για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους.

Επίσης, άλλη μια διαδικασία που δεν μπορεί να ξεχωρίσει ο άνθρωπος που σκέπτεται συνέχεια το φαγητό ως ασφάλεια είναι πως με τον τρόπο που έχει μάθει να λειτουργεί, δεν αφήνει ποτέ το στομάχι του και την κοιλιά του να αδειάσει. Να χωνέψει καλά και να αρχίσει το σώμα να ζητά την τροφή. Πάντα φροντίζει να τροφοδοτεί το στομάχι και το σώμα με τροφή οποιασδήποτε μορφής και δεν το αφήνει σε ησυχία. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, νομίζω, για τον οποίο μένει στα ίδια κιλά για πολλά χρόνια. Γιατί τη σκέψη την έκανε καθημερινή πρακτική.

Με άλλα λόγια, ό,τι σκεφτόμαστε γινόμαστε. Και επειδή σκεφτόμαστε συνεχώς το φαγητό ως απαραίτητο στοιχείο της ψυχικής μας ισορροπίας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε έχουμε συνδέσει δύο έννοιες διαφορετικές μεταξύ τους. Είμαι καλά μέσα μου όταν είμαι χορτάτος».

Ο Γιάννης είχε επίγνωση, καταλάβαινε τι του συνέβαινε, καταλάβαινε ότι έτρωγε χωρίς να πεινά, ότι το φαγητό ήταν στήριγμα, βενζίνη, γέμισμα, αποφόρτιση για αυτόν.

Ο Γιάννης είχε μάθει να σκέφτεται, ήταν δυνατός στη θεωρία, σε εκείνο το χαρτί έγραφε τις σκέψεις του, δεν είχε μάθει να εκφράζει τις αγωνίες του, τους φόβους του, τις ανάγκες στήριξης, ασφάλειας, βοήθειας, ανακούφισης που είχε... Την ομιλία και την έκφραση όλων όσα ένιωθε την έκανε η τροφή. Ευτυχώς. Ειδάλλως;

Με τον Γιάννη αργότερα αποκωδικοποιήσαμε την τροφή σε συναισθήματα.


Η Χρυσόβεργα ή Σολιντάγκο – Solidago Virgaurea είναι πολύτιμο βότανο για μολύνσεις, φλεγμονές και πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα. Παραδοσιακά αυτό το βότανο χρησιμοποιούνταν κυρίως για την επούλωση τραυμάτων. Σύμφωνα με τη γερμανική λαογραφική ονομασία «Unsegenkraut», το βότανο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί από τους παγανιστές ως άμυνα κατά της μαγείας και για το κακό μάτι.

Το Solidago παρουσιάζει ισχυρή διουρητική δράση αλλά η σημαντικότερη ιδιότητά του είναι η αντιφλεγμονώδης, αντισπασμωδική και αντισηπτική δράση του στο ουροποιητικό σύστημα. Οι ανθισμένες κορυφές του φυτού και τα φύλλα περιέχουν σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή και αιθέριο έλαιο.

Οι σαπωνίνες που περιέχει έχουν αντιμυκητιακή δράση και ενεργούν εναντίον ενός μύκητα που ευθύνεται για τις στοματικές άφθες. Είναι πολύ καλό για πλύσεις στόματος σε προβλήματα αφθών ή στοματίτιδας καθώς και σε πρόβλημα λαρυγγίτιδας ή φαρυγγίτιδας. Το Σολιντάγκο θεωρείται γενικά ασφαλές βότανο. Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν ήπια αλλεργική αντίδραση στο φυτό. Δεν το χρησιμοποιούν έγκυες ή θηλάζουσες και άτομα με μειωμένη καρδιακή ή νεφρική λειτουργία.

* Οι πληροφορίες είναι από την ιστοσελίδα «Η τροφή μας το φαρμακείο μας».

ΝΗΣΙΔΕΣ
Η έρευνα στην υπηρεσία της διατροφής
H Ελλάδα έχει τις δικές της υπερτροφές, έχει αξιόλογες καλλιέργειες και εξαίρετα διατροφικά προϊόντα εταιρειών που επιχειρούν στον πρωτογενή τομέα έχοντας ως βάση τους την υπεύθυνη έρευνα και καινοτομία,...
Η έρευνα στην υπηρεσία της διατροφής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μου επιτρέπω να αδυνατίσω
Οταν κανείς πλησιάσει τον εαυτό του και διακρίνει πώς έχει μάθει να λειτουργεί, αυτομάτως έχει το δικαίωμα να διαλέξει να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο.
Μου επιτρέπω να αδυνατίσω
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ωρα για γυμναστική
Ωρα για γυμναστική, τώρα που επιστρέφουμε από τις (όποιες) διακοπές μας. Πάντα είναι ώρα για γυμναστική, αλλά πού να τη βρούμε, την... ώρα. Εγώ πάντως κάθε πρωί «κλέβω» μισή ωρίτσα, να ξέρετε.
Ωρα για γυμναστική
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα κιλά μού δίνουν χώρο
Ηρθε η Βέτα στο γραφείο και τη ρώτησα πώς πέρασε στην καραντίνα, πώς τα έβγαλε πέρα όλες αυτές τις ημέρες. «Δεν είχα χώρο» μου απάντησε. Μου είπε κι άλλα, ότι είχε κατάθλιψη και ότι δεν ένιωθε καλά.
Τα κιλά μού δίνουν χώρο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Καραντίνα σε βουλιμία
Ο χειρότερος εφιάλτης για έναν άνθρωπο με διαταραχή βάρους είναι να του τύχει αυτή ακριβώς η κατάσταση που βιώνουμε τώρα. Ο εγκλεισμός. Ο περιορισμός της απασχόλησης.
Καραντίνα σε βουλιμία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Λεμόνι στη ζωή μας
Το λεμόνι είναι καλλιεργημένο υβρίδιο που προέρχεται από άγριες ποικιλίες, όπως το κίτρο και το μανταρίνι και αποτελεί μια μικρή διατροφική έκπληξη.
Λεμόνι στη ζωή μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας