• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 35.9°C
  2 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.1°C / 31.8°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.1°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 27.1°C / 32.0°C
  4 BF
  22%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.6°C / 31.8°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 31.8°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.8°C
  3 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.6°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 30.5°C / 35.9°C
  4 BF
  21%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 29.0°C / 32.8°C
  4 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.4°C / 36.1°C
  4 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 33.7°C
  3 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  25%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηθική ευθύνη: Αναζητείται!

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε περίπατό μας σε δασικό δρόμο του δυτικού Μαινάλου, στην περιοχή του χωριού Ελάτη της ορεινής Αρκαδίας που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρων, την Παρασκευή 7/8/2020, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα άθλιο θέαμα, που αποτελεί συνήθη πρακτική ορισμένων.

Μπάζα ριγμένα μέσα στο ελατόδασος που κάποιος θεώρησε ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως παράνομη χωματερή αντί να το ευχαριστηθεί ή να αφήσει τους υπόλοιπους, εμάς που εκτιμούμε τις οικοσυστημικές λειτουργίες που επιτελούν τα παρθένα δάση, να καρπωθούμε την ομορφιά του.

Αντικρίσαμε σωλήνες ποτίσματος, σωλήνες αποχέτευσης ηλεκτρικών συσκευών (πλυντηρίου), πλαστικούς κάδους, κενές συσκευασίες χρωμάτων, πλακάκια, άλλα σπασμένα κι άλλα σε άριστη κατάσταση, όπως απείραχτα ήταν και τα δύο τσουβάλια τσιμέντο τα οποία απορρίφθηκαν όπως ήταν (άγνωστο γιατί δεν τα κράτησαν για μια επόμενη δουλειά), συρματόπλεγμα τυλιγμένο σε ρολό, ξύλα και δοκάρια, πλαστικές συσκευασίες μέχρι και σίδερα εντοιχισμένα σε μπετόν που ήταν εμφανές ότι όταν έστεκαν στα μέρη τους, οριοθετούσαν τον χώρο.

Ας σημειωθεί ότι το όρος Μαίναλο είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000 και είναι προστατευόμενη περιοχή. Επικοινωνήσαμε με το Δασαρχείο Βυτίνας τη Δευτέρα 10/8, οπότε και κάναμε επώνυμη καταγγελία -όπως μας ζητήθηκε από την προϊσταμένη- και ενημερώσαμε για το ακριβές σημείο της παράνομης απόρριψης. Μας είπε ότι θα έκαναν αυτοψία την επόμενη μέρα.

Την επομένη ημέρα 11/8 που ξαναβρεθήκαμε στην περιοχή, πήγαμε στο σημείο όπου βρήκαμε έναν άνθρωπο ήδη να μαζεύει τα πλακάκια, τα οποία συγκέντρωνε στην καρότσα ενός τρίκυκλου. Χαρούμενοι για το γεγονός ότι μαζεύονταν τα μπάζα και λίγο έκπληκτοι για την άμεση ανταπόκριση στην καταγγελία μας, καθαροί τη καρδία, ρωτήσαμε: «Είστε από το δασαρχείο;»

Ενα «ναι» ακούστηκε στο τέλος μιας σειράς μασημένων μέσα από τα δόντια προτάσεων. Του δείξαμε και το δεύτερο σημείο απόρριψης που υπήρχε και μας διαβεβαίωσε ότι θα τα μαζέψει. Φύγαμε ήσυχοι και ικανοποιημένοι.

Το επόμενο πρωινό η ζωή φώτισε την αλήθεια. Η προϊσταμένη του δασαρχείου μάς τηλεφώνησε για να μας ενημερώσει ότι την προηγουμένη είχε γίνει η αυτοψία και ότι θα προχωρούσαν σε ενημέρωση του δήμου γα την αποκομιδή των μπάζων. Μείναμε άναυδοι.

«Μα χθες ήμασταν στο σημείο και υπήρχε ένας άνθρωπος που μας είπε ότι ήταν του δασαρχείου και μάζευε τα πλακάκια», είπαμε.

Αναυδη και η προϊσταμένη. Επειτα από ένα μικρό χρονικό κενό, όπου προφανώς προσπαθούσε να καταλάβει τι είχε γίνει, είπε: «Συγγνώμη, εμείς δεν έχουμε εργατικό προσωπικό για την αποκομιδή. Θα συντάξουμε έκθεση με τις συντεταγμένες του σημείου όπου απορρίφθηκαν τα μπάζα και θα την αποστείλουμε στον δήμο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αποκομιδή τους. Εμείς στείλαμε τον δασοφύλακα για να κάνει την αυτοψία το πρωί».

«Εμείς πήγαμε το απόγευμα στις 5.45 μ.μ. και τότε συναντήσαμε αυτόν που θεωρήσαμε εργάτη του δασαρχείου και που δεν μας το αρνήθηκε όταν τον ρωτήσαμε», αποκριθήκαμε.

Και τότε βέβαια συνειδητοποιήσαμε το προφανές. Είχε γίνει διαρροή της επώνυμης καταγγελίας και ο δράστης της απόρριψης μπάζων είχε ενημερωθεί. Επομένως ο άνθρωπος που είχαμε συναντήσει να καθαρίζει το σημείο στο ελατόδασος ή ήταν ο ίδιος ο δράστης ή δούλευε για τον εργολάβο που είχε κάνει τη ζημιά.

Πώς να το δεχτεί τώρα η προϊσταμένη ότι είχε διαρροή πληροφοριών μέσα από την υπηρεσία της; Τα πράγματα όμως ήταν καθαρά σαν κρύσταλλο. Δεσμεύτηκε ότι την επομένη θα ξανάστελνε για δεύτερη αυτοψία τον δασοφύλακα, όπως δεσμευτήκαμε κι εμείς ότι αν περνούσαμε και πάλι από το σημείο και βλέπαμε ότι τα μπάζα είχαν μαζευτεί θα την ενημερώναμε. Δώσαμε όμως -ύστερα από προτροπή της προϊσταμένης του δασαρχείου- και την ηλεκτρονική μας διεύθυνση για να μας ενημερώσει εγγράφως για την πορεία της υπόθεσης, καθώς είχαμε δηλώσει και την επαγγελματική μας ιδιότητα.

Μια και δυο, την επομένη ξαναπήγαμε στην Ελάτη. Τα πλακάκια άφαντα από το πρώτο σημείο που είχαμε αναφέρει στην καταγγελία μας, αλλά στο δεύτερο σημείο, δυο-τρία μέτρα πιο κει, ήταν όλα στη θέση τους. Δύο τσουβάλια τσιμέντο, μια πλαστική συσκευασία χρώματος, σωλήνες αποχέτευσης, μπιτόνια. Ολα εκεί. Οπότε και καταλάβαμε ότι οι δράστες ήταν δύο διαφορετικοί όπως και δυο οι απορρίψεις μπάζων. Δηλαδή ο ένας είδε ή ήξερε πού είχε ρίξει ο άλλος και πήγε και αυτός στο ίδιο σημείο. Και βέβαια ο ένας που πήγε και μάζεψε, μάζεψε μόνο τα δικά του.

Φυσικά σε ένα τόσο μικρό τόπο που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους δεν ήταν δύσκολο να ανακαλύψουμε ποιος ήταν ο «συλλέκτης» και για ποιον δούλευε, αφού τον είχαμε δει κιόλας.

Και αναρωτιέμαι. Η Ελάτη είναι ένας από τους πολλούς προορισμούς της Αρκαδίας όπως είναι η Βυτίνα, η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια και άλλα πανέμορφα χωριά.

Ο συγκεκριμένος είτε εργολάβος είτε ιδιοκτήτης κατοικίας που έκανε την ανακαίνισή στο σπίτι του -δεν ξέρω ποιος είναι υπεύθυνος για τη ρίψη-, αγνόησε το κάλλος της περιοχής, αγνόησε τις υπηρεσίες του δήμου, αγνόησε τον κίνδυνο πυρκαγιάς, αγνόησε τη ρύπανση που προκάλεσε, αγνόησε και το γεγονός ότι όλη η περιοχή είναι εξαιρετικά τουριστική κι έχει και πολλούς πια περιπατητές σε οργανωμένα μονοπάτια όπως και περιηγήσεις με άλογα σε αυτά, καταστρατήγησε νόμους και λογικές για ποιο λόγο, με ποια λογική;

Δεν θα ήταν πιο εύκολο να μαζέψει και να βάλει τα μπάζα σε σακούλες βαρέος τύπου, να τις αφήσει έστω στους κάδους απορριμάτων; Αν δεν ήθελε φυσικά να τις πάει στους ειδικούς υπαίθριους χώρους απόρριψης μπάζων που εξυπηρετούν την περιφέρεια, όπου οι κάτοικοι μπορούν να απευθύνονται χωρίς την υποχρέωση κάποιου χρηματικού αντίτιμου, όπως μας ενημέρωσε υπάλληλος του δήμου με τον οποίο επικοινωνήσαμε.

Επομένως η όλη πράξη μάς οδηγεί στη σκληρή συνειδητοποίηση ότι ακόμη κάποιοι θεωρούν τα δάση -τη φύση γενικότερα (ποτάμια, θάλασσες, λίμνες απ' ότι δείχνουν τα κάθε λογής σκουπίδια που συγκεντρώνονται από τις δράσεις καθαρισμού σε όλη την επικράτεια) -, ως σκουπιδοτενεκέδες. Και όχι ως οικοσυστήματα που στηρίζουν την ίδια μας τη ζωή.

Μετά το εθνικό φιλότιμο και την προσωπική ευθύνη που προτάθηκαν ως μέσο προστασίας από τον Covid-19, μήπως να μιλήσουμε γι’ αυτό που πραγματικά μας αφορά που δεν είναι άλλη από την ηθική μας και ο τρόπος που την ενσωματώνουμε στην καθημερινότητά μας; Δηλαδή την παιδεία μας; Γιατί εδώ πράγματι υπάρχει προσωπική ηθική ευθύνη.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Προστατέψτε τη φύση, προστατέψτε τον κόσμο!
Οι αυτόχθονες λαοί πληρώνουν βαρύ τίμημα για την προστασία των εδαφών τους, ενώ διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο το 50% των παγκόσμιων εδαφών από τα οποία μόνο για το 10% έχουν έννομα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Προστατέψτε τη φύση, προστατέψτε τον κόσμο!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Για ποια βιώσιμη ανάπτυξη μιλάμε;
Eνώ οι ωκεανοί παρέχουν θεμελιώδεις οικοσυστημικές υπηρεσίες μόνο το 1% της επιφάνειάς τους βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας.
Για ποια βιώσιμη ανάπτυξη μιλάμε;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φύγαμε για το Μαίναλο
Η κοινότητα ενός μικρού ορεινού αρκαδικού χωριού, της Νυμφασίας, διοργάνωσε βόλτα στο Μαίναλο για μία εκ νέου επαφή με τη φύση και το περιβάλλον.
Φύγαμε για το Μαίναλο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον
Aν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον δεν θα πρέπει να βασιστούμε στις τεχνοκρατικές λύσεις ανάγκης, αλλά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και σκεφτόμαστε τη μετάβαση.
Ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Να αλλάξουμε τρόπο ζωής!
Οι συνέπειες που έχουν τα πλαστικά στην υγεία μας από την αρχική διαδικασία της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων μέχρι την παραγωγή τους, τη χρήση τους και, τέλος, την απόρριψή τους δεν είναι και τόσο γνωστές.
Να αλλάξουμε τρόπο ζωής!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φέρνω τη φύση σπίτι μου
Τελευταίες έρευνες απέδειξαν ότι και μόνο η παρατήρηση για 10 λεπτά της ώρας φυτών ή δέντρων, του φυσικού περιβάλλοντος, φέρνει χαλάρωση και ηρεμία και λειτουργεί θεραπευτικά στα συστήματα του οργανισμού.
Φέρνω τη φύση σπίτι μου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας