• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 9.5°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 5.6°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.4°C / 10.1°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 4.6°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 5.0°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.9°C / 0.6°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 8.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.3°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C -0.1°C / 6.9°C
  3 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.7°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  7 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.1°C / 3.2°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.0°C / 6.2°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 8.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 9.8°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.9°C / 6.0°C
  3 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 6.4°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τη χαμένη «αραβική άνοιξη»

 • A-
 • A+

Ο Νικόλας Καλόγηρος συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το βιβλίο «Σλάλομ». Το «Κάιρο, Μητέρα του κόσμου» αποτελεί το δεύτερο βιβλίο του. Μια ιστορία που μπλέκει τη γενιά της κρίσης που άφησαν πίσω τους τα συντρίμμια της ισχυρής Ελλάδας και έζησε την έκρηξη του Δεκέμβρη του 2008 με την «αραβική άνοιξη». Από τον χειμώνα της ελληνικής κατάρρευσης στην άνοιξη που προσπάθησε να κερδίσει ξανά τη δημοκρατία και ταρακούνησε ακόμα και τα πιο, επιφανειακά, ακλόνητα καθεστώτα στον αραβικό κόσμο. Το ταξίδι ενός νέου ανθρώπου που μετά την έκρηξη του 2008 επιλέγει να βρεθεί στο Κάιρο και να συμβάλει στον αγώνα ενάντια στο καθεστώς Μουμπάρακ.

Αφηγητικά ένα τολμηρό εγχείρημα σίγουρα. Αν το καλοσκεφτούμε όμως, όχι αυθαίρετο. Τόσο στην έναρξη της «αραβικής άνοιξης» όσο και στον Δεκέμβρη του 2008 βρίσκεται η κρατική καταστολή και αυθαιρεσία. Μια καταστολή που μέσα από εντελώς διαφορετικές διαδρομές καταλήγει και στη μία και στην άλλη περίπτωση στον θάνατο. Σε έναν θάνατο όμως που δεν μένει βουβός, δεν μένει στο σκοτάδι. Αντιθέτως, φωτίζει το σύνολο των κοινωνικών αντιθέσεων, φωτίζει την αδικία και τις ανισότητες, φωτίζει την κατάρρευση των προσδοκιών και το αίτημα για δημοκρατία. Ενας θάνατος που και στις δύο περιπτώσεις συναντιέται με μια γενιά που δεν θα δεχτεί σιωπηλά το αδιέξοδο. Αν σκεφτούμε μάλιστα ότι ποτέ δεν διαβάζουμε ένα κείμενο έξω από τις συνολικές μας αναπαραστάσεις, η σημερινή συγκυρία της εξέγερσης στην Αμερική μετά τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ ίσως προσθέτει άλλο ένα στοιχείο υπεράσπισης των παραπάνω. Βλέπουμε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο σε διαφορετικές συγκυρίες και γωνιές του κόσμου, που μας δείχνει ότι παρά τις ιδιαιτερότητες υπάρχει κάτι κοινό.

Η βασική αίσθηση που σου αφήνουν οι σελίδες του βιβλίου είναι ότι ο συγγραφέας νιώθει αυτά που γράφει. Τα νιώθει όχι γιατί απλά ηλικιακά ανήκει στη γενιά της κρίσης ή γιατί είχε την τύχη να εργαστεί στην Αίγυπτο. Οι σελίδες του βιβλίου δεν έχουν γεμίσει από μια ουδέτερη ματιά ενός εξωτερικού παρατηρητή. Είναι η ζωντανή ματιά του ανθρώπου που λέει μια ιστορία που ξέρει ότι τον αφορά. Εδώ ίσως βρίσκεται μία από τις βασικές αρετές του βιβλίου.

Με τον κίνδυνο να προχωρήσω σε παρατηρήσεις μακριά από τη σκέψη του συγγραφέα, θα ήθελα να σταθώ σε δυο σημεία.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου βλέπουμε μια διαφορετική αφήγηση για την ιστορία του Ισλάμ από αυτήν που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Μια ξεχασμένη ιστορία για το πολιτικό Ισλάμ που αποτέλεσε ένα από τα εργαλεία του κινήματος υπεράσπισης των δικαιωμάτων της μαύρης κοινότητας στις ΗΠΑ την περίοδο του 1960-1970. Εύκολα θυμόμαστε τον Μάλκολμ Χ, δύσκολα θυμόμαστε ότι εκπροσωπούσε μια ολόκληρη κοινότητα. Ενα κίνημα που επέλεξε μία θρησκευτική «γλώσσα» για να μιλήσει για την αδικία και τις κοινωνικές ανισότητες. Δεν θα έπρεπε αυτό να μας προκαλεί εντύπωση. Είναι ίσως πολύ πιο εύκολο να μιλήσουμε για τη θεολογία της απελευθέρωσης στη Λατινική Αμερική. Αντικειμενικά οι σελίδες του βιβλίου φέρνουν ξανά στην επιφάνεια το ερώτημα για έναν διάλογο που πολλές φορές η Αριστερά φοβάται να κάνει. Εναν διάλογο όμως απαραίτητο αν συμφωνούμε ότι η πολιτική γίνεται με την πρώτη ύλη που σου δίνει η ζωή και όχι με αυτή που εμείς αυθαίρετα θα επιθυμούσαμε. Μας υπενθυμίζουν επίσης ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις πάντα βρίσκουν έναν δρόμο έκφρασης, ακόμα και σε οργανισμούς όπως τα θρησκευτικά ρεύματα.

Το δεύτερο στοιχείο που υπάρχει παντού στο βιβλίο είναι ο πολιτισμός, η κουλτούρα, η μουσική. Οι βασικοί χαρακτήρες του βιβλίου, οι ήρωες της εξέγερσης, δεν υπάρχουν χωρίς την ποίησή τους, τη λογοτεχνία που διαβάζουν, τη μουσική που τους συντροφεύει σε δύσκολα και εύκολα. Είναι τόσο απαραίτητα όσο και το οξυγόνο. Κάπως έτσι κάνεις και τις συγκρίσεις με τη σημερινή πολιτική Αριστερά, που μάλλον αντιλαμβάνεται τα ζητήματα κουλτούρας ως άλλη μια υποχρεωτική ποσόστωση όταν καταρτίζει ψηφοδέλτια ή την προσθήκη σε μια πολιτική εκδήλωση και λίγης μουσικής διασκέδασης. Λες και θα μπορούσε ποτέ να υπάρχει αγώνας για μια πιο όμορφη και ανθρώπινη ζωή και αυτός να μην είναι δεμένος με τον πολιτισμό.

Θα αποτελούσε παράλειψή μου να μην αναφερθώ στo ίχνος του έργου του Τσίρκα που βρίσκεται στις σελίδες του βιβλίου. Είναι ένα ίχνος που δεν προσπαθεί να κρυφτεί ούτε να μιμηθεί. Ενα ίχνος σεβασμού που ανοιχτά δηλώνει μια οφειλή που κανένας δεν θα μπορούσε να ξεχρεώσει.

Είμαι σίγουρος ότι έχουμε να διαβάσουμε ακόμα πολλές όμορφες σελίδες από τον Νικόλα στο μέλλον. Εξίσου σημαντική όμως είναι η υπενθύμιση ότι υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που έζησε τη δεκαετία της ελληνικής κρίσης και δεν έχει χαθεί. Μια γενιά ανθρώπων με κοινά βιώματα, που παρά τις διαφορετικές διαδρομές έχει δημιουργήσει μια δική της γλώσσα επικοινωνίας. Μια γενιά που, όπως είπε ένας καλός φίλος σε μια συζήτηση για το συγκεκριμένο βιβλίο, «είναι παντού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι βαλίτσες ενός ακτιβιστή
Η ιστορία ξεκινάει όταν πέφτουμε στο παγόβουνο της κρίσης. Τον Κωστή Παπαϊωάννου τον διάβαζα όπου πετύχαινα κείμενά του και, από το 2008 και μετά, συστηματικά στο μπλογκ του, το «Αντίφωνο». Αυτή η κουβέντα...
Οι βαλίτσες ενός ακτιβιστή
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Αμερική του Ντελίλο
Ενώ πρόκειται για το πρώτο βιβλίο που έγραψε το 1971 ο κορυφαίος Αμερικανός συγγραφέας Ντον Ντελίλο, ίσως είναι το πιο «λογοτεχνικό» με την κλασική έννοια του όρου.
Η Αμερική του Ντελίλο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο άγνωστος Ελληνας της Εσπερίας
Τα τρία βιβλία που αποτελούν το «Ταξίδι στην Εσπερία» είναι αφιερωμένα σε πρόσωπα τα ονόματα των οποίων δεν μας προδίδει ο Ανδρόνικος Νούκιος.
Ο άγνωστος Ελληνας της Εσπερίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Είμαι το νούμερο 44886, μετά με είπαν Μαρία»
Η έρευνα της συγγραφέως φτάνει ακόμη και στα ταξιδιωτικά περιοδικά των αεροπορικών εταιρειών, με τα «παράτυπα» ή και «παράνομα» υιοθετημένα του Εμφυλίου.
«Είμαι το νούμερο 44886, μετά με είπαν Μαρία»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εντός και Εκτός Ιστορίας
Το νέο βιβλίο του Eric Hobsbawm με τίτλο «Για τον εθνικισμό» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεμέλιο σε επιμέλεια και με εισαγωγή του Donald Sassoon και μετάφραση του Γιάννη Μπαλαμπανίδη.
Εντός και Εκτός Ιστορίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ζωή σαν γροθιά στο στομάχι
Η εξέλιξη της ιστορίας της Νορντεστίνας περιλαμβάνει μια γλυκόπικρη υπόμνηση του θανάτου που αφορά τόσο την ίδια τη συγγραφέα όσο και κάθε ανθρώπινο ον.
Ζωή σαν γροθιά στο στομάχι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας