Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«iRead»: η ανάγνωση στο επίκεντρο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«iRead»: η ανάγνωση στο επίκεντρο

  • A-
  • A+

Με την τεχνολογία να τρέχει ακούραστα, νέες εξατομικευμένες εφαρμογές και παιχνίδια συμβάλλουν στην εκμάθηση της ανάγνωσης με καινούργιους επαναστατικούς τεχνολογικά τρόπους. Ετσι, μια…πολυμήχανη ομάδα έμπειρων σχεδιαστών παιχνιδιών, ερευνητών και εκπαιδευτικών, η «iRead» συνεργάζεται προκειμένου να αναπτύξει μια σειρά ειδικών εφαρμογών μάθησης και εργαλείων διδασκαλίας για να βοηθήσει τα παιδιά του Δημοτικού να μάθουν να διαβάζουν ευκολότερα, ταχύτερα και κυρίως διασκεδαστικά.

«Καθώς υφίστανται σχεδόν 800 εκατομμύρια αναλφάβητοι στον κόσμο, ο αναλφαβητισμός συνιστά ένα παγκόσμιο πρόβλημα - και αυτό δεν περιορίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες» τονίζει, μεταξύ άλλων, το σχετικό επιστημονικό άρθρο του περιοδικού Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Cordis. Υπογραμμίζει ότι στην Αγγλία, για παράδειγμα, το 25% των νεαρών ενηλίκων έχουν κακή παιδεία (σε σύγκριση με το 9% του μέσου όρου στις ευρωπαϊκές χώρες με τις υψηλότερες επιδόσεις). Επειδή η ανάγνωση είναι μία κρίσιμη ικανότητα που επηρεάζει το εκπαιδευτικό επίτευγμα, την κοινωνική ένταξη και τις ευκαιρίες απασχόλησης, η εξεύρεση νέων τρόπων διδασκαλίας της ανάγνωσης και της γραφής συνιστά ένα υψίστης σημασίας ζητούμενο. Με όλο και αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, το έργο «iRead» (Υποδομή και ολοκληρωμένα εργαλεία για εξατομικευμένη μάθηση δεξιοτήτων ανάγνωσης), που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., έχει αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο εξατομικευμένων μαθησιακών εφαρμογών και εργαλείων διδασκαλίας για να βοηθήσει τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου να μάθουν να διαβάζουν.

«Είμαστε μια ομάδα σχεδιαστών αλληλεπίδρασης και παιχνιδιών, εκπαιδευτικών, ερευνητών και συνεργατών της βιομηχανίας από διάφορους τομείς που συνεργάζονται για την ανάπτυξη προσαρμοσμένης τεχνολογίας που υποστηρίζει τα παιδιά του Δημοτικού να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να καταστούν δεινοί αναγνώστες», λέει η Ελληνίδα αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου ( UCL) και συντονίστρια έργου του «iRead» Μίνα Βασάλου. «Μέσω συνεργασιών με σχολεία, υποστηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς σε έξι ευρωπαϊκές χώρες για να εφαρμόσουν νέους τρόπους διδασκαλίας με εξατομικευμένη τεχνολογία» υπογραμμίζει.

Στο επίκεντρο του έργου «iRead» βρίσκονται ο σχεδιασμός και η αξιολόγηση εξατομικευμένων εφαρμογών στην τάξη που υποστηρίζουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης σε μαθητές Δημοτικού. Μία από αυτές τις εφαρμογές είναι το Navigo, μια συλλογή περισσότερων από 4.000 παιχνιδιών που βοηθούν τον μαθητή να εξασκήσει μια συγκεκριμένη γλωσσική ικανότητα μέσω διαφορετικών δραστηριοτήτων. Κάθε παιχνίδι έχει σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει τους τύπους παιχνιδιών που παίζουν τα παιδιά στο σπίτι και το καθένα προσφέρει λεπτομερή ανατροφοδότηση και κίνητρα. «Το παιχνίδι Navigo είναι η εμβληματική εφαρμογή του έργου “iRead”», σημειώνει ο Αντώνιος Συμβώνης, ερευνητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τεχνικός συντονιστής του έργου. «Το παιχνίδι έλαβε το βραβείο Serious Games Society το 2018 και το 2019 και το υπουργείο Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου απένειμε στο Navigo ένα ποιοτικό σήμα για τον παιδαγωγικό του σχεδιασμό». Διαθέσιμο στα αγγλικά, γερμανικά, ελληνικά και ισπανικά, το παιχνίδι καλύπτει τα πρώτα 3 έως 4 χρόνια του πρωτοβάθμιου προγράμματος σπουδών. Εχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τους νεότερους μαθητές αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία αναγνώστες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάγνωση και επίσης περιλαμβάνει υλικό για τη διδασκαλία παιδιών που μαθαίνουν τα αγγλικά ως ξένη γλώσσα. Εκτός από το Navigo, το έργο παρήγαγε έναν «ηλεκτρονικό αναγνώστη» που ονομάζεται Amigo και αποτελείται από ένα καινοτόμο σύστημα κειμένου και ένα εξατομικευμένο ηλεκτρονικό βιβλίο. Στόχος του να ενθαρρύνει τη μελλοντική χρήση των γλωσσικών πόρων που υποστηρίζουν τις εφαρμογές του έργου.

Οπως γράφει το Cordis, οι εφαρμογές «iRead» χρησιμοποιούνται ήδη από περισσότερους από 4.000 μαθητές Δημοτικού. «Μέσω αυτού του έργου, μαθαίνουμε πώς οι εφαρμογές μας μπορούν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να βοηθήσουν τους μαθητές να μάθουν να διαβάζουν», προσθέτει η κ. Βασάλου. «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τη μεγάλη αφοσίωση και τον ενθουσιασμό των εκπαιδευτικών και των μαθητών που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές μας και μαθαίνουν από αυτές». Επιπροσθέτως η Ελληνίδα επιστήμονας επισημαίνει ότι η ομάδα του «iRead» αναζητά ευκαιρίες να εμπορευματοποιήσει τις πλέον ώριμες τεχνολογίες. «Το έργο μάς επέτρεψε να πάρουμε σημαντικά μαθήματα σχετικά με τις ευκαιρίες αλλά και τα εμπόδια στην ψηφιακή μάθηση, τα οποία είναι θεμελιώδη για τη μελλοντική ανάπτυξη των εργαλείων μας», εξηγεί. «Με το πιλοτικό πρόγραμμα να βρίσκεται σε εξέλιξη, σύντομα θα έχουμε καλύτερη κατανόηση των παραγόντων βραχυ-, μεσο- και μακροπρόθεσμου επιπέδου που προάγουν ή αναστέλλουν την υιοθέτηση της τεχνολογίας στα σχολεία» καταλήγει η Ελληνίδα επιστήμονας.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενα παιχνίδι για την προσφυγιά
«Ο δεκάχρονος Σεργκέι βρίσκεται παγιδευμένος σε εμπόλεμη ζώνη. Είναι πεινασμένος και κρυώνει πολύ. Στην πόλη του διεξάγονται σφοδρές μάχες και χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί σε μια κόλαση. Δεν μπόρεσα να...
Ενα παιχνίδι για την προσφυγιά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επιστροφή στα θρανία
Με την πανδημία παρούσα, η σχολική χρονιά ξεκινά με μεγάλη αβεβαιότητα. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που κάθε οικογένεια μπορεί να κάνει για να στηρίξει τα μικρά της ώστε να έχουν μια καλή χρονιά.
Επιστροφή στα θρανία
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Πράσινα, αθόρυβα και μελλοντικά»
Τα αεροπλάνα υδρογόνου θα μπορούσαν να αποτελέσουν το «πράσινο» μέλλον της εμπορικής αεροπορίας γράφει σε επιστημονικό άρθρο του το τεχνολογικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Horizon».
«Πράσινα, αθόρυβα και μελλοντικά»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενεργειακή πολιτική και υγειονομική κρίση
«Μεσούσης της πανδημίας της νόσου Covid-19 μια ομάδα Ελβετών ερευνητών του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης αναζητά τη σωστή πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα και υπογραμμίζει την απόλυτη...
Ενεργειακή πολιτική και υγειονομική κρίση
ΝΗΣΙΔΕΣ
«I feel you»… Covid-19
Ενα νέο έξυπνο βραχιολάκι χειρός (smartband), θα βοηθήσει στην επίτευξη της κοινωνικής αποστασιοποίησης, με στόχο τον έλεγχο της εξάπλωσης του Covid-19. Η μικρή «έξυπνη» φορητή συσκευή αναπτύχθηκε από ομάδα...
«I feel you»… Covid-19
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το σχολείο μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού
«Καλημέρα κύριε Φώτη»: ένα ντοκιμαντέρ της Δήμητρας Κουζή που φανερώνει πως πρωτοποριακές μέθοδοι διδασκαλίας μπορούν να εμφανιστούν εκεί που ίσως δεν το περιμένεις. Σε ένα δημοτικό σχολείο στην πλατεία Βάθη!
Το σχολείο μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας