• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.6°C / 21.9°C
  0 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 19.8°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.0°C / 18.8°C
  1 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 19.9°C
  0 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.3°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  2 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.3°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.5°C / 20.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 20.3°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 18.9°C
  2 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς τον δρόμο της μαζικής παραγωγής

 • A-
 • A+

Φωτοβολταϊκά

Ολοι συμφωνούν ότι εδικά στην εποχή του COVID-19 η μαζική ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάνελ καθίσταται αδήριτη ανάγκη, αφού η παραγωγή ηλιακής ενέργειας είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμη για τον ταλαιπωρημένο μας πλανήτη.

Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Μια αξιοπρόσεκτη πρόταση συνιστά η πρωτοβουλία της Ε.Ε. «PV Impact», η οποία υποστηρίζει την ανάπτυξη λύσεων συναρμολόγησης για κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελ ολοκληρωμένων κτιρίων.

Οπως τονίζει σε άρθρο του το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis», με τις συνεχείς προσπάθειες για επιτάχυνση της εγκατάστασής τους, τα φωτοβολταϊκά συστήματα επεκτείνονται ήδη ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Ειδικότερα, το «PV Impact» στοχεύει στην τόνωση των δαπανών του ιδιωτικού τομέα για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία σε ολόκληρη την Ε.Ε. Κάτι κρίσιμο, ειδικά τώρα όπου οι άνευ προηγουμένου επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης λόγω του COVID-19 συνεχίζουν να εκτυλίσσονται, αποκαλύπτοντας αρκετές αδυναμίες σε διάφορες βιομηχανίες, όπως αυτή της παραγωγής πάνελ. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη εξάρτηση αυτού του τομέα από τα κύτταρα συλλογής και τους υαλοπίνακες που κατασκευάζονται στην Ασία, η γαλλική εταιρεία SOLEAN βοηθά τους Ευρωπαίους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελ, ιδιαίτερα τις μικρές εταιρείες, ώστε να μπορούν να λειτουργούν πιο οικονομικά και με μεγαλύτερη ευελιξία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό. Ειδικότερα η SOLEAN συνεργάστηκε με τη Photowatt, έναν από τους συνεργάτες του «PV Impact» που έχει στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της λύσης «φωτοβολταϊκή συναρμολόγηση».

Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο στο περιοδικό «Photovoltaics», οι συνιδρυτές της SOLEAN, Κλοντ Ζακό και Αρνό Γκόι, «ισχυρίζονται ότι οι πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής τους μπορούν να ανεβάσουν την παραγωγή ηλιακής ενέργειας σε ένα νέο, πολύ υψηλότερο επίπεδο. Οπως επισημαίνει ο Ζακό: “Υπάρχουν πολλοί μικροί κατασκευαστές που έχουν μόνο μία γραμμή παραγωγής, συχνά χειροκίνητη ή ημιαυτόματη, και οι οποίοι πρέπει να επιταχύνουν την παραγωγή τους ανεβάζοντας ταχύτητα”. Τονίζει ακόμη ότι: “Δεν υπάρχουν τα μέσα για να δημιουργηθούν άμεσα μεγάλα εργοστάσια που απαιτούν τεράστιους χώρους, αλλά αντιθέτως μια σειρά ευέλικτων εργαλείων μπορούν να αυτοματοποιήσουν την παραγωγή κατά παραγγελία”».

Η ομάδα της SOLEAN πιστεύει ότι «η γραμμή παραγωγής μας θα ήταν επίσης ιδανική για κατασκευαστές που ενσωματώνουν φωτοβολταϊκά πάνελ σε πολύπλοκες κατασκευές». Το περιοδικό αναφέρει ότι το πάνελ μπορεί να ενσωματωθεί λόγου χάρη σ' ένα όχημα. «Ο εξοπλισμός μας προσφέρει τη δυνατότητα παραγωγής διαφόρων πάνελ - για στέγες, προσόψεις, αυτοκίνητα ή λεωφορεία… και είμαστε σε θέση να αυτοματοποιήσουμε αυτήν την προσαρμογή με ένα αποδεκτό κόστος», σημειώνουν οι δυο άνδρες. «Θέλουμε να συναρμολογήσουμε το “μη συναρμολογούμενο” αλλάζοντας τη σημερινή μορφή των ηλιακών συλλεκτών» λένε. Οπως διευκρινίζει το άρθρο στο περιοδικό, η «καινοτόμος λύση που προτείνει η εταιρεία είναι ουσιαστικά μια αρθρωτή γραμμή που βασίζεται σε τρεις υπομονάδες: έναν ειδικό ιμάντα, έναν εξοπλισμό πλήρως αυτοματοποιημένης συναρμολόγησης και έναν πλαστικοποιητή. Ο ειδικός ιμάντας μάλιστα, ο οποίος θα μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα, αναμένεται να είναι έτοιμος το φθινόπωρο».

Το φιλόδοξο έργο «PV Impact» θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2022. Για να βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα να αυξήσει τις επενδύσεις, το έργο «θα καλέσει εταιρείες σε εκδηλώσεις-ραντεβού ώστε να μπορέσουν να δουν νέες ιδέες και λύσεις, αλλά και να βρουν μελλοντικούς συνεργάτες. Επιπλέον, «το έργο θα επιφέρει στοχευμένη υποστήριξη στα ευρωπαϊκά σχέδια βιομηχανικής ανάπτυξης φωτοβολταϊκών». Σύμφωνα με τον ιστότοπο του έργου, η Photowatt θα υποστηρίξει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, ενώ η «ENEL Green Power», επίσης εταίρος στην κοινοπραξία «PV Impact», «θα καταγράφει την πρόοδο στο σχέδιο εφαρμογής, συντονίζοντας πολλούς διαφορετικούς φωτοβολταϊκούς φορείς». Το έργο θα «παρακολουθήσει επίσης εάν οι βελτιώσεις στην απόδοση της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας συμβαδίζουν με τις προσδοκίες και θα υποβάλει συστάσεις στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές αρχές για το πώς μπορούν να οδηγήσουν τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία της Γηραιάς Ηπείρου σε άλλο επίπεδο».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Γη ανασαίνει
Η πρόσφατη 50ή επέτειος της Ημέρας της Γης μπορεί να συνέπεσε με την πανδημία του κορονοϊού ωστόσο μια άλλη καμπύλη αυτή της καταστροφής του κλίματος επιπεδοποιήθηκε εντυπωσιακά.
Η Γη ανασαίνει
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η απόρριψη των παλιών θα είναι πονοκέφαλος
Με τη βοήθεια κονδυλίων της Ε.Ε. ειδικοί επιστήμονες εξελίσσουν κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα για τα φωτοβολταϊκά με στόχο τη δημιουργία περισσότερο μιας αποδοτικής βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας.
Η απόρριψη των παλιών θα είναι πονοκέφαλος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ξεπουλώντας τον Αμαζόνιο
Το Facebook επιτέλους ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να περιορίζει την παράνομη πώληση προστατευόμενων περιοχών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στον ιστότοπό του.
Ξεπουλώντας τον Αμαζόνιο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η έρευνα της Ε.Ε. επικεντρώνεται στον HIV
Το επιστημονικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis» επισημαίνει τις διαφορές μεταξύ των HIV και ο Sars-Cov2, δύο ιών που αποτελούν την αιτία των ισάριθμων πανδημιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κόσμο.
Η έρευνα της Ε.Ε. επικεντρώνεται στον HIV

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας