Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πίναμε μόνοι στην καραντίνα;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πίναμε μόνοι στην καραντίνα;

  • A-
  • A+

Την ώρα που μπαρ, εστιατόρια παρέμεναν κλειστά λόγω κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη, oι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Πολιτική στο Αλκοόλ (eurocare). Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών στα σουπερμάρκετ αυξήθηκαν 10-15%, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο 31,4%!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Ευρώπης από την πλευρά του επισήμανε την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών την εποχή του κορονοϊού και για άλλους κινδύνους υγείας, με πρώτον την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και την ανάγκη μέτρων δημόσιας υγείας από τις κυβερνήσεις.

Τη σχετιζόμενη με την κατανάλωση αλκοόλ βλάβη συγκαταλέγει το διεθνούς φήμης επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» στις προϋπάρχουσες του κορονοϊού απειλές για την υγεία, που όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν με τον Covid-19 αλλά επιδεινώθηκαν.

«Τα σημαντικά ζητήματα υγείας, όπως είναι η σχετιζόμενη με το αλκοόλ βλάβη» –τονίζεται στο editorial του περιοδικού «The Lancet Gastroenterology & Hepatology», Ιουλίου 2020–, «πρέπει κανείς να τα εξετάσει για να εκτιμήσει πλήρως τις επιπτώσεις της νόσου του κορονοϊού [...] όχι μόνο τους τρόπους που αναδιοργανώθηκαν τα συστήματα υγείας για να ανταποκριθούν στην πλημμύρα ασθενών με Covid-19, ή ακόμα τα μέτρα δημόσιας υγείας που στόχευαν στην επιπέδωση της καμπύλης».

Πέραν της αύξησης των πωλήσεων άλλαξαν και τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ, σημειώνει το editorial με τίτλο «Πίνοντας μόνοι: Covid-19, lockdown και βλάβη σχετιζόμενη με το αλκοόλ» και επικαλείται έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Alcohol Change UK που δείχνει ότι το 15% έπινε πιο πολύ κάθε φορά που έπινε όταν ξεκίνησε το lockdown, ενώ 1 στους 5 που έπιναν καθημερινά είχαν αυξήσει την ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ μετά το lockdown.

Ενώ η απομόνωση στο σπίτι και η κοινωνική απόσταση έχουν αναμφίβολα άμεσο και σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πανδημίας Covid-19, οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας απομόνωσης πιέζει τους ανθρώπους μεγεθύνοντας τον κίνδυνο αύξησης της κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ διαταράσσει τα κοινωνικά δίκτυα (οικογενειακή και κοινωνική υποστήριξη) που βοηθούν στην επίτευξη της νηφαλιότητας.

Σύμφωνα με το Lancet, η έκταση του προβλήματος θα φανεί σε δεύτερο χρόνο, ωστόσο καταδεικνύει πρώιμα στοιχεία που δείχνουν ότι η αυξημένη κατάχρηση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκδηλώνεται ως ηπατική νόσος που σχετίζεται με το αλκοόλ. Αναλυτικότερα κάνει λόγο για αυξημένο αριθμό ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με ηπατική βλάβη που σχετίζεται με το αλκοόλ, αλλά και για μία μελέτη σε βετεράνους στις ΗΠΑ που έδειξε ότι το lockdown πήγε πίσω τις θεραπείες των ασθενών με προϋπάρχουσα χρόνια ηπατική νόσο.

Κλείνοντας, το editorial στέκεται στην ανάγκη για περισσότερα δεδομένα ώστε να εκτιμηθεί το πρόβλημα, διεύρυνση των υπηρεσιών που διαθέτει κάθε χώρα για την αντιμετώπιση της κατάχρησης του αλκοόλ καθώς και ενημέρωση από την πλευρά των κυβερνήσεων για τις βλάβες που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να ενταχθούν στα μηνύματα δημόσιας υγείας σχετικά με το Covid-19, ώστε να επιτευχθεί «μείωση των παράπλευρων απωλειών που οφείλονται στο ποτό».

Η κατάχρηση

Η χρόνια χρήση αλκοόλ συνδέεται με:

■ Νόσους του ήπατος
■ Νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος
■ Νόσους του γαστρεντερικού συστήματος
■ Διαταραχές της αιμοποίησης
■ Ελλείμματα βιταμινών
■ Ελλείμματα γνωστικών λειτουργιών
■ Αυξημένη αυτοκτονική συμπεριφορά

ΠΗΓΗ: «Θεραπευτικά Πρωτόκολλα στην Αντιμετώπιση του Αλκοολισμου»

Η Ελλάδα

Η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι μία ευρέως εκτεταμένη διαταραχή, με πολλές επιπτώσεις. Το ποσοστό αυτής της εξάρτησης υπολογίζεται μεταξύ 7%-12,5% στις χώρες της Δύσης, τονίζει ο Ιωάννης Λιάππας, καθηγητής Ψυχιατρικής, στη μελέτη με θέμα «Θεραπευτικά Πρωτόκολλα στην Αντιμετώπιση του Αλκοολισμου».

Στη χώρα μας, σημειώνει, υπάρχει σταθεροποίηση της χρήσης αλκοόλ στον γενικό πληθυσμό· υπάρχει όμως αύξηση στους εφήβους και τους νέους τόσο όσον αφορά την περιστασιακή χρήση (αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών) όσο και τη συστηματική χρήση.

«Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι η χώρα μας βρίσκεται ψηλά στην απόκτηση οινοπνευματωδών από οποιαδήποτε ανεπίσημη πηγή (σχεδόν 40%), που δύσκολα καταγράφονται», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Κουιμτσίδης, εθνικός συντονιστής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών. Αυτές οι πηγές είναι κυρίως η σπιτική ή η τοπική παραγωγή (συγγενούς, φίλου, γνωστού ή αγνώστου), που οι Ελληνες κυρίως στην επαρχία τις αναφέρουν ως πηγές πρόσβασης σε αλκοόλ.

ΠΗΓΗ: «Θεραπευτικά Πρωτόκολλα στην Αντιμετώπιση του Αλκοολισμού»

ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι πηγές της βιταμίνης D
Παίρνουμε το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D από την έκθεση του δέρματός μας στον ήλιο. Αλλά εξαιτίας των lockdown μπορεί να μη μας βλέπει ο ήλιος αρκετά. Ποιες είναι οι εξαιρετικές πηγές αυτού του σημαντικού...
Οι πηγές της βιταμίνης D
ΥΓΕΙΑ
Ο «σίριαλ κίλερ» δείχνει τις προθέσεις του με τη διασπορά κρουσμάτων
Ειδικοί επιστήμονες μίλησαν στην «Εφ.Συν.» για την αυξημένη κινητικότητα της πανδημίας στην Αττική όπου καθημερινά μετράμε δεκάδες νέες διαγνώσεις, οι οποίες δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης.
Ο «σίριαλ κίλερ» δείχνει τις προθέσεις του με τη διασπορά κρουσμάτων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ηλιος και εμμηνόπαυση
Tο δέρμα αλλάζει σιγά σιγά και στην εμμηνόπαυση. Το καλοκαίρι ο ήλιος, η ζέστη και ο ιδρώτας μπορούν να γίνουν προβληματικά, αν δεν ληφθούν τα σωστά μέτρα, εξηγεί η κλινική δερματολόγος - αφροδισιολόγος...
Ηλιος και εμμηνόπαυση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Covid-19: Μύθοι και επιστήμη
Οσο δελεαστικό κι αν είναι να χρησιμοποιήσετε ένα αμφισβητήσιμο προϊόν ή μέθοδο για να παραμείνετε υγιείς στη διάρκεια της πανδημίας, είναι ωστόσο εξαιρετικά απίθανο να φέρει αποτέλεσμα ενώ μπορεί να...
Covid-19: Μύθοι και επιστήμη
ΥΓΕΙΑ
Θύμωσε η κυβέρνηση κι έκοψε τα πανηγύρια!
Ειδικοί επιστήμονες μίλησαν στην «Εφ.Συν.» για τη σημασία της διαφαινόμενης αυξητικής τάσης της κυκλοφορίας του ιού στη χώρα μας και την ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίσει τα πρωτόκολλα.
Θύμωσε η κυβέρνηση κι έκοψε τα πανηγύρια!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας