• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 24.0°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.7°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 22.7°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.3°C / 20.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 15.1°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 22.4°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 21.6°C
  2 BF
  100%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 24.1°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 21.5°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 21.5°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.8°C / 25.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 24.2°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.2°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.8°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενεργειακή πολιτική και υγειονομική κρίση

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Μεσούσης της πανδημίας της νόσου Covid-19 μια ομάδα Ελβετών ερευνητών του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης αναζητά τη σωστή πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα και υπογραμμίζει την απόλυτη ανάγκη συγκρότησης ενός πλαισίου για τη στήριξη της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, αντιμετωπίζοντας την παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας Covid-19, οι υπεύθυνοι για την ενέργεια και το κλίμα πρέπει να αναπτύξουν τάχιστα συγκεκριμένες πολιτικές, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες παγκόσμιες συνθήκες», σχολιάζει, μεταξύ άλλων, το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis».

Οπως γράφει, η υποστηριζόμενη από το έργο «INNOPATHS» ομάδα ερευνητών -ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.- προτείνει τη συγκρότηση ενός πλαισίου για ουσιαστική συμβολή στις δράσεις πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια που απαιτούνται βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Το πλαίσιο στοχεύει να βοηθήσει τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής για την «πλοήγηση» στην κρίση, εστιάζοντας σε πολιτικές που επικεντρώνονται σε ενεργειακά συστήματα με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Οπως υπογραμμίζει ο Τομπάιας Σμιντ, από τους βασικούς συμμετέχοντες στο έργο «INNOPATHS» και στέλεχος του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης: «Η νόσος Covid-19 αλλάζει ριζικά το οικονομικό περιβάλλον και τη μετάβαση στην "καθαρή" ενέργεια, απαιτώντας από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις εντός σύντομων χρονικών ορίων».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ακόμη τις μικρές «πράσινες νίκες» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ουσιαστική αλλαγή μακροπρόθεσμα. Η λογική τού «πιέζοντας για μικρές πράσινες νίκες» θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά καθώς πολλές μικρές συνιστώσες θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στην ενεργειακή μετάβαση.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διάσωση προβληματικών επιχειρήσεων σε τομείς που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες άνθρακα», επισημαίνει. Ο Ελβετός καθηγητής αναφέρει επίσης ότι «οι νέες "πράσινες" πολιτικές πρέπει να αποκλείουν τομείς που είναι σαφώς ασυμβίβαστοι με τη Διάσκεψη των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή (COP21), όπως, λόγου χάρη, η επιβαρυντική για το περιβάλλον ανάπτυξη άμμου πίσσας. Ταυτοχρόνως όμως οι αποφάσεις διάσωσης πρέπει πρωτίστως να λαμβάνουν υπόψη την κοινωνία, την αξία της αδιάλειπτης υπηρεσίας και της προστασίας των θέσεων εργασίας». Υποστηρίζει ακόμη ότι «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης της μόχλευσής τους για τη διαμόρφωση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων συμβατών με την COP21 στο μέλλον, αγοράζοντας μερίδια μετοχών ή εξασφαλίζοντας λόγο στη μελλοντική στρατηγική διάσωσης επιχειρήσεων».

Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας κ. Σμιντ υπογραμμίζει τις βραχυπρόθεσμες, πλην όμως εξόχως σημαντικές, μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των ρύπων γενικότερα που «οφείλονται σε περιορισμούς ταξιδιών και στο προσωρινό κλείσιμο των εγκαταστάσεων παραγωγής, λόγω της πανδημίας». Προσθέτει πως «αυτή η μεταβολή είναι βραχυπρόθεσμη και δεν θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στη βελτίωση του κλίματος». Υπογραμμίζει ακόμη ότι «για να απελευθερώσουμε την εξάρτηση της βιομηχανίας μας από τον άνθρακα, χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές, που σημαίνει περισσότερες και όχι λιγότερες επενδύσεις».

Η ελβετική ερευνητική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ως μέρος της αντίδρασης στην κρίση που προκάλεσε η νόσος Covid-19, η δομή των προκλήσεων που προκύπτουν σε διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες και η παροχή κατευθυντήριων αρχών για τις σωστές απαντήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές στην παρούσα περίοδο».

Οι αρχές που προτείνουν οι ερευνητές είναι, μεταξύ άλλων, «να χρησιμοποιηθούν νέες ευκαιρίες για την ενεργειακή μετάβαση μεσοπρόθεσμα και να αναπτυχθούν καινούργια σχέδια πολιτικής που θα μπορούν να αντέξουν ανάλογα μελλοντικά σοκ».

Επιπροσθέτως υπογραμμίζουν ότι «ενώ τώρα η πολιτική εστιάζεται σωστά στην κρίση της δημόσιας υγείας και μετριάζει τις άμεσες επιπτώσεις της, είναι σημαντικό να πλοηγηθούμε στη νέα κατάσταση, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την επιτακτική ανάγκη μετάβασης σε μορφές καθαρής ενέργειας». Η μετάβαση στο πρόγραμμα «INNOPATHS» (Διαδρομές καινοτομίας, στρατηγικές και πολιτικές για τη μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη) έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2020, οπότε και αναμένεται να «υποβάλει μια συνολική πρόταση για μια στρατηγική χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την Ε.Ε. που θα μπορέσει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά».

ΝΗΣΙΔΕΣ
Μια ιδιαίτερη σχέση
Σύμφωνα με το περιοδικό τεχνολογίας «Cordis» οι συνολικές επιπτώσεις που προκαλούνται είτε από μια πανδημία είτε από μια επίθεση στον κυβερνοχώρο προσομοιάζουν και αλληλεπικαλύπτονται.
Μια ιδιαίτερη σχέση
ΝΗΣΙΔΕΣ
«I feel you»… Covid-19
Ενα νέο έξυπνο βραχιολάκι χειρός (smartband), θα βοηθήσει στην επίτευξη της κοινωνικής αποστασιοποίησης, με στόχο τον έλεγχο της εξάπλωσης του Covid-19. Η μικρή «έξυπνη» φορητή συσκευή αναπτύχθηκε από ομάδα...
«I feel you»… Covid-19
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, δηλαδή ένας στους πέντε ενήλικες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον χρόνιο πόνο, γεγονός που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φορητή συσκευή κατά του Αλτσχάιμερ
ένα ιατρικό εγχείρημα έχει ξεκινήσει στη Βρετανία. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής φορητής συσκευής, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.
Φορητή συσκευή κατά του Αλτσχάιμερ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αισθητήρας για τους υπερ-ιούς
Ενα αξιόπιστο όσο και πρωτοποριακό όπλο ενδέχεται να έχουν στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον στη φαρέτρα τους οι γιατροί, χάρη σε έναν πρωτοποριακό αισθητήρα που χρησιμοποιεί μικροσκοπικές βελόνες για την...
Αισθητήρας για τους υπερ-ιούς
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ανθρώπινα όργανα από εκτυπωτές
Οταν Αμερικανός βετεράνος διαγνώστηκε με όγκο στον νεφρό του βρέθηκε αντιμέτωπος με σοβαρό προβλημα. Ομως χάρις στην τρισδιάτατη εκτύπωση του νεφρού οι γιατροί μελετώντας τον αφαίρεσαν με απόλυτη ακρίβεια τον...
Ανθρώπινα όργανα από εκτυπωτές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας