• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 26.8°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 23.8°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.0°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.3°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.2°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 25.5°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 23.3°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 26.0°C
  0 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  96%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«I feel you»… Covid-19

 • A-
 • A+

Στο διαχρονικά επίκαιρο, αριστουργηματικό μυθιστόρημά του «1984» ο Τζορτζ Οργουελ αναφέρεται εκτενώς σε ένα κράτος όπου τα πάντα τελούν υπό το βλέμμα του «Μεγάλου Αδελφού». Φαίνεται πάντως ότι η πανδημία εγκαθιδρύει και ορισμένα «οργουελικά» στοιχεία. Το γιατί θα το διαπιστώσετε στη συνέχεια, αν και πέραν της όποιας κριτικής για το «ήθος» της παρακάτω συσκευής, γεγονός παραμένει ότι η τεχνολογία εξακολουθεί να ψάχνει κάθε είδους «όπλα» για να αντιμετωπίσει τη φονική νόσο, και καλά κάνει.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Ο πρόλογος αφορά ένα νέο έξυπνο βραχιολάκι χειρός (smartband), το οποίο θα βοηθήσει στην επίτευξη της κοινωνικής αποστασιοποίησης, με στόχο τον έλεγχο της εξάπλωσης του Covid-19. Η μικρή «έξυπνη» φορητή συσκευή αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών και παρακολουθεί τη θερμοκρασία του σώματος των ανθρώπων, διατηρώντας ταυτόχρονα την απαιτούμενη απόσταση μεταξύ τους.

Γεγονός είναι ότι με τον αιφνίδιο ερχομό του κορονοϊού στη ζωή μας η απόσταση των 2 μέτρων έχει γίνει μέρος της καθημερινής ζωής για πολλούς κι αυτό που τονίζουν διαρκώς όλοι οι επιστήμονες, αφού προς το παρόν δεν έχει βρεθεί εμβόλιο, είναι η σημασία της διατήρησης μιας ασφαλούς απόστασης για την καταπολέμηση της μετάδοσης της νόσου. Χάρη στο έργο An.Dy (Advancing Anticipatory Behaviors in Dyadic Human-Robot Collaboration, δηλαδή «Προώθηση προληπτικών συμπεριφορών μεταξύ δυάδων με τη συνεργασία ρομπότ»), που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., ομάδα Ιταλών επιστημόνων έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο βραχιόλι ικανό να ανιχνεύει διάφορες παραμέτρους του σώματος, μεταξύ αυτών και τη θερμοκρασία, και να στέλνει ειδοποίηση όταν αυτή υπερβαίνει τους 37,5° C. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του συντονιστή του έργου An.Dy, που είναι το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΙΙΤ), η συσκευή μπορεί επίσης να παρακολουθεί την απόσταση μεταξύ των ανθρώπων.

Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

Χάρη στην ικανότητα που έχει να διαβάζει μέσω ραδιοφωνικού σήματος στις συχνότητες Bluetooth την κίνηση του ανθρώπινου σώματος και να παρακολουθεί την απόσταση από τα… άλλα βραχιολάκια. Ετσι, όταν δύο smartbands βρίσκονται κοντά, δονούνται και εκπέμπουν σήμα συναγερμού, βοηθώντας τους ανθρώπους να τηρούν την απαραίτητη απόσταση ασφαλείας. Η συσκευή, σύμφωνα με την εταιρεία, «μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εσωτερικούς χώρους, εργοστάσια και γραφεία, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, σε μέρη όπως τουριστικά χωριά, αθλητικά κλαμπ ή πάρκα ψυχαγωγίας». Επίσης καταγράφει με ποιους άλλους χρήστες έχει στενή επαφή το άτομο που τη φορά, επιτρέποντας την πραγματοποίηση μιας αλάνθαστης ιχνηλάτησης σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορονοϊό Sars-Cov-2 (εδώ υπάρχει το «οργουελικό» στοιχείο που σας έλεγα).

Οι δημιουργοί του smartband, που ονομάζεται «I feel you», υποστηρίζουν ότι συνιστά μια πρακτική και οικονομική λύση. Κι αυτό, επειδή χρησιμοποιεί αλγόριθμους και τεχνολογίες που οι ερευνητές εισήγαγαν για πρώτη φορά σε ρούχο με αισθητήρες, το «κοστούμι An.Dy sensorized», το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει και να μετρήσει τη στάση του ανθρώπινου σώματος -ακόμη και κατά τη διάρκεια γρήγορων και δυναμικών κινήσεων- και την ανθρώπινη κόπωση στις καθημερινές εργασιακές δραστηριότητες. Το πρωτότυπο βραχιόλι ενσωματώνει λοιπόν τις τεχνολογίες του «προγόνου» του, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στον σχεδιασμό λύσεων σε προβλήματα έκτακτης ανάγκης, όπως αυτό που συνιστά η πανδημία. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν μάλιστα ότι «μια μελλοντική ανάπτυξή του μπορεί να χρησιμεύσει για τη δημιουργία ανάλογων εφαρμογών για κινητά που επικοινωνούν με το βραχιόλι, χρησιμοποιώντας ένα απλό κλασικό Bluetooth». Το «I feel you» τροφοδοτείται από μια μπαταρία που διαρκεί περισσότερο από 8 ώρες κατά τη διάρκεια απλών λειτουργιών και μπορεί να επαναφορτιστεί ασύρματα.

Οι ερευνητές εργάζονται τώρα πάνω σε ένα δεύτερο πρωτότυπο, το οποίο στοχεύει να καταστήσει τη συσκευή μικρότερη, ελαφρύτερη και πιο εργονομική. Πιστεύουν ότι το δημιούργημά τους συνιστά μια χρήσιμη και οικονομικά αποδοτική λύση για να βοηθήσει τους ανθρώπους να σέβονται τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά τη διάρκεια της εργασίας και άλλων δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα όταν σταδιακά αίρονται οι περιορισμοί της καραντίνας που είχαν επιβληθεί στα περισσότερα κράτη του πλανήτη. Πάντως, όπως διευκρινίζει το ΙΙΤ, «η μετάβαση του “I feel you” από πρωτότυπο σε πραγματικό προϊόν θα καταστεί δυνατή μόνο με την εμπλοκή εταιρειών και επενδυτών που ενδιαφέρονται για τη μαζική παραγωγή του σε σύντομο χρόνο».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Νέο όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου
Η νέα θεραπεία βασίζεται σε μια πειραματική προσέγγιση, γνωστή ως μαγνητική υπερθερμία, η οποία μετατρέπει την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια σε θερμότητα.
Νέο όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αναζητώντας τα τρωτά σημεία τους
Οι κοινοί μηχανισμοί νόσησης στην οικογένεια των κορονοϊών αποτέλεσαν το θέμα μελέτης ερευνητικής ομάδας όπως αναφέρεται σε άρθρο του περιοδικού Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis».
Αναζητώντας τα τρωτά σημεία τους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μια ιδιαίτερη σχέση
Σύμφωνα με το περιοδικό τεχνολογίας «Cordis» οι συνολικές επιπτώσεις που προκαλούνται είτε από μια πανδημία είτε από μια επίθεση στον κυβερνοχώρο προσομοιάζουν και αλληλεπικαλύπτονται.
Μια ιδιαίτερη σχέση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενεργειακή πολιτική και υγειονομική κρίση
«Μεσούσης της πανδημίας της νόσου Covid-19 μια ομάδα Ελβετών ερευνητών του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης αναζητά τη σωστή πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα και υπογραμμίζει την απόλυτη...
Ενεργειακή πολιτική και υγειονομική κρίση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η πανδημία φέρνει ρομπότ στα νοσοκομεία
«Η ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ωθεί τον αυτοματισμό και ειδικότερα τη χρήση ρομπότ σε άλλα επίπεδα, καθώς αυτά είναι "απρόσβλητα" από τον κορονοϊό»,...
Η πανδημία φέρνει ρομπότ στα νοσοκομεία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φορητή συσκευή κατά του Αλτσχάιμερ
ένα ιατρικό εγχείρημα έχει ξεκινήσει στη Βρετανία. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής φορητής συσκευής, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.
Φορητή συσκευή κατά του Αλτσχάιμερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας