• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 31.2°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 29.8°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 32.6°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 29.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.9°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 31.5°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 29.5°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 31.0°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.4°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  0 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

SOS για τον παιδικό εμβολιασμό

 • A-
 • A+
Ποιες νόσους προλαμβάνει ο παιδικός εμβολιασμός; Πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος (μηνιγγίτιδα, σηψαιμία), πνευμονιοκοκκική νόσος, ηπατίτιδα Β, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά, ροταϊός, καρκίνος τραχήλου της μήτρας.

Επικίνδυνη παράπλευρη απώλεια του «Μένω Σπίτι», που επιβλήθηκε λόγω πανδημίας, η πτώση παιδικού εμβολιασμού. SOS για τον παιδικό εμβολιασμό εξέπεμψε για τη χώρα μας στα μέσα Απριλίου μέσω της «Εφ.Συν.» η Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ενώ ακολούθησε για τη διεθνή κοινότητα στα τέλη του ίδιου μήνα η δρ Carissa Etienne, γενική διευθύντρια των παναμερικανικών γραφείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (PAHO).

«Δεν θέλουμε να δούμε, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, την επιστροφή εξαφανισμένων ασθενειών. Δεν θέλουμε να δούμε σαρωτικές περιπτώσεις ιλαράς, κοκκύτη και άλλα νοσήματα που συνδέονται με το αναπνευστικό», υπογράμμιζε η Μαρία Θεοδωρίδου και απευθυνόμενη στους γονείς έλεγε: «Μην ξεθυμηθείτε τα παιδικά εμβόλια. Πιάστε την αλυσίδα από εκεί που την αφήσατε και μην την εγκαταλείπετε». «Εάν πέσουμε πίσω στους προγραμματισμένους εμβολιασμούς, ειδικότερα τους παιδικούς, ρισκάρουμε εξάρσεις, οι οποίες σημαίνουν πίεση των συστημάτων υγείας με ασθένειες που μπορούν να προληφθούν εν μέσω πανδημίας», τόνιζε η δρ Carissa Etienne.

«Καταγράφεται μια κάμψη των εμβολιασμών, η οποία είναι επικίνδυνη. Τα εμβόλια που δεν έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες πρέπει να αναπληρωθούν άμεσα», επισήμανε αναφερόμενη στα στοιχεία για τη χώρα μας. Η πτώση, εξηγούσε, φαίνεται από τον αριθμό των εμβολίων που έχουν συνταγογραφηθεί την περίοδο του απαγορευτικού κυκλοφορίας λόγω του φόβου που δημιουργήθηκε από τις συστάσεις της πολιτείας στους γονείς για τη μετακίνησή τους στους παιδίατρους.

Με σημαντική καθυστέρηση, έναν μήνα μετά (26/5) και ύστερα από σχετικές επιστολές της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος εξέδιδε εγκύκλιο για τον παιδικό εμβολιασμό. Εκτιμούσε δε ότι η πτώση αυτή στη χώρα μας αλλά και διεθνώς «προσεγγίζει το 50% στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 2 ετών και υπερβαίνει το 70% στις μεγαλύτερες ηλικίες» και απέδιδε την καθοδική αυτήν πορεία «στον φόβο του κοινού για πιθανή έκθεση στον ιό».

Πώς δουλεύουν τα εμβόλια;

Τα εμβόλια κατασκευάζονται από τα ίδια μικρόβια ή τους ιούς που προκαλούν διάφορες νόσους, με τη διαφορά ότι αυτά είναι νεκρά ή εξασθενημένα, ούτως ώστε να μην προκαλούν νόσο. Οταν εμβολιαζόμαστε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται ακριβώς όπως και σε οποιαδήποτε άλλη «εισβολή», δημιουργώντας αντισώματα για να καταπολεμήσει τον συγκεκριμένο ιό ή μικρόβιο. Μετά τον εμβολιασμό το σώμα μας θυμάται τον συγκεκριμένο εισβολέα. Εάν έρθουμε ποτέ σε επαφή με τον πραγματικό ιό ή μικρόβιο, τα σωστά αντισώματα θα τον καταστρέψουν γρήγορα – πριν έχει την ευκαιρία να μας αρρωστήσει. Για ορισμένες ασθένειες, περισσότερες από μία δόση του εμβολίου ή αναμνηστική δόση αργότερα στη ζωή μπορεί να χρειαστούν για να διασφαλιστεί πλήρης και διαρκής προστασία.

Συστάσεις Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

① Εγκαιρο και πλήρη εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων με τα προτεινόμενα από τα Εθνικά Προγράμματα εμβόλια.

② Αμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν.

③ Εκτός των παιδιών και των εφήβων, απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων και των εγκύων, καθώς και των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Γιατί πρέπει να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας;

① Ιδιον όφελος Για να μην αρρωστήσουν τα ίδια τα παιδιά μας.

② Κοινό καλό - συλλογική ανοσία Οσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται σε μια ορισμένη κοινότητα τόσο η νόσος δεν μπορεί να εξαπλωθεί.

③ Προστασία ευπαθών ατόμων Οσο η νόσος δεν μπορεί να εξαπλωθεί τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να νοσήσουν οι έγκυοι και τα έμβρυά τους, οι ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα, οι καρδιοπαθείς, οι υπερήλικοι, οι καρκινοπαθείς υπό ανοσοκαταστολή.

Οι αριθμοί

▸ 2-3.000.000 εκατομμύρια θάνατοι σε όλη την υφήλιο προλαμβάνονται κάθε χρόνο μέσω του εμβολιασμού,

▸ 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

▸ 1.500.000 θάνατοι παγκοσμίως εκτιμάται ότι μπορούν να αποφευχθούν εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη

▸ 364 άτομα νοσηλεύτηκαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη στη χώρα μας, από τον προηγούμενο Οκτώβριο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

▸ 15% από αυτά είχε εμβολιαστεί

▸ 130 θάνατοι από τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης καταγράφηκαν σε αυτό το διάστημα

▸ 3.000 κρούσματα ιλαράς τουλάχιστον έχουν εκδηλωθεί από το 2017, ενώ

▸ 580 κρούσματα φυματίωσης καταγράφονται κάθε χρόνο

Για όλους τους παραπάνω λόγους καθίσταται ακόμη περισσότερο αναγκαία η τήρηση του υπάρχοντος Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες, βρέφη, παιδιά, εφήβους και ενηλίκους, τονίζουν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και ο ΠΟΥ. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τη δημόσια υγεία, προσθέτουν, θα πρέπει να επιτευχθούν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και να αποφευχθούν καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μην ξεχνάτε τα εμβόλια του παιδιού
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό αφού λόγω Covid-19 τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού εμφανίζουν πτώση 70% και είναι απαραίτητο ο εμβολιασμός των παιδιών να πραγματοποιηθεί κανονικά.
Μην ξεχνάτε τα εμβόλια του παιδιού
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αδύναμη ακόμα η κάλυψη με το εμβόλιο του HPV
Αν και οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν το εμβόλιο HPV στα παιδιά ηλικίας 11 έως 12 ετών, πολλοί όταν ξεκινούν να μιλούν γι' αυτό δεν είναι κατηγορηματικοί εντάσσοντάς το στον εμβολιαστικό προγραμματισμό του...
Αδύναμη ακόμα η κάλυψη με το εμβόλιο του HPV
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επιδημία οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά - Τι γνωρίζουμε;
Νέα έκθεση των βρετανικών υγειονομικών αρχών συμπεραίνει ότι οι ασθενείς είναι μεταξύ 3 και 5 ετών (65,4%), με διάμεση ηλικία τα 3 έτη, και το 54,3% κορίτσια.
Επιδημία οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά - Τι γνωρίζουμε;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Covid-19 & εμβολιασμός των εφήβων
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών και δίνει απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις και ανησυχίες των γονέων.
Covid-19 & εμβολιασμός των εφήβων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ασπίδα και στα παιδιά
Με το τέταρτο επιδημικό κύμα του ιού της πανδημίας να επελαύνει στη χώρα, ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 των παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω είναι αναγκαίος.
Ασπίδα και στα παιδιά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αρχίζουν τα δύσκολα
Οι ιώσεις είναι εδώ όπως και η γρίπη. Πώς να βοηθήσετε το μικρό σας που δεν νιώθει καλά; Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να απαλύνετε τον πόνο και την παιδική αδιαθεσία.
Αρχίζουν τα δύσκολα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας