• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 29.6°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 30.1°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 30.9°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  2 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 23.5°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.4°C
  0 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 27.7°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 25.1°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  1 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 28.3°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  1 BF
  46%
ΦΩΤ.:https://en.iyil2019.org/
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προστάτες της ζωής μας οι αυτόχθονες λαοί

 • A-
 • A+
Τα Ηνωμένα Εθνη ανακήρυξαν το έτος 2019 Διεθνές Ετος Ιθαγενών Γλωσσών, με στόχο «να επιστήσουμε την προσοχή στην κρίσιμη απώλεια που βιώνουμε των γηγενών γλωσσών, που αποτελούν το εργαλείο διαφύλαξης της μοναδικότητας της ταυτότητας του καθενός, εργαλείο μεταλαμπάδευσης της ιστορίας του πολιτισμού, των παραδόσεων και της μνήμης των αυτόχθονων λαών». Η σημαντικότερη όμως παραδοχή των Η.Ε. είναι η αναγνώριση του πολιτισμού των αυτόχθονων λαών –που χαρακτηρίζεται από τους ιδιαίτερους δεσμούς με τη φύση, τη βαθιά γνώση των οικολογικών λειτουργιών, των πρακτικών διατήρησης του περιβάλλοντος και της προστασίας των φυσικών πόρων–, ως απολύτως αναγκαίου σήμερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Περιβάλλον και άνθρωπος

Αυτή η αναγνώριση «μεταμορφώνει τη μέχρι τώρα υπάρχουσα σχέση ανάμεσα στους διαχειριστές της βιοποικιλότητας και τις τοπικές κοινωνίες. Ενώ μέχρι πρότινος οι αυτόχθονες αντιμετωπίζονταν απλώς ως χρήστες των φυσικών πόρων της περιοχής τους, τώρα αναγνωρίζονται ως βασικοί συνεργάτες στη διαχείριση του περιβάλλοντος».

Με πολλούς τρόπους μπορεί κανείς να καλωσορίσει την είδηση αυτήν. Ως ακόμη μία πράξη μετάνοιας για τα εγκλήματα που συνεχίζουν να διαπράττονται ενάντια στους αυτόχθονες άντρες και ιδιαίτερα τις γυναίκες, ακτιβιστές και μη, ώς την υπέροχη συνειδητοποίηση ότι κανείς δεν είναι περιττός στον ιστό της ζωής.

Οπως δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, «τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα να στηρίξουν όλες τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων και των προσδοκιών των αυτόχθονων λαών». Το μόνο σίγουρο είναι ότι έπιασαν τόπο οι έρευνες που έδειξαν ότι στα μέρη όπου οι αυτόχθονες έχουν τον έλεγχο της γης και των δασών τους, η βιοποικιλότητα ζει και θριαμβεύει.

Οι αυτόχθονες λαοί:

■ Προστατεύουν το 80% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

■ Διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο το 50% των παγκόσμιων εδαφών (ενώ μόνο για το 10% αυτών των εδαφών έχουν έννομα δικαιώματα ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης «Leaving no one behind», που εκπόνησαν από κοινού οι Αυτόχθονες Λαοί ανά τον κόσμο και εκπροσωπούνται από τους Indigenous Peoples Major Group for Sustainable Development.

■ Αποτελούν το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού (ήτοι 370 εκατομμύρια ψυχές). Τα Η.Ε. οριοθετούν τους πληθυσμούς τους περί τα 500 εκατομμύρια, που ζουν σε 90 χώρες του κόσμου.

■ Ανήκουν στο 15% των φτωχών του κόσμου και στο 1/3 από τα 900 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας.

■ Μιλούν τη συντριπτική πλειονότητα των υπαρκτών 7.000 γλωσσών του κόσμου (2.680 ιθαγενείς γλώσσες απειλούνται με εξαφάνιση).

■ Αντιπροσωπεύουν 5.000 διαφορετικές κουλτούρες.

■ Εξαρτώνται από τα δάση που υπάρχουν στην περιοχή τους (ήτοι 70 εκατομμύρια ψυχές).

■ Οι δασικές εκτάσεις που διαχειρίζονται αποθηκεύουν τουλάχιστον το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών άνθρακα που απορροφούν τα τροπικά δάση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 55 τρισ. μετρικούς τόνους. Αυτό το ποσοστό ισοδυναμεί με τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα που καταγράφηκαν το 2014 επί τέσσερις φορές.

■ Το 25% των παγκόσμιων εδαφών ανήκουν παραδοσιακά σε αυτόχθονες. Οι επιστήμονες αναγνώρισαν πως «η έννομη κυριαρχία (δικαιώματα ιδιοκτησίας και χρήσης) των ιθαγενών πληθυσμών πάνω στη γη τους είναι κύριο και το αποτελεσματικότερο εργαλείο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».

Πηγές:

ΑΠΕ,

https://en.iyil2019.org/

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/priority-areas/links/biodiversity/Indigenous Conservation and Management


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δίνουμε δύναμη στη φωνή των αυτόχθονων πληθυσμών
Κανείς λαός, παρά μόνο οι αυτόχθονες, δεν έχει την επίγνωση της σπουδαιότητας της φύσης, της βιοποικιλότητας, των οικο­συστημάτων, γνώση που δημιουργεί ένα βαθύτατο σεβασμό απέναντί στη Γιαγιά Γη.
Δίνουμε δύναμη στη φωνή των αυτόχθονων πληθυσμών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πάμε για ένα μπιφτεκάκι; Οχι πάλι!
«Αν συγκεντρώναμε όλες τις αγελάδες που εκτρέφονται σε όλο τον κόσμο και φτιάχναμε ένα κράτος, τότε θα ήταν το τρίτο μεγαλύτερο παγκοσμίως σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου». Αυτή την εικόνα έδωσε το Πρόγραμμα...
Πάμε για ένα μπιφτεκάκι; Οχι πάλι!
ΝΗΣΙΔΕΣ
10 πληροφορίες που πιθανόν να μη γνωρίζουμε για τα δάση
Οταν πίνουμε ένα ποτήρι νερό, όταν γράφουμε σ’ ένα τετράδιο, όταν παίρνουμε ένα φάρμακο, όταν χτίζουμε ένα σπίτι, δεν αναρωτιόμαστε ποτέ για τη σχέση που έχουν όλα αυτά με τα δάση. Κι όμως, δεν θα μπορούσαμε...
10 πληροφορίες που πιθανόν να μη γνωρίζουμε για τα δάση
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Τα φυτά επικοινωνούν, θυμούνται και δεν ανταγωνίζονται»
Ο φυτικός νευροβιολόγος Στέφανο Μανκούσο μιλά στην «Εφ.Συν.» για την προσωπικότητα των φυτών, τη φύση και τις επιλογές που οφείλουμε να κάνουμε για το περιβάλλον.
«Τα φυτά επικοινωνούν, θυμούνται και δεν ανταγωνίζονται»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Προστατέψτε τη φύση, προστατέψτε τον κόσμο!
Οι αυτόχθονες λαοί πληρώνουν βαρύ τίμημα για την προστασία των εδαφών τους, ενώ διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο το 50% των παγκόσμιων εδαφών από τα οποία μόνο για το 10% έχουν έννομα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Προστατέψτε τη φύση, προστατέψτε τον κόσμο!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η γεωργία μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον;
Τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας της Διεθνούς Ενωσης Προστασίας της Φύσης δείχνουν ότι οι πρακτικές των αγροτών μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η γεωργία μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας