Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανοσία COVID-19
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοσία COVID-19

  • A-
  • A+

«Πρέπει να μάθουμε να παλεύουμε με τον ιό. Το ότι λήγει μια φάση δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Μερικοί προβλέπουν δεύτερη, ίσως και χειρότερη φάση, ανάλογα με το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού», τόνισε πρόσφατα (15/5) κατά την καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας. Ποια είναι όμως τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την ανοσία μετά τη λοίμωξη COVID-19; Είναι επαρκή; Μπορεί τελικά να επιτευχθεί η ανοσία στον ιό της πανδημίας;

«Εάν εμφανίζεται ανοσία σε άτομα που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 είναι αβέβαιο. Πολλές ανθρώπινες λοιμώξεις με άλλα ιογενή παθογόνα, όπως ο ιός της γρίπης, δεν παράγουν μια ανοσοαπόκριση διαρκείας», αποσαφηνίζει ο Robert D. Kirkcaldy, επιδημιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Η πρόσφατη δημοσίευση της ομάδας του με τίτλο «COVID-19 και ανοσία μετά την μόλυνση - Περιορισμένα στοιχεία, αναπάντητα ερωτήματα» στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό JAMA (Journal of the American Medical Association) συνοψίζει όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε για την ανοσία των ανθρώπων έπειτα από λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό.

Η κατανόηση εάν και πώς η ανάκαμψη από τον COVID-19 παρέχει ανοσία ή μειώνει τη σοβαρότητα της επαναμόλυνσης, σύμφωνα με τον Kirkcaldy, είναι απαραίτητη για την επιστροφή στην κανονικότητα και συγκεκριμένα τη χαλάρωση μέτρων όπως είναι η διατήρηση φυσικής απόστασης στον πληθυσμό αλλά και για τις επιδημιολογικές εκτιμήσεις (π.χ. ευαλωτότητα πληθυσμού, μοντελοποίηση μετάδοσης), τις θεραπείες (π.χ. άνοσος ορός) και τα εμβόλια.

Τα υπάρχοντα περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τις αποκρίσεις αντισωμάτων στον SARS-CoV-2 και τους συναφείς κορονοϊούς, καθώς και μια μικρή μελέτη σε πιθήκους, εξηγεί, υποδηλώνουν ότι η ανάρρωση από τον COVID-19 μπορεί να προσφέρει ανοσία κατά της επανεμφάνισης του, τουλάχιστον προσωρινά. Ωστόσο, «η ανοσοαπόκριση στον COVID-19 δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή και λείπουν οριστικά δεδομένα σχετικά με την ανοσία μετά τη μόλυνση», σημειώνει και προσθέτει ότι «εν μέσω της αβεβαιότητας αυτής της κρίσης δημόσιας υγείας, η προσεκτική και αυστηρή επιστήμη είναι απαραίτητη για την ενημέρωση της πολιτικής δημόσιας υγείας, τον σχεδιασμό της και τις πρακτικές που θα εφαρμοστούν».

Αντισώματα

Ο COVID-19 προκαλείται από λοίμωξη με σοβαρό σύνδρομο οξέος αναπνευστικού κορονοϊού 2 (SARS-CoV-2). Μετά τη μόλυνση, τα ανιχνεύσιμα αντισώματα IgM και IgG αναπτύσσονται εντός ημερών μέχρι εβδομάδων από την έναρξη των συμπτωμάτων στα περισσότερα μολυσμένα άτομα, εξηγεί ο Kirkcaldy. Παραμένει όμως άγνωστο ακόμα γιατί ορισμένοι ασθενείς φαίνεται να μην αναπτύσσουν ανοσοαπόκριση, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται μέσα από τα ανιχνεύσιμα αντισώματα. Σε αυτή την αβεβαιότητα, σημειώνει, προστίθεται η ασαφής σχέση μεταξύ της απόκρισης αντισωμάτων και της κλινικής βελτίωσης. Τα ευρήματα από μια μικρή μελέτη 9 ασθενών με COVID-19 διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη κλινική σοβαρότητα παρήγαγε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων. «Ωστόσο, η ανίχνευση αντισωμάτων και τα υψηλότερα επίπεδα τους δεν βρέθηκε πάντα να συσχετίζονται με την κλινική βελτίωση στον COVID-19», τονίζει. Επιπλέον, προσθέτει, τα ήπια συμπτώματα COVID-19 μπορούν να επιλυθούν πριν από την ορομετατροπή (όπως αντανακλάται από ανιχνεύσιμα IgM και IgG), αν και έχει παρατηρηθεί ότι ανιχνεύσιμα IgM και IgG αντισώματα έχουν προηγηθεί της πτώσης στα ιικά φορτία SARS-CoV-2.

Αυτό που φαίνεται πιο σίγουρο σύμφωνα με τον Kirkcaldy είναι ότι το ιικό φορτίο συνήθως κορυφώνεται νωρίς στην ασθένεια και στη συνέχεια μειώνεται καθώς αναπτύσσονται αντισώματα και τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται τις επόμενες 2 έως 3 εβδομάδες. Η επιτυχία στην καλλιέργεια ιού από ρινοφαρυγγικά δείγματα μειώνεται γρήγορα κατά την πρώτη εβδομάδα ήπιας ασθένειας, αλλά η απόλυτη διάρκεια που ένας ασθενής θα μπορούσε να μεταδώσει τον μολυσματικό ιό είναι άγνωστη. «Η επίμονη οριακή ανίχνευση ιικού RNA πολλές ημέρες έως εβδομάδες μετά την ανάρρωση από τον COVID-19 δεν αντιπροσωπεύει μια σημαντική κλινική ή δημόσια απειλή ειδικά με την απουσία συμπτωμάτων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη οριστικά στοιχεία», εξηγεί.

Η ανθεκτικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων (NAbs, κυρίως IgG) έναντι του SARS-CoV-2 δεν έχει ακόμη καθοριστεί, σύμφωνα με την μελέτη του JAMA. Εχει περιγραφεί η επιμονή των συμπτωμάτων έως και 40 ημέρες από την έναρξη τους. Η διάρκεια των αποκρίσεων αντισωμάτων έναντι άλλων ανθρώπινων κορονοϊών μπορεί να είναι σχετική σε αυτό το πλαίσιο. Για παράδειγμα, μετά τη μόλυνση με SARS-CoV-1 (ο ιός που προκάλεσε τον SARS), οι συγκεντρώσεις IgG παρέμειναν υψηλές για περίπου 4 έως 5 μήνες προτού ακολούθως μειωθούν αργά κατά τα επόμενα 2 έως 3 χρόνια. Ομοίως, τα NAbs μετά τη μόλυνση με MERS -CoV (ο ιός που προκάλεσε τον MERS) παρέμειναν έως και 34 μήνες σε ασθενείς που είχαν αναρρώσει.

Ομως, «η ανίχνευση IgG και NAbs δεν είναι συνώνυμη με την ανθεκτική ανοσία», αναφέρει ο Kirkcaldy. Οσον αφορά το COVID-19, μια μικρή, προδημοσίευση μελέτης παρέχει τα μόνα μέχρι στιγμής στοιχεία σχετικά με την πιθανή ανοσία μετά τη μόλυνση σε πρωτεύοντα. Σε αυτή τη μελέτη, 4 πίθηκοι μολύνθηκαν με SARS-CoV-2 και μετά την ανάρρωσή τους δεν επαναμολύνθηκαν όταν εκτέθηκαν στον ιό 28 ημέρες μετά την πρώτη χορήγηση. Εάν ο άνθρωπος μπορεί να επαναμολυνθεί με SARS-CoV-1 και MERS-CoV είναι άγνωστο. Το SARS δεν επανεμφανίστηκε από το 2004 και οι περιπτώσεις MERS παραμένουν σποραδικές. Επαναλοιμώξεις μπορούν να επισυμβούν με τουλάχιστον 3 από τους άλλους 4 κοινούς ανθρώπινους κορονοϊούς (συγκεκριμένα, 229E, NL63 και OC43), οι οποίοι γενικά προκαλούν ήπιες αναπνευστικές ασθένειες. Οι λόγοι για αυτή την επαναμόλυνση δεν είναι πλήρως γνωστοί, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πιθανότητες περιλαμβάνουν τόσο βραχυπρόθεσμη προστατευτική ανοσία όσο και εκ νέου έκθεση σε γενετικά διακριτές μορφές του ίδιου ιού στελέχους. Μέχρι σήμερα πάντως διευκρινίζει ο επιστήμονας, «δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία επαναμόλυνση από τον άνθρωπο με SARS-CoV-2».


 

 


 

ΝΗΣΙΔΕΣ
Το σύμβολο
Είναι το σύμβολο του νέου κορονοϊού: η χειρουργική μάσκα που όλοι είδαμε στις οθόνες μας να τη φοράει η ηπειρωτική Κίνα –μέχρι και ο πρόεδρός της– και στη συνέχεια να την αναζητούν σε απόγνωση οι πολίτες της.
Το σύμβολο
ΥΓΕΙΑ
Σφίγγει περισσότερο η θηλιά μετά τα χθεσινά 1.547 νέα κρούσματα
Η πανδημία θεριεύει και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζήτησε νέα κατασταλτικά μέτρα σε έκτακτη χθεσινή σύσκεψη κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα • «Οι ενδείξεις μιλάνε καθαρά για επιθετική αύξηση προ των...
Σφίγγει περισσότερο η θηλιά μετά τα χθεσινά 1.547 νέα κρούσματα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ζώντας με τη μάσκα
Μία μετά την άλλη μελέτες δείχνουν ότι όταν ολόκληρες κοινότητες βάζουν μάσκες, ο ιός χάνει την ισχύ της μετάδοσής του από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ζώντας με τη μάσκα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μετά τα 50
Ο μισός αιώνας ζωής είναι σταθμός για την υγεία. Για να προλάβετε τα όποια προβλήματα υγείας μετά τα 50 χρειάζεται να φανείτε πιο έξυπνοι από την ηλικία σας.
Μετά τα 50
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Πού είναι η μπάλα;
Φαίνεται δεν έχει χάσει την μπάλα μόνο όσον αφορά την πανδημία η κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά γενικότερα τον έλεγχο και ακόμα περισσότερο τον αυτοέλεγχό της.
Πού είναι η μπάλα;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μην ξεχνάτε τα εμβόλια του παιδιού
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό αφού λόγω Covid-19 τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού εμφανίζουν πτώση 70% και είναι απαραίτητο ο εμβολιασμός των παιδιών να πραγματοποιηθεί κανονικά.
Μην ξεχνάτε τα εμβόλια του παιδιού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας