• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 15.7°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 13.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.9°C
  6 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 13.9°C
  3 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.2°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 17.6°C
  3 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.4°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.9°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 14.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 12.1°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.9°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απορρύθμιση του χρόνου λόγω της πανδημίας

 • A-
 • A+

Οπως εύστοχα επισημαίνει το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis», «παρά την ύπαρξη δεκάδων εφαρμογών στα κινητά και στους υπολογιστές μας, οι οποίες μας θυμίζουν τις ημέρες, τις ώρες και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, παρ’ όλη αυτή την τεχνολογία, ο χρόνος γίνεται “θολός” επειδή τα εσωτερικά μας ρολόγια έχουν καταστραφεί». Είναι ήδη το Σάββατο; Νόμιζα ότι ήταν Παρασκευή! Βρίσκετε πιο δύσκολο να συγκεντρωθείτε; Χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσετε τις δραστηριότητές σας; Μήπως ο εγκέφαλός σας λειτουργεί βραδύτερα και περισσότερο συγκεχυμένα στη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19;

«Πρόκειται για μiα “τέλεια καταιγίδα” μεταξύ αλλαγών στο περιβάλλον, απώλειας κοινωνικών επαφών και αύξησης του γνωσιακού άγχους», τονίζει στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN η Ελίζα Επελ, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. «Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι περισσότεροι από εμάς δεν απολαμβάνουμε πλέον τον ποιοτικό ύπνο που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν μετά από μια κοπιώδη φυσιολογική ημέρα». Οπως εξηγεί η επιστήμονας: «Τα σώματά μας εξαρτώνται από φυσικά και κοινωνικά στοιχεία, όπως το να πηγαίνουμε και να επιστρέφουμε στο σπίτι από την εργασία ή το σχολείο. Τέτοιες ρουτίνες μάς κρατούν σ’ έναν καλό, φυσιολογικό δρόμο, αλλά πλέον έχουν εξαφανιστεί επειδή δεν υφίσταται κανονική δομή στο πρόγραμμά μας. Εχουμε χάσει όλη τη ρουτίνα μιας τυπικής εβδομάδας, και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε πλέον τα Σαββατοκύριακα ως όριο ή ως διαχωριστική γραμμή για κάτι στο οποίο προσβλέπουμε, όπως λόγου χάρη μια εκδρομή. Τα Σαββατοκύριακα έγιναν ένα με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, δηλαδή σαν καθημερινές, και απλά οδηγούν η μία στην άλλη».

«Οταν είχαμε τη ρουτίνα μας, δεν σκεπτόμασταν με αυτόν τον τρόπο», τονίζει από την πλευρά της η δόκτωρ Λιν Μπούφκα, στέλεχος της Αμερικανικής Ενωσης Ψυχολόγων. «Ετσι, ενώ οι υποχρεώσεις μας και οι καθημερινές μετακινήσεις μας μπορεί να είναι κουραστικές, δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στον εγκέφαλό μας προκειμένου να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε ή τι πρέπει να συμβεί σήμερα. Ακόμη ένας λόγος είναι ότι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, λειτουργούμε σχεδόν σαν ταχυδακτυλουργοί για να αντεπεξέλθουμε στην πληθώρα των ευθυνών και υποχρεώσεών μας, προσπαθώντας να τηρήσουμε τις επαγγελματικές και άλλες προθεσμίες, ενώ παράλληλα στο σπίτι βοηθάμε τα παιδιά στα μαθήματά τους ή αν είναι μωρά ή νήπια τα ταΐζουμε και τα καθαρίζουμε».

«Η μνήμη εργασίας μας είναι ένας περιορισμένος πόρος», υπογραμμίζει από την πλευρά της η Επελ. «Μπορούμε εύκολα να την επιβαρύνουμε προσπαθώντας να αναλάβουμε πάρα πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα ή προσπαθώντας να κάνουμε πολλές εργασίες στο μυαλό μας. Γι’ αυτό, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να θυμόμαστε απλές λεπτομέρειες ή για να εκτελέσουμε εργασίες αποτελεσματικά».

«Οταν οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν πολλές εργασίες, καθίσταται πιο δύσκολη η κωδικοποίηση των πληροφοριών που βρίσκονται μπροστά τους», επισημαίνει από την πλευρά του ο Ινγκερ Μπέρνετ-Ζίγκλερ, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής και Επιστημονικής Συμπεριφοράς στο Northwestern University των Ηνωμένων Πολιτειών. «Αποτέλεσμα αυτού είναι οι πληροφορίες να μην αποθηκεύονται και να μην μπορούμε να θυμηθούμε τι κάναμε ή τι λέγαμε μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα».

Συμπερασματικά, όλοι οι ειδικοί, ψυχίατροι και ψυχολόγοι, συνιστούν «να διατηρούμε στους καιρούς της πανδημίας και της καραντίνας μια ρουτίνα κι έναν ρυθμό στη ζωή μας στον μέγιστο δυνατό βαθμό». Οπως μας συμβουλεύουν, «μια καλή στρατηγική προκειμένου να το πετύχουμε είναι να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε σε σταθερές ώρες, να ασκούμαστε, να τρώμε υγιεινά και να έχουμε σταθερές κοινωνικές επαφές «βλέποντας» τους φίλους μας στο chat ή το Skype και μιλώντας τους στο τηλέφωνο ή έστω επικοινωνώντας με SMS. Αντιθέτως, πρέπει να περιορίσουμε τη μανιώδη ανάγνωση ειδήσεων και την πολύωρη παραμονή μας στην οθόνη του υπολογιστή».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Αχρηστα» αυτοκόλλητα για τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα
Η Αρχή Προτύπων Διαφήμισης διαπίστωσε ότι η Global EMF Solutions Ltd είχε διατυπώσει αβάσιμους ισχυρισμούς στον ιστότοπο Energydots ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ήταν επιβλαβή και ότι τα αυτοκόλλητα πρόσφεραν...
«Αχρηστα» αυτοκόλλητα για τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κέρδισαν τον μεγαλύτερο δημόσιο ευρωπαϊκό διαγωνισμό
Η κοινοπραξία THEON SENSORS και HENSOLDT επικράτησε σε διεθνή διαδικασία ανοικτού διαγωνισμού, υπερτερώντας εμπορικά και τεχνικά άλλων μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
Κέρδισαν τον μεγαλύτερο δημόσιο ευρωπαϊκό διαγωνισμό
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επεξεργαστές 2nm από την IBM
Η αμερικανική εταιρεία IBM ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα τσιπ μεγέθους μόλις 2 νανομέτρων στο εργαστήριο δοκιμών της.
Επεξεργαστές 2nm από την IBM
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δραματικές ελλείψεις στους επεξεργαστές
Χιλιάδες εταιρείες καταγράφουν καθυστερήσεις στην παραγωγή λόγω έλλειψης των συγκεκριμένων εξαρτημάτων, που προκλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.
Δραματικές ελλείψεις στους επεξεργαστές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας