• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.8°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.0°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.4°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.2°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 24.3°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 20.6°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  1 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  5 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 26.5°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 26.5°C
  3 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 25.0°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπορείς να δημιουργήσεις ξανά τη ζωή που αφαίρεσες;

 • A-
 • A+
Τα περιστατικά που εντοπίζονται και καταγράφονται, αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των πραγματικού αριθμού των θανατωμένων ζώων. Τα περισσότερα καταλήγουν σε απόκρημνες και δυσπρόσιτες ακτές, όπως είναι άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ακτογραμμής, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται ποτέ

Τις ημέρες της καραντίνας ανάμεσα στα πάμπολλα fake news που χρίστηκαν με χιλιάδες «Μ’ αρέσει» των έγκλειστων κατοίκων του κόσμου ήταν η επανεμφάνιση της άγριας ζωής σε μέρη όπου μέχρι πρότινος ήταν... άφαντα. Ομως η είδηση που έφτασε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε από τον Θοδωρή Τσιμπίδη, διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ήταν αληθινή. Επτά νεκρές μεσογειακές φώκιες εντοπίστηκαν στο Αιγαίο τις μέρες της καραντίνας. Τυχαίο γεγονός; Καθόλου, όπως φαίνεται από τα αποτρόπαια δεδομένα που παραθέτει στην καταγγελία του.

«Πριν από λίγες ημέρες οι νοτιάδες έφεραν στις ακτές της Σάμου άλλη μία νεκρή ενήλικη μεσογειακή φώκια. Είχε εμφανή σημάδια ηθελημένης θανάτωσης, αλλά και σημάδια από σφιχτό δέσιμο με σχοινί. Αυτό αποτελεί μία συνήθη πρακτική από τους δολοφόνους των θαλασσών, κατά την απόπειρα βύθισης (των θυμάτων) για να εξαφανίσουν τα θύματα και τα ίχνη τους.

»Δυστυχώς το περιστατικό αυτό δεν ήταν μεμονωμένο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των περιορισμών μετακίνησης, μέλη του δικτύου πολιτών που απαρτίζουν το άτυπο παρατηρητήριο του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, έκαναν αναφορές και για άλλα αντίστοιχα περιστατικά και συγκεκριμένα: Δύο νεκρές φώκιες –μητέρα με το μικρό της– με ένα σχοινί δεμένο γύρω τους (μετά την απόπειρα βύθισής τους) εντοπίστηκαν από παράκτιο ψαρά δυτικά της Σάμου. Μελετώντας τα θαλάσσια ρεύματα, εκτιμούμε ότι αποτελεί το ίδιο περιστατικό με τη νεκρή ενήλικη φώκια που εντοπίστηκε εκβρασμένη λίγες μέρες αργότερα.

»Εχουμε βάσιμες υποψίες ότι αυτή η διπλή ηθελημένη θανάτωση προκλήθηκε από συγκεκριμένους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι φέρουν επαγγελματική άδεια αλιείας και στο παρελθόν έχουν δολοφονήσει και άλλες φώκιες, επιμένοντας να δυσφημίζουν το σύνολο των ψαράδων, αλλά και το ίδιο το νησί».

Η ερώτηση βέβαια που γεννήθηκε αρχικά στο μυαλό μου είναι αν οι φώκιες θανατώθηκαν κατά λάθος στο ψάρεμα –αφού το μυαλό μου αδυνατούσε να δεχτεί άλλη εκδοχή–, αλλά συνεχίζοντας την ανάγνωση αντιλήφθηκα, όπως κι εσείς φαντάζομαι, ότι πρόκειται για προμελετημένη δολοφονία –γιατί περί αυτού πρόκειται–, αφού η καταγγελία μιλάει για συγκεκριμένη ομάδα ψαράδων.

Αυτά τα συγκεκριμένα άτομα –που ικανοποιούν κατ’ επανάληψη τη σαδιστική τους «υπεροχή» από ό,τι αντιλαμβάνομαι– προφανώς έχουν διεστραμμένη προσωπικότητα και αρέσκονται σε βασανισμούς και θανατώσεις ζώων. Για μένα (αλλά και κατά τα δεδομένα της επιστήμης) αυτά τα όντα δεν απέχουν πολύ από το να ξεκινήσουν να βασανίζουν και να θανατώνουν κι άλλα έμβια όντα, όπως ας πούμε ανθρώπους – και δη αδύναμους. Και αναρωτιέμαι: Πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για να μπει ένα τέλος στο «παιχνίδι» των δολοφόνων της ζωής;

Ας σημειωθεί ότι στη Σάμο αναμένεται η δίκη «μέλους» της ίδιας δολοφονικής «παρέας», όπως ενημερώνει ο κ. Τσιμπίδης, για τη θανάτωση της φώκιας που ήταν γνωστή ως Αργυρώ, ότι η πρακτική της βύθισης των θυμάτων είναι συνήθης και αναγνωρίσιμη και ότι τα περιστατικά που γίνονται γνωστά δεν είναι τα μόνα, αλλά αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του πραγματικού αριθμού των θανατωμένων ζώων.

«Τα περισσότερα καταλήγουν σε απόκρημνες και δυσπρόσιτες ακτές, όπως είναι άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ακτογραμμής, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται ποτέ», επισημαίνει και παραθέτει ακόμη δύο περιστατικά, δύο αναφορές για νεκρές φώκιες στα βόρεια Δωδεκάνησα (η μία εκ των οποίων θανατώθηκε και βυθίστηκε με τον προαναφερθέντα τρόπο) και ακόμη τρεις μεσογειακές φώκιες που εντοπίστηκαν νεκρές την ίδια χρονική περίοδο στην Σκιάθο, την Κω και το Γύθειο. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι αυτοί οι επαγγελματίες δολοφόνοι χρησιμοποίησαν τον «κενό» χρόνο της καραντίνας για να δράσουν ανενόχλητοι, όπως νόμισαν.

Θοδωρής Τσιμπίδης, επίτιμος Ερευνητής Θαλάσσιας Προστασίας, διευθυντής του «Αρχιπέλαγος»

Ο Θ. Τσιμπίδης θίγει ακόμη ένα θέμα. Γράφει συγκεκριμένα: «Παράλληλα όμως εγείρονται πολλά εύλογα ερωτήματα. Στη χώρα μας έχει δαπανηθεί τις τελευταίες δεκαετίες πακτωλός δημόσιων και ιδιωτικών πόρων για την “προστασία” της μεσογειακής φώκιας, από τα οποία ποτέ δεν έφτασε ούτε ένα ευρώ στις κοινωνίες που ζουν και συνυπάρχουν με αυτά τα ζώα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ουσιαστικό μέρος της λύσης.

»Οι περιβαλλοντικοί φορείς-διαχειριστές αυτών των δεκάδων εκατομμυρίων, αξιοποιώντας την ανωνυμία των πόλεων, επιμένουν να παρουσιάζουν μια ωραιοποιημένη εικόνα από ανέμελες φώκιες που προσεγγίζουν τις ακτές στην αναζήτηση της τροφής τους. Αυτή η σπατάλη πόρων στο όνομα της φύσης, χωρίς να γίνει ποτέ ουσιαστικός (όχι λογιστικός) έλεγχος για τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων και προγραμμάτων, είναι κάτι για το οποίο εμείς στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, ζώντας εδώ και δεκαετίες κοντά στις νησιωτικές κοινωνίες, πρέπει να απολογούμαστε καθημερινά, παρόλο που απέχουμε συνειδητά από αυτού του τύπου τις επιδοτήσεις".

Προφανώς, όπως συμβαίνει σε κάθε κύκλο ζωής, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Και από ό,τι φαίνεται, και οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν και δεν απομονώνουν αυτά τα άτομα, γιατί μπορεί να είναι ο γείτονας, ο ξάδελφος, ο συνάδελφος, γιατί μπορεί να φοβούνται, να μη θέλουν μπλεξίματα, γιατί απλά μπορεί να έχουν κουραστεί να αγωνίζονται μόνοι τους. Οι μικρές κοινωνίες βιώνουν αναγκαστικά πολλές φορές αυτή τη μορφή «διαπλοκής».

Εκρηξη με χρήση δυναμίτη απαθανάτισε το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»

Από την καταγγελία λοιπόν του κ. Τσιμπίδη γεννιέται ένα ακόμη ερώτημα: Μήπως οι τοπικές κοινωνίες θα ήταν πιο αδιάλλακτες απέναντι σε τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές αν κάποιοι από τους πόρους χρησιμοποιούνταν για την υποστήριξη της συνύπαρξής τους με αυτά τα θηλαστικά, όπως άλλωστε γίνεται και με άλλα επαγγέλματα (κτηνοτρόφοι) που πλήττονται από την άγρια ζωή;

Στήριξη των παράκτιων ψαράδων για τις ζημιές τους, αυτή είναι η λύση

Αυτά τα ερωτήματα θέσαμε σε τηλεφωνική μας επαφή με τον Θοδωρή Τσιμπίδη. Ας δούμε τι μάθαμε:

«Τα περιστατικά θανάτωσης είναι σε όλη την Ελλάδα και αυτό πρέπει να τονιστεί. Τώρα όσον αφορά τη Σάμο, εδώ καταφέραμε για πρώτη φορά και έχουμε πάει τους υπαίτιους στα δικαστήρια. Περιμένουμε τώρα οριστική δικάσιμο. Βεβαίως και τους ξέρουμε, κι είναι πολλοί αυτοί που τους ξέρουν. Αλλά μόνο εγώ διατίθεμαι να τρέχω κάθε φορά να καταθέτω και να πηγαίνω από δίκη σε δίκη συνέχεια. Δεν τολμάει κανείς να μιλήσει, είτε ανώνυμα είτε επώνυμα».

Ξεθεμελιώνουν την Ελλάδα

• Γιατί υπάρχει ανοχή από την τοπική κοινωνία;

Γιατί υπάρχει γενικότερα ανοχή απέναντι σε όλα και όχι μόνο ανοχή στα συγκεκριμένα γεγονότα και όχι μόνο από τη συγκεκριμένη τοπική κοινωνία. Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας αυτού του τόπου που λέγεται Ελλάδα. Κανείς δεν θέλει να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα. Δεν είναι τοπικό το πρόβλημα.

• Λέτε ότι, τα τελευταία χρόνια, για την προστασία της μεσογειακής φώκιας έχουν δοθεί περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Αν αυτοί οι πόροι έφταναν στις τοπικές κοινωνίες που πλήττονται από τα θαλάσσια θηλαστικά, θα είχαμε μια άλλη, πιο αδιάλλακτη συμπεριφορά των αλιέων απέναντι στους συναδέλφους τους;

Θα ήταν η μέρα με τη νύχτα. Στις θάλασσες δεν είναι κανένας χωροφύλακας ή αστυνομικός ή κάποιος οικολόγος. Οι ψαράδες είναι στη θάλασσα, είναι δικός τους τόπος. Αν τους υποστηρίξεις με απλά πράγματα, πρακτικά, μπαλώματα για τα δίχτυα τους, εργαλεία για να μπαλώνουν τα δίχτυα, πετρέλαιο, τους κάνεις φύλακες, προστάτες της έμβιας ζωής: των δελφινιών, της φώκιας. Επί ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν διακόσια πενήντα χιλιάρικα για αποζημιώσεις στους ψαράδες και τα περίμεναν πώς και πώς.

Ολοι οι ψαράδες έχουν απώλειες από τα μεγάλα ζώα, γιατί τα ψάρια είναι λίγα. Αυτοί που σκοτώνουν όμως τις φώκιες είναι λίγοι, είναι μειοψηφία, ανήκουν στο ίδιο ποσοστό της ευρύτερης κοινωνίας που σκοτώνει ανθρώπους, που βιάζει παιδιά. Καταλάβατε; Τα ποσοστά είναι τα ίδια και στη θάλασσα. Στην πόλη θα υπάρξει κάποιος άνθρωπος που θα αντιδράσει όταν δει ότι ένα παιδί κακοποιείται. Εδώ, γιατί να αντιδράσει ένας ψαράς που και αυτός έχει υποστεί ζημιά, ο οποίος γνωρίζει ότι εκατομμύρια δαπανώνται για το περιβάλλον αλλά ποτέ κανείς από αυτούς δεν είδε τίποτα; Αρα δεν έχουμε τους ψαράδες που θα υπερασπιστούν τη θαλάσσια ζωή, δεν τους έχουμε μαζί μας.

• Δηλαδή οι ψαράδες δεν αποζημιώνονται για τις ζημιές που υφίστανται, όπως π.χ. αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι για αντίστοιχες απώλειες και ζημιές από σαρκοβόρα θηλαστικά;

Ούτε κατά διάνοια. Δεν έχουν πάρει ποτέ ούτε ένα ευρώ. Με αποτέλεσμα εγώ, που ζω εδώ, ξυπνάω και κοιμάμαι 25 χρόνια δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, να μην μπορώ να εκφέρω καν τη λέξη οικολόγος και να πρέπει να απολογούμαι καθημερινά για τον αγώνα που κάνουμε. Εγώ είμαι εδώ κάθε μέρα και παλεύω με τα προβλήματα. Το περιβάλλον και ό,τι διαχειριζόμαστε δεν προστατεύεται με δημόσιες σχέσεις.

• Δεν καταλαβαίνω: Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ζουν από τη φύση, εν προκειμένω οι αλιείς, είναι άνθρωποι που σέβονται τη φύση, δεν την σκοτώνουν. Γνωρίζουν, εμπειρικά κιόλας, ότι, για να υπάρχουν φώκιες στην περιοχή, θα υπάρχουν και ψάρια.

Ακριβώς, δεν είναι εγκληματίες και τους υπερασπίζομαι σθεναρά. Εγώ ζω μαζί τους κάθε μέρα, γνωρίζω τους περισσότερους αλιείς από τη Γαύδο μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Εχω άμεση επαφή μαζί τους. Αυτή τη στιγμή πολεμάμε και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα: τους δυναμίτες. Αν σας δείξω τις εικόνες από τον βυθό στην περιοχή των Μικρών Κυκλάδων, πραγματικά κάθε νοήμων άνθρωπος πρέπει να κλάψει για αυτό που συμβαίνει.

• Ακόμη πέφτουν δυναμίτες;

Καίνε τον κόσμο, γίνεται χαμός. Είναι μια κόλαση από άκρη σε άκρη, ξεθεμελιώνουν την Ελλάδα. Ανθρωποι που τους έχουν πιάσει κατ’ επανάληψη φορτωμένους με εκρηκτικά. Εχω κάνει αλλεπάλληλες καταγγελίες. Και δεν κουνιέται πέτρα.

Και τώρα μάλιστα επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε δυναμίτες χρησιμοποιούν νιτρική αμμωνία ζυμωμένη με πετρέλαιο ή κηροζίνη, ανάλογα με το μέγεθος της έκρηξης που θέλουν να προκαλέσουν.

• Εσείς τι προτείνετε ως μέτρο αναστροφής αυτής της τραγικής κατάστασης;

Να υποστηριχτούν οι παράκτιοι ψαράδες, οι τοπικές κοινωνίες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό. Και με πόρους αλλά και με πράγματα μικρά, αλλά σημαντικά για τον βιοπορισμό τους. Εγώ τι κάνω; Τους δίνω ένα βυθόμετρο –που κάνει εκατόν πενήντα ευρώ– και ξέρω ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ο καλύτερός μου φίλος αυτή τη στιγμή στο πέλαγος.

Θα του αγοράσω μπαλώματα –είκοσι ευρώ κάνει το κάθε μπάλωμα– για τα δίχτυα του, θα του δώσω εργαλεία να μπαλώσει τα δίχτυα του. Αυτές τις ημέρες δώσαμε στους ψαράδες υλικά αξίας χιλίων πεντακοσίων ευρώ και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους. Με αποτέλεσμα να έχω αυτή τη στιγμή πάνω από τριάντα πέντε φύλακες σε όλο το Αιγαίο. Προσπαθώ όπως μπορώ, γιατί πρέπει να φέρω ένα αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να μπω στη λογική ότι κάνω κάτι απλώς για να αισθάνομαι καλά. Με ελάχιστα χρήματα μπορεί να γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά.

Σήμερα οι ψαράδες γνωρίζουν για τα κονδύλια που δίνονται π.χ. για τη μεσογειακή φώκια, έχουν πρόσβαση πλέον στην πληροφόρηση. Και ξέρουν ότι για αυτούς δεν υπάρχει πρόβλεψη, υποστήριξη, αποζημίωση. Αν υποστηριχτούν, ακόμη και με τα πιο απλά υλικά, μπαλώματα όχι δίχτυα, τότε θα δείτε ότι θα αλλάξει η κατάσταση σε όλη την Ελλάδα.

Οι εγκληματίες θα παραμείνουν, εκεί θα είναι πάντα, αλλά δεν θα είναι μόνοι τους. Θα υπάρχουν οι συμπολίτες μας που θα προστατεύουν τη θαλάσσια ζωή. Δεκαοκτώ χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής δεν μπορούν να επιτηρηθούν από κανέναν αστυνόμο. Οι συμπολίτες μας θα γίνουν οι φύλακες των θαλασσών μας. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ποιο είναι το πρόβλημα, ότι πρέπει να υποστηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες, οι παράκτιοι ψαράδες σε όλη την επικράτεια».

Δυστυχώς ακόμη μία φώκια βρέθηκε δολοφονημένη κατά τον ίδο τρόπο, στους Λειψούς, όσο γραφόταν αυτό το άρθρο. Θανατώσεις ηθελημένες προστατευόμενων ζώων όπως είναι η μεσογειακή φώκια, δυναμίτες για μια εύκολη ψαριά είναι μια πραγματικότητα που μπορεί να αμαυρώσει τη συνολική εικόνα της χώρας και των κοινοτήτων των παράκτιων αλιέων. Μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη, αειφόρο αλιευτική διαχείριση, μια νέα Πράσινη Συμφωνία, για αρμονική συμπόρευση με τη Φύση για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε της κλιματικής αλλαγής. Από τη θεωρία στην πράξη όμως είναι κάτι παραπάνω από ένα τσιγάρο δρόμος.

Και το σίγουρο είναι ότι οι απώλειες που καταγράφονται στον πληθυσμό αυτών των πανέμορφων θαλάσσιων θηλαστικών –έχει ήδη εξαφανιστεί από τη δυτική και την κεντρική Μεσόγειο– δεν μπορεί να συνεχιστούν, τουλάχιστον όχι εξαιτίας σαδιστικών συμπεριφορών. Γιατί, σήμερα είναι τα ζώα, αύριο μπορεί να είναι κάποιος συνάνθρωπός μας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Η Μάνη είναι η Μεσόγειος!»
H λέξη «βιοποικιλότητα» είναι μια έννοια θολή και σίγουρα παρεξηγημένη για τον πολύ κόσμο. Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψε από εκδήλωση με ομιλήτρια τη βιολόγο Μαρία Βασιλοπούλου σε αίθουσα του...
«Η Μάνη είναι η Μεσόγειος!»
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Για την προστασία της θαλάσσιας ζωής
Καθώς η επιβάρυνση που προκαλεί ο άνθρωπος στις θάλασσές μας εντείνεται χρόνο με τον χρόνο θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να εντείνουμε και την αποτελεσματικότητα της δράσης του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για την...
Για την προστασία της θαλάσσιας ζωής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σε τι κατάσταση βρίσκεται η φύση;
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την τρίτη έκθεση αξιολόγησης για την κατάσταση της φύσης στην Ευρώπη.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται η φύση;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η άπληστη λαιμαργία μας καταστρέφει τον πλανήτη
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια καρχαρίες και σελάχια αλιεύονται κάθε χρόνο στις θάλασσες του κόσμου. Οι θάλασσες μακελεύονται στο όνομα της ανθρώπινης όρεξης. Μα, καταναλώνουμε όσα σκοτώνουμε;
Η άπληστη λαιμαργία μας καταστρέφει τον πλανήτη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Θα επιβιώσουν τα δάση αν δεν ανασχεθεί η κλιματική κρίση;
Νέες έρευνες δείχνουν πως οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δεν λειτουργούν απαραίτητα ως τροφή για τα παγκόσμια δάση, όπως μέχρι τώρα πίστευαν οι επιστήμονες, αλλά και ότι η...
Θα επιβιώσουν τα δάση αν δεν ανασχεθεί η κλιματική κρίση;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γιώργος Ζαρζώνης: Οδηγός μας στη φύση της Ελλάδας
Είναι ένας από τους φωτογράφους του κόσμου που επέλεξαν να αφοσιωθούν στην απαθανάτιση και καταγραφή στη συλλογική μνήμη τοπίων της Ελλάδας, να αναδείξουν το κάλλος της φύσης.
Γιώργος Ζαρζώνης: Οδηγός μας στη φύση της Ελλάδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας