• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 30.0°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 25.6°C / 32.2°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.1°C / 27.8°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 30.0°C / 30.6°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 27.8°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.6°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.0°C
  3 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 31.1°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.9°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 29.4°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.0°C / 30.6°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  29%
Ο Υμηττός σε κίνδυνο

Αυτήν την περίοδο τα μέλη της Επιτροπής Δασοπροστασίας της Καισαριανής είναι ανάστατα καθώς παρατηρούν ότι τόσο μέσα στο δάσος του Υμηττού, όσο και γενικότερα στο βουνό, γίνονται επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας

Βασίλης Μαθιουδάκης

Ο Υμηττός σε κίνδυνο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αγαπάνε την πόλη τους, το δάσος, το περιβάλλον. Ζουν στην Καισαριανή και στου Ζωγράφου και αφιερώνουν πολλές ώρες από την καθημερινότητά τους για την προστασία του Υμηττού. Δεν περιορίζονται μόνο στην πυροπροστασία, αλλά προσπαθούν να προφυλάξουν το δάσος από τις καταστροφές και τη ρύπανση. Είναι τα μέλη της Επιτροπής Δασοπροστασίας της Καισαριανής.

 

Βασίλης Μαθιουδάκης

Αυτήν την περίοδο τα μέλη της επιτροπής είναι ανάστατα. Παρατηρούν ότι τόσο μέσα στο δάσος του Υμηττού, όσο και γενικότερα στο βουνό, γίνονται επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας, μετατρέποντας τα αλυσιδωτά μονοπάτια, που καταλήγουν μέχρι και την κορυφογραμμή, σε τμήματα πίστας για ποδήλατα βουνού και μηχανές τύπου Εντούρο. Βατήρες αλμάτων, επιχωματώσεις, αναβαθμίδες και πλήθος άλλων παρεμβάσεων, σε συνδυασμό με την επικίνδυνη οδήγηση και τις μεγάλες ταχύτητες, δημιουργούν ένα τεταμένο κλίμα το οποίο πολλές φορές φτάνει στα άκρα.

 

Βασίλης Μαθιουδάκης

Συναντήσαμε τον επικεφαλής της επιτροπής κ. Θανάση Εξαρχόπουλο στην Καισαριανή, στο κέντρο επιχειρήσεων, που βρίσκεται στους χώρους του σταδίου του Εθνικού Αστέρα. Στον περιβάλλοντα χώρο βρίσκονται σταθμευμένα 4 πυροσβεστικά και 2 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της επιτροπής.

Ο Θανάσης είναι συνταξιούχος χημικός και για εκείνον η ενασχόληση με την προστασία του Υμηττού έχει πρωτεύοντα ρόλο. «Ο τίτλος του εθελοντή είναι πολύ σημαντικός» θα μας πει ξεκινώντας τη συζήτηση και, όπως σημειώνει, «η αμοιβή μας είναι να μπορούμε να βλέπουμε το δάσος πράσινο. Εξάλλου το δάσος θέλει 25 χρόνια για να ξαναγίνει και εμείς φοβόμαστε την κρατική εξουσία, πιστεύουμε ότι με την πρώτη δυσκολία θα το εγκαταλείψουν και γι' αυτό είμαστε εδώ. Για την έκτακτη ανάγκη».

Περνώντας στο θέμα που αντιμετωπίζουν και προσπαθώντας να μας εξηγήσει τι συμβαίνει σημειώνει: «Η Επιτροπή Δασοπροστασίας κλείνει φέτος 30 χρόνια και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δυστυχώς υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να δεχτούν ότι το δάσος είναι κοινωνικό αγαθό και εκτιμούν ότι μπορούν να κάνουν σ' αυτό ό,τι θέλουν! Εχουμε κάνει πολλές προσπάθειες να συνεννοηθούμε μαζί τους, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Είναι μεμονωμένοι ή ομάδες των 5-6 ατόμων οι οποίοι αξιοποιούν τα μονοπάτια του δάσους για να κάνουν ποδήλατο ή να οδηγήσουν τις μηχανές τους, χωρίς να σέβονται ούτε τους επισκέπτες περιπατητές ούτε φυσικά το ίδιο το δάσος».

Βασίλης Μαθιουδάκης

Ο Γιάννης Κακής είναι τυπογράφος. Παράλληλα, όμως, είναι ενεργό μέλος της επιτροπής και ζει καθημερινά μαζί με τους υπόλοιπους τα προβλήματα που δημιουργούνται στον χώρο. «Ανεβαίνουμε στο βουνό και κάθε φορά αντιμετωπίζουμε και κάτι καινούργιο. Τα 4 παρατηρητήριά μας, δυστυχώς, γίνονται κάθε φορά πεδίο καταστροφών. Δεν σέβονται τίποτα. Είχαμε τοποθετήσει τραπέζια με πάγκους και τα βρήκαμε αναποδογυρισμένα και σπασμένα».

Μιλάει και ψάχνει στον υπολογιστή. Κοιτάζει φωτογραφίες και δυσανασχετεί. «Να… δες εδώ! Αυτά είναι από την περασμένη εβδομάδα» θα μου πει δείχνοντας εικόνες από τις παρεμβάσεις μέσα στο δάσος. Η αλήθεια είναι ότι όσο κοιτάζω τις φωτογραφίες δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν έτσι… χωρίς καμία άδεια, χωρίς καμία συνεννόηση. Κι όμως!

«Το βουνό δεν είναι η αυλή κανενός. Είναι εκεί και οφείλουμε να το σεβόμαστε και να μπορεί ο καθένας να απολαύσει τη βόλτα του χωρίς να κινδυνεύει από τις μηχανές και τα ποδήλατα που κινούνται με τεράστιες ταχύτητες μέσα στα μονοπάτια. Δυστυχώς αυτό δεν το καταλαβαίνουν».

Λογομαχίες και τσακωμοί

Βασίλης Μαθιουδάκης

Σπούδασε μεταλλειολόγος. Εργάζεται στην Αθήνα και μένει στου Ζωγράφου. Ο Κώστας Φλούδας δεν χάνει ευκαιρία να έρθει εδώ στις εγκαταστάσεις της επιτροπής ώστε να προσφέρει ό,τι είναι δυνατόν.

Και από την 1η Μαΐου, που ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος, συμμετέχει στις βάρδιες επιτήρησης. «Εδώ δυστυχώς γίνονται μεγάλες καταστροφές και κανείς δεν έρχεται στα σοβαρά να πάρει θέση. Εμείς ως Επιτροπή Δασοπροστασίας κάνουμε όλες τις κινήσεις, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, αλλά αν δεν επέμβει το Δασαρχείο και οι δήμοι δυστυχώς τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Πολλές φορές δημιουργούνται έντονες λογομαχίες και τσακωμοί. Με τη συνεισφορά όλων νομίζω ότι θα καταφέρουμε τελικά να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Πρέπει να καταφέρουμε να περάσουμε το μήνυμα σε όλους ώστε να σέβονται το περιβάλλον».

Σε επικοινωνία μας με τον δασάρχη Πεντέλης-Υμηττού, Αθανάσιο Ρέππα, που είναι υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη περιοχή, τόνισε την ανάγκη το συγκεκριμένο θέμα να λυθεί, καθώς «αφενός μεν είναι επικίνδυνο, αφετέρου δημιουργεί πολλές αρνητικές συνέπειες στο δάσος».

Παράλληλα, μας ενημέρωσε ότι βρίσκονται σε συνεργασία τόσο με τον Δήμο Καισαριανής όσο και με την Επιτροπή Δασοπροστασίας, ώστε να καταφέρουν να αποτρέψουν αυτές τις δραστηριότητες μέσα στο δάσος. «Προφανώς και ο καθένας μπορεί να απολαμβάνει τη βόλτα του μέσα στο δάσος, ωστόσο δεν του επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να αλλοιώνει το ανάγλυφο της περιοχής και να θέτει σε κίνδυνο άλλους περιπατητές». αρνητικές συνέπειες στο δάσος».

Γενναίος Σαρδέλης: Απαιτούνται κανόνες

Ζητήσαμε από τον δασολόγο–περιβαλλοντολόγο, Γενναίο Σαρδέλη, να μας σχολιάσει την κατάσταση και πήραμε το παρακάτω σχόλιο.

«Σε γενικές γραμμές οι δραστηριότητες σε δασικές εκτάσεις των OHVs (Off High Way Vehicles), στα οποία περιλαμβάνονται μηχανοκίνητα (μηχανές motocross) και ποδήλατα (mountain bikes) μπορεί να έχουν τις παρακάτω επιπτώσεις στα δασικά οικοσυστήματα: καταστροφή ή θραύση μεμονωμένων φυτών, τροποποίηση των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων του εδάφους (πορώδες, υγροσκοπικότητα, απορροφητική ικανότητα κ.ά.), εισαγωγή ζιζανίων και παθογόνων. Οσον αφορά την επίδραση στην άγρια πανίδα μπορεί να έχουμε τον θάνατο λόγω πρόσκρουσης μικρών θηλαστικών αλλά και ασπόνδυλων λόγω σύνθλιψης. Επιπλέον η αύξηση των οχλήσεων και του θορύβου μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή οικοτόπων και περιοχών φωλεωποίησης για διάφορα είδη πτηνών και θηλαστικών σε λιγότερο ευνοϊκές περιοχές με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού τους (Buckley, R. 2004. Environmental impacts of ecotourism. CABI Publishing, New York). Σαφώς και τα παραπάνω σχετίζονται με τη χρήση αλλά και την οργάνωση των δραστηριοτήτων δασικής αναψυχής, η οποία μπορεί να είναι ακόμα και επωφελής για κάποια οικοσυστήματα όταν αυτή γίνεται οργανωμένα και συντεταγμένα. Γι' αυτόν τον λόγο σε σχετικό άρθρο του σχεδίου νόμου “Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης” ορίζεται ρητά ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν αγώνες σε συγκεκριμένες δασικές εκτάσεις, αλλά πάντα σε συνεργασία με το αρμόδιο Δασαρχείο και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού».

Συμπερασματικά ο κ. Σαρδέλης, ως δασολόγος, αλλά και φίλος του motocross, «είναι υπέρ της δασικής αναψυχής και των σχετικών με αυτή δραστηριοτήτων αλλά όταν αυτή διέπεται από κανόνες και όταν οι πίστες έχουν χαραχθεί στα κατάλληλα τμήματα ώστε να έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στο δασικό οικοσύστημα».

Εάν θέλετε να γίνετε εθελοντής δασοπροστασίας, απαιτείται να συμμετέχετε, το ελάχιστο, σε μια τρίωρη βάρδια επιτήρησης την εβδομάδα κατά την αντιπυρική περίοδο. Πληροφορίες: 210 7244077, Θανάσης Εξαρχόπουλος

 

 

ΝΗΣΙΔΕΣ
Θα επιβιώσουν τα δάση αν δεν ανασχεθεί η κλιματική κρίση;
Νέες έρευνες δείχνουν πως οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δεν λειτουργούν απαραίτητα ως τροφή για τα παγκόσμια δάση, όπως μέχρι τώρα πίστευαν οι επιστήμονες, αλλά και ότι η...
Θα επιβιώσουν τα δάση αν δεν ανασχεθεί η κλιματική κρίση;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα δάση μάς προστατεύουν αλλά εμείς τα «σκοτώνουμε»
Πηγαίνουμε βόλτες στα δάση, ανιχνεύουμε τα μονοπάτια τους, αφουγκραζόμαστε τον ψίθυρο των δέντρων, εντυπωσιαζόμαστε από το παράστημά τους, αναζητούμε την επαφή μαζί τους για να ξεκουραστούμε, αλλά... μέχρις...
Τα δάση μάς προστατεύουν αλλά εμείς τα «σκοτώνουμε»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σε ένα λεπτό η ζωή σου μπορεί να αλλάξει
​Τι θα γινόταν αν... πώς θα αντιδρούσατε αν σας συνέβαινε ό,τι μου συνέβη; Παρασκευή απόγευμα, κλείνω τον υπολογιστή μου και αποφασίζω να πάω στο άλσος της περιοχής μου, που πλέον έχει γίνει προορισμός για...
Σε ένα λεπτό η ζωή σου μπορεί να αλλάξει
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο καύσωνας φεύγει, οι πυρκαγιές μένουν...
Επιστροφή στις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες αναμένεται από σήμερα, καθώς από χθες βράδυ ξεκίνησε να εξασθενεί το κύμα του καύσωνα που δοκίμασε για τουλάχιστον τρεις μέρες τη χώρα. Για αυτή την...
Ο καύσωνας φεύγει, οι πυρκαγιές μένουν...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η οδός Μητροπόλεως ανανεώνεται…
Το κέντρο της Αθήνας αλλάζει μορφή, γίνεται πιο φιλικό, προσελκύει επενδύσεις και τελικά ο κόσμος επιστρέφει. Γειτονιές που μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσαν άβατο, σήμερα μετατρέπονται σε πόλους έλξης...
Η οδός Μητροπόλεως ανανεώνεται…
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Για να σωθεί το ροδίτικο πλατόνι
Οπως ίσως γνωρίζετε, το ελάφι (πλατόνι) είναι το σήμα κατατεθέν της Ρόδου και, δυστυχώς, είχαμε πολλές απώλειες ελαφιών κατά την πρόσφατη πυρκαγιά στο νησί. Ανάλογες απώλειες υπήρξαν και κατά τις πυρκαγιές του...
Για να σωθεί το ροδίτικο πλατόνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας