• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 22.5°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 23.3°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 22.3°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 21.6°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.3°C / 20.5°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Γη ανασαίνει

 • A-
 • A+

Η πρόσφατη 50ή επέτειος της Ημέρας της Γης μπορεί να συνέπεσε με την πανδημία του κορονοϊού με τις χώρες να προσπαθούν να αποφύγουν την απότομη κορύφωση της καμπύλης κρουσμάτων και θανάτων της ασθένειας, ωστόσο μια άλλη καμπύλη αυτή της καταστροφής του κλίματος επιπεδοποιήθηκε εντυπωσιακά το τελευταίο διάστημα, επισημαίνει το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis».

«Ενώ ο Covid-19 προκάλεσε μια σοβαρή διεθνή κρίση στον τομέα της υγείας και της οικονομίας, η αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μπορεί να απειλήσει την ανθρώπινη ευημερία, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες για αιώνες», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, Πετέρι Ταάλας σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Ημέρας της Γης, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να εξισορροπήσουμε τις καμπύλες πανδημίας και κλιματικής αλλαγής».

Ο Ταάλας υπογράμμισε ακόμη ότι :«πρέπει να δείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα και ενότητα ενάντια στην κλιματική αλλαγή με εκείνη της Covid-19. Πρέπει να δράσουμε μαζί προς όφελος της υγείας και της ευημερίας της ανθρωπότητας όχι μόνο για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, αλλά για πολλές επόμενες γενιές». Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), η ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της καραντίνας μειώθηκε και η ποιότητα του αέρα βελτιώθηκε. Οπως υπογράμμισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος που παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα της Ευρώπης προχώρησε σε αυτή τη διαπίστωση βάσει των δεδομένων που μετρώνται ανά ώρα σε περίπου 3.000 σταθμούς παρακολούθησης. Ετσι στη Ρώμη, οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του αζώτου (NO2) τον Μάρτιο ήταν 26-35% χαμηλότερες από ό,τι τον ίδιο μήνα του 2019. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 16-22 Μαρτίου, η μείωσή του στην ισπανική πρωτεύουσα ήταν κατά 41% μικρότερη σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα του 2019. «Είναι κάτι που μπορούν να το διαπιστώσουν από μόνοι τους οι πολίτες κάθε χώρας ελέγχοντας τα επίπεδα συγκέντρωσης ρύπων στην πόλης τους, επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του Οργανισμού» υπογράμμισε ο εκτελεστικός του διευθυντής του Χανς Μπρουίνινκς, σχολιάζοντας τη μεγάλη σημασία των στατιστικών αυτών.

«Τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος καταγράφουν μια ακριβή εικόνα της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδίως λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας στις μεγαλουπόλεις». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «η αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προβλημάτων ποιότητας του αέρα απαιτεί φιλόδοξες πολιτικές και μελλοντικές επενδύσεις. Ως εκ τούτου, η τρέχουσα κρίση και οι πολλαπλές επιπτώσεις της στην κοινωνία μας λειτουργούν ενάντια σε αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε, η οποία είναι μια δίκαιη και καλά διαχειριζόμενη μετάβαση προς μια ανθεκτική και βιώσιμη κοινωνία ».

Από την πλευρά της η γνωστή Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) που παρέχει παρόμοιες πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα, διαπίστωσε επίσης ότι τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης NO2 έχουν πέσει σε όλη την Ευρώπη από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μακροπρόθεσμη σημασία σε αυτή τη μείωση. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα πιστεύω ότι αυτές οι μειώσεις είναι χρήσιμες. Το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επηρεάζει την καρδιο-πνευμονική υγεία γενικά, οπότε το να έχεις λιγότερη ρύπανση σε μια εποχή όπου αυτός ο ιός βρίσκεται σχεδόν παντού, μόνο καλό μπορεί να είναι», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της CAMS Βίνσεντ Χένρι Πέουχ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

Για τον Πέουχ, πιο σημαντικό από τα επίκαιρα επίπεδα ρεκόρ μείωσης των ρύπων που βιώνουμε τώρα είναι ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή στο μέλλον. Τονίζει ότι, δυστυχώς, η αλλαγή του κλίματος θα εξακολουθήσει να υφίσταται και δεν θα αλλάξει πραγματικά από την παρούσα κρίση.

Γι’ αυτό προσθέτει «τώρα είναι η ώρα όπου η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρειάζεται περισσότερο από ποτέ». Υπογράμμισε ακόμη ότι «με στόχο να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έχει ανάγκη από έναν χάρτη πορείας προκειμένου να καταστήσει την οικονομία της Ε.Ε. βιώσιμη, μετατρέποντας τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες. Δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος από τώρα για την Ε.Ε. να στείλει ένα σαφές και έγκαιρο μήνυμα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και να δείξει την ίδια ενότητα στην επίλυση προβλημάτων που επέδειξε κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19» κατέληξε ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ξεπουλώντας τον Αμαζόνιο
Το Facebook επιτέλους ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να περιορίζει την παράνομη πώληση προστατευόμενων περιοχών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στον ιστότοπό του.
Ξεπουλώντας τον Αμαζόνιο
ΕΥΡΩΠΗ
Ο συνδυασμός ρύπανσης και πανδημίας απειλεί Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη
Σοβαρό κίνδυνο προσβολής του αναπνευστικού τους συστήματος τον φετινό χειμώνα, εξαιτίας της οξυμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία διογκώθηκε την περίοδο της πανδημίας.
Ο συνδυασμός ρύπανσης και πανδημίας απειλεί Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Προς τον δρόμο της μαζικής παραγωγής
Ολοι συμφωνούν ότι εδικά στην εποχή του COVID-19 η μαζική ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάνελ καθίσταται αδήριτη ανάγκη, αφού η παραγωγή ηλιακής ενέργειας είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμη για τον ταλαιπωρημένο μας...
Προς τον δρόμο της μαζικής παραγωγής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Χιλιάδες τόνοι μικροπλαστικών πέφτουν από τον ουρανό!
Η νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει όχι μόνο το μέγεθος της πλαστικής ρύπανσης της υδρογείου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο «ταξιδεύουν» τεράστιες ποσότητες μικροπλαστικών θραυσμάτων.
Χιλιάδες τόνοι μικροπλαστικών πέφτουν από τον ουρανό!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΠΑΚΟΕ: Εφιάλτης χωρίς σύνορα
Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, το ΠΑΚΟΕ χαιρετίζει τα προληπτικά μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού (Covic-19) που ήδη έχουν ληφθεί, όμως ταυτόχρονα επισημαίνει ότι τα επικίνδυνα...
ΠΑΚΟΕ: Εφιάλτης χωρίς σύνορα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πως θα σωθούμε από το πλαστικό
Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με συντριπτική πλειοψηφία, να καταργήσει οριστικά τη χρήση πλαστικών σε σειρά προϊόντων καθημερινής χρήσης από το 2021 συνιστά μια σημαντική, πλην όμως όχι...
Πως θα σωθούμε από το πλαστικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας