• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.2°C / 9.6°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 6.0°C
  4 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.0°C / 9.9°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.7°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.3°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 3.0°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.0°C / -0.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.1°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.0°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 5.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  5 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 8.8°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η φύση είναι η θεραπεύτριά μας

 • A-
 • A+
Η παραμονή σε φυσικά περιβάλλοντα για συγκεκριμένο χρόνο την εβδομάδα προάγει την υγεία, μειώνει τα επίπεδα του στρες και επιταχύνει τη θεραπεία των ανθρώπων, επισημαίνουν ολοένα και περισσότερες επιστημονικές έρευνες, με αποτέλεσμα η ανάγκη έκθεσης και διάδρασης των ανθρώπων με τη φύση να συμπερι­λαμβάνεται πλέον στη χάραξη πολιτικής, στον λειτουργικό σχεδιασμό εταιρειών καθώς και όσων εμπλέκονται στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Μόνο σε χώρες του εξωτερικού βέβαια ακόμα

Πόσοι από εμάς εν μέσω πανδημίας και αναγκαστικού κατ' οίκον περιορισμού δεν πεθυμήσαμε να βγούμε στη φύση; Από το να πάμε στο χωριό μας μέχρι να περπατήσουμε στο άλσος της γειτονιάς μας, να αγναντέψουμε για λίγο τη θάλασσα; Συνήθειες που ίσως δεν ανήκαν στην καθημερινότητά πολλών από εμάς. Είναι τυχαίο αυτό; Ή πιστεύετε ότι ήταν απόρροια της απομόνωσης;

Μήπως το ίδιο μας το σώμα μάς δείχνει την ανάγκη του και, ακόμα περισσότερο, τη θεραπεία του; Δεν χρειάζεται να είμαστε γνώστες επιστημονικών ερευνών για να επικυρώσουμε αυτό που νιώθουμε, την ανάγκη μας για διακοπές σε θάλασσα και βουνό, την ξεκούραση, την ηρεμία που νιώθουμε μετά ακόμα και από ένα απλό περίπατο ανάμεσα σε δέντρα ή δίπλα στη θάλασσα, το πως όλα τα προβλήματα που μας ταλανίζουν κι έχουν όψη ογκόλιθου ξαφνικά(;) αποκτούν μικρότερη βαρύτητα στο μυαλό μας μετά από μια ολιγόωρη παραμονή στη φύση.

Για όσους ακόμα αμφισβητούν τη θεραπευτική επίδραση του φυσικού κόσμου στην υγεία του ανθρώπου ή για όσους αντιμετωπίζουν τη φύση σαν ακόμα έναν χώρο στον οποίο «κυριαρχούν» και εκμεταλλεύονται για την απόκτηση πλούτου, μα κυρίως γι' αυτούς τους ανθρώπους που λόγω έντονου τρόπου ζωής στην πόλη έχουν χάσει την επαφή τους με τη φύση, τα αποτελέσματα ενός συνεχόμενα αυξανόμενου όγκου ερευνών που αποδεικνύουν ότι η παραμονή σε φυσικά περιβάλλοντα, είτε σε συνεχόμενο χρόνο είτε σε σπαστά διαστήματα συνολικού χρόνου έκθεσης 120 λεπτών, προάγουν συνολικά την υγεία δεν μπορούν να παραβλεφθούν.

Εκατόν είκοσι λεπτά την εβδομάδα παραμονής στη φύση δεν είναι ένας ανέφικτος στόχος. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο χρόνος μπορεί να βιωθεί σε σπαστά διαστήματα μέσα στην εβδομάδα και δεν παίζει ρόλο αν θα είναι ένας περίπατος στο πάρκο της γειτονιάς ή εκδρομή σε κάποιο φυσικό περιβάλλον.

Σε έρευνα, της οποίας ηγήθηκε ο δρ Οικοψυχολογίας, Μάθιου Γουάιτ, του Πανεπιστημίου του Εξετερ και στην οποία συμμετείχαν είκοσι χιλιάδες άτομα, αποδείχτηκε ότι τα αποτελέσματα στην υγεία όσων κάλυψαν τον απαιτούμενο χρόνο παραμονής στη φύση ήταν εξαιρετικά, σε αντίθεση με όσους δεν συγκέντρωσαν αυτά τα απαραίτητα 120 λεπτά και οι οποίοι δεν έδρεψαν κανένα απολύτως όφελος.

Η θεραπευτική επίδραση της φύσης στη συναισθηματική, πνευματική και σωματική υγεία των ανθρώπων αφορά όλες τις κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτως εθνότητας, επαγγέλματος, οικονομικής ή φυσικής τους κατάστασης, αν ανήκουν δηλαδή σε ομάδες με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρίες.

Φυσικά δεν είναι η μόνη έρευνα που συνδέει την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού με τη παραμονή σε φυσικά περιβάλλοντα -εννοείται σε μέρη στα οποία δεν απειλείται με κάποιο τρόπο η υπαρξή του-, αλλά είναι ακόμα μία που έρχεται να εδραιώσει αυτό που πρεσβεύει η επιστήμη της Οικοψυχολογίας.

Ολες λοιπόν οι έρευνες δείχνουν και επισημαίνουν ότι η έκθεσή μας στη φύση λειτουργεί ως αντίδοτο στο στρες: μειώνονται η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα ορμονών του στρες, η διέγερση του νευρικού συστήματος, το αίσθημα ανησυχίας, ενισχύεται δε η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνεται η αυτοεκτίμησή μας και βελτιώνεται η καλή μας διάθεση.

Προβλήματα όπως η διάσπαση προσοχής ή η επιθετική συμπεριφορά καταγράφουν μείωση, όπως επίσης καταγράφονται εντυπωσιακοί ρυθμοί αποκατάστασης και θεραπείας για όσους επανιδρύουν τη σχέση τους με το όποιο φυσικό περιβάλλον.

Σε ακόμα μια μελέτη οι ερευνητές ψυχιατρικής μονάδας ανακάλυψαν ότι όταν οι θεραπευόμενοι βρίσκονταν έξω, στο φυσικό περιβάλλον, βίωναν σε σημαντικά χαμηλότερο βαθμό το αίσθημα της μοναξιάς, παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα ηρεμίας και καλής διάθεσης.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της ευζωίας των ανθρώπων, θεωρείται και συστήνεται από την επιστημονική κοινότητα ως απολύτως απαραίτητη η διάδραση με το φυσικό περιβάλλον για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Είτε με τη δημιουργία περισσότερων και μεγαλύτερων πράσινων εκτάσεων ή πάρκων ανά γειτονιά και περιοχή, είτε με τη δημιουργία πράσινων επιφανειών σε νοσοκομεία και δομές υγείας - ακόμη και νέα σχεδίαση των δωματίων στα νοσοκομεία αλλά και σε οίκους ευγηρίας, που πλέον κατασκευάζονται με μεγάλα παράθυρα ή ανοίγματα με θέα σε κήπους ή δάση ή θάλασσα - είτε με την ενσωμάτωση οργανωμένων αποδράσεων στη φύση από εταιρείες που θέλουν να επιτύχουν τη μέγιστη απόδοση όχι μόνο των μεγαλοστελεχών τους, αλλά όλων των υπαλλήλων τους.

Χρόνια τώρα λειτουργούν σχολεία (forest schools) επί παραδείγματι στις σκανδιναβικές χώρες όπου o μεγαλύτερος όγκος της εκπαιδευτικής ύλης παραδίδεται σε εξωτερικούς χώρους που η φύση κυριαρχεί, τάση η οποία υιοθετείται γοργά και από τις ΗΠΑ, που σύμφωνα με στοιχεία από το 2012 έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 500%, με την Πολιτεία της Ουάσινγκτον να είναι η πρώτη που έδωσε άδεια σε προσχολικής ηλικίας σταθμούς να γίνεται σε εξωτερικό χώρο το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού και της μάθησης.

Αν σκεφτεί κανείς ότι πλέον η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή είναι ένα έντονα αναδυόμενο φαινόμενο, ότι η επιστημονική κοινότητα αναδεικνύει ως φταίχτη των νεοαναδυόμεων μολυσματικών ασθενειών (σε ποσοστό άνω του 75%) αλλά και όλων των ζωονόσων που ενέσκηψαν τα παρελθόντα χρόνια την καταστροφή του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, μήπως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε και να διεκδικήσουμε την επανασύνδεσή μας με τη Φύση από μια θέση πλέον αρμονικής συμβίωσης; Ολα δείχνουν ότι αυτή είναι η καλύτερη θεραπεύτρια της ύπαρξής μας.

Πηγή: https://e360.yale.edu

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Θα επιβιώσουν τα δάση αν δεν ανασχεθεί η κλιματική κρίση;
Νέες έρευνες δείχνουν πως οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δεν λειτουργούν απαραίτητα ως τροφή για τα παγκόσμια δάση, όπως μέχρι τώρα πίστευαν οι επιστήμονες, αλλά και ότι η...
Θα επιβιώσουν τα δάση αν δεν ανασχεθεί η κλιματική κρίση;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τι νέα από το μέτωπο της κλιματικής αλλαγής;
Περισσότερα από το 80% των δασικών οικοσυστημάτων της Βόρειας και Νότιας Αμερικής απειλούνται, σύμφωνα με έρευνα της IUCN, που διεξήχθη από διεθνή ομάδα επιστημόνων. Οι περισσότεροι τύποι δασών απειλούνται...
Τι νέα από το μέτωπο της κλιματικής αλλαγής;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γιώργος Ζαρζώνης: Οδηγός μας στη φύση της Ελλάδας
Είναι ένας από τους φωτογράφους του κόσμου που επέλεξαν να αφοσιωθούν στην απαθανάτιση και καταγραφή στη συλλογική μνήμη τοπίων της Ελλάδας, να αναδείξουν το κάλλος της φύσης.
Γιώργος Ζαρζώνης: Οδηγός μας στη φύση της Ελλάδας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μπορείς να δημιουργήσεις ξανά τη ζωή που αφαίρεσες;
Επτά νεκρές μεσογειακές φώκιες εντοπίστηκαν στο Αιγαίο τις μέρες της καραντίνας. Τυχαίο γεγονός; Καθόλου, όπως φαίνεται από τα αποτρόπαια δεδομένα που παραθέτει στην καταγγελία του ο Θ. Τσιμπίδης, διευθυντής...
Μπορείς να δημιουργήσεις ξανά τη ζωή που αφαίρεσες;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Είναι θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα το υγιές φυσικό περιβάλλον;
Γιατί η επιλογή που θα πρέπει να γίνει τόσο από τη μεριά των κυβερνήσεων αλλά και των κοινωνιών του κόσμου είναι: Οι άνθρωποι ή το χρήμα;
Είναι θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα το υγιές φυσικό περιβάλλον;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σε τι κατάσταση βρίσκεται το περιβάλλον;
Η έκθεση με τίτλο «Το ευρωπαϊκό περιβάλλον – κατάσταση και προοπτικές 2020» έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις για τις οποίες απαιτούνται επείγουσες λύσεις.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται το περιβάλλον;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας