Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η βιοoικονομία στο τραπέζι
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η βιοoικονομία στο τραπέζι

  • A-
  • A+

Η βιομάζα συνιστά ένα οικολογικό καύσιμο, το οποίο κερδίζει διαρκώς έδαφος, ειδικά τώρα που η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασική προτεραιότητα του πλανήτη. Ολες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθούν στη Γαλλία και ειδικότερα της Μασσαλία, όπου θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο συνέδριο βιομάζας στον κόσμο.

Πρόκειται, όπως τονίζει το επιστημονικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis», για την 28η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και Εκθεση για τη Βιομάζα (EUBCE 2020) η οποία θα εξετάσει τις τρέχουσες προκλήσεις και εφαρμογές όσον αφορά τη βιομάζα και τη βιοϊοικονομία στο γαλλικό λιμάνι από τις 6-9 Ιουνίου τελικώς, λόγω της πανδημίας του COVID-19, και όχι στις 27-30 Απριλίου, όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί.

Οπως τονίζει το περιοδικό, το δυναμικό της βιομάζας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, τη δημιουργία βιώσιμων πρώτων υλών και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο.

Η ενέργεια που παράγεται από τη βιομάζα αντιπροσώπευε το 2016 το 59% της κατανάλωσης ανανεώσιμης ενέργειας στην Ε.Ε. και το 10% όλων των πηγών ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Κέντρου Γνώσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιοϊοικονομία.

Περίπου το 96% της χρησιμοποιούμενης βιομάζας προέρχεται από την Ευρώπη, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των τοπικών βιοοικονομιών. Η βιώσιμη παραγωγή, καθώς και η αποδοτική μετατροπή της πρωτογενούς βιομάζας και η κινητοποίηση της υπολειμματικής βιομάζας, χωρίς αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, θεωρούνται βασικές για τη μετάβαση προς μια «πράσινη» οικονομία.

Μια τέτοια αλλαγή περιλαμβάνει επίσης καινοτομίες που απαιτούν διεπιστημονικές προσεγγίσεις και συνεργασία μεταξύ διαφόρων παραγόντων. Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα, η EUBCE 2020 αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από 1.500 αντιπροσώπους και επισκέπτες από 80 χώρες. Θα υπάρχουν πάνω από 800 ομαδικές, προφορικές και οπτικές παρουσιάσεις με 79 συνεδριάσεις και 8 συνεδρίες με γνώμονα τη βιομηχανία.

Οι συμμετέχοντες θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιστήμονες, ερευνητές, μηχανικούς, τεχνολόγους, συμβούλους, υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και εκπροσώπους επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Παράλληλα με την κύρια διάσκεψη θα πραγματοποιηθούν ανάλογες εκδηλώσεις όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παρουσιάσουν το έργο τους και να διαδώσουν ιδέες και λύσεις.

Στη διάσκεψη της Μασσαλίας θα εξεταστεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, καθώς η διάσκεψη θα επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της από την παραγωγή βιομάζας και τη μετατροπή βιοαποικοδομήσιμων πρώτων υλών σε άλλους τομείς της οικονομίας και θα ενσωματώσει τη βιοοικονομία στο πρόγραμμα της Διάσκεψης.

Ορισμένα από τα επιστημονικά θέματα που θα καλυφθούν είναι: βιώσιμοι πόροι για τη μείωση του άνθρακα στην οικονομία, τεχνολογίες βιομάζας και μετατροπή σε βιοενέργεια, τεχνολογίες βιομάζας και μετατροπή σε ενδιάμεσους φορείς βιοενέργειας και προϊόντα της βιοοικονομίας, ενσωμάτωση βιοενέργειας και βιωσιμότητας της βιοοικονομίας, καθώς και των επιπτώσεων και των πολιτικών.

Οι συνεδριάσεις θα επικεντρωθούν κυρίως σε θέματα όπως βασικές εξελίξεις στις ολοκληρωμένες αλυσίδες βιομηχανικών διεργασιών, επιτυχημένες στρατηγικές και πολιτικές για την εκβιομηχάνιση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαδικασίες και συστήματα βιομηχανικής ενέργειας και θερμότητας, ανάπτυξη βιομάζας σε ενεργειακά συστήματα και βιοαποικοδόμηση και βιοτεχνολογία.

Η EUBCE υποστηρίζεται από αρκετούς οργανισμούς, όπως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ενωση Βιομηχανίας Βιομάζας και το Παγκόσμιο Συμβούλιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η τετραήμερη εκδήλωση προσφέρει μια πλατφόρμα για τη συλλογή, την ανταλλαγή και τη διάδοση της επιστημονικής και βιομηχανικής τεχνογνωσίας στον τομέα της βιομάζας, ενώ το τεχνικό της πρόγραμμα συντονίζεται από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες οι αναγνώστες μπορούν να βρουν στη διεύθυνση «Eubce.com.»

ΝΗΣΙΔΕΣ
Δημιουργώντας βιώσιμες μεγαλουπόλεις
Η μη αειφόρος αστικοποίηση, η αλλαγή του κλίματος, η απώλεια βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων συνιστούν ορισμένες από τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες.
Δημιουργώντας βιώσιμες μεγαλουπόλεις
ΝΗΣΙΔΕΣ
Eνα λαμπρό μέλλον
Καθαρή, άφθονη και ανταγωνιστική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, η ηλιακή βοηθά την Ε.Ε. να επιτύχει τον στόχο της μετάβασης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσει προς μια βιώσιμη καθαρότερη ενέργεια.
Eνα λαμπρό μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το αουτσάιντερ της Ευρώπης;
Η πυρηνική ενέργεια είναι και θα παραμείνει ένας σημαντικός εισφορέας στο μείγμα ενεργειών που θα έχει η Ευρώπη στο προσεχές μέλλον. Σήμερα παράγει περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε.
Το αουτσάιντερ της Ευρώπης;
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Καύσιμο» από αχυρόμπαλες
Σε εκτενές επιστημονικό άρθρο του το περιοδικό υψηλής τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis αναφέρει ότι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών βιοκαυσίμων που βασίζονται σε γεωργικά απόβλητα θεωρείται βασική...
«Καύσιμο» από αχυρόμπαλες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η καινοτομία «χτίζει» και τη βιοοικονομία
Η βιολογική καινοτομία έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας βιοοικονομίας που θα μειώσει την εξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από ορυκτές πρώτες ύλες με τη χρήση του CO2, συμμετέχοντας έτσι...
Η καινοτομία «χτίζει» και τη βιοοικονομία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το έργο του αστείρευτη πηγή στοχασμού
Το επιστημονικό έργο του Κώστα Βεργόπουλοu, άρρηκτα δεμένο με τα πολιτικά και ιδεολογικά διακυβεύματα της γαλλικής κοινωνίας, αλλά και σε διαρκή ενασχόληση με τα προβλήματα της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή της...
Το έργο του αστείρευτη πηγή στοχασμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας