• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 21.2°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  5 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 15.0°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 16.6°C / 19.6°C
  4 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  6 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  4 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  6 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 16.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 19.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 21.4°C
  4 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η βιοoικονομία στο τραπέζι

 • A-
 • A+

Η βιομάζα συνιστά ένα οικολογικό καύσιμο, το οποίο κερδίζει διαρκώς έδαφος, ειδικά τώρα που η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασική προτεραιότητα του πλανήτη. Ολες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθούν στη Γαλλία και ειδικότερα της Μασσαλία, όπου θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο συνέδριο βιομάζας στον κόσμο.

Πρόκειται, όπως τονίζει το επιστημονικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis», για την 28η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και Εκθεση για τη Βιομάζα (EUBCE 2020) η οποία θα εξετάσει τις τρέχουσες προκλήσεις και εφαρμογές όσον αφορά τη βιομάζα και τη βιοϊοικονομία στο γαλλικό λιμάνι από τις 6-9 Ιουνίου τελικώς, λόγω της πανδημίας του COVID-19, και όχι στις 27-30 Απριλίου, όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί.

Οπως τονίζει το περιοδικό, το δυναμικό της βιομάζας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, τη δημιουργία βιώσιμων πρώτων υλών και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο.

Η ενέργεια που παράγεται από τη βιομάζα αντιπροσώπευε το 2016 το 59% της κατανάλωσης ανανεώσιμης ενέργειας στην Ε.Ε. και το 10% όλων των πηγών ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Κέντρου Γνώσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιοϊοικονομία.

Περίπου το 96% της χρησιμοποιούμενης βιομάζας προέρχεται από την Ευρώπη, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των τοπικών βιοοικονομιών. Η βιώσιμη παραγωγή, καθώς και η αποδοτική μετατροπή της πρωτογενούς βιομάζας και η κινητοποίηση της υπολειμματικής βιομάζας, χωρίς αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, θεωρούνται βασικές για τη μετάβαση προς μια «πράσινη» οικονομία.

Μια τέτοια αλλαγή περιλαμβάνει επίσης καινοτομίες που απαιτούν διεπιστημονικές προσεγγίσεις και συνεργασία μεταξύ διαφόρων παραγόντων. Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα, η EUBCE 2020 αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από 1.500 αντιπροσώπους και επισκέπτες από 80 χώρες. Θα υπάρχουν πάνω από 800 ομαδικές, προφορικές και οπτικές παρουσιάσεις με 79 συνεδριάσεις και 8 συνεδρίες με γνώμονα τη βιομηχανία.

Οι συμμετέχοντες θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιστήμονες, ερευνητές, μηχανικούς, τεχνολόγους, συμβούλους, υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και εκπροσώπους επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Παράλληλα με την κύρια διάσκεψη θα πραγματοποιηθούν ανάλογες εκδηλώσεις όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παρουσιάσουν το έργο τους και να διαδώσουν ιδέες και λύσεις.

Στη διάσκεψη της Μασσαλίας θα εξεταστεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, καθώς η διάσκεψη θα επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της από την παραγωγή βιομάζας και τη μετατροπή βιοαποικοδομήσιμων πρώτων υλών σε άλλους τομείς της οικονομίας και θα ενσωματώσει τη βιοοικονομία στο πρόγραμμα της Διάσκεψης.

Ορισμένα από τα επιστημονικά θέματα που θα καλυφθούν είναι: βιώσιμοι πόροι για τη μείωση του άνθρακα στην οικονομία, τεχνολογίες βιομάζας και μετατροπή σε βιοενέργεια, τεχνολογίες βιομάζας και μετατροπή σε ενδιάμεσους φορείς βιοενέργειας και προϊόντα της βιοοικονομίας, ενσωμάτωση βιοενέργειας και βιωσιμότητας της βιοοικονομίας, καθώς και των επιπτώσεων και των πολιτικών.

Οι συνεδριάσεις θα επικεντρωθούν κυρίως σε θέματα όπως βασικές εξελίξεις στις ολοκληρωμένες αλυσίδες βιομηχανικών διεργασιών, επιτυχημένες στρατηγικές και πολιτικές για την εκβιομηχάνιση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαδικασίες και συστήματα βιομηχανικής ενέργειας και θερμότητας, ανάπτυξη βιομάζας σε ενεργειακά συστήματα και βιοαποικοδόμηση και βιοτεχνολογία.

Η EUBCE υποστηρίζεται από αρκετούς οργανισμούς, όπως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ενωση Βιομηχανίας Βιομάζας και το Παγκόσμιο Συμβούλιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η τετραήμερη εκδήλωση προσφέρει μια πλατφόρμα για τη συλλογή, την ανταλλαγή και τη διάδοση της επιστημονικής και βιομηχανικής τεχνογνωσίας στον τομέα της βιομάζας, ενώ το τεχνικό της πρόγραμμα συντονίζεται από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες οι αναγνώστες μπορούν να βρουν στη διεύθυνση «Eubce.com.»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Επενδύσεις 30 δισ. ευρώ για επαναβιομηχάνιση της Γαλλίας ανακοίνωσε ο Μακρόν
Σχέδιο επενδύσεων ύψους 30 δισ. ευρώ για πέντε χρόνια με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και την ανάπτυξη των τεχνολογιών στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν
Επενδύσεις 30 δισ. ευρώ για επαναβιομηχάνιση της Γαλλίας ανακοίνωσε ο Μακρόν
ΝΗΣΙΔΕΣ
Υδρογόνο: κάνοντας «πράσινη» την κοιλάδα του Ρουρ
Οι ενεργειακές πηγές ωστόσο αλλάζουν καθώς η κλιματική κρίση δείχνει τα κοφτερά της δόντια και πλέον, εκτός από τον ηλεκτρισμό, έδαφος κερδίζει διαρκώς και το υδρογόνο, μια απολύτως καθαρή μορφή ενέργειας.
Υδρογόνο: κάνοντας «πράσινη» την κοιλάδα του Ρουρ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αναζητώντας το «πράσινο» τσιμέντο
Το σημερινό μπετόν δεν είναι μόνο ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά στον κόσμο, είναι επίσης και ένα από τα πλέον ρυπογόνα.
Αναζητώντας το «πράσινο» τσιμέντο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επεξεργαστές 2nm από την IBM
Η αμερικανική εταιρεία IBM ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα τσιπ μεγέθους μόλις 2 νανομέτρων στο εργαστήριο δοκιμών της.
Επεξεργαστές 2nm από την IBM
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δημιουργώντας βιώσιμες μεγαλουπόλεις
Η μη αειφόρος αστικοποίηση, η αλλαγή του κλίματος, η απώλεια βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων συνιστούν ορισμένες από τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες.
Δημιουργώντας βιώσιμες μεγαλουπόλεις
ΝΗΣΙΔΕΣ
Eνα λαμπρό μέλλον
Καθαρή, άφθονη και ανταγωνιστική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, η ηλιακή βοηθά την Ε.Ε. να επιτύχει τον στόχο της μετάβασης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσει προς μια βιώσιμη καθαρότερη ενέργεια.
Eνα λαμπρό μέλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας