• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.6°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 24.2°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 26.0°C
  0 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 22.6°C
  0 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.7°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.2°C / 28.3°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 23.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.1°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 25.4°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.8°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.2°C / 24.3°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, δηλαδή ένας στους πέντε ενήλικες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον χρόνιο πόνο, γεγονός που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής για πολλούς απ΄ αυτούς που υποφέρουν. Παρόλο που ο οξύς πόνος συνήθως μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωμα ασθένειας ή τραυματισμού, ο χρόνιος και επαναλαμβανόμενος πόνος (που ορίζεται ως συνεχής, μακροχρόνιος πόνος, που διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες) αποτελεί στην πραγματικότητα ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που άπτεται της υγειονομικής περίθαλψης. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα και σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνεται να έχει κάποιο συγκεκριμένο αίτιο, Μάλιστα στις πλέον σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να «εγκατασταθεί στο σώμα των ασθενών για μήνες ή ακόμη και χρόνια, με τη θεραπεία του να συνιστά ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα ως προς την αντιμετώπισή του, τονίζουν οι επιστήμονες-ερευνητές.

Λύσεις σε αυτό το μείζον πρόβλημα υγείας επιχειρεί να δώσει η καινοτόμος έρευνα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και επικεντρώνεται κυρίως στις προσπάθειες εντοπισμού των αιτίων που προκαλούν τον χρόνιο πόνο.

Οι αιτίες του χρόνιου πόνου, όταν μπορούν να εντοπιστούν, περιλαμβάνουν κυριολεκτικά μυριάδες διαφορετικές πιθανότητες. Οπως επισημαίνει σε εκτενές άρθρο του το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis, οι πλέον συνήθεις τύποι χρόνιου πόνου περιλαμβάνουν νευροπαθητικό πόνο, ρευματολογικό πόνο, πονοκεφάλους και πόνο από καρκίνο.

Στην Ευρώπη, οι ασθενείς συχνά αναφέρουν ότι η πλάτη τους είναι η πηγή του χρόνιου πόνου τους. Ο χρόνιος πόνος μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα κάποιου είδους τραυματισμού. Ωστόσο, επισημαίνει το Cordis, λόγω των πολυάριθμων αιτίων που μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο πόνο, χρειάζεται αρκετός χρόνος προκειμένου να δοθεί στους ασθενείς ακριβής διάγνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πολλές έρευνες στις οποίες αναφέρεται το περιοδικό, περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από χρόνιο πόνο στην Ευρώπη πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 2 χρόνια πριν οι γιατροί καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το ποια είναι τα αίτια που τον προκαλούν.

Φυσικά, όπως συμβαίνει με τόσες άλλες πτυχές της υγειονομικής περίθαλψης, με δεδομένο το γεγονός ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης συνεχίζει να γερνά γρήγορα σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου, η χρόνια αντιμετώπιση των πόνων είναι πιθανό να μετατραπεί σε μια ολοένα αυξανόμενη επιβάρυνση για τα ήδη ευάλωτα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Οπως μάλιστα τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, νέες θεραπείες και λύσεις αναμένεται να χρειαστούν επειγόντως για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτό που είναι πιθανό να συνιστά μια διαρκώς αυξανόμενη «στρατιά» πασχόντων από χρόνιο πόνο.

Το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την έρευνα και την καινοτομία «Horizon 2020» περιέχει πολλά προγράμματα αφιερωμένα σε πρωτοποριακές και καινοτόμες θεραπείες και θεραπευτικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση του σημαντικό αυτού προβλήματος υγείας.

Το Cordis στο τελευταίο του τεύχος παρουσιάζει ορισμένα από τα συνολικά επτά φιλόδοξα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση προγράμματα. Σημαντικότερο όλων είναι το NANOHEDONISM, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας και χρησιμοποιεί τη νανοτεχνολογία ως μέσο ανακούφισης του πόνου. Επίσης, ιδιαιτέρως αξιόλογο είναι το πρόγραμμα NGN-PET, που πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την επιλογή των καλύτερων θεραπευτικών επιλογών για τον νευροπαθητικό πόνο και επικεντρώνεται στις νευρωνικές συν-καλλιέργειες, καθώς και το TargetCaRe, που έχει διερευνήσει την αναγέννηση χόνδρου ως πιθανή θεραπεία για τον χρόνιο πόνο στην πλάτη και την οστεοαρθρίτιδα. Τα τέσσερα άλλα προγράμματα πέτυχαν επίσης αξιοσημείωτα αποτελέσματα, με τους επιστήμονες πλέον να ευελπιστούν ότι «λύσεις αιχμής» θα είναι σύντομα διαθέσιμες στους ασθενείς σε ολόκληρη την Ευρώπη - λύσεις τις οποίες έχουν απόλυτη ανάγκη.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου
Η Ε.Ε. υποστηρίζει την έρευνα στον τομέα του εγκεφάλου μέσω προγραμμάτων-πλαισίων έρευνας και καινοτομίας με επένδυση 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τώρα στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Καύσιμο» από αχυρόμπαλες
Σε εκτενές επιστημονικό άρθρο του το περιοδικό υψηλής τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis αναφέρει ότι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών βιοκαυσίμων που βασίζονται σε γεωργικά απόβλητα θεωρείται βασική...
«Καύσιμο» από αχυρόμπαλες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Eνα λαμπρό μέλλον
Καθαρή, άφθονη και ανταγωνιστική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, η ηλιακή βοηθά την Ε.Ε. να επιτύχει τον στόχο της μετάβασης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσει προς μια βιώσιμη καθαρότερη ενέργεια.
Eνα λαμπρό μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ανθρώπινα όργανα από εκτυπωτές
Οταν Αμερικανός βετεράνος διαγνώστηκε με όγκο στον νεφρό του βρέθηκε αντιμέτωπος με σοβαρό προβλημα. Ομως χάρις στην τρισδιάτατη εκτύπωση του νεφρού οι γιατροί μελετώντας τον αφαίρεσαν με απόλυτη ακρίβεια τον...
Ανθρώπινα όργανα από εκτυπωτές
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η καινοτομία είναι γυναικεία υπόθεση
Πολύ ψηλά στην καινοτομία βρίσκεται το γυναικείο φύλο όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επιτρόπου για την Ερευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, Κάρλος Μοέδας, ο οποίος ανακοίνωσε τις τέσσερις νικήτριες...
Η καινοτομία είναι γυναικεία υπόθεση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Ενα δύσκολο ερώτημα που συνίσταται στο πώς θα επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της δράσης για το κλίμα και της κοινωνικής ισότητας επιχειρεί να απαντήσει το τεχνολογικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis»
Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας