• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 22.9°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.6°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 22.1°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 16.4°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 15.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 21.8°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.2°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.9°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  7 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  5 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 19.0°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 23.1°C
  3 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 17.0°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φορητή συσκευή κατά του Αλτσχάιμερ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εδώ και λίγες ημέρες ένα εξαιρετικά φιλόδοξο ιατρικό εγχείρημα έχει ξεκινήσει στη Βρετανία. Πρόκειται, όπως γράφει η στήλη Τεχνολογίας του BBC, για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής φορητής συσκευής, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ και ειδικότερα να ανιχνεύει τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου.

Οπως αναφέρει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, το πρόγραμμα για την έγκαιρη ανίχνευση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών διεξάγεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση Alzheimer's UK. Αρχικά το πειραματικό πρότυπο της συσκευής θα αναλύει δεδομένα από συνεχιζόμενες μελέτες για τη νόσο χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και στη συνέχεια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη σχεδίαση της τελικής έκδοσης της συσκευής μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η συσκευή θα συλλέγει μια πληθώρα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων, του καρδιακού ρυθμού και των μοντέλων ύπνου και των υπναγωγικών σταδίων, με τους ειδικούς επιστήμονες να ευελπιστούν ότι με την ανάλυση αυτών των στοιχείων θα μπορέσουν να αρχίσουν τη χαρτογράφηση σημαδιών της νόσου πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Η παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία έχει ήδη αποσπάσει χρηματοδότηση από τον ιδιοκτήτη της Microsoft και γνωστό για τη φιλανθρωπική του δράση Μπιλ Γκέιτς, αλλά ταυτοχρόνως αποτελεί μέρος της ευρύτερης φιλοδοξίας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη και τα δεδομένα που θα προκύψουν για να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση και πρόληψη των χρόνιων ασθενειών.

Αρχικά, οι αρμόδιοι επιστήμονες θα συνεργαστούν με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Επιστήμη των Δεδομένων και την Τεχνητή Νοημοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου, το γνωστό Ινστιτούτο Τούρινγκ, προκειμένου να καταγράψουν αναλυτικά τα δεδομένα από τις συνεχιζόμενες μελέτες για τη νευροεκφυλιστική νόσο. Οπως δήλωσε ο καθηγητής Κρις Χολμς, διευθυντής του συγκεκριμένου προγράμματος στο Ινστιτούτο: «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μετασχηματίσει τις δυνατότητες πληροφόρησης για τη νόσο από μελέτες δεδομένων μεγάλης κλίμακας, ενσωματώνοντας ταυτοχρόνως πληροφορίες από πολλαπλές πηγές».

«Θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να δώσουμε νέες γνώσεις για τα πρώτα σήματα της νόσου, συνδυάζοντας τις ψηφιακές μετρήσεις δεδομένων με τις παραδοσιακές πηγές πληροφόρησης, όπως εγκεφαλική απεικόνιση και δοκιμές μνήμης», είπε ο Κρις Χολμς. Οπως αναφέρει το σχετικό άρθρο του BBC, σήμερα 850.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με τη νόσο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της φιλανθρωπικής οργάνωσης, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί από τα 50 εκατομμύρια, που ήταν το 2018, στα 152 εκατομμύρια το 2050.

«Η ανάπτυξη ψηφιακών δακτυλικών αποτυπωμάτων που μπορούν να ανιχνευτούν χρησιμοποιώντας εφαρμογές τηλεφώνου ή τεχνολογίες που μπορούν να φορεθούν, όπως τα “έξυπνα” ρολόγια, θα παρέχουν μια λύση χαμηλού κόστους για τον εντοπισμό εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο από ασθένειες», δήλωσε η Κάρολ Ρούτλεντζ, διευθύντρια έρευνας στην οργάνωση Alzheimer's UK. Τόνισε δε ότι «η ταυτοποίηση των πολύ πρώιμων αλλαγών σ' αυτές τις ασθένειες θα μετασχηματίσει τις ερευνητικές προσπάθειες του σήμερα, δίνοντάς μας τις καλύτερες πιθανότητες να σταματήσουμε μελλοντικά αυτές τις ασθένειες, πριν τα συμπτώματα της άνοιας αρχίσουν να επηρεάζουν τον τρόπο ζωής των ασθενών».

Διευκρίνισε ότι οι εθελοντές που θα φορούν τη συσκευή θα μοιραστούν τα δεδομένα τους με άλλο ένα φιλόδοξο εγχείρημα της Βρετανίας, το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης της Ανίχνευσης Ασθενειών. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε πέρυσι, στο πλαίσιο της αποστολής της κυβέρνησης να μετασχηματίσει τη διάγνωση της νόσου με τη χρήση δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης και αποσκοπεί στην πρόσληψη συνολικά πέντε εκατομμυρίων εθελοντών.

Τέλος, εκτός από την έρευνα για το Αλτσχάιμερ, όσοι εθελοντές υπογράψουν θα συμβάλουν στις μελέτες για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Καρδιογράφημα με το κινητό...
Είναι ευρύτατα γνωστό ότι οι παθήσεις της καρδιάς αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους δολοφόνους, καθώς μόνον στις ΗΠΑ ένας στους τέσσερις θανάτους οφείλεται σ' αυτές, ενώ δεδομένο αποτελεί ότι η έγκαιρη...
Καρδιογράφημα με το κινητό...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι ιοί των υπολογιστών απειλούν και τους ανθρώπους
Η τεχνολογία στην ιατρική έχει καταφέρει να πετύχει πολλά μικρά θαύματα, όπως για παράδειγμα τον αξονικό και τον μαγνητικό τομογράφο. Ωστόσο όλες αυτές οι πολύπλοκες και πανάκριβες συσκευές βασίζουν τη...
Οι ιοί των υπολογιστών απειλούν και τους ανθρώπους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενεργειακή πολιτική και υγειονομική κρίση
«Μεσούσης της πανδημίας της νόσου Covid-19 μια ομάδα Ελβετών ερευνητών του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης αναζητά τη σωστή πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα και υπογραμμίζει την απόλυτη...
Ενεργειακή πολιτική και υγειονομική κρίση
ΝΗΣΙΔΕΣ
«I feel you»… Covid-19
Ενα νέο έξυπνο βραχιολάκι χειρός (smartband), θα βοηθήσει στην επίτευξη της κοινωνικής αποστασιοποίησης, με στόχο τον έλεγχο της εξάπλωσης του Covid-19. Η μικρή «έξυπνη» φορητή συσκευή αναπτύχθηκε από ομάδα...
«I feel you»… Covid-19
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, δηλαδή ένας στους πέντε ενήλικες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον χρόνιο πόνο, γεγονός που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τεχνητά νευρικά κύτταρα για θεραπεία
Μια νέα πολλά υποσχόμενη ιατρική τεχνολογία κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια, γράφει το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
Τεχνητά νευρικά κύτταρα για θεραπεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας