• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 33.6°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.9°C / 36.0°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 34.9°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.5°C / 30.9°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  62%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 35.0°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 25.9°C / 31.4°C
  4 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 29.8°C
  1 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 31.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  2 BF
  17%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 33.5°C / 35.1°C
  3 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  5 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.3°C / 33.8°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.9°C / 33.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φορητή συσκευή κατά του Αλτσχάιμερ

 • A-
 • A+

Εδώ και λίγες ημέρες ένα εξαιρετικά φιλόδοξο ιατρικό εγχείρημα έχει ξεκινήσει στη Βρετανία. Πρόκειται, όπως γράφει η στήλη Τεχνολογίας του BBC, για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής φορητής συσκευής, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ και ειδικότερα να ανιχνεύει τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου.

Οπως αναφέρει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, το πρόγραμμα για την έγκαιρη ανίχνευση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών διεξάγεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση Alzheimer's UK. Αρχικά το πειραματικό πρότυπο της συσκευής θα αναλύει δεδομένα από συνεχιζόμενες μελέτες για τη νόσο χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και στη συνέχεια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη σχεδίαση της τελικής έκδοσης της συσκευής μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η συσκευή θα συλλέγει μια πληθώρα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων, του καρδιακού ρυθμού και των μοντέλων ύπνου και των υπναγωγικών σταδίων, με τους ειδικούς επιστήμονες να ευελπιστούν ότι με την ανάλυση αυτών των στοιχείων θα μπορέσουν να αρχίσουν τη χαρτογράφηση σημαδιών της νόσου πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Η παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία έχει ήδη αποσπάσει χρηματοδότηση από τον ιδιοκτήτη της Microsoft και γνωστό για τη φιλανθρωπική του δράση Μπιλ Γκέιτς, αλλά ταυτοχρόνως αποτελεί μέρος της ευρύτερης φιλοδοξίας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη και τα δεδομένα που θα προκύψουν για να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση και πρόληψη των χρόνιων ασθενειών.

Αρχικά, οι αρμόδιοι επιστήμονες θα συνεργαστούν με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Επιστήμη των Δεδομένων και την Τεχνητή Νοημοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου, το γνωστό Ινστιτούτο Τούρινγκ, προκειμένου να καταγράψουν αναλυτικά τα δεδομένα από τις συνεχιζόμενες μελέτες για τη νευροεκφυλιστική νόσο. Οπως δήλωσε ο καθηγητής Κρις Χολμς, διευθυντής του συγκεκριμένου προγράμματος στο Ινστιτούτο: «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μετασχηματίσει τις δυνατότητες πληροφόρησης για τη νόσο από μελέτες δεδομένων μεγάλης κλίμακας, ενσωματώνοντας ταυτοχρόνως πληροφορίες από πολλαπλές πηγές».

«Θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να δώσουμε νέες γνώσεις για τα πρώτα σήματα της νόσου, συνδυάζοντας τις ψηφιακές μετρήσεις δεδομένων με τις παραδοσιακές πηγές πληροφόρησης, όπως εγκεφαλική απεικόνιση και δοκιμές μνήμης», είπε ο Κρις Χολμς. Οπως αναφέρει το σχετικό άρθρο του BBC, σήμερα 850.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με τη νόσο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της φιλανθρωπικής οργάνωσης, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί από τα 50 εκατομμύρια, που ήταν το 2018, στα 152 εκατομμύρια το 2050.

«Η ανάπτυξη ψηφιακών δακτυλικών αποτυπωμάτων που μπορούν να ανιχνευτούν χρησιμοποιώντας εφαρμογές τηλεφώνου ή τεχνολογίες που μπορούν να φορεθούν, όπως τα “έξυπνα” ρολόγια, θα παρέχουν μια λύση χαμηλού κόστους για τον εντοπισμό εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο από ασθένειες», δήλωσε η Κάρολ Ρούτλεντζ, διευθύντρια έρευνας στην οργάνωση Alzheimer's UK. Τόνισε δε ότι «η ταυτοποίηση των πολύ πρώιμων αλλαγών σ' αυτές τις ασθένειες θα μετασχηματίσει τις ερευνητικές προσπάθειες του σήμερα, δίνοντάς μας τις καλύτερες πιθανότητες να σταματήσουμε μελλοντικά αυτές τις ασθένειες, πριν τα συμπτώματα της άνοιας αρχίσουν να επηρεάζουν τον τρόπο ζωής των ασθενών».

Διευκρίνισε ότι οι εθελοντές που θα φορούν τη συσκευή θα μοιραστούν τα δεδομένα τους με άλλο ένα φιλόδοξο εγχείρημα της Βρετανίας, το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης της Ανίχνευσης Ασθενειών. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε πέρυσι, στο πλαίσιο της αποστολής της κυβέρνησης να μετασχηματίσει τη διάγνωση της νόσου με τη χρήση δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης και αποσκοπεί στην πρόσληψη συνολικά πέντε εκατομμυρίων εθελοντών.

Τέλος, εκτός από την έρευνα για το Αλτσχάιμερ, όσοι εθελοντές υπογράψουν θα συμβάλουν στις μελέτες για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Νέο όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου
Η νέα θεραπεία βασίζεται σε μια πειραματική προσέγγιση, γνωστή ως μαγνητική υπερθερμία, η οποία μετατρέπει την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια σε θερμότητα.
Νέο όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου
ΝΗΣΙΔΕΣ
«I feel you»… Covid-19
Ενα νέο έξυπνο βραχιολάκι χειρός (smartband), θα βοηθήσει στην επίτευξη της κοινωνικής αποστασιοποίησης, με στόχο τον έλεγχο της εξάπλωσης του Covid-19. Η μικρή «έξυπνη» φορητή συσκευή αναπτύχθηκε από ομάδα...
«I feel you»… Covid-19
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τεχνητά νευρικά κύτταρα για θεραπεία
Μια νέα πολλά υποσχόμενη ιατρική τεχνολογία κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια, γράφει το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
Τεχνητά νευρικά κύτταρα για θεραπεία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πόσο διαρκεί η μνήμη;...
Ο Παναγιώτης Μπαμίδης από το ΑΠΘ και εικαστικοί που έλαβαν μέρος στην ομαδική έκθεση «Οι διαστάσεις της μνήμης» συνομιλούν και αναρωτιούνται: «Πόσες τελικά είναι οι διαστάσεις της ανθρώπινης μνήμης;»
Πόσο διαρκεί η μνήμη;...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα αυτοκαθαριζόμενα μέταλλα έρχονται
Δεκάδες είναι οι ιατρικές έρευνες οι οποίες έχουν διαπιστώσει ότι ένας από τους πλέον συνήθεις τρόπους μετάδοσης των νοσοκομειακών υπερ-ιών, καθώς και άλλων ασθενειών, είναι η επαφή των χεριών με μέταλλα. Κι...
Τα αυτοκαθαριζόμενα μέταλλα έρχονται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία των κινητών;
Συνιστά ένα ερώτημα το οποίο υφίσταται από την εποχή που πρωτοήρθε στην καθημερινότητά μας η κινητή τηλεφωνία και δεν είναι άλλο από το πόσο επικίνδυνη είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό η ακτινοβολία που...
Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία των κινητών;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας