Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηχηρό σήμα για την ακοή
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηχηρό σήμα για την ακοή

  • A-
  • A+

Από τη στιγμή που γεννιόμαστε χρησιμοποιούμε την ακοή μας για να καταλάβουμε τον κόσμο γύρω μας. Μας βοηθά να συνδεθούμε με τις οικογένειές μας και μας δίνει τη δυνατότητα να ακούμε, να μιλάμε και να μοιραζόμαστε τις ανάγκες μας.

Καθώς μεγαλώνουμε, η ακοή μάς βοηθά να μάθουμε, να κοινωνικοποιηθούμε, να εργαστούμε, να αισθανθούμε δυνητικούς κινδύνους και να ακούσουμε σημαντικούς ήχους όπως η μουσική, κάποιον που φωνάζει το όνομά μας, την κόρνα του αυτοκινήτου, το γάβγισμα του σκύλου, κάποιον που φωνάζει για βοήθεια. Η δυνατότητα επικοινωνίας μάς επιτρέπει να συνεισφέρουμε και να συμμετέχουμε στην κοινότητα μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) -με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής, 3 Μαρτίου- εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από 460 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο με απώλεια ακοής. Εννέα στους δέκα ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Πολλύ περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήπια απώλεια ακοής και υποφέρουν από ασθένειες του αυτιού.

Αυτά τα προβλήματα συχνά προκαλούν διά βίου και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή δυσκολίες. Χωρίς κατάλληλες παρεμβάσεις οι κωφοί ή οι άνθρωποι με πρόβλημα στην ακοή δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τους άλλους. Εχουν επίσης δυσκολία στην εκπαίδευση και στον χώρο εργασίας και συχνά αισθάνονται ότι αποκλείονται από την κοινωνική και την οικογενειακή ζωή.

Η απώλεια ακοής μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα επικοινωνίας µε άλλους ανθρώπους, να δημιουργήσει κοινωνική απομόνωση, άγχος και ανασφάλεια ή ακόμα και να οδηγήσει σε μελαγχολία, κατάθλιψη ή άνοια.

Nιώθω ότι θα στιγματιστώ αν φορέσω συσκευή ακοής

 

Η απώλεια ακοής δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε ή να κρύβετε. Ενας στους είκοσι ανθρώπους έχουν απώλεια ακοής και χρειάζεται να το διαχειριστούν. Εξηγήστε στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους ότι χρειάζεστε να διαχειριστείτε με άλλο τρόπο την επικοινωνία μαζί τους. Μάθετε περισσότερα για την απώλεια ακοής και ενημερώστε τους άλλους για το πόσο κοινή είναι η απώλεια ακοής. Γίνετε πρότυπο.

Παρ' όλο που η βαθμολογία μου δεν είναι καλή, νομίζω πως είμαι καλά για την ώρα. Τι μπορεί να συμβεί αν περιμένω λίγους μήνες ή χρόνια για να πάρω συσκευή ακοής;

 

▪ Ζώντας με απώλεια ακοής που δεν αντιμετωπίζεται χάνεται ήχους και λέξεις και δυσκολεύετε τη συζήτηση με άλλους και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

▪ Η απώλεια ακοής μπορεί να έχει αποτέλεσμα την κατάθλιψη και την άνοια. Αν ήδη υπάρχουν, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες επιδείνωσής τους.

▪ Η καθυστέρηση στη διάγνωση μπορεί να σημαίνει μείωση της ωφέλειας από τα βοηθήματα ακοής και τη θεραπεία αποκατάστασης ακοής συνολικά σε σύγκριση με την έγκαιρη διάγνωση. Η ηλικία επηρεάζει την ικανότητα προσαρμογής σε έναν νέο τρόπο ακοής και επικοινωνίας.

▪ Η απώλεια ακοής επηρεάζει και τους γύρω σας και μπορεί να έχει αποτέλεσμα παρεξηγήσεις και εκνευρισμό.

!!! Η απώλεια ακοής στους ενηλίκους είναι ο πιο κοινός και τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την άνοια.

 

Πώς να στηρίξω κάποιον που έχει απώλεια ακοής

 

● Ενθαρρύνετέ τους να ελέγξουν την ακοή τους.

● Μιλάτε αργά και καθαρά. Μη φωνάζετε!

● Μιλάτε σε φωτισμένο χώρο ώστε το άτομο να μπορεί να βλέπει το πρόσωπό σας όταν μιλάτε.

● Μην υπερβάλλετε ή κάνετε περίπλοκες κινήσεις με το στόμα σας όταν μιλάτε.

● Μη μιλάτε όλοι μαζί. Μιλήστε ένας ένας.

● Μειώστε τον θόρυβο στο υπόβαθρο ή μετακινηθείτε σε πιο ήσυχο περιβάλλον.

● Συμπεριλάβετε το άτομο με απώλεια ακοής σε όλες τις δραστηριότητες.

● Ενθαρρύνετε το άτομο να μιλήσει για την εμπειρία της απώλειας ακοής μαζί σας και με άλλους.

Βασικά μηνύματα ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2020:

 

● Σε όλα τα στάδια της ζωής η επικοινωνία και η καλή ακοή μάς συνδέουν μεταξύ μας, τις κοινότητές μας και τον κόσμο.

● Για όσους έχουν απώλεια ακοής οι κατάλληλες και έγκαιρες παρεμβάσεις μπορούν να διευκολύνουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την επικοινωνία.

● Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει πρόσβαση στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της απώλειας της ακοής, όπως τα βοηθήματα ακοής.

● Η έγκαιρη παρέμβαση θα πρέπει να διατίθεται μέσω των συστημάτων υγείας.

Μπορεί να έχω απώλεια ακοής;

Μπορεί να έχετε απώλεια ακοής αν:

▪ Συχνά ζητάτε από τους άλλους να επαναλάβουν.

▪ Δυναμώνεται τον ήχο στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση.

▪ Δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε συζητήσεις σε θορυβώδη περιβάλλοντα.

▪ Εχετε μία αίσθηση βουητού στα αυτιά σας.

▪ Εχετε πρόβλημα να ακούσετε ήχους όπως το κουδούνι, τον συναγερμό ή ένα τηλέφωνο που χτυπάει.

▪ Σας λένε ότι μιλάτε δυνατά.

Δεν είμαι σίγουρος για την ακοή μου. Τι πρέπει να κάνω;

Ελέγξτε την ακοή σας

● Απευθυνθείτε σε ειδικό για τον έλεγχο της ακοής σας (ακουομετρία). Το τεστ ακοής είναι εύκολο και δεν διαρkεί πολύ. Κάντε το το συντομότερο δυνατόν.

● Αν δεν είστε σίγουροι ότι χρειάζεται να κάνετε το τεστ, μπορείτε να ελέγξετε την ακοή σας μέσω της εφαρμογής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (hearWHO app). Μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν. Ακολουθήστε τις απλές οδηγίες για να μάθετε τη βαθμολογία της ακοής σας.

● Αν έχετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα και η βαθμολογία σας στο hearWHO είναι κάτω από 50, συμβουλευτείτε γιατρό. Μην το καθυστερείτε!

Αν έχω απώλεια ακοής, ποιες είναι οι επιλογές μου;

Μπορεί να σας βοηθήσουν:

▪ Τα φάρμακα ή το χειρουργείο.

▪ Η χρήση βοηθημάτων ακοής ή κοχλιακών εμφυτευμάτων.

▪ Η θεραπεία ακουστικής αποκατάστασης ή η συμβουλευτική.

▪ Να μιλήσετε με τους ανθρώπους σας για την απώλεια ακοής σας.


 

 

ΝΗΣΙΔΕΣ
Μετά τα 50
Ο μισός αιώνας ζωής είναι σταθμός για την υγεία. Για να προλάβετε τα όποια προβλήματα υγείας μετά τα 50 χρειάζεται να φανείτε πιο έξυπνοι από την ηλικία σας.
Μετά τα 50
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μην ξεχνάτε τα εμβόλια του παιδιού
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό αφού λόγω Covid-19 τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού εμφανίζουν πτώση 70% και είναι απαραίτητο ο εμβολιασμός των παιδιών να πραγματοποιηθεί κανονικά.
Μην ξεχνάτε τα εμβόλια του παιδιού
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι πηγές της βιταμίνης D
Παίρνουμε το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D από την έκθεση του δέρματός μας στον ήλιο. Αλλά εξαιτίας των lockdown μπορεί να μη μας βλέπει ο ήλιος αρκετά. Ποιες είναι οι εξαιρετικές πηγές αυτού του σημαντικού...
Οι πηγές της βιταμίνης D
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η περίπτωση των ασθενών με ήπια συμπτώματα
Η κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού οδήγησε τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και πολλές Εθνικές Επιτροπές Βιοηθικής στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα...
Η περίπτωση των ασθενών με ήπια συμπτώματα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το σύμβολο
Είναι το σύμβολο του νέου κορονοϊού: η χειρουργική μάσκα που όλοι είδαμε στις οθόνες μας να τη φοράει η ηπειρωτική Κίνα –μέχρι και ο πρόεδρός της– και στη συνέχεια να την αναζητούν σε απόγνωση οι πολίτες της.
Το σύμβολο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ανοσία COVID-19
«Πρέπει να μάθουμε να παλεύουμε με τον ιό. Το ότι λήγει μια φάση δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Μερικοί προβλέπουν δεύτερη, ίσως και χειρότερη φάση, ανάλογα με το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού» αναφέρει ο...
Ανοσία COVID-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας