• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    28°C 26.2°C / 29.0°C
    2 BF
    46%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 22.4°C / 27.7°C
    3 BF
    54%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    26°C 24.0°C / 29.3°C
    3 BF
    49%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 27.5°C / 27.9°C
    3 BF
    44%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    24°C 20.7°C / 23.9°C
    2 BF
    73%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    28°C 21.8°C / 28.2°C
    2 BF
    58%
  • Κοζάνη
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    24°C 24.4°C / 28.1°C
    2 BF
    50%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    31°C 30.7°C / 30.7°C
    2 BF
    42%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    23°C 20.4°C / 22.8°C
    2 BF
    73%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    28°C 24.0°C / 27.9°C
    2 BF
    47%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    26°C 26.4°C / 26.8°C
    2 BF
    41%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    25°C 24.0°C / 24.7°C
    1 BF
    65%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    24°C 23.9°C / 23.9°C
    0 BF
    73%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    27°C 27.3°C / 27.3°C
    3 BF
    47%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    29°C 24.5°C / 29.9°C
    2 BF
    41%
  • Ρόδος
    Αίθριος καιρός
    23°C 23.2°C / 24.8°C
    4 BF
    71%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    28°C 26.6°C / 28.8°C
    2 BF
    39%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    24°C 23.8°C / 25.3°C
    2 BF
    58%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    23°C 21.7°C / 28.9°C
    2 BF
    80%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    29°C 28.5°C / 28.5°C
    2 BF
    51%
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

  • A-
  • A+

Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου απονεμήθηκαν οι Χρυσοί Σκούφοι του «Αθηνοράματος», σε μια λαμπερή τελετή που φιλοξενήθηκε στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η διοργάνωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Και όπως κάθε χρόνο, κατέληξα στο ίδιο συμπέρασμα: «Φέτος ήταν καλύτερα από κάθε άλλη φορά».

Ο θεσμός, αυτή η γαστρονομική γιορτή, μετράει 27 χρόνια. Εχουν δοθεί συνολικά 516 Χρυσοί Σκούφοι. Αρκετοί, αν αναλογιστούμε ότι η βαθμολογική βάση τους, το 15/20, αντιστοιχεί σε ένα αστέρι Μισλέν. Φέτος καθιερώθηκε και μία ακόμη κλίμακα βράβευσης, με την τιμητική διάκριση Top Notch στα πολύ καλά εστιατόρια της Ελλάδας, που ξεχωρίζουν με αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποίηση ποιοτικών υλών, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο.

Ουσιαστικά, πρόκειται για εστιατόρια που συγκέντρωσαν βαθμολογία από 14,25/20 έως και 14,90/20. Για το 2020, με τη διάκριση Top Notch βραβεύτηκαν 39 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα.

Το κερκυραϊκό «Etrusco» του Εκτορα Μποτρίνι θριάμβευσε για άλλη μία χρονιά, διατηρώντας την πρωτιά ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας αλλά και την απόσταση ενός βαθμού από τα επόμενα τέσσερα. Ετσι, τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, το «Botrini’s», η «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside», καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική.

Κι όταν τέλειωσαν οι βραβεύσεις, οι περίπου τριακόσιοι προσκεκλημένοι ζήσαμε την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία. Ο κορυφαίος σεφ του κόσμου για το 2019, ο τριάστερος Mauro Colagreco, μαγείρεψε και μας... μάγεψε! Οχι μόνο με τις γεύσεις του, αλλά και με την εμπνευσμένη ομιλία του, στην οποία ανέπτυξε τη φιλοσοφία της κουζίνας του που δεν γνωρίζει σύνορα.

Η παρουσία και η συμμετοχή του στην τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων ήταν μια μεγάλη στιγμή τόσο για την εστιατορική-γαστρονομική κοινότητα της χώρας όσο και για την πόλη των Αθηνών. Γι' αυτόν τον λόγο τον τίμησε και ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Χρυσοί Σκούφοι

Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι●Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος●Fresco, Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος●Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος●Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος●Hytra, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος●Lauda, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος●Lycabettus, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος●Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος●Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος●Noble, Ρόδος, 15,5/20 και ένας σκούφος●Patio, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος●Premiere, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος●Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος●Treehouse, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος●Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος●Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος●Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος●CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος●Διόνυσος, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος●Elements Restaurant, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος●GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος●Grandma’s, Ιος, 15/20 και ένας σκούφος●Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος●Ovac, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος●Petra Restaurant, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος●Salonica Restaurant, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος●Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Διακρίσεις Top Notch 2020

L’ Abreuvoir, Αθήνα●Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη●Ανδρέας, Σέρρες●Baos, Μύκονος●Beef Bar, Μύκονος●Bill & Coo, Μύκονος●La Bouillabaisse, Κρήτη●Bubo, Χαλκιδική●Γλυκάνισος, Θεσσαλονίκη - Cabbanes, Μύκονος●Clochard, Θεσσαλονίκη●Five Senses, Ρόδος●Flame, Πύλος●Grada Nuevo, Θεσσαλονίκη●Ηλιοβασίλεμα, Σύρος●J-Tree, Κρήτη●Jackie O Beach, Μύκονος●Kamares by Spondi, Χαλκιδική●Kooc Taverna Secrets, Πύλος●Κρητικός, Κάντζα Αττικής●Μαραθιά, Τήνος●Maraveal, Γλυφάδα Αττικής●Μαρίνα, Χαλκιδική - Micrasia Restaurant, Μύκονος●Milos Estiatorio, Αθήνα●Mr. Pug, Μύκονος●Naos, Σαντορίνη●Nikkei, Αθήνα - Old Mill, Κρήτη●Παπαϊωάννου, Αθήνα● Santoro, Σαντορίνη●Sense, Αθήνα●Τηλέμαχος Athens, Αθήνα●Travolta, Αθήνα●Vezené, Αθήνα●ΦΒΚ – Φαγητό Βίου Κυβερνήτης, Αθήνα●Water Restaurant, Χαλκιδική●Yacht Club, Κρήτη●Χαρούπι, Θεσσαλονίκη

Ο μάγος της γεύσης Mauro Colagreco

ΦΩΤ.: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΟΥΜΠΑΝΟΣ

O Mauro Colagreco είναι ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου «Mirazur» στην πόλη Μαντόν της Κυανής Ακτής, το οποίο ανακηρύχθηκε καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2019 από τον θεσμό «World’s 50 Best Restaurants». Είναι Αργεντίνος, με ιταλικές ρίζες αλλά, όπως λέει και ο ίδιος, στο DNA του συνυπάρχουν πολλές ακόμη εθνικότητες και ίσως αυτή η πολιτισμική ποικιλία να είναι ένα από τα μυστικά της ερεθιστικής κουζίνας του που δεν γνωρίζει σύνορα.

Εκανε τις πρώτες μαγειρικές σπουδές του στο Μπουένος Αϊρες και γρήγορα πήρε την απόφαση να περάσει τον ωκεανό για να κάνει την αγάπη του για τη γαστρονομία τρόπο ζωής. Στη Γαλλία σπούδασε στην Ecole Hotelliere της Rochelle και δούλεψε δίπλα σε μεγάλους σεφ. Τον Bernand Loissau, τον Alain Passard, τον Allain Ducasse. Από τον Loissau πήρε το πάθος για καινοτομίες, από τον Passard τη φιλοσοφία των υλικών και από τον Ducasse τα μυστικά της μεσογειακής κουζίνας.

Λίγο πριν από τα τριάντα του, αποφάσισε να κάνει το όνειρο για ένα δικό του εστιατόριο πραγματικότητα. Το «Mirazur» άνοιξε τις πόρτες του το 2006 και έναν χρόνο αργότερα ήρθε το πρώτο αστέρι Μισλέν και ο ίδιος ανακηρύχθηκε «Ανακάλυψη της χρονιάς». Το 2008 μπήκε στη λίστα με τα 100 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Το δεύτερο αστέρι ήρθε το 2012, χρονιά που ο Colagreco ανακηρύχθηκε «Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών». Το 2017 τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας», το οποίο απονέμεται πολύ σπάνια σε μη Γάλλους. Το «Mirazur» απέκτησε το τρίτο αστέρι το 2019 μαζί με την πρωτιά στα «50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου».

Ο Mauro Colagreco έχει σφυρηλατήσει ένα προσωπικό ύφος με βασικές εμπνεύσεις την καταγωγή του, τους μαγειρικούς του μέντορες, αλλά και τα φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται στους δικούς του κήπους ανάμεσα στη θάλασσα και το βουνό. Είναι μια σπάνια καλλιτεχνική φλέβα που φορτώνει με γαστρονομικό συναίσθημα τη σύγχρονη γαλλική κουζίνα δημιουργώντας φανταστικά, παιγνιώδη γευστικά τοπία. Είναι εξπρεσιονιστής και αφαιρετικός conceptualίστας, δημιουργώντας εκπληκτικές συγχορδίες αριστουργηματικής αρμονίας. Δημιουργεί μια κουζίνα φυσιοκρατική με απρόσμενες γαστρο-γεωπονικές λεπτομέρειες που εκθειάζουν τις γεύσεις και τα αρώματα τις φύσης. Ο Mauro Colagreco είναι ένας αδιάκοπος πειραματιστής που αναζητά και ανακαλύπτει διαρκώς ονειρεμένους συνδυασμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΕΥΣΗ
Το νόστιμα κολοκυθάκια
Συνταγές που αναδεικνύουν τα κολοκυθάκια για τη νοστιμάδα τους, αλλά και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.
Το νόστιμα κολοκυθάκια
ΓΕΥΣΗ
Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας
Οι «Χρυσοί Σκούφοι» 2018 στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου στο Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» σε μια λαμπερή τελετή, με θριαμβευτή για το 2018 το κερκυραϊκό...
Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας
ΓΕΥΣΗ
Με φρέσκα αμπελόφυλλα
Συνταγές με τα δροσερά και νόστιμα αμπελόφυλλα για νοστιμιά και υπέροχη γεύση.
Με φρέσκα αμπελόφυλλα
ΓΕΥΣΗ
Η εποχή του αρακά
Συνταγές και ωραίοι συνδυασμοί για να προσθέσετε μία νέα γκάμα στον αρακά που προσφέρεται αυτή την εποχή φρέσκος και απολαυστικός.
Η εποχή του αρακά
ΓΕΥΣΗ
Η ευωχία του Πάσχα
Τα παραδοσιακά εδέσματα κυριαρχούν ανέκαθεν στο τραπέζι του Πάσχα και προτείνουμε μερικές συνταγές για τη μέρα της Λαμπρής.
Η ευωχία του Πάσχα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας