• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.1°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.2°C
  3 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 14.9°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.5°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.3°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.2°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.1°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 14.0°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόσθεση / αφαίρεση κιλών

 • A-
 • A+

Η Μάνια ήταν πολύ ενθουσιώδης τύπος. Ο ερχομός της στο γραφείο μου καθώς και η προοπτική που της δινόταν να φτιάξει τη διατροφή της τη μεταμόρφωναν σε μια χαρούμενη γυναίκα σαράντα ετών. Κλασικά, η Μάνια είχε κάνει αρκετές δίαιτες, έχανε βάρος, το ξαναέπαιρνε, απείχε για ένα διάστημα από κάθε προσπάθεια απώλειας κιλών και, ξανά μανά, με νέο ενθουσιασμό, ξεκινούσε καινούργια δίαιτα. Οπως ο ενθουσιασμός της έτσι και η προσπάθεια απίσχνανσης πολύ σύντομα ξεφούσκωναν. Μόνο το σώμα έμενε φουσκωμένο. 

Αυτό η βιάση που τη διακατείχε να εφαρμόσει πειθήνια όποια οδηγία της δινόταν είχε μικρή διάρκεια, όσο μικρή διάρκεια είχε κι η διατήρηση του καινούργιου βάρους της – αν το κατόρθωνε εκείνη τη φορά. Αυτό το «να τελειώσω τη διαδικασία της δίαιτας, να τα καταφέρω» που τη χαρακτήριζε είχε σοβαρούς λόγους να υπάρχει σαν συμπεριφορά. Και αυτό ακριβώς έπρεπε να αντιληφθεί η Μάνια. 

Ακούω πολύ συχνά ανθρώπους να μην πιστεύουν ότι μπορούν να χάσουν βάρος ή ότι ακόμα κι αν πετύχουν ένα ρυθμισμένο βάρος, θα πρέπει διαρκώς να προσέχουν και να τρώνε μόνο σαλάτες και φρούτα και ελάχιστη τροφή, να μην τρώνε βραδινό γεύμα, και ότι εντέλει είναι ακατόρθωτο να διατηρηθεί ένα σώμα στα επιθυμητά κιλά, αφού πάντα έρχεται η στιγμή που η κούραση από τη διαρκή επαγρύπνηση τερματίζει την ψυχική αντοχή και είναι αναπότρεπτη η επιστροφή στις παλιές διατροφικές συνήθειες και τελικά στην αύξηση του βάρους. 

Η Μάνια πίστευε ακριβώς το αντίθετο, ότι μπορούσε εύκολα να χάσει βάρος και να φτάσει χωρίς κόπο στον στόχο της. Δεν θεωρούσε ότι είναι δύσκολο. Ούτε κουραστικό. Αυτή η πίστη και ο ενθουσιασμός της ήταν, άραγε, δείγμα αισιοδοξίας και θετικής σκέψης ή αποφυγής αντιμετώπισης των δυσκολιών που είχε μια τέτοια διαδικασία για την ίδια; Τα αποτελέσματα των προηγούμενων προσπαθειών της να χάσει βάρος αποδείκνυαν πως μάλλον άλλο ένιωθε κι άλλο έκανε. Απλώς δεν ακουμπούσε αυτό που ένιωθε. Αυτό είναι ένα κοινό σύμπτωμα στη διαταραχή βάρους, δηλαδή να μη δείχνεις τι αισθάνεσαι (στον εαυτό σου καταρχήν), ενώ αρκετές φορές μπορεί να δείχνεις και το αντίθετο από αυτό που αισθάνεσαι. Συνήθως επειδή, καταρχήν, σου είναι ανυπόφορο και, κατά δεύτερον, δεν γνωρίζεις πώς να αντιμετωπίσεις ένα ανυπόφορο συναίσθημα.

Η διαδικασία της δίαιτας, αρχικά, βασίζεται στα εξής: «με βλέπω» (τι τρώω, πόσο τρώω), «με ακούω» (στον διάλογο που έχω με τον εαυτό μου τον ρωτώ «σου αρέσει αυτή η γεύση, θες να φας σαλάτα; αντέχεις αυτή την ποσότητα τροφής;), «με συναισθάνομαι» (έχω επαφή με τα συναισθήματά μου, καταλαβαίνω και νομιμοποιώ τον θυμό μου, τη λύπη μου, τον φόβο μου, κατανοώ και αποδέχομαι τις ανάγκες μου, κι ας είναι αρχικά μεταμφιεσμένες σε υπερφαγίες).

Η Μάνια δεν το είχε μάθει αυτό, άρα δεν μπορούσε να είναι παρούσα σε αυτή τη διαδικασία, κι έτσι ούτε έβλεπε, ούτε άκουγε, ούτε συναισθανόταν τον εαυτό της. Απλώς τον προσπερνούσε και τον βοηθούσε πρακτικά μόνο. Της ήταν πιο εύκολο να μην εγκύψει στον εαυτό της, να μην αισθανθεί πόσο τη δυσκόλευαν οι περιορισμοί στη γεύση ή στην ποσότητα, πόσο μπορεί να βαριόταν να μαγειρέψει ή να προνοήσει για την εύρεση της θρέψης της. Ολο πήγαινε παρακάτω, στην πρακτική διεκπεραίωση, και με τον ενθουσιασμό της ήταν σαν να έπαιρνε κουράγιο, ενώ στην πράξη έθαβε τις δυσκολίες για να μην τις αντιμετωπίσει.

Ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους καλείται να υποψιαστεί καταρχήν ότι κουβαλά ένα «έλλειμμα», παρ’ όλο που εμφανίζεται με «πλεόνασμα» (κιλών). Η πρώτη πράξη που καλείται να κάνει είναι να μπει σε παρατήρηση εαυτού. Να επισημάνει τις διατροφικές συμπεριφορές του. Τις ποσότητες που καταναλώνει, τα είδη τροφίμων που τσιμπολογά, τη συχνότητα της ανάγκης κατάποσης, την ένταση της ανεξέλεγκτης κατάστασης που μπαίνει στο πεδίο της τροφής. Πρέπει να δουλέψει ώστε να συνειδητοποιήσει πως ο λόγος που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ σοβαρός και δικαιολογημένος. Εχει να δει ότι κάτι του λείπει και αυτό το κάτι κάπου το βρίσκει. Μπορεί να μην το βρίσκει πραγματικά, μα είναι απαραίτητο να ασχοληθεί με αυτούς τους συνδυασμούς, με αυτούς τους συνδέσμους, με αυτές τις συσχετίσεις μέσα του:

 • αφαιρεμένο / προστεθειμένο
 • έλλειμμα / πλεόνασμα
 • αδυνατίζω / ξαναπαχαίνω
 • έχω χάσει «κάτι» / βρίσκω κιλά.

Μετά θα μπορέσει να ορίσει τη δίαιτά του.


Boswellia Serrata-Λιβάνι, ένα ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες

➊ Η Boswellia Serrata (Μποσβέλλια), το αντιφλεγμονώδες της φύσης, γνωστή και ως ινδικό λιβάνι (στα σανσκριτικά Shallaki), είναι ένα φυτό που μεγαλώνει σε κάποιες περιοχές της Ινδίας και χρησιμοποιείται για το θεραπευτικό εκχύλισμα από το κολλώδες ρετσίνι που βγαίνει από αυτό. Η ρητίνη αυτή του δέντρου Βoswellia περιέχει σημαντικές ποσότητες των δραστικών συστατικών που περιλαμβάνουν καρβόνη, φαρνεζόλη, λιμονένιο, βορνεόλη και boswellic acid (μποσβελλικό οξύ). 

 Το εκχύλισμα του φυτού έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Στην παραδοσιακή ινδική ιατρική αλλά και στη μοντέρνα θεραπευτική με βότανα, η Βosswellia Serrata χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων, και κυρίως για τις αρθρίτιδες και τις αρθροπάθειες, το άσθμα, το βρογχικό άσθμα, τη βρογχίτιδα και τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

 Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Phytomedicine», διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο που λάμβαναν εκχύλισμα Boswellia των 1.000 mg την ημέρα για 8 εβδομάδες ανέφεραν μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο και μείωση του πρηξίματος σε σύγκριση με όσους λάμβαναν placebo.

Επίσης, έχουν διεξαχθεί έρευνες σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου όπου διαπιστώθηκε ότι το «λιβάνι της Ινδίας» δρα καταπραϋντικά.

Οι πληροφορίες είναι από το https://www.proionta-tis-fisis.com/boswellia-serrata-ena-ishyro-fysiko-antiflegmonodes/

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φταίω όταν παχαίνω;
Απαιτούνται χρόνος και σύνδεση για να συνειδητοποιήσει ο διαιτώμενος ότι δεν έχει πάει σε ανάκριση και ότι δεν θα τιμωρηθεί.
Φταίω όταν παχαίνω;
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Προστατευμένος και παχύς»
Πολύ συχνά ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους –ένα μεγάλο μέρος από τον εαυτό του– δεν «θέλει» να αδυνατίσει κι αυτό είναι άλλος ένας άγριος πόλεμος που γίνεται μέσα του.
«Προστατευμένος και παχύς»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μικρό μανιφέστο της παχυσαρκίας
Απαγορεύεται να κόβεις ή να παραλείπεις γεύματα, φρούτα, σαλάτες, να μειώνεις ποσότητες ή να χρησιμοποιείς λιγότερο λάδι ή μικρότερες μερίδες από αυτές που σου συστήνονται σ’ ένα διαιτολόγιο υγιεινής διατροφής
Μικρό μανιφέστο της παχυσαρκίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Απομακρύνομαι από τα κιλά μου
Η Ανθή έδειχνε μπλοκαρισμένη, σαν να είχε απομονώσει τον εαυτό της από συναισθήματα και οδυνηρές αισθήσεις. Εμοιαζε να έχει αποσυνδεθεί από αυτήν την ίδια, και οι αρνήσεις της βοηθούσαν σε αυτό.
Απομακρύνομαι από τα κιλά μου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ευχαριστημένος με το βάρος μου
Παρ’ όλο που έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους στα χρόνια που εργάζομαι, δεν έχω πάψει ποτέ να εκπλήσσομαι από την ποικιλία των τρόπων με τους οποίους κάθε άνθρωπος συνδέεται με τον εαυτό του.
Ευχαριστημένος με το βάρος μου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κάθε μέρα δεν μπορώ να κάνω δίαιτα
Συνήθως σε μια δίαιτα απαγορεύεται να μη θέλεις. Το «πρέπει να κάνω δίαιτα» είναι μια δεδομένη αφετηρία για τον υπέρβαρο. Η εμπειρία έχει δείξει πως αυτή η πεποίθηση είναι μια ψευδής αίσθηση.
Κάθε μέρα δεν μπορώ να κάνω δίαιτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας