• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 33.9°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 30.3°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 33.2°C
  3 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.2°C / 36.8°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.3°C / 33.1°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 28.3°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.3°C / 31.9°C
  2 BF
  27%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.5°C / 32.2°C
  3 BF
  45%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.3°C / 34.2°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 31.7°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  1 BF
  30%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο μαγικός καρπός της κρητικής ελιάς σαγηνεύει την Κίνα

 • A-
 • A+

Η Terra Creta, μέλος του ομίλου AVIAREPS, ανοίγει τον δρόμο των μεγάλων εμπορικών συνεργασιών και συνάπτει σχέσεις με την αγορά της Κίνας. Η καθετοποιημένη χανιώτικη εταιρεία παραγωγής, τυποποίησης και προώθησης εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, που σκοπό έχει να αναδείξει μέσω των premium προϊόντων της την εξαιρετική ποιότητα ελαιόλαδου που παράγεται στο Κολυμβάρι και τη Μεσαρά από δύο ομάδες παραγωγών με τους οποίους συνεργάζεται, έχει κατά 95% εξαγωγικό χαρακτήρα.

Τα προϊόντα της εξάγονται σε περισσότερες από 45 χώρες και τα επιχειρηματικά της βήματα πατάνε στέρεα, σε προηγμένες τεχνολογικά μεθόδους και πρακτικές (από την παραγωγή μέχρι την εμφιάλωση) που εξασφαλίζουν τους καταναλωτές για την υψηλή ποιότητα και παρουσία οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του κάθε προϊόντος ελαιόλαδου που επιλέγουν, μέσω της εφαρμογής του κωδικού ιχνηλασιμότητας που τα συνοδεύει.

Ο στόχος της εταιρείας προς την ανάπτυξη βιώσιμης παραγωγής ελαιόλαδου και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, της δίνει το χρονικό προβάδισμα να δραστηριοποιηθεί σε μια αχαρτογράφητη και ανεκμετάλλευτη περιοχή που προς το παρόν ελάχιστοι έχουν κατανοήσει.

Η επένδυση στην αειφόρο ανάπτυξη ανοίγει δρόμους επιχειρηματικούς κι έχει θετικό αποτύπωμα σε συλλογικό επίπεδο. Από τον αγρότη μέχρι τον καταναλωτή κι από εκεί κατευθείαν στην καρδιά της προστασίας του περιβάλλοντος. Κι έτσι δημιουργείται ένας κύκλος δραστηριοτήτων που είναι ένα ακόμη, τόσο αναγκαίο, λιθαράκι προς ένα ευοίωνο μέλλον, όπου οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα είναι το ευκταίο και απαιτητό μέχρι το 2050.

Η επίσκεψη της πρέσβεως της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Τσανγκ Τσούι (Zhang Qiyue) στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κολυμβάρι Χανίων, στο πλαίσιο της δράσης Welcome Chinese που έχει αντικείμενο τη σύναψη εμπορικών δεσμών στον τουριστικό και διατροφικό τομέα, επισημοποίησε το ξεκίνημα των εμπορικών δεσμών της Terra Creta με την Κίνα.

Δεν είναι τυχαία η φράση της πρέσβεως κατά τη διάρκεια τελετής αφιέρωσης ενός ώριμου ηλικιακά ελαιόδεντρου που βρίσκεται στον μικρό ελαιώνα που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, από το οποίο κάθε χρόνο η πρέσβης θα γεύεται το παραγόμενο ελαιόλαδο: «Εχουμε πίστη στη μαγεία της γης, στη δύναμη του ελαιόδεντρου που έχει ζωή και ιστορία αιώνων, στο ότι η κατανάλωση του ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου μόνο καλό θα κάνει στην υγεία των πολιτών μας, που υιοθετούν όλο και περισσότερο τους κανόνες της υγιεινής διατροφής».

Τεχνολογία, καινοτομία, αειφορία

Η δήλωσή της αναδεικνύει την ιδιαίτερη εκτίμηση της οποίας χαίρουν τα ελληνικά προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού ως εξαιρετικής ποιότητας, με υψηλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αλλά και την επιστημονική παγκόσμια παραδοχή ότι το ελαιόλαδο ως θεμέλιο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής κρατά τα ηνία της καλής υγείας του οργανισμού.

Ρωτήσαμε τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, Φώτη Σουσαλή, αν μέσα στους στόχους της εταιρείας, πέραν των εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων που ήδη παράγει -grand cru (με υψηλά επίπεδα πολυφαινολών), platinum (χαμηλής οξύτητας 0,2%), βιολογικής καλλιέργειας, ΠΟΠ, αγουρέλαιο-, είναι και η παραγωγή ελαιόλαδου που θα φέρει ισχυρισμό υγείας (health claim).

«Είναι κάτι το οποίο διερευνούμε. Εχουμε κάνει ικανοποιητική έρευνα και αναλύσεις, παρακολουθούμε τα χωράφια, τους χρόνους συγκομιδής και την τεχνολογία έκθλιψης, παρ' όλα αυτά δεν έχουμε αποφασίσει αν κάποιο από τα ελαιόλαδά μας θα διεκδικήσει να φέρει ισχυρισμό υγείας.

Ο κύριος λόγος είναι ότι το νομικό καθεστώς δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο και με δεδομένο ότι εμείς εξάγουμε σε πολλές χώρες, πρέπει να είμαστε σίγουροι για τον τρόπο που θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί από τον αντίστοιχο ΕΦΕΤ της εκάστοτε χώρας εξαγωγής ο ισχυρισμός υγείας (αφορά το υψηλό επίπεδο πολυφαινολών) που θα φέρει το ελαιόλαδό μας. Πάντως, είναι κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει στο μέλλον και θεωρώ ότι όταν η γνώση του καταναλωτή θα είναι τέτοια έτσι ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει τη σχέση ποιότητας-τιμής ενός τέτοιου ελαιόλαδου, τότε θα είμαστε κι εμείς σε θέση να το λανσάρουμε στην αγορά».

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι εταιρείες όπως η Terra Creta μέσα από τη συνεργασία τους με καλλιεργητές που είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν αειφόρες μεθόδους ανάπτυξης, ορθές γεωργικές πρακτικές σε συνεργασία πάντα με τους γεωπόνους της εταιρείας με στόχο την παραγωγή υψηλής και σταθερής ποιότητας ελαιοπροϊόντων, δίνουν διέξοδο στους καλλιεργητές να αναπτυχθούν όχι μόνο οικονομικά, αλλά θέτουν τις βάσεις για συλλογικές δραστηριότητες με κοινό σκοπό, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, προϊόντων όσο και σε επίπεδο υγείας, αγροτών, καταναλωτών και περιβάλλοντος. Σε μια τουριστική περιοχή όπως είναι η Κρήτη και εν προκειμένω τα Χανιά, η προστασία και η ανάδειξη του περιβάλλοντος πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα. Μια χώρα, ένας τόπος δεν μπορούν να απαρνηθούν τον αγροτικό τους πολιτισμό και την ιστορία όταν μάλιστα αυτή είναι η δύναμη που έχουν στα χέρια τους, που θα τους δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθούν.

Θέσαμε λοιπόν την ερώτηση στον δήμαρχο Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη (που παρέστη στην τελετή αφιέρωσης δέντρου στην πρέσβη της Κίνας), αν θεωρεί ότι οι συνέργειες παραγωγών αλλά και η συνεργασία τους κατά μόνας, με τη μορφή συμβολαιακής γεωργίας με εταιρείες κατά το μοντέλο της Terra Creta, είναι το μέλλον για την ανάδειξη και προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του κόσμου. «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνδεθεί η παραγωγή του προϊόντος με τη διάθεσή του. Αυτή τη στιγμή, σε ορισμένες περιπτώσεις, συμβαίνει. Οπως εδώ που είναι μια πρότυπη καθετοποιημένη μονάδα. Αυτό πρέπει να επεκταθεί. Δηλαδή, θα πρέπει ο παραγωγός να παράγει και να γνωρίζει ότι το προϊόν του θα το πάρει μια μονάδα η οποία ξέρει την ποιότητα, την ποσότητα του προϊόντος που θα πάρει αλλά και πού θα το διαθέσει. Αυτό θα δώσει και καλή τιμή στον παραγωγό και εξαγωγική κατεύθυνση στο προϊόν.

Το μέλλον ανήκει στις συμπράξεις

»Το να παράγεις απλά για να παράγεις και ο εξαγωγέας να ψάχνει κάθε στιγμή τι θα βρει για να εξάγει, οδηγεί πολλές φορές και στα φαινόμενα που βλέπουμε: ελληνοποίηση προϊόντων, αποθεματοποιήσεις που αξιοποιούνται για να μοχλεύουν τις τιμές (αυτό που συνέβη φέτος με την πτώση της τιμής του ελαιόλαδου). Σε κάθε περίπτωση το μέλλον του παραγωγού πρέπει να συνδεθεί με αυτό το μοντέλο επιχειρηματικότητας.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα μας εκτός από τουριστικός προορισμός είναι και χώρα αγροτικής παραγωγής. Ο δήμος μας θεωρείται κατ' εξοχήν τουριστικός καθώς έχει 25.000 κλίνες και σχεδόν όλο το παραλιακό μέτωπο του κόλπου Χανίων. Από την άλλη όμως, είμαι ένας δήμος που έχω τα μισά ελαιόδεντρα του νομού, το σύνολο των εσπεριδοειδών και τη μισή κτηνοτροφία. Δεν μπορείς λοιπόν να βασιστείς μόνο στον πυλώνα του τουρισμού. Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να ζήσει μόνο με υπηρεσίες. Πρέπει να υπάρχει παραγωγή.

Και η παραγωγή πρέπει να βασιστεί στην ποιότητα και τη διαφορετικότητα από ένα άλλο ομοειδές ανταγωνιστικό προϊόν. Αρα θα πρέπει να υπάρχει καθετοποιημένο σύστημα, να υπάρχουν συμπράξεις των παραγωγών με τυποποιητικές και εξαγωγικές μονάδες».

ΙΝFO

www.terracreta.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η λύση στην εμπορία των γεωργικών προϊόντων
Η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχουν τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα καθώς και η λειτουργία ομάδων και οργανώσεων παραγωγών θα δημιουργήσει σοβαρές προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Η λύση στην εμπορία των γεωργικών προϊόντων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αγριες μέλισσες εναντίον παρασιτοκτόνων: 1-0
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας και χρήσης παρασιτοκτόνου το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για βλαβερές επιπτώσεις στις μέλισσες και ανήκει στην Βayer.
Αγριες μέλισσες εναντίον παρασιτοκτόνων: 1-0
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις»!
Η Ευαγγελία Μύταλα και ο Στάθης Μηλιώτης άκουσαν αυτό που τους έλεγε η καρδιά τους. Να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης. Επέλεξαν να εγκαταλείψουν τον πρότερο επαγγελματικό βίο με όποιο κίνδυνο αυτή τους...
«Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις»!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επισιτιστική κρίση και διατροφική κυριαρχία
Η έννοια της αυτοδυναμίας-κυριαρχίας των τροφίμων επανέρχεται ως διεκδικητικό αίτημα και εναλλακτικό δομικό και ανθεκτικό αντίδοτο στην προαναφερθείσα κρίση και το εσωτερικό και εξωτερικό αδιέξοδο ενός...
Επισιτιστική κρίση και διατροφική κυριαρχία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η γεωργία μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον;
Τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας της Διεθνούς Ενωσης Προστασίας της Φύσης δείχνουν ότι οι πρακτικές των αγροτών μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η γεωργία μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η άπληστη λαιμαργία μας καταστρέφει τον πλανήτη
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια καρχαρίες και σελάχια αλιεύονται κάθε χρόνο στις θάλασσες του κόσμου. Οι θάλασσες μακελεύονται στο όνομα της ανθρώπινης όρεξης. Μα, καταναλώνουμε όσα σκοτώνουμε;
Η άπληστη λαιμαργία μας καταστρέφει τον πλανήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας